Obnoviť stránku

Ako vybrať tlakový hrniec

Aktualizované

Tlakový hrniec, čiže Papinov hrniec s názvom papiňák, je neodmysliteľnou súčasťou každej kuchyne, kde chcete variť zdravo, chutne a efektívne. Výrazne urýchľuje varenie, zachováva chuť aj živiny potravín a šetrí energiu. A podľa čoho tlakový hrniec vybrať, aby bol vo vašej kuchyni čo najviac platný?

Ako vybrať tlakový hrniec alebo ako vybrať papiňák?

Pár tipov pre výber tlakového hrnca:

  1. Pri výbere tlakového hrnca odporúčame spoliehať sa iba na overených výrobcov.

  2. Veľkosť tlakového hrnca voľte s ohľadom na typ pokrmov, ktoré často varíte a počet ľudí v domácnosti.

  3. Venujte pozornosť aj nadštandardným funkciám či príslušenstvu, ktoré tlakové hrnce ponúkajú. Niektoré sú veľmi praktické a užitočné.

  4. Zvážte nákup sady tlakových hrncov. Sú cenovo výhodné a poskytnú vám širšie možnosti prípravy jedál.

Základné parametre pre výber tlakového hrnca

Veľkosť tlakového hrnca

Prvým kritériom, podľa ktorého by ste mali výber tlakového hrnca začať, je jeho veľkosť, teda objem. Ten sa samozrejme odvíja od počtu členov domácnosti a typu pokrmov, ktoré budete v tlakovom hrnci pripravovať. V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť, že tlakový hrniec je možné naplniť iba do 2/3 vyznačeného objemu, a to kvôli tlaku a pare, ktoré pri varení vznikajú. Takže napríklad v tlakovom hrnci s objemom 6 litrov pripravíte 4 litre vývaru.

Veľkosť tlakového hrnca podľa typu pripravovaného pokrmu

Tlakové hrnce sa bežne vyrábajú v objemoch 3 – 10 litrov a záleží na vašich potrebách, aký typ jedál najčastejšie varíte.

Veľkosť hrnca Typy pokrmov
Tlakový hrniec 3 l omáčky, zelenina, menšie porcie mäsa
Tlakový hrniec 4 l až 5 l omáčky, mäso, zelenina, strukoviny, ryža, polievky
Tlakový hrniec 6 l až 8 l vývar z kostí, polievky, bravčové koleno, veľké porcie

Pozn.: Nedržte sa za každú cenu pravidla, že čím väčší objem, tým lepšie. Kým v malom tlakovom hrnci môžete mäso dusiť, vo veľkom už budete rovnako veľký kus mäsa len variť. Príliš veľký tlakový hrniec tak môže byť niekedy pri príprave rôznych jedál rovnako obmedzujúci, ako príliš malý papiňák.

Veľkosť tlakového hrnca podľa počtu osôb

Existujú tiež všeobecné odporúčania pre výber tlakového hrnca podľa počtu osôb, pre ktoré bežne varíte. Ak však chcete tlakový hrniec využívať často a na varenie rôznych typov pokrmov, odporúčame investovať do sady tlakových hrncov s rôznym objemom.

1 – 2-členná domácnosť

  • Postačí malý tlakový hrniec s objemom do 5 litrov. Uvaríte v ňom väčšinu jedál v dostatočnom množstve pre dve osoby. Pokiaľ ale dostanete chuť na bravčové koleno, bude to vyžadovať väčší papiňák (6 litrov a viac).

3 – 4-členná domácnosť

  • Stredný tlakový hrniec 5 – 7 litrov je ideálny pre bežnú domácnosť. Uvaríte v ňom obed pre štvorčlennú rodinu, a ešte vám zostane nejaká tá porcia navyše.

5 a viacčlenná domácnosť


TIP: Ak si nemôžete kúpiť sadu alebo dva rôzne tlakové hrnce, odporúčame zvoliť tlakový hrniec 6 litrov, čo je univerzálna veľkosť vhodná na prípravu najširšieho spektra jedál.

Bezpečnostné prvky

Možno si ešte pamätáte tlakové hrnce prvej generácie, o ktorých sa tradovalo, že môže dôjsť k obareniu alebo k vytrhnutiu poistky. Doba však už pokročila a tlakové hrnce prešli svojím vývojom, a to predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť. Dnešné tlakové hrnce využívajú už bezpečnejší mechanizmus, ktorý pracuje s pružinovým ventilom a obsahujú hneď niekoľko bezpečnostných opatrení.

