Mikrovlnka je skvelý pomocník pri ohrievaní jedla a vďaka moderným funkciám je veľmi obľúbená aj na prípravu pokrmov. Nesmieme ale zabúdať na čistenie mikrovlnky, pretože zanedbaná údržba môže viesť až k poškodeniu mikrovlnnej rúry. Ale nestrácajte čas zdĺhavým a namáhavým čistením mastných a zaschnutých nečistôt. Máme pre vás rady a tipy, ako vyčistiť mikrovlnnú rúru ľahko, rýchlo a bezpečne. Okrem toho vám objasníme, či je mikrovlnné žiarenie nebezpečné, ktoré domáce prostriedky sa hodia na čistenie mikrovlnky a na záver pre vás máme recept na ovsenú kašu z mikrovlnky.
Pri používaní mikrovlnnej rúry sa nikdy neubránite tomu, aby sa vnútoná časť mikrovlnky nezašpinila a nepoškodila. A keďže teplom sa zvyšky jedla ešte dôkladne vysušia a pripečú, môže byť niekedy čistenie mikrovlnky „lahôdka“.
Najlepšou prevenciou je používanie krytov vhodných do mikrovlnných rúr. Nielenže zabránia vysúšaniu ohrievaných potravín, ale účinne obmedzujú prskanie jedla na vnútro mikrovlnnej rúry. Kryt však nemožno použiť pri grilovaní v mikrovlnke alebo pri využití horúceho vzduchu.
Ďalším pravidlom je, že ak sa stane nejaká „nehoda“, určite mikrovlnku vyčistite ešte skôr, než nečistoty zaschnú. Ak sa chcete vyhnúť pravidelnému veľkému čisteniu mikrovlnnej rúry, po každom použití vytrite jej vnútro handričkou namočenou v teplej vode.
Pri čistení mikrovlnnej rúry platí jedno zásadné pravidlo: nikdy nepoužívajte čistiace piesky či iný abrazívny prípravok, hubku s drsným povrchom či dokonca drôtenku. Tieto prostriedky by mohli povrch mikrovlnky poškriabať a poškodiť. Môže potom dôjsť aj k narušeniu pohybu mikrovĺn. Používajte len mäkkú handričku alebo mäkkú hubku namočenú do neagresívneho čistiaceho prostriedku, napríklad jemného prostriedku na umývanie riadu.
Pri používaní mikrovlnnej rúry je úplne bežná kondenzácia vlhkosti. Skondenzovanú vlhkosť vo vnútri mikrovlnky stačí len utrieť suchou handričkou.
Pokiaľ sú v mikrovlnke zaschnuté či pripečené nečistoty, odporúčame použiť špeciálne čističe určené na čistenie mikrovlnných rúr. Účinne a bezpečne si poradia s tukmi aj s pripálenín ako vo vnútornej, tak na vonkajšej strane mikrovlnnej rúry. Sú k dostaniu vo forme tekutého roztoku alebo spreja. Čistiaci prostriedok ale nestriekajte priamo na rúru, aby sa nedostal do priechodu mikrovĺn alebo do vetracích otvorov. Vždy je lepšie čistiaci prostriedok nastriekať na vlhkú handričku. Taktiež platí, že ovládací panel by nemal veľmi navlhnúť.
Mikrovlnka s grilom obsahuje výhrevné teleso grilu. Samotné vykurovacie teleso nie je potrebné čistiť, pretože veľký žiar spáli zvyšky jedál, ktoré na ňom zostávajú. Je nutné ale čistiť hornú stenu mikrovlnnej rúry nad vyhrievacím telesom. Opäť použite mäkkú hubku namočenú v teplej vode a ideálne špeciálny čistiaci prostriedok. Zvyšok mikrovlnky čistite podobne ako je v návode vyššie. Ak gril pravidelne nepoužívate, je vhodné ho cca 1× mesačne na pár minút zapnúť.
