Od každej mrazničky očakávame výkonné mrazenie a nízku spotrebu elektrickej energie. Či už mrazničky samostatne stojace alebo mrazničky kombinované s chladničkou – ak chceme, aby fungovali efektívne a dlhodobo, je potrebné sa o ne správne starať. A práve preto je tu náš článok, ktorý vám poradí, ako na odmrazovanie mrazničky, kam mrazničku umiestniť, aká teplota v mrazničke je ideálna, ako správne uchovávať potraviny v mrazničke alebo čo robiť, keď mraznička nemrazí.
Či už máte mrazničky šuflíkové alebo mraziace boxy, dbajte na to, aby medzi chladičom a stenou bol dostatočný priestor a ohrievaný vzduch mohol voľne prúdiť. Predovšetkým na zadnej strane, kde je správna cirkulácia vzduchu dôležitá, je odporúčaná vzdialenosť 30 cm.
Voľne stojacu mrazničku je vhodné umiestniť do miestnosti, ktorá je chladnejšia a kde nebude vystavená teplotným výkyvom. Chladenie v mrazničke je samozrejme účinnejšie, keď je okolitá teplota chladiča čo najnižšia. Mraznička sa tak menej často spína, čo vedie k nižšej spotrebe energie. Mrazničku nikdy neumiestňujte v blízkosti tepelných zdrojov ako je kúrenie alebo dosah priameho slnečného svetla.
Nielen vonkajšok, ale predovšetkým vnútro mrazničky je potrebné udržiavať v čistote a v dobrej kondícii. Patrí k tomu teda pravidelné čistenie, odmrazovanie a zbavovanie mrazničky prachu.
Je potrebné pravidelne kontrolovať stav tesnenia na dverách, či nie je zanesené špinou a či dobre tesní. Ak je opotrebované, je dôležité ho vymeniť. Nezabúdajte tiež pravidelne zbaviť prachu chladiace zariadenie v zadnej časti spotrebiča. Najlepšie je vysať z neho prach vysávačom.
Najmenej obľúbenou, avšak nevyhnutnou činnosťou, je odmrazovanie mrazničky. Mraznička by sa mala odmrazovať a vnútri čistiť ideálne 2× do roka. Akonáhle sa totiž tvorí vnútri mrazničky vrstva ľadu, efektivita mrazenia klesá. Ľad bráni mrazničke dosiahnuť požadovanú teplotu, čím výrazne stúpa spotreba elektrickej energie. Už pri vrstve ľadu 1 cm stúpa spotreba energie až o 75 %. Rovnako kompresor je viac namáhaný a skracuje sa mu životnosť.
Ak nevlastníte mrazničku alebo chladničku s mrazničkou No Frost, bude potrebné mrazničku odmrazovať minimálne 1× do roka (ideálne však 2× v roku), aby ste zachovali efektivitu mrazenia, dlhú životnosť spotrebiča a v neposlednom rade dobré skladovacie podmienky pre potraviny.
Na odmrazovanie mrazničky si vyberte chladné dni, aby sa zmrazené jedlo nezačalo roztápať, kým ho opäť vložíte do mrazničky. Vhodné je vložiť ho do prepravky, jednotlivé potraviny zabaliť do utierok a odložiť do chladu. Dlhšie si tak udrží nízku teplotu. Použiť môžete aj prenosné chladničky.
Ako na odmrazovanie mrazničky krok za krokom:
Ak chcete rýchlo odmraziť mrazák, môžete na ľad použiť plastovú stierku a s ňou opatrne námrazu zoškrabať. Možno použiť aj handru namočenú v horúcej vode, ktorú jemne prikladáte priamo na vrstvy ľadu. Nikdy ale nepoužívajte nič horúce priamo na časti mrazničky. Vplyvom teplotného šoku by mohlo dôjsť k popraskaniu. Vyvarujte sa tiež používania ostrých predmetov a praktík ako je fénovanie horúcim vzduchom. Je to nebezpečné ako pre vás, tak pre mrazničku, ktorú priamym horúcim vzduchom môžete poškodiť.
