Obnoviť stránku

Bezkontaktný a bezpečný nákup

Doručujeme do 91 AlzaBoxov.

Rúška a bezpečnostné pomôcky

Ochranné pomôcky máme na sklade a ihneď k odberu.

Najširšia ponuka notebookov na sklade

Notebooky na doma, na cesty alebo do školy na sklade.

Ako variť v tlakovom hrnci

Aktualizované

Tlakový hrniec, inak zvaný papinov hrniec či papiňák, je bežnou súčasťou slovenských kuchýň. Dokáže totiž výrazne ušetriť čas aj energiu a potravinám zachovať ich chuť aj živiny. Moderné tlakové hrnce sú vybavené niekoľkými poistkami, preto je varenie v tlakovom hrnci dnes už aj úplne bezpečné. Ako variť v tlakovom hrnci? Prečítajte si, ako vlastne tlakový hrniec vznikol, na čo všetko sa dá využiť a aká veľkosť tlakového hrnca je vhodná do vašej domácnosti. Užitočná bude pre vás aj tabuľka doby varenia v tlakovom hrnci, aby ste vedeli, ako dlho v ňom jednotlivé potraviny variť. A pre inšpiráciu máme pre vás recepty z tlakového hrnca, ktoré určite stoja za to vyskúšať.

Ako variť v tlakovom hrnci

Varenie v tlakovom hrnci (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Ako vznikol tlakový hrniec
  2. Na čo slúži tlakový hrniec
  3. Veľkosť tlakového hrnca
  4. Tlakový hrniec a bezpečnosť varenia
  5. Ako variť v tlakovom hrnci
  6. Ako dlho variť potraviny v tlakovom hrnci
  7. Tlakový hrniec – recepty

Ako vznikol tlakový hrniec

Tlakový hrniec vznikol pod rukami francúzskeho vynálezcu Denisa Papina už pred 341 rokmi. Išlo tak trochu o vedľajší produkt pri preskúmavaní oblasti fyziky a pary. Vznikla hrubostenná nádoba s pevnou pokrievkou a tlakovým ventilom. Z tesne uzavretého hrnca nemôže unikať para a tak sa vo vnútri rýchlo zvyšuje tlak. Pokrmy sú vďaka tomu pripravované rýchlejšie a zachovajú si veľkú časť pôvodnej chuti vrátane živín a vitamínov. Je otázkou, ako napadlo vynálezcu, ktorý sa doteraz zaoberal skôr fyzikou a vynálezom prvého výbušného motora, pridať do vynájdeného hrnca kus mäsa a skúsiť ho uvariť. Za tento nápad by pánovi Papinovi iste poďakovala nejedna kuchárka.


Na čo slúži tlakový hrniec

Tlakový hrniec slúži na rýchlejšie a šetrnejšie varenie. Všeobecne sa dá povedať, že doba varenia v tlakovom hrnci je až trojnásobne rýchlejšia. Tlakový hrniec má širokú škálu využitia a uvaríte v ňom takmer čokoľvek, napríklad kompletný obed vrátane dezertu a môžete v ňom dokonca aj zavárať. Tlakové hrnce existujú v dvoch variantoch, a to klasický tlakový hrniec na sporák a elektrický tlakový hrniec.

Ako variť v tlakovom hrnci
Elektrický tlakový hrniec využíva vlastný zdroj tepla. Často býva tiež multifunkčný.

Moderné klasické tlakové hrnce možno použiť na všetky druhy sporákov, fungovať bude tlakový hrniec aj na indukcii. Pri klasickom tlakovom hrnci sa stretnete s dvomi typmi uzatváraniami pokrievky, a to pákovým uzáverom, ktorý funguje na princípe páky, a bajonetovým uzatváraním, kde pokrievku nasadíte na hrniec a uzamknete pootočením. Pre väčšiu bezpečnosť a komfort sa môžete stretnúť aj s patentovaným typom otvárania pomocou jednej ruky.

Elektrický tlakový hrniec využíva vlastný zdroj tepla a pri varení nevypúšťa paru. Nie je nutné elektrický tlakový hrniec strážiť, pretože si tlak reguluje automaticky. Disponuje tiež niekoľkými prednastavenými programami.

i Pozrite sa tiež na náš článok, ako vybrať tlakový hrniec tak, aby vám vyhovoval a slúžil čo najlepšie.

