Obnoviť stránku

Ako vybrať digestor

Digestor v kuchyni zohráva nenahraditeľnú úlohu. Eliminuje nepríjemné výpary a pachy, predchádza tvorbe plesní a pomáha udržiavať v kuchyni čistý vzduch. V našom sprievodcovi získate prehľad, aké druhy digestorov sú na trhu, aký výkon by digestor mal mať a aký digestor zvoliť do paneláka alebo do veľkej domácnosti. Poradíme vám, ako vybrať správny digestor do vašej kuchyne.

Ako vybrať digestor

Tipy, ako vybrať digestor

Prečo si kúpiť digestor?

Zbaviť sa zápachu v kuchyni nie je ani zďaleka jediný dôvod, prečo inštalovať digestor. Odsávač pár plní hneď niekoľko dôležitých funkcií:

  • Odstraňovanie zápachu a výparov

    Digestor odvádza z kuchyne výpary, dym a zápach vznikajúce pri varení a pečení. Nielenže tak udržuje v miestnosti príjemné ovzdušie bez zápachu, ale zároveň eliminuje usadzovanie tukových častíc na stenách a nábytku. Táto funkcia je nenahraditeľná najmä ak máte otvorený koncept kuchyne spojenej s obývačkou.

  • Zlepšenie kvality vzduchu

    Ak máte plynový sporák, digestor zabraňuje zvýšenej koncentrácii oxidu uhoľnatého a oxidu dusíka, ktoré sa tvoria pri horení plynu.

  • Eliminácia vlhkosti a vzniku plesní

    Vďaka odvádzaniu výparov pri varení nedochádza ku kondenzácii pár na stenách a nábytku. Ide o efektívny spôsob, ako znížiť vlhkosť a predísť tvorbe plesní v kuchyni.

  • Zníženie rizika požiaru

    Počas varenia a pečenia sa do ovzdušia uvoľňujú organické horľavé látky (napr. tuky, oleje, cukry, bielkoviny a pod.) v podobe dymu, pary a aerosólu. V uzavretom a nevetranom priestore sa hromadia, a predovšetkým mastnoty zachytené v blízkosti plameňa alebo iného zdroja tepla môžu spôsobiť požiar. Digestor minimalizuje množstvo týchto látok a znižuje riziko vzniku požiaru.

  • Zníženie teploty v kuchyni

    Odťahový digestor odvádza z kuchyne horúci vzduch a paru, a predovšetkým v lete zlepšuje klímu v domácnosti. Čiastočne tak funguje ako klimatizácia alebo ventilátor, čím pomáha znížiť náklady za energie.

Aké sú výhody digestora?

Digestor v kuchyni má mnoho výhod a pomáha udržiavať kuchyňu čistú, zdravú a bezpečnú.

  • Odstraňuje zápach
  • Znižuje horúco okolo sporáka
  • Eliminuje vznik plesní v byte
  • Zabraňuje usadzovaniu tukových častíc na stenách a nábytku
  • Znižuje riziko požiaru
  • Poskytuje osvetlenie nad sporákom
  • Doladí dizajn kuchyne

Aké sú nevýhody digestora a jeho alternatívy?

Existuje niekoľko nevýhod, prípadne povinností spojených s použitím digestora, predovšetkým ak má byť účinný.

Náklady na inštaláciu

Inštalácia digestora môže byť niekedy nákladná, najmä ak vyžaduje stavebné úpravy. Väčšina novostavieb je už vybavená pripravenou ventilačnou šachtou, čo novým majiteľom znižuje náklady na inštaláciu.

Hlučnosť

Niektoré digestory môžu byť hlučné, a teda pre niekoho obťažujúce. Avšak v ponuke sú mnohé moderné a tiché digestory, ktorých prevádzka je komfortná. Je nutné podotknúť, že na hlučnosť digestora majú vplyv aj rôzne rýchlosti ventilátora, čím možno hlučnosť do istej miery regulovať a tiež pravidelné čistenie digestora, pretože zanesené filtre alebo ventilátor hlučnú prevádzku zhoršujú.