  • Bezpečnostný ventil

Tlakový hrniec dnes musí mať minimálne dva ventily na vypúšťanie pary, ktorými sa znižuje tlak v hrnci. Prvý je prevádzkový a slúži na reguláciu tlaku počas varenia. Pre prípad, že by sa tento ventil upchal, musí byť tlakový hrniec vybavený ešte ventilom druhým – bezpečnostným. Môžete sa stretnúť aj s tlakovým hrncom, ktorý je vybavený aj viacerými na sebe nezávislými ventilmi pre prípad, že by ostatné zlyhali.

  • Bezpečnostná poistka

Základným bezpečnostným opatrením proti obareniu je bezpečnostná poistka, ktorá vám neumožní otvoriť tlakový hrniec, kým je v ňom tlak príliš vysoký. Ďalšími bezpečnostnými prvkami sú kontrolka bezpečného uzavretia a automatické uzamknutie. Čím viac bezpečnostných poistiek tlakový hrniec má, tým lepšie. Moderné a kvalitné tlakové hrnce sú dnes už vybavené 4 až 5 rôznymi poistkami pre bezpečné použitie.


Pozn.: Aj napriek bezpečnostným poistkám neplňte hrniec cez naznačenú rysku, tj. viac než do jeho dvoch tretín. Mohlo by dôjsť k príliš rýchlemu nárastu tlaku. Do hrnca nepridávajte ani príliš vňaťových byliniek, mohli by upchať ventil či poistky.

Pokrievka a spôsob zatvárania/otvárania

Pokrievka na tlakový hrniec je jeho najdôležitejšou súčasťou, pretože zabezpečuje jeho vzduchotesnosť a tým udržuje paru vo vnútri. Súčasťou pokrievky by malo byť:

  • Rukoväť – musí zabezpečiť pohodlnú a jednoduchú manipuláciu s hrncom. Mala by byť teda dobre uchopiteľná a vyrobená z plastu odolného voči vysokým teplotám.

  • Tesnenie – môže byť vyrobené z gumy alebo silikónu

  • Odvzdušňovací ventil prevádzkový – na priebežnú reguláciu tlaku

  • Bezpečnostný ventil – pre prípad zlyhania prevádzkového ventilu

  • Merač tlaku, časovač, termostat – sú súčasťou iba drahších modelov

Typ uzatvárania pokrievky

V prípade tlakových hrncov sa v zásade stretnete s dvoma typmi uzatvárania pokrievky, pričom obidva spôsoby sú rovnako bezpečné a spoľahlivé. Je teda len na vás, čomu dáte prednosť.

  • Pákový uzáver – tradičná konštrukcia na princípe páky. Tento typ sa dá otvoriť aj jednou rukou.

  • Tlakový hrniec Tescoma Magnum
    Pákové uzatváranie tlakového hrnca

  • Bajonetové uzatváranie – pokrievku nasadíte do výstupkov na hrnci a uzamknete ju pootočením. Na otvorenie potrebujete obe ruky.

  • Tlakový hrnec Tefal Secure 5 Neo
    Bajonetové uzatváranie tlakového hrnca

    TIP: Renomované značky svoje výrobky neustále zdokonaľujú pre väčšiu bezpečnosť aj komfort používateľa, a tak sa dnes na trhu môžete stretnúť aj s vylepšeným a patentovaným typom otvárania pomocou jednej ruky. Takým príkladom je dnes veľmi obľúbený tlakový hrniec Tefal Clipso alebo Tescoma Ultima.

Materiál tlakového hrnca

Materiál hrnca

Materiál, z ktorého sú tlakové hrnce vyrobené, by mal perfektne a rovnomerne rozvádzať teplo a mal by byť konštruovaný tak, aby mal hrubé, široké steny a špeciálne sendvičové dno. Drvivá väčšina tlakových hrncov je dnes vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, ale naraziť môžete aj na iný materiál.