Veľkosť tlakového hrnca

Dôležitým kritériom pre úspornejšie a rýchlejšie varenie je veľkosť tlakového hrnca. Je teda potrebné zvážiť, aké pokrmy v ňom budete pripravovať najčastejšie a koľko porcií by mal váš tlakový hrniec pripraviť. Pri výbere veľkosti berte ohľad aj na to, že tlakový hrniec je možné naplniť iba do ? jeho objemu.

Najčastejšie sa tlakové hrnce vyrábajú v týchto veľkostiach:

Ako variť v tlakovom hrnci
Správne zvolená veľkosť tlakového hrnca zaistí úspornejšie varenie.

Tlakový hrniec a bezpečnosť varenia

Varenie v tlakovom hrnci je jednoduché a bezpečné. Tlakový hrniec je v dnešnej podobe vybavený niekoľkými poistkami, ktoré zabezpečia, že veko na tlakový hrniec dokonale priľne a v priebehu varu sa neotvorí. Naviac je vybavený indikátorom tlaku, ktorý nás upozorní, kedy je bezpečné papiňák po dovarení pokrmu otvoriť. Nehrozí tak ani obarenie. Pred samotným varením je vhodné skontrolovať ventily, ktorými uniká para. Nesmú byť upchaté ani znečistené. Rovnako tak tesnenie do tlakového hrnca, pri ktorom kontrolujeme, či nie je poškodené alebo zle nasadené.

Ako variť v tlakovom hrnci
Moderný tlakový hrniec je vybavený poistnými ventilmi, ktoré zaistia bezpečnosť pri varení.

Ako variť v tlakovom hrnci

Aby bolo varenie šetrné a efektívne, je dôležité dodržať pár základných pravidiel.

  • Tlakový hrniec plníme iba do ? celkového objemu. Väčšina papiňákov má vo vnútri hrnca rysku, ktorá značí maximálne množstvo tekutiny. Pri surovinách, ktoré pri varení viac penia či napučiavajú (napríklad strukoviny), sa odporúča maximálne polovica celkového objemu.
  • Pokrmy varené v tlakovom hrnci vyžadujú použitie menej vody, než v klasickom hrnci. Voda sa z hrnca neodparuje a suroviny pustia vlastnú šťavu, v ktorej sa následne dusia. Tým si výsledný pokrm získa výraznejšiu chuť aj arómu. Recepty na varenie v tlakovom hrnci teda málinko upravte.
  • Dôležitým krokom je správne nasadenie veka tlakového hrnca. Pokiaľ si nie ste istí správnym uzavretím, pozrite sa do návodu od výrobcu. Niektoré modely majú na veku tlačidlo na výber úrovne tlaku v hrnci podľa pripravovaného pokrmu.
  • Tlakový hrniec postavíme na platňu a ohrievame na najvyšší výkon, kým nezačne z hrnca unikať para. V tomto okamihu stiahneme platňu na najnižší stupeň alebo tak, aby z ventilu stále unikala para, a začneme odpočítavať dĺžku varenia podľa typu pripravovaného pokrmu.
  • V tlakovom hrnci možno variť aj v pare. Niektoré tlakové hrnce sú obohatené o príslušenstvo v podobe parného koša. Ideálne pre zdravé varenie zeleniny, mäsa, alebo napríklad prípravu detských príkrmov.
  • Po ukončení varenia vypustíme ventil tlakového hrnca. Akonáhle sa všetka para dostane prostredníctvom ventilu preč, indikátor tlaku nás upozorní, že je možné tlakový hrniec bezpečne otvoriť.
  • Tlakový hrniec do mikrovlnnej rúry nepatrí. V prípade umývania v umývačke je vhodné postupovať podľa odporúčaní výrobcu, spravidla sa ale hrniec v umývačke umývať môže, veko nie.
Ako variť v tlakovom hrnci
Varenie v tlakovom hrnci má svoje pravidlá. Ich dodržiavanie zaistí perfektne uvarené jedlo.