Pokiaľ mikrovlnku umyjete, a napriek tomu je z nej cítiť zápach, dobre sa ho zbavíte pomocou citrónovej šťavy. Do šálky s vodou pridajte vytlačenú citrónovú šťavu, postavte šálku na otočný tanier a nechajte vrieť pár minút.
Na čistenie mikrovlnnej rúry môžete využiť tiež prírodné čistiace prostriedky, ktoré nájdete v každej domácnosti. Osvedčený je ocot, citrón alebo jedlá sóda.
Do hrnčeka vhodného do mikrovlnky nalejte vodu s octom v pomere 1:1. V mikrovlnnej rúre priveďte roztok do varu a potom varte cca 5 minút na najvyššom výkone. Octové výpary narušia nečistoty na stenách mikrovlnky, ktorú potom stačí vytrieť mäkkou vlhkou handričkou.
Do misky vhodnej do mikrovlnky dajte pár plátkov citrónov alebo do vody vytlačte šťavu z citróna. Pridať môžete tiež plátky pomaranča na zintenzívnenie účinku. Nechajte v mikrovlnke cca 5 minút na plný výkon. Odparovaná para opäť naruší nečistoty, ktoré zotriete navlhčenou handričkou.
Jedlá sóda si tiež dobre poradí s usadeninami na stenách mikrovlnnej rúry. Môžete si urobiť pastu zmiešaním octu a jedlej sódy, ktorou potom za pomoci handričky namočenej v teplej vode odstránite aj zaschnuté usadeniny. Ale musíte si dávať pozor, aby ste nemali v paste vôbec žiadne hrudky. Alebo môžete v hrnčeku s vodou rozmiešať cca 2 polievkové lyžice jedlej sódy. Potom postavte hrnček uprostred otočného taniera a na pár minút zapnite mikrovlnnú rúru na plný výkon. Potom hrnček opatrne vyberte a vlhkou handričkou zotrite nečistoty z vnútornej časti mikrovlnky.
Nebaví vás drhnutie mikrovlnky? Riešením sú mikrovlnné rúry so špeciálnou úpravou vnútra, ktoré sa ľahko čistia a lepšie sa udržujú čisté. Napríklad z hladkého smaltu, ktorý je vysokoodolný a ľahko umývateľný. A ak vás rozčuľujú večné odtlačky prstov na mikrovlnke, bude sa vám páčiť mikrovlnná rúra s povrchovou úpravou proti odtlačkom prstov.
Riešením pre náročných klientov sú tiež multifunkčné vstavané rúry s mikrovlnkami, ktoré sa vyčistia bez vašej pomoci, a to vďaka pyrolytickému čisteniu. Rúra so samočistiacou schopnosťou spáli pri vysokých teplotách všetky nečistoty, ktoré po skončení programu stačí jednoducho zotrieť z povrchu rúry.
Klasické mikrovlnné rúry, ktoré ohrejú obed počas chvíľky pozná každý. Ale vedeli ste, že v mikrovlnnej rúre môžete tiež grilovať, piecť a variť v pare? Pritom ide o veľmi rýchlu, zdravú a chutnú prípravu jedla. Tak prečo to nevyužiť?
V mikrovlnnej rúre s grilom si môžete pripraviť grilované mäso zlatistej farby s chrumkavou kôrkou. Napríklad grilované kurča pripravené v mikrovlnnej rúre je také šťavnaté, že to inak, ako pomocou mikrovlnky nedocielite. Rovnako tak grilované klobásky. Navyše grilovanie v mikrovlnnej rúre je oveľa zdravšie než napríklad na vonkajšom grile alebo v rúre na pečenie.
Mikrovlnky s funkciou horúceho vzduchu sľubujú rovnomerné a rýchle pečenie. Ak sú navyše mikrovlnné rúry vybavené funkciou varenia v pare, môžete si jednoducho dopriať jedlo, ktoré si zachová svoje vitamíny, chuť aj farbu. Mikrovlnné rúry pomocou pary pripravia pokrm rýchlo a šetrne.
