Obnoviť stránku

Ospravedlňujeme sa, ale z technických príčin sa momentálne na našich pobočkách môže vyzdvihnutie objednávky časovo predĺžiť. Na oprave usilovne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Čo je pomalý hrniec + RECEPTY

Aktualizované

Doba, kedy bol pri varení jedla najdôležitejší čo najkratší čas prípravy, je na ústupe. Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o kvalitu aj výživovú hodnotu pripraveného pokrmu a nechcú sa klamať. A tak výrobcovia kuchynských pomocníkov neustále prichádzajú s novými a novými nápadmi, ako uspokojiť svojich zákazníkov. Jedným z týchto produktov modernej doby je aj pomalý hrniec . Na čo je dobrý, aké sú jeho výhody a čo v ňom môžete pripraviť, sa dozviete v našom článku. Ako bonus pre vás máme aj recepty pre pomalý hrniec.

Dobrota z pomalého hrnca

  1. Čo je pomalý hrniec
  2. Na akom princípe pomalý hrniec pracuje?
  3. 7 výhod pomalého hrnca
  4. Čo možno v pomalom hrnci pripraviť?
  5. Pomalý hrniec – recepty

Čo je pomalý hrniec

Zjednodušene povedané, pomalý hrniec vám umožňuje pripraviť pokrmy takzvane „v jednom hrnci“ – všetky prísady do neho vložíte, nastavíte teplotu, čas a môžete sa venovať niečomu inému. Odpadá tým nepohodlné státie pri sporáku aj nutnosť použitia viacerých nádob na pripravovanie jedla.

Hrniec na pomalé varenie sa skladá z hrnca s ovládacím panelom, vonkajšej vyberateľnej nádoby (tú možno spravidla použiť aj na varenie na varnej doske či plyne) a pokrievky. Veľká časť elektrických hrncov s pomalým varením disponuje funkciou časovača, kedy sa po uplynutí stanoveného času prístroj sám vypne. Niektoré hrnce majú navyše aj funkcie udržania teploty, automatického vypnutia či oddialeného štartu.

Elektrický hrniec s pomalým varením
Varenie v pomalom hrnci prináša rad benefitov. Je jednoduché, zdravé, energeticky úsporné a šetrí váš čas aj námahu.

Na akom princípe pomalý hrniec pracuje?

Nemýľte si pomalé varenie s metódou sous vide. Oboje síce vyzerá podobne (pokrm sa pripravuje v jednom hrnci pri nízkej teplote), ale prebieha úplne inak. Sous vide pracuje na princípe vákua, kedy sa potraviny umiestnia do fólie či špeciálneho vrecka a vložia sa v hrnci do vodného kúpeľa. V pomalom hrnci nič do fólie nebalíme a ani nedochádza k vytvoreniu vákua.  

Ako už je zrejmé z názvu, hrniec na pomalé varenie sa za ničím neženie. Pracuje pomaly, ale isto. Pokrm v ňom pripravíte spravidla medzi 3 až 10 hodinami pri teplote 95 °C.

7 dôvodov, prečo variť v pomalom hrnci

#1 Jednoduchosť

Ako sa ľudovo hovorí: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchosťou prípravy pokrmov práve tento pomocník vyniká. Ingrediencie totiž stačí nakrájať, umiestniť do hrnca, premiešať ich, priklopiť pokrievkou a zapnúť. Ďalej už sa o pomalý hrniec nemusíte starať. Jedlo sa totiž varí tak pomaly, že sa nemôže pripáliť. Tekutina sa neodparuje, takže nie je nutné prilievať vodu, ani pokrm miešať. Hotové jedlo navyše zostane v hrnci na pomalé varenie dlho teplé.

Pomalý hrniec
Varenie v pomalom hrnci si zamilujte. Ak váhate, ako variť v pomalom hrnci, verte, že je to až neuveriteľne jednoduché.

#2 Úspora energie

Hoci varenie v pomalom hrnci trvá niekoľko hodín, teda dlhšie, než zamestnávate rúru či sporák, je o niečo šetrnejšie voči výdavkom za energiu. Nepotrebuje totiž od zariadenia podať veľký výkon počas krátkej chvíle, a hlavne má celú dobu takmer konštantnú spotrebu. To sa rozhodne nedá povedať o platni ani rúre, kde sa oboje musí najprv nahriať na vysokú teplotu a potom sa potýka s teplotnými výkyvmi.

