Hrnce patria medzi základné vybavenie kuchyne a majú mnoho typov a spôsobov použitia. Všetci poznáme kuchynské hrnce na varenie, ale existuje mnoho ďalších typov hrncov na ich použitie. Na čo si teda dávať pozor ak hrniec vyberáte?
Materiál hrnca určuje nielen jeho hmotnosť, spôsob údržby a ohrevu. Vnútorný materiál hrnca má dopad aj na prípravu potravín a na tepelné vlastnosti hrnca.
Hrniec s keramickým povrchom sa vyznačuje dobrou odolnosťou vysokým teplotám, zároveň udržuje teplo, preto v ňom jedlo len tak nevychladne. Nevýhodou je, že pri ňom môže ľahko dôjsť k mechanickému poškodeniu.
Hrnce so smaltovaným povrchom (smaltované hrnce) sú spravidla tvorené tepelne vodivými kovmi (hliník alebo liatina), smaltom je potom potiahnutý povrch, aby sa jedlo nedostávalo do kontaktu s vnútorným materiálom.
Hrnce s nerezovým povrchom (nerezové hrnce) sú lacnejším variantom. Sú vhodné do vyšších teplôt a bývajú ľahšie na údržbu vďaka možnosti umývania v umývačke.
i
Všeobecne sa neodporúča na ručné umývanie hrnca používať silne abrazívne prostriedky
Hrniec na varenie môže mať rôzne tvary
Všetci poznáme klasický oválny hrniec na varenie. Podľa počtu ľudí, pre ktorý varíme a podľa typu pokrmu vyberieme malý hrniec alebo veľký hrniec. Podľa použitia môžeme však vybrať aj rôzne tvary hrnca.
Oválne kuchynské hrnce sú základným klasickým typom, ktorý sa hodí na ktorúkoľvek platničku.
Priemer dna by mal zodpovedať priemeru platničky, na ktorej budeme hrnce na varenie používať. Širšie dná sú vhodné na rovnomerný ohrev. Užšie dná sú lepšie na rýchle varenie. Hrnce do kuchyne a kastróly majú rôzne priemery aj objemy.
Hrniec 50 cm s objemom do 5 litrov je ideálny pre menšiu rodinu a domácnosť 3 členov.
Stredne veľký hrniec má objem 5 – 10 litrov a hodí sa do klasickej rodiny so 4 až 6 ľuďmi.
Veľký varný hrniec s objemom nad 10 litrov je ideálne pre veľkú rodinu či veľké skupiny.
Využite vysoký varný hrniec s menším priemerom na prípravu cestovín. Hrniec privedie vodu do varu rýchlejšie a zabráni vytekaniu vody.
Dávajte si pri hrnci pozor na typ ohrevu
Pri výbere je potrebné vedieť, na akej doske budete hrniec používať. Kuchynský riad (hrnce) je väčšinou vhodný ako na plynové, tak elektrické dosky. Pri plynových doskách si dajte pozor, aby bol varný hrniec z nehorľavého materiálu. Hrnce na indukciu musia mať špeciálne dno z feromagnetického materiálu a sú značené špirálkou.
Priblížte ku dnu hrnca magnet. Keď sa prichytí, tak hrniec môžete používať na indukciu.
Vychytávky, ktoré môžu mať kuchynské hrnce na varenie
Hrnce na varenie a kastróly môžu mať rôzne pomôcky, ktoré vám uľahčia varenie. Ide napríklad o odnímateľné uchá, ukazovatele objemu či indikátory teploty. Mnohé kuchynské hrnce sú vhodné do umývačky, čo veľmi uľahčuje ich údržbu.
Pozrite sa aké špeciálne vlastnosti a funkcie majú elektrické hrnce v článku Ako vybrať elektrický hrniec. Najlepšie hrnce na trhu nájdete aj v našej širokej ponuke. Lacné hrnce vám zase ušetria pár eur.