Ako dlho variť potraviny v tlakovom hrnci

Doba varenia jednotlivých surovín je závislá od viacerých faktorov, napríklad od typu sporáku, predvolenej teploty alebo množstva vody v hrnci. Po niekoľkých uvarených pokrmoch iste svoj tlakový hrniec a dobu varenia vychytáte, zo začiatku je však dobré riadiť sa všeobecne odporúčanými časmi varenia. Skvelým pomocníkom môže byť časovač, ktorý je súčasťou niektorých tlakových hrncov. Po uplynutí nastavenej doby varenia budete upozornení zvukovým signálom.

Potravina Orientačná doba prípravy v minútach
Zemiaky krájané 5 – 6
Zemiaky celé 12 – 14
Ryža 6
Kapusta kyslá 7 – 12
Zeler 3 – 6
Mrkva 6 – 8
Červená repa v celku 10 – 15
Vopred namočené strukoviny 15 – 20
Hovädzie stehno 30 – 40
Hovädzí guláš 20
Bravčové stehno 30 – 35
Kura 15 – 20
Ryby 10 – 20

Pozn.: Doba varenia v tlakovom hrnci sa začne odpočítavať až od chvíle, kedy dosiahneme v hrnci plný tlak, teda až potom, čo znížime výkon sporáku.

Tlakový hrniec – recepty

Ideálne sú pre tlakový hrniec recepty, ktoré by v bežnom hrnci trvali dlho, pričom tlakový hrniec či elektrický tlakový hrniec recepty skráti aj na polovicu. Ale v tlakovom hrnci uvaríte takmer čokoľvek a môžete ho používať prakticky každý deň. Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili recepty na polievku, hlavný chod aj zdravú desiatu pre najmenších či lahodné dezerty. Nájdete tu osvedčené recepty z tlakového hrnca, ktoré sú starou dobrou klasikou a nikdy nás neomrzia. Taký kurací vývar v tlakovom hrnci si zachová všetky svoje zázračné vlastnosti, sviečková v tlakovom hrnci bude hračka aj pre začiatočníkov a bravčové na hubách v tlakovom hrnci stihnete k obedu pripraviť ešte potom, čo sa vrátite z lesa.

Varenie v tlakovom hrnci – recepty na polievku

Tlakový hrniec recepty
Zeleninová polievka z tlakového hrnca je rýchlo pripravená, navyše si zelenina zachová vitamíny.

Kapustová polievka

Čo viac chcieť od polievky, než aby bola rýchla, výdatná, zdravá a na prípravu vám stačilo pár ingrediencií. Taká je aj naša kelová polievka, ktorá obsahuje typické slovenské suroviny a predovšetkým neprávom opomínaný kučeravý kel, ktorý patrí medzi klenoty zeleniny.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 500 g kučeravého kelu
  • 400 g mrkvy
  • 400 g zemiakov
  • 50 g masla
  • 1,5 litra vody
  • Soľ a korenie

Postup prípravy:

Zeleninu nakrájajte na drobné kúsky. Kel vložte do hrnca, prilejte 1 l vody a priveďte do varu. Sparený kel sceďte a nechajte odkvapkať. Následne v hrnci rozpáľte maslo a vložte mrkvu a kapustu. Opekajte kým nepustia šťavu, trvá to asi 2 minúty. Základ zalejte 0,5 l vody, pridajte zemiaky, osoľte a okoreňte podľa chuti. Tlakový hrniec uzavrite a postavte na platňu. Akonáhle začne unikať para, zmiernite ohrev platne a nechajte variť 20 minút. Polievku môžete podávať s hriankami.

Kurací vývar

Poctivý domáci vývar je elixír plný sily, ktorý by nemal chýbať v jedálničku žiadnej domácnosti. Jeho zlatistá farba a podmanivá vôňa prebudí všetky vaše chuťové zmysly a jeho sila dokáže zázraky aj vo chvíľach, keď sa necítite vo svojej koži. Poctivý vývar sa varí dlho a veľmi pomaly, ale kurací vývar v tlakovom hrnci bude hotový počas chvíľky, a pritom si zachová všetky svoje živiny a benefity.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • Skelet a odrezky z 1 kurčaťa
  • 2 l studenej vody
  • 2 mrkvy
  • Kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)
  • Bobkový list (cca 5 listov)
  • 2 lyžičky soli
  • Tymián
  • Rozmarín
  • Petržlen na dozdobenie
  • Rezance podľa chuti