  • Nehrdzavejúca oceľ

Pre svoje skvelé vlastnosti sa dnes najčastejšie vyrábajú tlakové hrnce z nehrdzavejúcej ocele. Má perfektnú vodivosť tepla a dlho udrží teplo vo vnútri hrnca. Pozor ale, malo by ísť o kvalitné nehrdzavejúce ocele s označením 18/10 (čo znamená 18 % chrómu a 10 % niklu, ktorý robí tlakový hrniec odolným voči kyselinám). Celonerezové tlakové hrnce sú vhodné na všetky druhy ohrevu, teda na elektrinu, plyn, sklokeramiku aj indukciu. Navyše ich môžete umývať v umývačke.

  • Hliník

Hliníkové tlakového hrnce sa dnes takmer už nevyrábajú, alebo aspoň nie v ich klasickej celohliníkovej podobe. Naraziť môžete ale napríklad na tlakový hrniec z hliníka potiahnutého nepriľnavým povrchom. Jeho výhoda spočíva predovšetkým v tom, že potraviny sa počas prípravy neprichytávajú a veľmi ľahko sa umýva. Hliníkový plát býva tiež zabudovaný do nerezovej ocele, aby zaisťoval dokonalé rozloženie tepla.

Materiál pokrievky, rukoväte a držadiel

Pokrievka na tlakový hrniec by mala byť tiež vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, prípadne zo skla, ktoré umožňuje mať prehľad o pripravovanom pokrme. Rukoväť a úchytky bývajú najčastejšie vyrobené z plastu, ale rozhodne by malo ísť o kvalitný plast odolný voči vysokým teplotám. Plastová rukoväť a držadlá sa pri varení zahrievajú minimálne a manipulácia s nimi je bezpečná a komfortná. Niektoré papiňáky majú po stranách celokovové držadlá. Tie sa ale značne zahrievajú a pri manipulácii s nimi musíte byť opatrní. Pokiaľ však varíte na plyne, budú kovové držadlá vhodnejšie ako plastové.

Sendvičové dno

Dôležitou súčasťou tlakového hrnca je hrubšie sendvičové dno, ktoré zaručuje rýchle varenie, dobre udržuje teplo aj po sňatí hrnca z platne a bráni pripáleniu pokrmov. Tlakový hrniec tak môže mať dvojité sendvičové dno, ale pre ešte lepšie vlastnosti a dokonalé rozloženie tepla odporúčame trojité sendvičové dno zložené z troch vrstiev: oceľ – hliník – oceľ.

Vlastnosti, funkcie a príslušenstvo

Kvalitné a moderné tlakové hrnce disponujú praktickými funkciami a niektoré z nich majú vo výbave aj praktické príslušenstvo.

  • Stupnica naplnenia – ide v podstate o rysky vyznačené vo vnútri hrnca, vďaka ktorým presne viete, do akého objemu máte tlakový hrniec naplnený a nemusíte to odhadovať. Stupnica naplnenia by nemala chýbať pri žiadnom tlakovom hrnci.

  • Funkcia dvojitého varenia – ponúka dve pozície varenia, resp. dve úrovne tlaku. Nižší tlak pre zeleninu, polievky, strukoviny a vyšší tlak pre mäso. Niektoré modely disponujú dokonca regulátorom tlaku pre optimálny tlak rôznych druhov mäsa: ryba, hydina, bravčové mäso, hovädzie mäso. Rôzne druhy mäsa v takom hrnci uvaríte vždy rýchlo a bez rizika rozvarenia.

  • Nepriľnavý povrch – umožňuje jednoduché umývanie, pokrmy sa počas prípravy neprichytávajú o dno.

  • Parný kôš – ide o dierkovanú vložku so stojanom, ktorá sa perfektne hodí na zdravé varenie zeleniny a ďalších potravín v pare.

  • Časovač – poskytuje možnosť nastaviť čas varenia. Po uplynutí tohto času budete upozornení zvukovým signálom.

  • Kovový rozdeľovač – umožňuje variť dva druhy jedál s rôznou dĺžkou prípravy naraz. Napr. mäso na dne v hrnci a zeleninu v parnom koši.

  • Indikátor zvyškového tlaku – upozorní vás na nutnosť vypustiť paru v správnom okamihu a informuje vás o tom, kedy je možné tlakový hrniec otvoriť.

  • Termostat – umožňuje reguláciu teploty v hrnci.

  • Kuchárka s receptami – kúpou niektorých tlakových hrncov získate tiež originálnu kuchárku s mnohými receptami, návodmi a tipmi na prípravu jedál.