Pri priemernej cene elektriny 0,172 € za jednu kilowatthodinu vás prevádzka priemerného 220 W pomalého hrnca vyjde na 0,037 € za hodinu. Oproti tomu, varenie na plynovom sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálne na 0,34 €. Varenie na sklokeramickej doske (1 200 W) vás zase vyjde na 0,21 €. V prípade indukcie (1 800 W) potom na 0,31 € za hodinu. Navyše v prípade, že varíte v dvoch hrncoch naraz, si výdavky vynásobte dvakrát, poprípade si pripočítajte čas, ak pri varení nestrávite iba hodinu. Skúste si predstaviť, koľko by vás asi stálo, keby ste sa pomalé varenie mäsa snažili simulovať na sporáku.

(Pozn.: Údaje za spotrebu sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti na spôsobe použitia spotrebičov.)

#3 Úspora času

Možno si hovoríte, ako môže niečo pomalé ušetriť čas. Odpoveď je jednoduchá. Keďže pomalý hrniec varí sám a nie je ho potrebné kontrolovať, môžete sa venovať iným činnostiam, ako je státie pri sporáku, kým sa vám jedlo pripravuje. Choďte napríklad na prechádzku, zahrajte si s deťmi pexeso alebo čas využite na upratovanie vášho obydlia.

Rodinné varenie
Oproti bežnému spôsobu prípravy potravín nedochádza pri varení v pomalom hrnci k tak výraznej strate živín a vitamínov.

Ak sa z práce vraciate neskoro a na niekoľkohodinové varenie skrátka nemáte priestor, skúste si ingrediencie pripraviť do hrnca už ráno alebo predchádzajúci večer a nastaviť odloženie štartu. Počas doby, čo budete makať v práci, sa zapotí aj váš pomalý hrniec. Po príchode domov vás odmení voňavučkým, ešte teplým jedlom, do ktorého sa hneď môžete pustiť. Ak nedisponujete pomalým hrncom s odloženým štartom, nechajte hrniec na pomalé varenie bežať cez noc, ráno ho vypnite a po príchode domov si pokrm jednoducho prihrejte.

V prípade, že ste zaprisahaný improvizátor, ktorý jedlo zásadne rieši na poslednú chvíľu, bude pre vás pomalý hrniec skôr sviatočnou záležitosťou.

i Máte radi prístroje, ktoré pracujú za vás? A už ste počuli o variči ryže? Viete, ako funguje? Rozhodujete sa, či si ho zaobstarať? Potom si prečítajte náš článok: Ryžovar. Kúpiť, alebo nekúpiť?

#4 Výraznejšia chuť a zachovanie vitamínov

Vďaka pomalému vareniu pri nízkej teplote sa v potravinách nezničí toľko cenných látok ako pri klasickej príprave. To isté platí pre korenie. S použitím minima dostanete maximum chuti. Skúste napríklad kura v pomalom hrnci, jeho skvelá chuť vás prekvapí. Taktiež králik v pomalom hrnci bude krehký a plný chuti.

#5 Expert na šťavnatosť

Ako sme už spomenuli v bode #1, z pomalého hrnca sa nevyparujú tekutiny. To ho priamo predurčuje na varenie skvelých omáčok aj vývarov a šťavnatých mäsiek, na ktoré by ste si inokedy netrúfli. Všetko je jednoduché a predurčené na úspech. Vyskúšajte guláš, sviečkovú alebo napríklad hovädzí vývar z pomalého hrnca. Pomalý hrniec skúsenosti svojich spokojných majiteľov nezaprie, pretože guláš v pomalom hrnci je jednoducho najšťavnatejší.

Guláš z pomalého hrnca
Mäso z pomalého hrnca bude vždy šťavnaté, chutné a dokonale prepečené.

#6 Tuhé mäso? Nie je problém!

Pomalý hrniec si poradí aj s tuhšími kúskami mäsa. Napríklad hovädzie líčka v pomalom hrnci budú ako maslo, ani kačica v pomalom hrnci rozhodne nezostane tuhá, bude sa rozpadať na vlákna. Ak chcete ušetriť, nebojte sa použiť aj lacnejšie mäso, na ktoré by ste si pri bežnej príprave netrúfli. Taktiež topením masti v pomalom hrnci je úplne bezpracná záležitosť.

#7 Diéta? No a?

Pokiaľ skrátka nemáte radi mastné jedlá, určite vás poteší, že pri príprave pokrmov v pomalom hrnci netreba pridávať žiadny tuk. Teda ak sa nechystáte piecť alebo ingrediencie v hrnci predsmážať. To je potom samozrejme nevyhnutné nádobu vymastiť.

i Radi sa inšpirujete receptami? Skúste naše najlepšie smoothie recepty.

Čo možno v pomalom hrnci pripraviť?

Pomalý hrniec je ideálny na varenie omáčok, vývarov aj prípravu najrôznejších druhov mäsa. To ale nie je všetko, čo dokáže. Na symfóniu chutí premení aj obyčajnú zeleninu, cestoviny a vykúzli aj dezerty. Všetko ale záleží na vašej fantázii a chuti objavovať. Aké pre vás máme pre pomalý hrniec recepty?