Postup prípravy:

Skelet umyte, mrkvu, zeler, petržlen očistite, cibuľu olúpte. Pokrájajte na väčšie 2 – 3 kusy. Všetky ingrediencie na vývar vložte do tlakového hrnca a uzavrite. Varte 30 minút. Po uvarení mäso oberte (malo by odpadať od kostí). Zeleninu preceďte a vyhoďte. Do taniera pôjde nová zelenina nakrájaná na menšie kúsky, ktorú buď uvaríte v hrnci zvlášť alebo ju pridáte do vývaru 10 min pred koncom varenia. Rezance uvarte podľa návodu v slanej vode, sceďte, pridajte na tanier a zalejte vývarom.


TIP: Pokiaľ chcete, aby bol vývar tmavší, zeleninu najskôr orestujte a až potom pridajte zvyšné ingrediencie a varte.

Hovädzia polievka

Niektoré polievky sú doslova životabudič a o hovädzej polievke to platí celkom určite. Varí sa pomaly a dlho, podobne ako kurací vývar, aby sa z kostí vylúhovali všetky prospešné látky a vývar bol plný živín a silnej chuti. Tradičný recept na hovädziu polievku vyžaduje 2,5 hodiny varenia. Recepty v tlakovom hrnci sú výrazne kratšie, napriek tomu budú polievky silné a poctivé ako od babičky.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • Hovädzie rebro a kosti (cca 1 kg)
  • 2 mrkvy
  • 1 zeleru
  • 2 petržleny
  • 1 cibuľa
  • Strúčik cesnaku
  • Ligurček
  • Korenie celé (cca 10 guličiek)
  • Nové korenie (cca 5 guličiek)
  • Soľ
  • 3 – 3,5 l vody
  • Polievkové rezance
  • Petržlenová vňať na dozdobenie

Postup prípravy:

Zeleninu očistíme (pokiaľ možno nekrájame, napríklad len podľa potreby rozpolíme). Do tlakového hrnca vložíme kosti, zeleninu a korenie. Zalejeme studenou vodou a privedieme k varu. Potom plameň stiahneme na najnižší stupeň a varíme 35 – 40 min. Uvarenú hovädziu polievku po vypnutí necháme ešte cca 10 minút postáť, aby sa všetko usadilo. Potom polievku precedíme a zeleninu nakrájame na kocky. Mäso oberieme a použijeme do polievky alebo do iného pokrmu. Uvaríme polievkové rezance, ktoré ako prvé servírujeme do taniera. Doplníme nakrájanou zeleninou a mäsom, prelejeme vývarom a hojne dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Varenie v tlakovom hrnci – recepty na hlavné jedlá

Tlakový hrniec a elektrický tlakový hrniec – recepty
Hovädzie mäso v tlakovom hrnci rýchlo zmäkne a bude šťavnaté.

Hovädzie po burgundsky

Klasika všetkých klasik, ktorá má svoje korene vo Francúzsku. Šťavnaté mäso v silnej omáčke podávané so zemiakovou kašou chutí malým aj veľkým milovníkom mäsa.

Počet porcií: 4 – 5

Ingrediencie:

  • 800 g hovädzieho mäsa (pliecko, stehno)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 500 ml červeného vína
  • 100 g slaniny
  • 150 g čerstvých húb
  • 50 g masla
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Zväzoček petržlenu, tymiánu a bobkového listu (tzv. bouquet garni)
  • Soľ a korenie

Postup prípravy:

Mäso nakrájajte na kocky, cesnak a cibuľu nasekajte. Huby pokrájajte na štvrtky. V hrnci rozpáľte olej a maslo, pridajte na kocky nakrájanú slaninu a orestujte, potom ju vyberte a dajte bokom. Do hrnca vložte kúsky mäsa, osmažte doružova, pridajte cibuľu a opekajte dozlatista. Poprášte múkou a opražte. Do hrnca prilejte červené víno, pridajte cesnak, huby a zväzok byliniek. Dochuťte soľou a korením a uzavrite hrniec. Akonáhle začne unikať para, zmiernite ohrev platne a nechajte variť 30 minút. Hrniec otvorte a vyberte zväzok byliniek. Podávajte so zemiakovou kašou alebo cestovinami.