Údržba a náhradné diely

Pozornosť si zaslúži aj spôsob údržby tlakového hrnca a dostupnosť náhradných dielov. Telo tlakového hrnca možno umývať v umývačke, ale pozor na pokrievku a tesnenie na tlakový hrniec. Pokrievka na tlakový hrniec v žiadnom prípade do umývačky nepatrí. Tesnenie, ktoré môže byť z gumy alebo silikónu, vyžaduje tiež ručné umývanie.

Dôležitý je aj zákaznícky servis a dostupnosť náhradných dielov. Časom totiž môže dôjsť k opotrebovaniu vymeniteľných častí hrnca alebo k ich poškodeniu a je nutné tieto časti vymeniť. Napríklad pre zachovanie dobrých tesniacich vlastností pokrievky odporúčame cca po roku častého používania vymeniť tesnenie na tlakový hrniec. Môže sa tiež stať, že sa pokazí poistný ventil tlakového hrnca a bude potrebovať výmenu. Preto je vhodné overiť si tiež tzv. dĺžku opraviteľnosti, ktorá uvádza, počas akého minimálneh času výrobca garantuje dostupnosť náhradných dielov a opraviteľnosť daného produktu. Prémiové značky vám poskytujú záruku opraviteľnosti 5 až 10 rokov od nákupu, čo je známkou kvality výrobku.

Typy tlakových hrncov

Klasický tlakový hrniec

Klasický tlakový hrniec

  • Rýchle varenie šetrné k živinám
  • Pokrmy s maximálnou chuťou a arómou
  • Použitie na všetkých typoch sporákov

Klasické tlakové hrnce patria medzi tie najrozšírenejšie. Umožňujú rýchle a efektívne varenie, pri ktorom si suroviny zachovávajú viac chutí aj živín ako pri varení v bežnom hrnci. Niektorí výrobcovia vďaka zdokonalenej technológii dokonca uvádzajú až o 80 % viac zachovaných vitamínov. Klasické tlakové hrnce dnes využívajú bezpečný mechanizmus na reguláciu tlaku a disponujú niekoľkými bezpečnostnými poistkami. Táto generácia papiňákov ponúka možnosť dvoch alebo aj viacerých nastavení tlaku na varenie rôznych druhov potravín.

  • Rýchla príprava jedál
  • Nízka strata živín
  • Viac chuti a arómy
  • Úspora energie
  • Vyžadujú dohľad
Elektrický tlakový hrniec

Elektrický tlakový hrniec

  • Pohodlné a zdravé varenie
  • Využívajú vlastný zdroj tepla
  • Vyžadujú zapojenie do zásuvky

Elektrický tlakový hrniec využíva automaticky regulovaný vlastný zdroj tepla. Pri varení nevypúšťa žiadnu paru, preto ho nemusíte strážiť. Elektrické tlakové hrnce sú vybavené displejom, na ktorom si zvolíte program. Zabudovaný časovač môže byť mechanický (postráda funkciu odloženého štartu varenia) alebo digitálny (umožňuje aj voľbu odloženého začiatku varenia a ďalšie rozšírené možnosti nastavenia). Čím ďalej tým častejšie získavajú obľubu aj multifunkčné elektrické tlakové hrnce, ktoré ponúkajú okrem varenia pod tlakom tiež dusenie, pečenie či varenie v pare a kombinujú aj vlastnosti tzv. pomalého hrnca.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá a pohodlná príprava jedál
  • Rýchle varenie
  • Zachovanie chuti a arómy
  • Zachovanie živín a vitamínov
  • Niekoľko spôsobov prípravy pokrmov (podľa modelu)
  • Prednastavené programy
  • Bez syčania a unikajúcej pary
  • Automatická regulácia tlaku
  • Vyššia obstarávacia cena

Často kladené otázky

Ako funguje tlakový hrniec?

Tlakový hrniec funguje na princípe tlaku a pary. V uzavretom systéme sa voda pri dosiahnutí 100 °C nemôže odparovať a pod pokrievkou tak rastie tlak aj teplota, ktorá dosahuje 110 až 120 °C. Vyššia teplota spôsobuje rýchlejšie varenie a potraviny pripravené v pare silne nasýtené chuťou a arómou sú oveľa chutnejšie a zachovávajú si viac nutričných hodnôt. Papiňák tak uvarí jedlo rýchlo, zdravo a rovnomerne.