Nutnosť pravidelnej údržby

Pravidelná údržba digestora je pre efektívne a účinné odsávanie nevyhnutná. Zároveň predlžuje životnosť digestora.

Aké sú alternatívy k odťahovému digestoru?

Istou alternatívou k digestorom všeobecne môžu byť filtre na vzduch inštalované do vývodu z kuchynskej rúry. Tieto filtre zachytia tukové častice a dym, kým sa dostanú do priestoru kuchyne. Avšak nie sú tak účinné ako odsávač pár a aj v tomto prípade je nutné počítať s nákladmi spojenými s výmenou filtrov.

Vhodnou možnosťou, ako zaistiť odsávanie pár v kuchyni s čo najnižšími nákladmi a bez stavebných úprav sú recirkulačné digestory, ktoré čistia vzduch pomocou pachových a tukových filtrov a potom ho vracajú späť do kuchyne. Predovšetkým jednoduchá inštalácia recirkulačného digestora a menšie náklady na obstaranie sú jeho hlavnými výhodami. Avšak v porovnaní s odťahovým digestorom môže byť jeho účinnosť obmedzená a pravidelná výmena filtrov je tiež žiaduca.

Aký digestor zvoliť?

Pri výbere digestora sa zamerajte predovšetkým na rozlohu vašej kuchyne, umiestnenie a veľkosť varnej dosky, mieru hlučnosti a funkcie. Dôležitý je typ vývodu, preto je zásadné vopred zistiť, či vaša kuchyňa umožňuje pripojenie na odťah alebo bude vhodnejšia recirkulácia.

Dôležité parametre digestora

Výkon digestora

Výkon digestora závisí na veľkosti priestoru, z ktorého má odvádzať výpary. Pokiaľ máte kuchyňu spojenú s obývačkou, musíte započítať obe miestnosti. Čím väčší priestor, tým výkonnejší digestor potrebujete. Bežné typy digestorov odsajú za hodinu 300 – 700 m³ pary, tie najvýkonnejšie až 1 500 m³. Správne zvolený odsávač pár musí byť schopný vymeniť vzduch v danom priestore aspoň 5× za hodinu, najlepšie až 10×. Pri výbere spočítajte objem celého priestoru (šírka × dĺžka × výška celej plochy) k prvým uzatvárateľným dverám. Takto získané číslo je ekvivalentom výkonu motora digestora na prečistenie daného priestoru.

  • Príklad konkrétneho výpočtu

* Rozmer miestnosti: 7 × 5 m
* Výška stropu: 2,9 m
* Objem miestnosti: 7 × 5 × 2,9 m = 101,5 m³
* Celkový objem, ktorý je nutné za hodinu vymeniť: 5 × 101,5 m³ = 508 m³
* Požadovaný výkon digestora: 508 m³/h

Pozn.: Vyššie vypočítaná hodnota je minimálna a odporúčame zvoliť digestor s istou výkonnostnou rezervou.

Šírka digestora

Šírka digestora musí byť rovnaká alebo väčšia ako šírka varnej dosky.

Typ vývodu digestora

Sú dva základné typy digestorov podľa druhu vývodu. Digestory, ktoré majú možnosť napojenia na odťah alebo recirkulačné digestory. Komínové a ostrovčekové digestory primárne napájané na odťah majú vo väčšine prípadov aj možnosť recirkulácie.

  • Samotná inštalácia digestora bez odťahu je pomerne jednoduchá a šikovný domáci majster si s ňou poradí. Podľa návodu ho upevnite na stenu a pripojte do elektrickej zásuvky.
  • Digestory s odťahom je ešte nutné napojiť na odťahové potrubie. Komínové aj ostrovčekové digestory majú nastaviteľnú výšku vývodu, pričom odťahové potrubie vedie cez stenu priamo von alebo do odťahovej šachty, prípadne je skryté v komíne.

    Dôležité je, aby odťahové potrubie viedlo čo najkratšou cestou von bez zbytočných ohybov. Každý ohyb do pravého uhla totiž až o tretinu zníži výkon digestora a zároveň zvýši hlučnosť. Vodorovné potrubie má požadovanú účinnosť, iba ak je dlhé maximálne 2 – 3 m. Ďalšou podmienkou je priemer odťahového potrubia, ktorý musí byť minimálne 120 mm, optimálne však 150 mm.

    Nesmieme tiež zabudnúť na výber digestora podľa umiestnenia odťahu. Vopred musíte premyslieť, či je pre dispozíciu vašej kuchyne vhodný vrchný odťah, bočný odťah nebo zadný odťah.


Tip: Z dôvodu zvýšenej hlučnosti si dajte pozor na to, aby sa odťahové potrubie nedotýkalo skrinky.

Hlučnosť

Hlučnosť digestorov sa uvádza v dB (decibeloch) a líšia sa podľa typu spotrebiča. Tento parameter zohľadnite hlavne ak máte menšiu kuchyňu. Najtichšie digestory vydávajú hluk okolo 40 dB, najhlučnejšie okolo 70 dB.

Osvetlenie

Digestory mávajú halogénové žiarovky alebo modernejšie LED diódy. Odporúčame osvetlenie pomocou LED technológie, pretože vykazuje nižšiu spotrebu, dlhšiu životnosť, minimálne zahrievanie a vyššiu odolnosť voči častému rozsvecovaniu a zhasínaniu. LED diódy samotné sú tiež krajšie a svetlo z nich je príjemnejšie.

Ovládanie

Digestory sa ovládajú buď bežnými tlačidlami, alebo sú vybavené elektronickým ovládaním s displejom a dotykovými tlačidlami. Moderné a veľmi pohodlné je bezdotykové ovládanie, ktoré umožňuje reguláciu digestora pomocou gest, hlasových príkazov alebo prostredníctvom diaľkového ovládača. Hodí sa najmä do dizajnových kuchýň. Odsávanie má obvykle 2 – 4 výkonnostné stupne.

V dnešnej dobe si môžete zaobstarať aj odsávač pár, ktorý je priamo prepojený s varnou doskou inovatívnym systémom Hob2Hood. Vďaka inteligentnému prepojeniu je tento systém schopný sám rozoznať, kedy je nutné spustiť odsávanie. Využitie konektivity medzi varnou doskou a digestorom za pomoci systému Hob2Hood umožňujú spotrebiče AEG, Electrolux a Faber. A ak túžite po naozaj nadčasovej záležitosti, potom je tu pre vás inteligentná varná doska s integrovaným digestorom vybaveným centrálnym ventilátorom.

Moderné funkcie digestora

Odsávanie pár v kuchyni môže byť zaistené základným modelom, ale digestor môže disponovať aj nadštandardnými a modernými funkciami, ktoré vám varenie a pobyt pri sporáku spríjemnia.