Pokiaľ si zaobstaráte mrazničku alebo kombinovanú chladničku s mrazničkou vybavenú funkciou No Frost, starosť s odmrazovaním mrazničky aj chladničky vám celkom odpadá. Technológia No Frost odvádza vzdušnú vlhkosť mimo priestoru mrazničky a zaisťuje vnútri mrazničky cirkuláciu studeného a suchého vzduchu. Nedochádza tak k vytváraniu námrazy ani na stenách mrazničky ani na samotných potravinách a znižuje sa zároveň spotreba elektrickej energie.
Čím nižšia teplota v mrazničke, tým si uchovávané potraviny dlhšie zachovajú svoju kvalitu. Preto nastavenie správnej teploty v mrazničke je jedným z najdôležitejších opatrení, ale treba myslieť aj na to, že udržiavanie nízkych teplôt vyžaduje aj vyššiu spotrebu energie. S ohľadom na zachovanie najlepšieho pomeru uchovania kvality potravín a spotreby elektrickej energie, je výrobcami odporúčaná teplota v mrazničke -18 °C. Každý stupeň smerom nadol zvyšuje spotrebu elektriny až o 6 % a naopak krajné hranice teplôt na uchovávanie potravín začínajú približne na teplote -15 °C.
Zmrazovanie je naozaj skvelý a jednoduchý spôsob konzervácie potravín, ktorý má ale svoje pravidlá. V prvom rade platí, že do mrazničky by ste nemali dávať teplé jedlo alebo mokré potraviny, dôležitých je aj pár ďalších zásad.
Je dobré vedieť, že naplnená mraznička funguje oveľa efektívnejšie ako poloprázdna mraznička. Lepšie si totiž udrží konštantnú teplotu a pri otváraní nie je vnútro vystavené takýmto teplotným výkyvom. Takisto platí, že plný mrazák vydrží nerozmrazený pri výpadku elektriny až tri dni, samozrejme v závislosti od veľkosti. Naopak, poloprázdna mraznička má vyššiu spotrebu a v preplnenej zase zle cirkuluje vzduch.
Do mrazničky vkladajte len potraviny izbovej teploty, nikdy nie horúce. Zeleninu aj mäso je lepšie vopred naporcovať. Hotové jedlá je lepšie ukladať do mrazničky v mierne nedovarenom stave.
Potraviny pred uložením do mrazničky zabaľte do vrecka alebo škatuľky. Skvelým pomocníkom nielen v tomto prípade sú vákuovačky, ktoré sú na zamrazovanie ideálne. Pomôžu lepšie zachovať chuť, arómu aj výživové hodnoty mrazenej potraviny, pretože vytlačia z obalu kyslík, kvôli ktorému dochádza k žltnutiu tukov, oxidácii vitamínov a strate prirodzeného vzhľadu. Balíček s potravinou či jedlom nezabúdajte opatriť názvom a dátumom zmrazenia. Zaberie vám to pár sekúnd a predídete tomu, že jedlo sa stratí v hlbinách mrazničky a po rokoch sa vyhodí.
Potraviny zmrazujte čo možno najrýchlejšie, najlepšie s využitím funkcie rýchleho zmrazenia, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov.
Aj keď niektoré mrazené potraviny vydržia v mrazničke naozaj dlho, neznamená to, že vydržia navždy. Okrem toho každá z potravín má inú štruktúru a obsah vody, takže aj dĺžka jej skladovania sa líši. Hoci je teda daná potravina riadne zabalená, je dôležité brať do úvahy odporúčanú dĺžku skladovania.
Mäso patrí medzi najčastejšie zmrazované potraviny, pričom dĺžka jeho skladovania záleží od druhu mäsa, ale aj od spôsobu, akým ho zabalíte. V mikroténovom vrecku vydrží mäso kratší čas, než keď ho zabalíte do fólie a vďaka vákuovačkám obal zbavíte vzduchu. Významnú úlohu hrá tiež tučnosť mäsa. Kým chudé mäso a ryby vydržia mrazené minimálne 6 mesiacov, mäso s vysokým podielom tuku, napríklad bôčik, je potrebné spotrebovať najneskôr do 2 mesiacov.
Hydinové mäso vákuované vydrží pri teplote -18 °C pol roka. Ak je len zabalené v mikroténovom vrecku jeho trvanlivosť je 1 – 2 mesiace.
Chudé bravčové mäso vákuovo zabalené vydrží 8 mesiacov, hovädzie a teľacie až 12 mesiacov. Ak mäso zabalíte do mikroténového vrecka, spotrebujte ho do 3 mesiacov.
Zverina a jahňacie vydržia minimálne rok za podmienky vákuovaného balenia. V opačnom prípade je jeho spotreba nutná do 3 mesiacov.
Zeleninu je vhodné pred zmrazením upraviť blanšírovaním, vďaka čomu si zelenina zachová svoju chuť, štruktúru aj farbu a predĺži sa tým aj jej trvanlivosť. Blanšírovaná zelenina vám vydrží 8 – 12 mesiacov, nepredvarená iba 3 – 5 mesiacov. Zmraziť sa dá vlastne akákoľvek zelenina, ale pri zelenine s vysokým obsahom vody, ako sú napríklad paradajky, cuketa či baklažán, počítajte so zmenou konzistencie. Kým dáme cuketu alebo baklažán do mrazničky, nakrájame ich na plátky, 2 minúty predvaríme a po schladení a osušení uchováme v mrazničke maximálne počas 8 mesiacov.
Ovocie vydrží v zmrazenom stave až 12 mesiacov, pričom je vhodné ho pred zamrazením odkôstkovať či zbaviť jadierok. Ovocie ako čučoriedky, maliny, černice či višne je dobré pred zmrazením posypať cukrom, aby si zachovalo svoju arómu.
Mrazenie húb je tak trochu samostatná kapitola. Zásoby húb často plnia naše mrazničky, ale s hubami to nie je také jednoduché, pretože očistením, zabalením a vložením do mrazničky to nekončí. V hubách sú totiž enzýmy, ktoré sa snažia huby rozkladať a počas tohto rozkladu sa uvoľňujú mykotoxíny, ktoré ľudskému zdraviu rozhodne neprospievajú. Áno, pri teplote -18 °C aktivita enzýmov ustane, ale kým sa huby na túto teplotu zmrazia, trvá to aj niekoľko hodín.
A ako uchovať huby v mrazničke? Pred zamrazením húb je potrebné zastaviť aktivitu enzýmov a to bezpečne dosiahnete tak, že ich vystavíte pôsobeniu vysokej teploty na krátku chvíľu. Huby teda môžete zaliať vriacou vodou alebo nakrájané huby pár minút poduste v troške vody. Potom nechajte huby ochladiť na izbovú teplotu, osušte ich a uložte do mrazničky. Správne mrazené huby vám vydržia v mrazničke pol roka.
Na zmrazovanie sú vhodnejšie skôr pevnejšie huby, ale napríklad milovníci václavkového gulášu si nenechajú vyhovoriť, že aj václavky si uložia do zásoby. Každý hubár vie, že václavky patria medzi jedovaté huby. Preto je ich tepelná úprava pred konzumáciou nevyhnutná. Ak chcete dať václavky zmraziť, je najlepšie najskôr ich osmažiť a až potom uložiť do mrazničky.
Otvoríte mrazničku a máte podozrenie, že mraznička nemrazí? Či už mraznička mrazí málo alebo mraziť úplne prestala, treba to riešiť ihneď. Dôvod môže byť samozrejme vážnejší s nutnosťou zásahu odborníka, ale aj banálnejší a dokážete si poradiť aj sami.
Mraznička je investícia, ktorú oceníte v priebehu celého roka. Či už mraziaci box, mrazničky šuflíkové alebo vstavaná mraznička. Vyberte si takú, ktorá bude najviac vyhovovať vašim požiadavkám.