Tlakový hrniec, presnejšie Papinov tlakový hrniec, alebo ľudovo papiňák, patrí k výbave kuchyne už od 17. storočia. Súčasné tlakové hrnce majú moderný dizajn, užitočné funkcie a všetkým kuchárom ušetria nielen energiu, ale predovšetkým čas. Podľa čoho tlakový hrniec vybrať?
Tlakový hrniec je vhodný najmä na pokrmy, ktoré potrebujú veľa času, ako napríklad hovädzí guláš, sviečková alebo poriadne silný vývar. Dokáže však v rýchlosti pripraviť aj zemiaky či ryžu.
i
Čas varenia sa začína počítať od dosiahnutia varného tlaku, čo väčšinou tlakové hrnce oznámia farebným ukazovateľom. Po dokončení varenia sa tlakový hrniec obvykle necháva ešte niekoľko minút dôjsť vo vypnutom stave.
Tlakový hrniec umožňuje rýchlu prípravu pokrmov
Vďaka zvýšenému tlaku stúpa bod varu vody, takže sa pokrmy varia pri vyššej teplote. Pozrite sa na orientačnú dobu prípravy vybraných jedál.
Pokrm
Doba prípravy v papiňáku
Zemiaky
7 – 9 min
Ryža
12 – 15 min
Šošovica vopred namočená
12 – 20 min
Sója vopred namočená
20 – 30 min
Hovädzí guláš
20 min
Sviečková
40 – 50 min
Malé dusené bravčové kocky
5 min
Ako veľký tlakový hrniec zvoliť?
Máte domácnosť s dvomi ľuďmi alebo varíte pre početnú rodinu? Kúpou vhodnej veľkosti sa nestane, že sa vám jedlo do tlakového hrnca nevojde a súčasne môžete ušetriť, pokiaľ nekúpite príliš objemný. Tlakový hrniec sa vyrába v širokom rozsahu objemov, vyberie si tak podľa svojich potrieb každý.
Malý tlakový hrniec s objemom do 5 litrov je dostatočný do menšej rodiny do 3 členov.
Veľký tlakový hrniec s objemom nad 8 litrov je ideálny, pokiaľ máte veľkú rodinu, často varíte pre priateľov alebo papiňák kupujete do menšej jedálne či na tábor.
Tlakový hrniec je vhodný na plyn aj indukciu
Či už máte akýkoľvek sporák, moderný tlakový hrniec je prispôsobený na varenie na všetkých typoch. Všetky tlakové hrnce z našej ponuky sú kompatibilné s plynovým sporákom, elektrickým aj s najmodernejšími indukčnými varnými doskami.
i
A poznáte elektrický tlakový hrniec? Ten nepotrebuje sporák žiadny, obsahuje vlastný tepelný zdroj.
Aj tlakový hrniec má špeciálne funkcie
Hoci sa tlakový hrniec môže zdať ako jednoduché zariadenia, je vybavený funkciami, ktoré zvyšujú bezpečnosť používania alebo uľahčujú varenie. Na aké funkcie a vlastnosti sa pri výbere zamerať?
Bezpečnostný ventil – tlakový hrniec myslí na bezpečnosť
Veľa ľudí má v neblahej pamäti tlakový hrniec „prvej generácie“, ktorý pracoval pomocou jedného prerušeného ventilu ovládaného hmotnosťou. Moderné tlakové hrnce už používajú iný, bezpečný mechanizmus, ktorý pracuje s pružinovým ventilom, isteným ďalšími bezpečnostnými ventilmi pre prípad jeho zlyhania.
Moderné tlakové hrnce nemusia počas prevádzky vypúšťať paru, ale používajú indikátor stúpajúceho tlaku.
Na uvoľňovanie pary dochádza len ako bezpečnostné opatrenie pri prekročení požadovaného tlaku.
Niektoré modely tlakových hrncov umožňujú zmenu tlaku pomocou číselníka, ktorý nastavuje tlak pružiny ventilu.
Tlakové hrnce s termostatom umožňujú nastaviť teplotu v rozmedzí 110 °C (na varenie rýb či zeleniny) až 120 °C (na varenie tuhšieho mäsa).
Tlakový hrniec môže obsahovať rošt a naparovacie sito
Parný rošt môžete použiť pri tučnejšom mäse aj zelenine. Mäso umiestnite na rošt, tuk odkvapká na dno nádoby a jedlo tak bude menej kalorické. Kuchta hrniec týmto spôsobom uvarí aj zeleninu, šetrne v pare, a zostane v nej tak dostatok dôležitých vitamínov a živín.
Pokiaľ chcete variť zdravé a chutné jedlá, vhodnou voľbou sú aj pomalé hrnce, ktoré sa o proces prípravy pokrmu postarajú samé.
Tlakový hrniec a umývanie v umývačke
Možnosť umyť Papinov hrniec v umývačke nie je vždy štandardom, najmä pri výrobkoch z hliníka. Antikorové tlakové hrnce ale v umývačke zvyčajne môžete umývať, výnimky môžu nastať pri plastovej rukoväti a tesnení. Vždy je potrebné sa riadiť odporúčaním výrobcu konkrétneho modelu.
Tlakové hrnce majú často merné rysky
Na ľahké zistenie množstva tekutiny sú tlakové hrnce obvykle vybavené mernými ryskami po stranách nádoby. Vďaka tomu budete mať vždy prehľad, koľko vody kuchta na varenie pojme. Aj recepty, kde je potrebné presné množstvo vody, tak zvládnete na jednotku.
Tlakové hrnce si od konca 17. storočia prešli značným vývojom. Od pôvodných modelov vydávajúcich pískavý zvuk sme sa dostali až k tretej generácii, ktorú tvoria elektrické tlakové hrnce.
Prvá generácia – ide o kuchta tlakový hrniec, pri ktorom išlo meniť vnútorný tlak hmotnosťou záťaže ventilu. Pri uvoľňovaní tlaku dochádzalo k hlasnému pískavému zvuku.
Druhá generácia sa používa dodnes. Obsahuje pružinový ventil s viacerými nastaveniami tlaku, často doplnený o poistné ventily.
Tretia generácia predstavuje elektrické tlakové hrnce. Majú vlastný zdroj tepla a automaticky regulujú vnútorný tlak. Súčasne sú vybavené rovnakým ventilom, ako druhá generácia.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.