  • Funkcia odloženého vypnutia – po ukončení varenia ponechá digestor v chode a vypne ho až po určitom čase pre dokonalé odstránenie všetkých zvyškových pár.
  • Funkcia Boost – funkcia intenzívneho odsávania, kedy sa prechodne zvýši výkon na maximum a po niekoľkých minútach sa vráti na pôvodne nastavený stupeň.
  • Funkcia Hob2Hood – bezdrôtová technológia, ktorá umožňuje prepojenie varnej dosky s digestorom a zaisťuje automatickú reguláciu prevádzky odsávača pár. Počas varenia upravuje intenzitu odsávania podľa množstva uvoľňujúcej sa pary a dymu, alebo podľa toho, koľko varných zón práve používate. Funkcia Hob2Hood sa postará o sviežu a príjemnú klímu v kuchyni a vy sa môžete plne sústrediť na prípravu pokrmov.
  • Funkcia signalizácie nasýtenia filtra – táto funkcia vás včas upozorní, že sú filtre v digestore nasýtené a je potrebné vykonať údržbu, alebo ich vymeniť.
  • Časovač – umožňuje nastaviť čas vypnutia digestora.
  • Spätná klapka – slúži hlavne v zimných mesiacoch, kedy treba počítať s možnosťou zrážania pár a odkvapkávaním vody dole. Spätná klapka umiestnená v potrubí sa otvára iba jedným smerom a zabraňuje nielen stekaniu vody, ale aj prieniku hmyzu a studeného vzduchu.
  • Funkcia dvojité sanie – časť vzduchu je nasávaná sacou zónou na spodnej časti digestora. Tým je v tejto oblasti eliminované nebezpečenstvo kondenzácie pár.
  • Funkcia recirkulácie – odťahový digestor je schopný fungovať aj bez externého odvodu vzduchu.

Tvar a dizajn digestora

Predovšetkým komínové a ostrovčekové digestory ponúkajú pestrú ponuku modelov, tvarov, materiálov aj farieb. Záleží tak len na vás, aký typ digestora si vyberiete k dizajnu vašej kuchyne. Nadčasovou klasikou sú digestory komínového tvaru z nehrdzavejúcej ocele. Na obľube stúpajú digestory valcové, lustrové aj retro digestory.

Trieda energetickej náročnosti

Triedy energetickej náročnosti udávajú výkon a spotrebu digestora, teda koľko energie potrebuje digestor na dosiahnutie svojho maximálneho výkonu. Je označovaná písmenami A až G, výnimočne A+ či A++. Táto informácia je k vyhľadaniu na energetickom štítku.

Energetický štítok digestora

Energetický štítok musí byť podľa zákona súčasťou každého digestora. Výrobcovia na ňom udávajú údaje o produkte, ktoré sú merané za vopred stanovených podmienok.

Aké údaje nájdete na energetickom štítku?

  • Energetická účinnosť
  • Ročná spotreba
  • Účinnosť odsávania
  • Účinnosť osvetlenia
  • Účinnosť tukových filtrov
  • Hodnota hluku

Typy digestorov

Komínové digestory

  • Hodia sa do väčších kuchýň
  • Majú vysoký výkon na efektívne odsávanie
  • Určené na odťah do komína

Komínové odsávače pár sú výkonné a predstavujú výrazný dizajnový prvok v každej kuchyni. Hodia sa do veľkých kuchýň, ktoré majú možnosť odťahu komínom. Upevňujú sa na stenu medzi závesné skrinky. Staviť môžete na klasický aj moderný dizajn zo skla.

Výhody a nevýhody
  • Vhodné do väčších kuchýň
  • Odsajú až 1 000 m³ vzduchu za hodinu
  • Výrazný kuchynský prvok
  • Široký výber modelov
  • Zaberajú viac priestoru
  • Zložitejšia inštalácie
  • Vyššia spotreba elektriny
  • Vyššia cena

Ostrovčekové digestory

  • Pre väčšie a moderné kuchyne
  • Umiestnenie v priestore nad varnými ostrovčekmi
  • Výrazný spotrebič uprostred kuchyne
  • Vysoký sací výkon

Ostrovčekové digestory sa pripevňujú k stropu kamkoľvek do priestoru nad varnými ostrovčekmi. Ak nemáte sporák alebo varnú dosku pri stene, ide o najlepšie riešenie. Vyvinú vysoký výkon a sú výrazným kuchynským spotrebičom.