Sviečková na smotane

Sviečková na smotane je symbolom českej kuchyne, ktorá sa v pozmenenej forme pripravuje snáď v každej domácnosti aj krčme. Recept na sviečkou sa dedí z generácie na generáciu a každá rodina má ten svoj osvedčený. Sme však presvedčení, že aj naša sviečková v tlakovom hrnci vám bude chutiť. Má tie správne ingrediencie a hovädzie v tlakovom hrnci krásne zmäkne a zachová si svoju chuť.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 600 – 700 g sviečkovej alebo zadného hovädzieho
  • 6 lyžíc oleja
  • 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen – v rovnakom pomere)
  • 1 cibuľa
  • Soľ
  • Bobkový list
  • Korenie
  • Nové korenie
  • Tymián
  • 1 smotana na šľahanie (250 ml)
  • Hladká múka na zahustenie

Postup prípravy:

V tlakovom hrnci na oleji speníme nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Krátko osmažíme. Mäso rozdelíme na 3 – 4 kusy a vložíme do tlakového hrnca. Osolíme, premiešame a až do úplného vysmahnutia otáčame (podľa veľkosti mäsa by to malo trvať 10 – 15 min.). Akonáhle sa na dne začne vytvárať hnedý povlak, nasypeme do hrnca korenie, premiešame a podlejeme 1 litrom horúcej vody. Všetko dobre od dna premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Hovädzie mäso v tlakovom hrnci varíme do zmäknutia (cca 45 min.).

Po 45 minútach doplníme do hrnca 1 liter prevarenej horúcej vody, v otvorenom hrnci privedieme k varu a odstavíme z platne. Mäso z hrnca vyberieme a nakrájame na plátky. Vývar z hrnca prelejeme cez hrubšie sitko. Zeleninu zo sita roztlačíme a prepasírujeme späť do vývaru. Omáčku v otvorenom tlakovom hrnci privedieme k varu a medzitým pripravíme zátrepku (v hrnčeku rozmiešame 1 smotanu so štipkou soli a 2 vrchovatými polievkovými lyžicami hladkej múky). Dôkladne zamiešame a za stáleho miešania lejeme do omáčky v tlakovom hrnci. Na miernom ohni varíme 1 minútu.

Hovädzie na hubách

Klasika, ktorá nesklame a vždy sa podarí. Sme národ hubárov a huby do našej kuchyne jednoducho patria. Hovädzie na hubách je dobrota, ktorá farbou možno vyzerá obyčajne, ale chutí výborne a nezameniteľne. Navyše hovädzie na hubách v tlakovom hrnci bude mať ešte silnejšiu arómu aj chuť a hotové bude za hodinu. Podávať potom môžete s ryžou, cestovinami alebo zemiakovou knedľou.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho zadného mäsa
  • Hrsť sušených húb (prípadne mrazených)
  • 1 veľká cibuľa
  • Soľ
  • Mleté korenie
  • Mletá paprika sladká
  • Hubové korenie (voliteľné)
  • Sadlo
  • Vývar z bujónu alebo hovädzí vývar
  • Hladká múka na zahustenie
  • Smotana na zahustenie

Postup prípravy:

Mäso nakrájame na plátky, po obvode narežeme, naklepeme, osolíme, okoreníme, poprášime múkou a prudko opečieme na tuku v tlakovom hrnci. Vyberieme a do tuku po mäse pridáme nakrájanú cibuľu a huby a mierne osmažíme. Zaprášime paprikou, prilejeme trochu vývaru, prevaríme a pridáme späť opečené plátky mäsa. Môžeme dochutiť hubovým korením. Podľa potreby pridáme ešte vývar, tlakový hrniec uzavrieme a dusíme do zmäknutia. Hovädzie v tlakovom hrnci varte cca 40 minút. Potom tlakový hrniec otvorte, plátky mäsa vyberte na teplý tanier a omáčku zahustite hladkou múkou rozmiešanou v smotane alebo so zápražkou.