Ako variť v tlakovom hrnci?

  1. Tlakový hrniec naplníme maximálne do 2/3 celkového objemu. V prípade surovín, ktoré počas varenia veľa penia či bobtnajú, plníme iba do polovice celkového objemu.
  2. Pri varení použijeme menej vody než v bežnom hrnci. Voda sa totiž neodparuje a suroviny pustia šťavu. Výraznejšiu chuť a arómu získame, keď mäso najskôr chvíľu orestujeme na oleji (napríklad aj na cibuľke) a až potom pridáme ďalšie suroviny a vodu.
  3. Tlakový hrniec uzavrieme podľa návodu. Nastavíme vhodný tlak podľa typu vareného pokrmu (pokiaľ to papiňák umožňuje) a postavíme ho na platňu zapnutú na najvyšší výkon.
  4. Akonáhle začne z tlakového hrnca unikať para, teplotu znížime na minimum, aby z ventilu unikalo len malé množstvo pary.
  5. Dĺžku varenia volíme podľa typu pripravovaných surovín.
  6. Po vypršaní času varenia vypneme zdroj tepla a vypustíme všetku paru tým, že tlakový ventil dáme do polohy na vypustenie pary. Indikátor tlaku nás upozorní, kedy je možné tlakový hrniec otvoriť.

Pozor: Nikdy nedávajte tlakový hrniec do mikrovlnky alebo do rúry. Taktiež neodporúčame používať väčšie množstvo vňaťových byliniek (bazalky, majoránu, rozmarínu, tymiánu), aby nedošlo k upchatiu otvorov v poistkách.

Aké minimálne množstvo vody je potrebné v tlakovom hrnci?

Na vznik dostatočného množstva pary v tlakovom hrnci 4 l je potrebná cca ¼ l vody, tj. približne jeden hrnček. Z tlakového hrnca počas varenia neuniká takmer žiadna voda a vďaka tomu, že mäso či zelenina púšťajú vlastnú šťavu, je chuť pripraveného pokrmu intenzívnejšia. Samozrejme platí, že s väčším tlakovým hrncom je potrebné aj väčšie množstvo vody.

Od kedy počítať čas varenia v tlakovom hrnci?

Varenie v tlakovom hrnci začína, akonáhle tlakový ventil začne uvoľňovať paru a pritom pískať. To je signál pre vás, aby ste stlmili zdroj tepla a začali počítať čas varenia.

Ako dlho sa varí v tlakovom hrnci?

Presný čas varenia je závislý na type sporáka, predvolenej teplote a druhu surovín, rovnako ako osobnej chuti, ale existujú isté odporúčania, ktoré nájdete aj v manuáli k zakúpenému hrncu. Niektoré modely sú navyše vybavené časovačom, ktorý po nastavení postráži čas varenia v tlakovom hrnci za vás.

Orientačný čas varenia potravín v tlakovom hrnci:

Potravina Orientačný čas prípravy uvedená v minútach
Zemiaky krájané 5 – 6
Zemiaky celé 12 – 14
Ryža 6
Kyslá kapusta 7 – 12
Celer 3 – 6
Mrkva 6 – 8
Červená repa vcelku 10 – 15
Dopredu namočené strukoviny  15 – 20
Hovädzie mäso 30 – 40
Hovädzí guláš 20
Bravčové mäso 30 – 35
Kura 15 – 20
Ryby 10 – 20

Môžem v tlakovom hrnci zavárať?

Áno, okrem bežného varenia môžete v tlakovom hrnci aj zavárať. Avšak pre niektoré druhy ovocia je pri zaváraní v tlakovom hrnci veľmi vysoká teplota. Ideálne na zaváranie sú teda tlakové hrnce s termostatom.

Je možné varenie v tlakovom hrnci na indukcii?

Áno, tlakový hrniec je možné použiť na indukciu.

Ako čistiť tlakový hrniec?

Telo tlakového hrnca môžete umývať ručne alebo ho možno dať do umývačky. Tesnenie na tlakový hrniec, poistný ventil tlakového hrnca a vo väčšine prípadov aj pokrievku treba umývať po každom varení ručne teplou vodou a mäkkou hubkou.

P-DC1-WEB25