Výhody a nevýhody
  • Vhodné do veľkých kuchýň
  • Odsajú až 1 495 m³ vzduchu za hodinu
  • Dizajnovo výrazný spotrebič
  • Montáž nad ostrovčeky
  • Široký výber modelov
  • Zložitejšia inštalácie
  • Vyššia cena

Výsuvné digestory

  • Ideálne do malých kuchýň
  • Malé rozmery vďaka možnosti teleskopického zasunutia
  • nižší výkon oproti komínovým a ostrůvkovým odsávačom pár

Ak máte menšie kuchyne, výsuvné odsávače pár budú pre vás vhodnou voľbou. Ich hlavnou doménou je nenápadnosť. Teleskopické digestory majú výsuvný predný panel, ktorý vyjde iba počas prevádzky. Pri nečinnosti je vysúvacia časť schovaná a nenarúša vzhľad kuchynskej linky.

Výhody a nevýhody
  • Vhodné do menších a stredne veľkých kuchýň
  • Odsajú až 799 m³ vzduchu za hodinu
  • Pri nečinnosti sú schované
  • Nenarúšajú dizajn kuchyne
  • Nižší výkon
  • Niekomu môže vadiť menej výrazný dizajn

Podskrinkové digestory

  • Vhodné do menších kuchýň
  • Cenovo dostupnejšie
  • Umiestnenie pod skrinku alebo voľne nad sporák
  • Vývody z boku, zozadu aj zo zhora

Podskrinkové alebo podstavné digestory sú podstatne menšie ako komínové alebo ostrovčekové digestory.Patria medzi najlacnejšie, a teda najdostupnejšie. Vďaka malým rozmerom sa hodia do menších kuchýň. Dobré uplatnenie nájde tento kompaktný digestor v paneláku. Tzv. digestory pod skrinku je možné jednoducho namontovať pod závesné skrinky alebo voľne nad sporák.

Výhody a nevýhody
  • Vhodné pre menšie kuchyne
  • Odsajú až 399 m³ vzduchu za hodinu
  • Lacnejšie ako komínové alebo ostrovčekové digestory
  • Priestorovo nenáročné
  • Menej výkonné ako komínové a ostrovčekové digestory
  • Nedostatočný výkon pre veľké kuchyne

Vstavané digestory

  • Vhodné do stredne veľkých až veľkých kuchýň
  • Zabudovávajú sa do skríň
  • Vzhľadovo nenápadné

Vstavaný digestor sa pri návrhu nových kuchýň zabudováva priamo do kuchynskej linky, teda úplne splynie s celou kuchyňou a nebude nijako narušovať jej štýl. Vstavané odsávače pár, aj keď dokonale schované sú veľmi výkonné. Dôležité je dbať na ich presné rozmery.

Výhody a nevýhody
  • Dokonale splynú s kuchynskými skriňami
  • Vhodné do stredných či väčších kuchýň
  • Odsajú až 899 m³ pary za hodinu
  • Ľahko sa začlenia pri návrhu nových kuchýň
  • Zložitejšia inštalácie

Recirkulačné digestory

  • Pre všetky typy kuchýň
  • Nie je potrebný odťah na komín
  • Široký výber druhov a veľkostí digestorom

Recirkulačné, čiže bezodťahové, digestory sú vhodné všade tam, kde nie je možnosť odťahu komínom, do odťahovej šachty alebo priamo von. Recirkulačný režim dnes umožňuje úplná väčšina digestorov. Obsahujú pachový uhlíkový filter, ktorý odsatý vzduch prečistí a vráti späť do miestnosti.