Hovädzia roštenka

Hovädzia roštenka v tlakovom hrnci môže byť pripravovaná „na prírodno“, na cesnaku či na šampiňónoch. Naša prírodná roštenka v tlakovom hrnci je veľmi jednoduchá a pokiaľ máte radi pikantnejšiu chuť, môžete ju práve pridaním cesnaku alebo šampiňónov dochutiť – stačí ich osmažiť s cibuľkou na začiatku receptu.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 500 – 600 g hovädzej roštenky
  • 2 veľké cibule
  • Olej
  • Soľ
  • Korenie
  • Vývar alebo bujón
  • Hladká múka

Postup prípravy:

Hovädziu roštenku nakrájame na plátky a po okrajoch narežeme. Naklepeme, osolíme, okoreníme. V tlakovom hrnci rozpálime olej, pridáme plátky roštenky a sprudka opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo. Potom mäso vyberieme do teplého taniera a priklopíme pokrievkou, aby sa uchovalo v teple. Do výpeku po mäse opražíme cibuľu nakrájanú na kocky. Necháme ju mierne zosklovatieť. Potom zaprášime múkou a podlejeme trochou vývaru alebo vody. Zmes zapražíme, aby vznikla akási cibuľová zápražka. Plameň zmiernime a mäso vrátime späť do tlakového hrnca. Zalejeme vývarom (alebo vodou s pridaním jedného bujónu) tak, aby bolo mäso ponorené. Dosolíme, okoreníme. Roštenka v tlakovom hrnci by sa mala variť na miernom plameni do úplného zmäknutia (cca 35 min). Podávame ideálne s ryžou.


TIP: Pre lepšiu a výraznejšiu chuť môžete plátky mäsa po osolení a okorenení potrieť z oboch strán plnotučnou horčicou a potom obaliť v múke.

Bravčové na hubách

Lacné, jednoduché a predovšetkým výborné jedlo. Či už použijete čerstvé huby z vašej rannej prechádzky po lese alebo sušené huby zo zásob, určite si pochutí celá rodina. Pre náš recept bravčové na hubách v tlakovom hrnci sme použili základné ingrediencie, ale kto má rád slaninu, odporúčame ju k receptu pridať. Stačí ju nakrájanú na kocky zľahka osmažiť na masti a potom na nej speniť nakrájanú cibuľku a osmažiť mäso. Pokrmu dodá neodolateľnú vôňu a poriadny šmrnc.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 500 – 600 g bravčového mäsa (pliecko, krkovička)
  • Hrsť húb (čerstvých alebo sušených)
  • 1 bujón (voliteľné)
  • 1 veľká cibuľa
  • Paprika mletá
  • Rasca celá
  • Korenie mleté
  • Soľ
  • Sadlo alebo olej
  • Hladká múka na zápražku
  • Kúsok masla na zápražku

Postup prípravy:

Bravčové mäso nakrájame na plátky (prípadne na väčšie kúsky). Nakrájanú cibuľu v tlakovom hrnci speníme na masti, potom pridáme mäso, ktoré necháme z oboch strán opiecť. Osolíme, pridáme rascu, korenie, huby, a nakoniec mletú papriku. Zalejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Pre silnejšiu chuť môžeme pridať bujón. V tlakovom hrnci dusíme na minimum 25 – 30 minút do úplného zmäknutia mäsa. Potom si pripravíme zápražku, ktorou omáčku zahustíme. Necháme prejsť varom a podávame ideálne s knedľou alebo s ryžou.

Varenie v tlakovom hrnci – recepty na desiatu aj dezert

Tlakový hrniec recepty
V tlakovom hrnci ľahko a rýchlo pripravíte dezert alebo ovocnú desiatu.

Jablkové pyré

Jablkové pyré chutí snáď všetkým bez rozdielu veku, ale najviac poteší tých najmenších. Navyše je to výborný a zdravý spôsob ako spracovať jesennú úrodu. Jablčná desiata z tlakového hrnca je veľmi jednoduchá a môžete ju aj zavariť alebo zamraziť.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 1,5 kg jabĺk
  • 100 g cukru
  • 150 ml vody

Postup prípravy:

Jablká ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do tlakového hrnca, zalejte vodou a pridajte cukor. Hrniec uzavrite. Akonáhle začne unikať para, zmiernite ohrev platne a nechajte variť 8 – 10 minút. Hrniec otvorte a pyré rozmixujte.

