Vyrobiť si domácu šunku nikdy nebolo jednoduchšie! Šunkovar zvládne výrobu domácej šunky ľahko a rýchlo. Stále váhate s kúpou? Nižšie sa dozviete, aké najväčšie výhody šunkovar prináša a na čo si dať pri výbere pozor.
Šunkovar je nádoba, ktorá je vybavená piestami, ktoré stláčajú suroviny vnútri. Nejde teda o elektrický spotrebič, celé kúzlo vyrábania domácej šunky spočíva v stlačení mäsa počas varenia, vďaka čomu výsledná šunka drží pohromade. Šunkovar sa vkladá do hrnca s vodou s teplotou 70 – 80 °C, kde sa následne varí. Čas varenia ovplyvňuje množstvo mäsa, z ktorého je šunka vyrábaná. Každý 1 kg hmotnosti šunky vyžaduje 1,5 – 2 h varenia.
Prečo si zaobstarať šunkovar?
Šunka je veľmi obľúbenou údeninou. Vo väčšine šuniek ponúkaných v obchodoch však bohužiaľ narazíte na konzervanty, stabilizátory, farbivá a ďalšie látky, ktoré sú v potravine navyše. Naviac je do šunky často pridávaná dusitanová soľ, teda soľ s prímesou dusitanu sodného E250. Vďaka nemu síce šunka vydrží dlhšie chutná, čerstvá a uchová si ružovú farbu, ale samotnému ľudskému organizmu dusitan veľmi neprospieva.
Namiesto domáceho šunkovaru môžete zauvažovať aj o nákupe elektrického zaváracieho hrnca, ktorý je vďaka schopnosti udržiavať presnú teplotu, vhodnou alternatívou.
Šunkovary na jednoduchú prípravu domácej šunky
Hlavným dôvodom, prečo si ich ľudia kupujú je kvalitná domáca šunka zo šunkovaru. Vďaka domácej výrobe presne viete, aké ingrediencie šunka obsahuje, nemusíte sa obávať potravinových alergénov, farbív, konzervantov ani stabilizátorov. Na prípravu šunky v šunkovare vám stačí len mäso, soľ a trocha vody. Šunka z domáceho šunkovaru síce nevydrží tak dlho čerstvá ako tá vákuovo balená z obchodu, ale budete mať kvalitnú šunku bez škodlivín. Navyše je jej chuť tak skvelá, že s rýchlou spotrebou nebudete mať problém.
i
Na prípravu domácej šunky sa snažte použiť čo najčerstvejšie mäso
Najčastejšie sa využíva bravčové stehno či pliecko, výborná šunka sa dá vyrobiť ale aj z hovädzieho, morčacieho, kuracieho alebo králičieho mäsa. Pokiaľ máte chuť na šťavnatejší, ale aj tučnejší variant, siahnite po bravčovom bôčiku alebo krkovičke. Na spestrenie sa nebojte pridať korenie ako tymián, čierne korenie, papriku alebo cesnak, čím dosiahnete zaujímavých chuťových variantov. Ako vidíte, oplatí sa zaobstarať si šunkovar. Recepty pekne na jednom mieste nájdete aj v článku, ktorý sme pre vás pripravili. Nezabudnite sa nám pochváliť ako sa podarili!
Ako vybrať domáci šunkovar?
Pokiaľ sa nemôžete rozhodnúť, ktorý bude pre vás ten najlepší šunkovar, zamerajte sa na tie najdôležitejšie vlastnosti, ktorými sú materiál, tvar, konštrukcia, tlak pružín a kapacita šunkovaru.
Materiál šunkovaru
Najčastejšie sa šunkovary vyrábajú z nerezu, plastu alebo hliníka.
Plast vydrží aj vysoké teploty, je zdravotne neškodný a vďaka jeho klzkému povrchu nie je nutné používať na prípravu šunky varné vrecká. Najväčšou nevýhodou plastu je jeho krehkosť, šunkovar sa môže ľahko poškodiť. Plastové modely zaujmú svojou nízkou cenou. Ak sa chystáte pripravovať domácu šunku častejšie rovno siahnite po o niečo drahšom, ale pevnejšom variante – antikorovom šunkovare.
Nehrdzavejúca oceľ je materiálom, ktorý je známy pre svoju odolnosť a skvelé vedenie tepla. Na prípravu šunky v antikorovom šunkovare sa využívajú varné sáčky, aby sa mäso neprilepovalo na jeho steny. Údržba je tiež veľmi jednoduchá, nerezový šunkovar je často možné umývať v umývačke.
Hliník je ďalším materiálom, z ktorého sú vyrobené predovšetkým kvádrové šunkovary. Tu sa treba naozaj zamerať na kvalitu, za ktorú treba počítať, že si priplatíte. Robustné hliníkové šunkovary vydržia ale mnoho rokov aj pri veľmi častom používaní. Navyše s nimi dosiahnete omnoho profesionálnejších výsledkov, vďaka ramenu s viacerými pružinami, ktorým často disponujú.
Šunkovar a tvar
Šunkovar sa vyrába najčastejšie v tvare valca, druhým obľúbeným tvarom je kváder. Valcový aj kvádrový šunkovač funguje na rovnakom princípe, šunka sa chuťovo líšiť nebude.
Šunkovar a kapacita
Objem šunkovaru vyberajte podľa toho, koľko šunky ste schopní vy, prípadne vaši rodinní príslušníci, počas pár dní skonzumovať. Oproti tej z obchodu vydrží domáca šunka zo šunkovaru čerstvá len pár dní. Kapacita šunkovaru sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 0,6 – 3 kg, je možné nájsť ale aj profesionálny šunkovar určený do podnikov s oveľa väčším objemom.
Dovoľte prijať naše odporúčanie a prejdite si aj názory a skúsenosti našich zákazníkov. Šunkovar recenzie vám ponúkne množstvo užitočných rád a tipov, ktoré nikde inde nenájdete. Práve vďaka nim vyberiete (pre vás) ten najlepší šunkovar. Cena bude rozhodujúcim parametrom, a preto možno u nás filtrovať od tých najlacnejších modelov až po tie najdrahšie.
Šunkovar a tlak pružín
Maximálny prítlak, ktorý dokážu pružiny vyvinúť, zabezpečí, aby vyrobená šunka držala pohromade a nerozpadala sa. Typ šunkovaru známy ako šunkovar mandelína obsahuje pružiny dve, ktoré tvoria potrebný a veľmi silný tlak. Nie je však pravidlom, že len šunkovar s dvomi pružinami je tým správnym variantom. Aj šunkovar s jednou pružinou dokáže vyvinúť potrebný tlak na to, aby sa šunka nerozpadala. Priemerný tlak pri valcových modeloch sa pohybuje okolo 5 až 10 kg, oproti tomu formy na šunku s dvomi pružinami dokážu vyvinúť tlak niekoľko desiatok kilogramov.
i
Prípravu šunky vám uľahčí aj teplomer, ktorý býva súčasťou šunkovaru. Niektoré teplomery merajú len teplotu vody, presnejšie meranie dosiahnete, pokiaľ budete strážiť teplotu v strede šunky, preto je dobré obzrieť sa po šunkovare s teplomerom s tyčovou sondou. Pokiaľ šunkovar neobsahuje teplomer, je možné zakúpiť kuchynský teplomer zvlášť.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.