Výhody a nevýhody
  • Vhodné do všetkých typov kuchýň
  • Jednoduchá inštalácia
  • Široký výber modelov
  • Dobrý výkon
  • Nutná výmena uhlíkových filtrov
  • Dodatočné náklady spojené s nákupom filtrov
Inteligentné digestory 

 Inteligentné digestory 

  • Konektivita v rámci SmartHome
  • Bezdotyková a samostatná prevádzka digestora
  • Bezdrôtové prepojenie odsávača pár s varnou doskou

Inteligentný digestor je možné ovládať pomocou smartfónu a navyše ho môžete cez WiFi prepojiť aj s varnou doskou. Vďaka tomu sa chod a výkon digestora upravuje automaticky podľa aktuálneho diania na varnej doske. Podmienkou je mať oba spotrebiče od rovnakého výrobcu. Ide napríklad o systém Hob2Hood značiek AEG, Electrolux alebo Faber, ďalej potom Con@ctivity od Miele alebo Home Connect od Bosch, Samsung či Siemens.

Výhody a nevýhody
  • Zaistená efektívna prevádzka digestora bez starostí
  • Automatické nastavenie výkonu
  • Ovládanie smartfónom
  • Vysoký výkon
  • Veľmi tichá prevádzka
  • Úspora energie
  • Vyššia nákupná cena

Príslušenstvo pre digestory

  • Zabezpečuje údržbu a ochranu digestorom
  • Podporuje dlhšiu životnosť digestorom
  • Dizajnové prvky na úpravu

V ponuke príslušenstva pre digestory nájdeme hlavne uhlíkové filtre, ktoré je vhodné po určitej dobe používania pravidelne meniť. Zabezpečujú totiž bezproblémový chod digestora, pretože práve filtre eliminujú výpary a pachy pri príprave pokrmov. Ďalším príslušenstvom sú dekoratívne lišty, ktoré slúžia ako dizajnový prvok na úpravu vzhľadu vášho digestora.

Výhody a nevýhody
  • Široká ponuka príslušenstva
  • Jednoduchá inštalácia
  • Finančne nenáročná záležitosť
  • Pravidelná výmena uhlíkových filtrov

Časté otázky pri výbere digestora

Aký je rozdiel medzi odťahom a recirkuláciou?

Pri režime odťahu para vychádza odťahovým potrubím, komínom či ventilačnou šachtou do vonkajšieho prostredia. Nasávaný vzduch je odvedený von z miestnosti a efektívne sa tak eliminujú nielen výpary, ale aj teplo vznikajúce pri varení, čo oceníte hlavne cez leto. Nevýhodou odťahového digestora je nutnosť stavebných úprav, ktorú vyžaduje odťahové potrubie.

Naopak pri recirkulácii digestor nie je napojený na odťah a vzduch sa filtruje cez uhlíkový filter. Následne sa čistý vzduch vracia späť do miestnosti. Inštalácia recirkulačného digestora je jednoduchá a rýchla.

Väčšina digestorov založených na odťahu je vybavená aj možnosťou prepnúť na recirkuláciu. Pokiaľ je to možné, odporúčame z nižšie uvedených dôvodov uprednostniť odťah pred recirkuláciou.

  • Odťah má vyšší výkon, pretože pri recirkulácii znižuje výkon uhlíkový filter až o 20 %
  • Odťah má tichšiu prevádzku, zatiaľ čo recirkulačný odťah je hlučnejší
  • Odťahová prevádzka nevyžaduje výmenu uhlíkových filtrov

Aký výkon odsávania potrebujem pre svoju kuchyňu?

Čím väčšiu kuchyňu máte, tým výkonnejší odsávač pár potrebujete. Počíta sa s priestorom k prvým uzatvárateľným dverám, takže v prípade kuchýň spojených s obývacím priestorom musíte zahrnúť obe miestnosti. Odsávač pár by mal byť schopný vymeniť vzduch v danom priestore aspoň 5× za hodinu, najlepšie až 10×. Napríklad kuchyňa s rozmermi 5 x 5 × 2,9 m potrebuje digestor s výkonom aspoň 363 m³/h. To je však minimálna hodnota, odporúčame ešte vyšší výkon, aby bolo odsávanie čo najefektívnejšie.

Na čo slúžia uhlíkové filtre?