Pomalý hrniec recepty
Pomalý hrniec si poradí aj s hydinovým mäsom. Kurča či kačica z pomalého hrnca sú úplne excelentné.

Pomalý hrniec – recepty

Tekvicová polievka z pomalého hrnca

  • 800 g tekvice nakrájanej na kocky, zbavenej jadier
  • 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Korenie

Tekvicu pre lepšiu chuť v pomalom hrnci upečte na masle. Pridajte vývar, soľ korenie aj cesnak a rozmixujte do hladka. Polievku môžete servírovať posypanú tekvicovými semienkami a s kyslou smotanou.

Tekvicová polievka z pomalého hrnca
Polievky z pomalého hrnca sú ľahké na prípravu. Pomalý hrniec vám pomôže pripraviť aj poctivý vývar.

Domáci slivkový lekvár z pomalého hrnca

  • 1,5 kg sliviek
  • 3 škorica
  • 3 badiánu
  • 6 klinčekov
  • Šťava z citróna
  • Až 750 g cukru (množstvo záleží na zrelosti sliviek – čím zrelšie, tým menej cukru)

Umyté a vykôstkované slivky dajte do pomalého hrnca. Pridajte ostatné prísady a na stupeň 1 varte 7 až 8 hodín. Nakoniec všetko rozmixujte tyčovým mixérom a naplňte do pohárov vypláchnutých horúcou vodou. Môžete aj zakvapnúť troškou rumu.

Lekvár z pomalého hrnca
Lekvár z pomalého hrnca.
i Máte radi džemy a marmelády? Ďalšie recepty nájdete v našom článku: 5 tipov, ako zavárať (NÁVOD + RECEPTY).

Dusené hovädzie na zelenine a šampiňónoch v pomalom hrnci

  • 800 g hovädzieho (možno zameniť za bravčové)
  • 400 g krémových šampiňónov
  • 6 čerstvých paradajok
  • 200 g zeleru
  • 3 mrkvy
  • 400 g krájaných paradajok z konzervy
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 40 g kukuričnej múky
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 9 g rímskej rasce
  • 6 g papriky
  • 6 g chilli korenia
  • Soľ
  • Korenie

Mäso, zeler a mrkvu nakrájajte na 1 až 2 cm veľké kúsky. Všetky ingrediencie vložte do nádoby na varenie a na II. stupni varte 6 až 8 hodín.

Dusené hovädzie z pomalého hrnca
Hovädzie v pomalom hrnci sa bude rozpadať na jazyku.

Sviečková na smotane v pomalom hrnci

  • 1 kg zadného hovädzieho
  • 50 ml oleja
  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 50 g petržlenu
  • 60 g cibule
  • 150 g údenej slaniny
  • 2 bobkové listy
  • 50 g soli
  • 5 g nového korenia
  • 100 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 500 ml vody
  • 200 ml mlieka
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 ml 33 % smotany
  • 200 g brusnicového kompótu
  • 1 citrón
  • Knedľa ako príloha

V pomalom hrnci opečieme na oleji okorenené mäso. Potom pridajte zeleninu a údenú slaninu nakrájanú na kocky, cibuľu, maslo a múku. Následne podlejte vodou a duste na II. stupni približne 7 hodín. Po uplynutí tejto doby mäso vyberte a do omáčky prilejte mlieko, smotanu a ochuťte. Podávajte s knedľou, citrónom a brusnicou.

Sviečková na smotane
Sviečková z pomalého hrnca je klasika. Príprava obľúbeného slovenského jedla nikdy nebola jednoduchšia.

Mrkvový koláč z pomalého hrnca

  • 250 g hnedého cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 ml oleja
  • 280 g hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky škorice
  • 450 g strúhanej mrkvy

Nádobu pomalého hrnca vytrite maslom, nalejte dovnútra cesto a uhlaďte ho. Hrniec zakryte 4 vrstvami kuchynského papiera a prikryte pokrievkou. Pečte na stupni 1 približne dve a pol hodiny. Potom vpichnutím špajdle vyskúšajte, či je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný, alebo napríklad s ušľahanou smotanou, nutelou či džemom.

Mrkvový koláč

i Mohlo by vás zaujímať

Varenie v pomalom hrnci nie je len trendy záležitosť posledných rokov. V pomalom hrnci uvaríte vynikajúce pokrmy, ktoré počas procesu varenia nestrácajú dôležité živiny, vitamíny a minerály. Inšpirujte sa našimi receptami a vychutnajte si chutné pokrmy s minimom námahy.

Výber pomalých hrncov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB12