História kávy
Za pravlasť kávy sa považuje etiópska provincia Kaffa, odkiaľ boli počas vojnových výprav dovezené kríky kávovníka do Jemenu etiópskymi bojovníkmi v 13. a 14. storočí. Pitie kávy sa z oblasti Arabského polostrova rozšírilo do blízkych krajín Orientu už v 15. storočí. V roku 1517 potom priviezla turecká armáda kávu z Egypta do Carihradu (dnešného Istanbulu). Časom sa konzumácia kávy stala v Turecku vášňou a postupne sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných európskych krajín.
Zaujímavosti o káve
Káva je v skutočnosti ovocie
Keď si vychutnávate latte, pijete vlastne ovocie. Bôby kávovníka sú totiž jedlé plody, ktoré vnútri ukrývajú kávové zrná, z ktorých sa káva pripravuje.
Káva sa kedysi nepila, ale jedla
Prvé africké kmene z kávy nepripravovali lahodný nápoj, aký poznáme dnes. Zmiešaním kávového zrna s tukom vytvárali energetické guľôčky, ktoré sa neskôr žuli a dodávali tak telu kofeín.
Cibetková káva
Cibetková káva sa pripravuje z trusu cibetiek, čo sú malé šelmy žijúce v Ázii, Afrike, alebo aj južnej Európe. Cibetky sú síce mäsožravé, sladkým kávovým bôbom však neodolajú. Akonáhle cibetka kávový bôb zje, prejde jej tráviacim traktom takmer neporušený. V jej žalúdku však dôjde k fermentácii kávového bôbu, a práve tento proces dodáva výslednej káve nezameniteľnú chuť a špecifickú arómu.
Účinky kávy na zdravie
Okrem toho, že káva udržuje vašu myseľ bdelú, má aj mnoho blahodarných účinkov na telo.
Káva ako liek
Je všeobecne známe, že káva v našom organizme pôsobí ako antioxidant. Posilňuje tak nervový a imunitný systém a pomáha predchádzať predčasnému starnutiu. Mnoho odborníkov navyše uvádza, že primeraná denná konzumácia kávy (3 – 5 šálok kávy) zabraňuje vzniku Alzheimerovej choroby a znižuje nebezpečenstvo nádorového bujnenia.
Káva ako škodca
Aj napriek všetkým jej pozitívam môže káva viac brať, než dávať. Pre veľký obsah návykového kofeínu si na káve môžete veľmi rýchlo vypestovať nechcenú závislosť. Nadmernou konzumáciou kávy si môže ublížiť každý. Neprimerané množstvo kofeínu totiž spôsobuje nervozitu a nesústredenosť, dokonca môže zvýšiť pravdepodobnosť infarktu.
Spôsoby prípravy kávy
Espresso – prúd vody je pri príprave espressa pod vysokým tlakom rýchlo tlačený cez jemne mletú, praženú kávu, ktorá musí byť pevne stlačená. S použitím čerstvej kávy a správneho tlaku vody docielite kávu s pevnou vrstvou peny na povrchu. Espresso je silnejšie a má výraznejšiu chuť ako prekvapkávaná káva.
Cappucino – do jednej tretiny šálky najprv pripravte espresso, druhú tretinu šálky naplňte mliekom z kanvičky. Potom v kanvičke ohrejte plnotučné mlieko a ušľahajte ho na mliečnu penu, tou potom doplňte poslednú tretinu šálky.
Turecká káva – podľa originálnej tureckej receptúry sa nápoj pripravuje v medených džezvách. Približne dve čajové lyžičky jemne mletej kávy sa nasypú do džezvy spoločne s jednou lyžičkou cukru a zalejú sa vodou. Zmes sa potom privedie k varu a následne servíruje.
Káva Mocca – Moka sa pripravuje v špeciálnych Moka kanvičkách. Po otvorení kanvičky do sitka nasypte 7 g kávy na jednu šálku a do spodnej časti nalejte vodu. Potom Moka kanvičku umiestnite nad plameň a nechajte paru prejsť do jej hornej časti. Takto pripravenú kávu potom môžete podávať.