Uhlíkové filtre sú kazety s aktívnym uhlím, ktoré sa vkladajú do odsávačov pár pri režime recirkulácie, pokiaľ nie je možnosť priameho odťahu. Cez uhlíkový filter preniká čistý vzduch späť do miestnosti. Musí sa zhruba po pol roku podľa intenzity používania pravidelne meniť a na rozdiel od tukových filtrov nie sú umývateľné.

Ako správne nainštalovať digestor?

Aby efektívnosť digestora bola optimálna, mal by byť vo výške od 65 do 75 cm od varnej dosky. V prípade plynovej varnej dosky sa pritom odporúča 75 cm, pri elektrickej 65 cm. Pri modeloch so šikmým sklonom je možné výšku znížiť tak, aby spodná hrana digestora bola nad elektrickou doskou minimálne 45 cm a nad plynovou minimálne 60 cm. Digestor by mal byť širší ako varná plocha.

Montáž a zapojenie digestora bez odťahu

Recirkulačné digestory zavesíme buď pod hornú skrinku, alebo do voľného priestoru nad sporák. Zapojíme ich do zásuvky a potom len nezabúdame zhruba v pol ročných intervaloch vymieňať uhlíkové filtre v digestore.

V prípade odsávača pár s odťahom musíme najskôr vyriešiť napojenie do odťahovej vetracej šachty či komína. Digestory majú väčšinou dva prípadne aj viac vývodov na odťah, aby ste si mohli vybrať ten, ktorý vyhovuje dispozíciám vašej kuchynskej linky. Nevyužitý otvor zaslepíte krytom, ktorý sa nachádza v príslušenstve spolu s digestorom.

Odťahové potrubie by malo viesť čo najkratšou cestou a s minimom ohybov von alebo do odťahovej šachty/komína. Pre dostatočný výkon a nízku hlučnosť je potrebné zachovať priemer odťahu minimálne rovnako veľký, ako priemer vývodu digestora, avšak podmienkou je aspoň 120 mm, optimálne 150 mm.

Na zamedzenie prieniku studeného vzduchu do miestnosti, na elimináciu kondenzácie v potrubí a zabránenie vniknutiu hmyzu dovnútra je vhodná spätná klapka digestora v potrubí. Niektoré odsávače pár ju majú ako súčasť vybavenia, pokiaľ to tak nie je, odporúčame ju prikúpiť.

Ako vyčistiť digestor a filtre?

Pre dobrý výkon a dlhú životnosť je potrebné udržiavať digestor čistý, a to ako zvonku, tak vo vnútri. Na prvý pohľad sa môže zdať čistenie digestora zložité, my vás ale v našom článku Ako vyčistiť digestor presvedčíme, že vyčistiť digestor aj filter zvládnete vďaka našim tipom ľahko a rýchlo. Dozviete sa tiež, ako často meniť tukový a uhlíkový filter.

Slovník pojmov – digestory

Odťah

Pri režime odťahu je para odvádzaná do vonkajšieho prostredia odťahovým potrubím, komínom či ventilačnou šachtou. Pre optimálny výkon a nízku hlučnosť by odťahové potrubie malo byť čo najkratšie a s minimom ohybov. Jeho priemer by mal byť minimálne rovnaký ako priemer vývodu odsávača.

Recirkulácia

Režim recirkulácie sa používa v prípade, že vaše stavebné úpravy neumožňujú odvod do komína, teda typicky v bytových domoch, panelákoch a pod. Pri tomto režime sa používajú uhlíkové filtre, cez ktoré sa prefiltrovaný vzduch vracia čistý späť do miestnosti. Digestor je pri recirkulácii mierne hlučnejšii a má o trochu menší výkon ako pri režime odťahu.

Spätná klapka

Spätná klapka sa používa pri režime odťahu. Vkladá sa na výstupné hrdlo digestora a pri odvode výparov priamo do komína zabraňuje prenikaniu studeného vzduchu zvonku do miestnosti.

Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06