Moderná kombinovaná mikrovlnka dokáže už nahradiť klasickú rúru. Za použitia grilu a pary pripravíte vo vnútri šťavnaté a z vonku krásne chrumkavé mäso či rybu. S programom pečenia a pridanej pary vykúzlite nadýchaný a chrumkavý chlieb alebo dokonalú, vláčnu buchtu.
Tiež ste podľahli mýtu, že mikrovlnné žiarenie je škodlivé a znehodnocuje potraviny? Alebo ste na pochybách a váhate, či škodlivosť mikrovlnnej rúry neprevyšuje jej benefity? Poďme sa teda na to pozrieť.
Mikrovlnné rúry využívajú elektromagnetické vlny s veľmi vysokou frekvenciou – mikrovlny. Základom mikrovlnnej rúry je teda magnetrón, ktorý elektromagnetické vlny vytvára. Mikrovlny rýchlo prechádzajú priamo do potravín a až následne dochádza k ohrievaniu riadu. Preto je ohrev a príprava pokrmov v mikrovlnnej rúre rýchla.
Medzi ľuďmi sa rozšírila obava z toho, že v dôsledku mikrovlnného ohrevu dochádza k zmenám v chemickej väzbe potravín, čím sa tieto potraviny stávajú pre nás pri požití nebezpečné. Je to naozaj tak? Predstavuje mikrovlnná rúra zdravotné riziká pre ľudí, ktorí si v nej pravidelne ohrievajú alebo pripravujú svoje jedlo?
Hneď na začiatku môžeme povedať, že táto obava je neopodstatnená a zbytočná. Mikrovlny totiž (na rozdiel od röntgenového žiarenia) nie sú schopné rozbíjať chemické väzby. Jednoducho povedané, nedokážu rozbíjať či meniť molekuly v potravinách. Tieto elektromagnetické vlny sa vždy premenia na vnútornú energiu, čo sa prejavuje zvýšením teploty. Navyše veľa experimentov a výskumov preukázalo, že pri mikrovlnnom ohreve potraviny nestrácajú o nič viac nutričných hodnôt, než pri iných tradičných spôsoboch tepelnej úpravy.
A ako je to s mikrovlnným žiarením pri sledovaní pokrmu cez sklo dvierok mikrovlnky? Sklo predsa prepúšťa mikrovlnné žiarenie. Áno, mikrovlny prechádzajú sklom, ale dvierka mikrovlnnej rúry sú opatrené kovovou mriežkou, ktorá bráni prestupu mikrovĺn, ale zároveň umožňuje pozorovanie potravín vo vnútri.
Na záver máme pre vás jeden tip, ako jednoducho a šikovne využiť mikrovlnné rúry.
Všetci vieme, že raňajky sú dôležité, ale v praxi len ťažko hneď ráno nachádzame čas na prípravu zdravých raňajok, navyše teplých a chutných. Ak máte doma mikrovlnnú rúru, nie je nič jednoduchšie, než si pripraviť výbornú ovsenú kašu na rôzne spôsoby.
Čo budete potrebovať:
Postup prípravy:
Ovsené vločky osoľte a zmiešajte s 200 ml mlieka. Použite misku ideálne 3 × väčšiu než je objem zmiešaných vločiek s mliekom. Vložte do mikrovlnky a priveďte do varu – potrvá to cca 2 minúty. Potom nechajte vločky variť ešte pár sekúnd. Vyberte vločky von z mikrovlnnej rúry, dolejte zvyšok mlieka, zamiešajte a nechajte chvíľu odpočinúť. Kašu potom dochuťte podľa svojej chuti, napríklad aj zakaždým inak. Osladiť ju môžete medom alebo agávovým sirupom, doplniť ju možno orechmi a semienkami, dochutiť kakaom, maslom alebo sušeným ovocím a kokosovými lupienkami.
Mikrovlnná rúra je šikovným pomocníkom, ktorý vám ušetrí veľa času aj špinavého riadu. Navyše vďaka moderným funkciám v nej pripravíte chutné a zdravé pokrmy. Vyberte si takú mikrovlnku, ktorá bude podľa vašich predstáv.