Tradičný ryžový puding

Ryžový puding je výborný ako dezert alebo ako raňajky. Tak jednoduchá a zároveň tak geniálna kombinácia úplne obyčajných surovín vytvorí dokonale lahodnú chuť a textúru, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku. Recept na tradičný ryžový puding si môžete doladiť podľa svojho gusta a neobyčajný pôvab mu dodá chrumkavá krusta po zapečení.

Počet porcií: 5

Ingrediencie:

  • 15 g masla alebo margarínu
  • 600 ml mlieka
  • 50 g ryže na ryžovú kašu
  • 25 g cukru (môže byť aj menej)
  • Nastrúhaný muškátový oriešok

Postup prípravy:

Vyberte trojnožku a košík. V otvorenom hrnci rozpustite tuk. Pridajte mlieko a rýchlo priveďte k varu. Vmiešajte ryžu a cukor. Za občasného miešania znovu priveďte k varu. Znížte teplotu tak, aby sa mlieko ďalej pomaly varilo, ale aby nevykypelo. Nastavte úroveň tlaku 2. Prikryte pokrievkou a nechajte natlakovať. Znížte teplotu a 12 minút pomaly varte. Odstavte hrniec zo sporáka a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu bez toho, aby ste menili nastavenie hodnoty tlaku. Akonáhle ukazovateľ tlaku klesne, zdvihnite pokrievku. Puding premiešajte. Pokiaľ chcete, aby sa na pudingu vytvorila vypečená krusta, premiestnite ju do vymastenej zapekacej nádoby. Posypte muškátovým orieškom a nechajte niekoľko minút zapekať pod rozpáleným grilom.


Recept vhodný na tlakové hrnce Tefal Clipso a Secure

Zdroj: Tefal – recepty na tlakové hrnce.

Korenené plnené jablká

Pripravte si znamenitý, šťavnatý dezert našich babičiek, ktorý svojou sviežou korenistou chuťou a ľahkosťou obmäkčí srdce aj tých najzarytejších odporcov sladkých dezertov. Uvarte si korenisté plnené jablká v tlakovom hrnci. Tepelnou úpravou jablká príjemne zmäknú a zvýraznia svoju prirodzenú sladkosť a škorica s citrónom im dodajú podmanivú vôňu a výnimočnú chuť.

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké jablká na varenie
  • 15 g jemného hnedého cukru
  • 25 g sultánok alebo hrozienok
  • 1/2 lyžičky (2,5 ml) škorice
  • 1 lyžica (15 ml) citrónovej šťavy
  • 300 ml vody

Postup prípravy:

Jablká umyte a odstráňte z nich jadrovníky. Šupku po obvode jablka nakrojte nožom, aby jablká nepukli. Zmiešajte cukor, sušené ovocie a škoricu. Do košíka vložte kruh z alobalu. Jablká naskladajte do košíka a naplňte ich zmesou sušeného ovocia. Do hrnca vlejte vodu s citrónovou šťavou a vložte trojnožku. Vložte košík dovnútra. Nastavte úroveň tlaku 1. Prikryte pokrievkou a nechajte natlakovať. Varte 7 – 8 minút. Odstavte zo sporáka. Otočte volič tlaku do polohy vypustenie pary a postavte hrniec pod prúd studenej tečúcej vody. Pokiaľ jablká ešte nie sú uvarené, priklopte pokrievku, nechajte znova natlakovať a varte ešte 1 až 2 minúty. Jablká vyberte a potrite ich maslom, aby sa pekne leskli.


Recept vhodný pre tlakové hrnce Tefal Clipso a Secure

Zdroj: Tefal – recepty pro tlakový hrnec.

i Mohlo by vás zaujímať

Napriek tomu, že bol tlakový hrniec vynájdený už veľmi dávno, teší sa dodnes veľkej obľube a niet divu. Tento geniálny, a tak trochu náhodný vynález vie ušetriť v kuchyni čas aj energiu. Ukázali sme si, ako variť v tlakovom hrnci a dali vám pár tipov na chutné recepty, s ktorými doma určite zažiarite. Dobrú chuť!

WEB1