Obnoviť stránku

Warframe (RECENZIA) – Galaxia zmietaná vojnou prichádza na Nintendo Switch

Aktualizované

Multiplayerová sci-fi akcia Warframe na hernej scéne pôsobí už od roku 2013, napriek tomu si stále drží záujem svojich fanúšikov a dokonca si aj priebežne získava ďalších. Tomu pravdepodobne napomôže aj nedávno vydaný port pre Nintendo Switch, stále populárnejšiu mobilné konzolu. Ako sa tu Warframu bude dariť a ako sa vlastne na novej platforme hrá, sa dozviete v našej recenzii.

Recenzia (Switch)


• Žáner: TPS • Vývojár: Digital Extremes • Vydavatel: Digital Extremes • Platformy a Dátum vydania: PC (25. marca 2013), PS4 (29. novembra 2013), Xbox One (2. septembra 2014), Switch (20. novembra 2018) • Homepage: www.warframe.com


Obsah recenzie Warframe (Switch)

  1. Warframe – príbeh jednej vojnovej zbrane
  2. Nástrojom na zabíjanie ľahko a rýchlo
  3. Warframe – množstvo obsahu úplne zadarmo
  4. Warframe – obria galaxie a nepreberné množstvo misií
  5. Ako sa Warframe hrá a vyzerá na Nintendo Switch?
  6. Dobrá práca, Tenno
  7. Recenzia Warframe: záverečné hodnotenie
  8. HW nároky na hru Warframe PC

Warframe – príbeh jednej vojnovej zbrane

• Recenzia: 12. 12. 2018 • Autor: Štěpán Lenk

Našu galaxiu vo veľmi vzdialenej budúcnosti zožiera vojna medzi troma frakciami – Grineermi, matriarchálnou rasou ľudských klonov stvorených pre vojnové účely, corpus, megakorporáciou využívajúcou na svoje zámery vyspelých robotov a tvorov nazývaných Infested, znetvorenými obeťami vírusu Technocytus. A do toho všetkého sa zamotajú ešte bytosti nazvané Tenno, rasa prastarých bojovníkov prebudených z kryospánku. A práve za nich budete vo Warframe hrať vy.

Ak vám vŕta hlavou, kde sa vlastne vzal názov „Warframe“, potom vedzte, že ide o špeciálny biomechanický oblek, ktorý každému Tennovi prepožičia špeciálne vlastnosti, nadľudskú silu, rýchlosť a obratnosť. Na začiatku hry si môžete vybrať z 3 povolaní – Excalibur (klasický tank na blízko), Bolt (rýchlosť a elektrina) a Mag (magnetická sila a štíty), zvoliť si zbraň primárnu, sekundárnu a na blízko a potom už je to len na vás.

Warframe; screenshot: logo, cover

Warframe, v hlavnej úlohe prastarí bojovníci Takzvaní Tenno.

Osobne som si vybral Bolta, ktorého schopnosť jedným dobre miereným bleskom vyradiť z prevádzky hneď niekoľko nepriateľov naraz som si jednoducho okamžite zamiloval, počiatočný výber je ale veľmi subjektívna záležitosť, vám teda môže sadnúť hneď na prvý pokus niekto úplne iný, čo je v poriadku. Akonáhle si ale definitívne vyberiete svoje povolanie, nikto a nič už vám nestojí v ceste a môžete sa vrhnúť do objavovania temného vesmíru.

Vaše začiatky v hre však môžu byť trochu mätúce, Warframe totiž obsahuje veľa mechanizmov, do ktorých budete musieť postupne preniknúť, či už ide o crafting, módy, upgrade zbraní, špeciálne schopnosti, ranky... skrátka je toho dosť, akonáhle ale začnete plniť jednotlivé misie, budete sa skvele baviť a postupne všetkému prídete na kĺb. Naša galaxia je totiž v budúcnosti plná nepriateľských rás a strhujúcej akcie.

Warframe; gameplay: módy Warframe; gameplay: customizácia Warframe; gameplay: ranky

Obrázok 1: Prostredníctvom módov upravujete vlastnosti svojho charakteru. Obrázok 2: Ani vizuálna customizácia neprišla skrátka. Obrázok 3: Ranky sú jedným z mnohých herných mechanizmov, ktorý minimálne na začiatku môžu pôsobiť trochu mätúcim dojmom.

Warframe je akčnou hrou do špiku kostí, hojne si ale požičiava RPG prvkov, ktoré sú tu spracované pomerne originálne. Postavu a výbavu si totiž nevylepšujeze zvyšovaním klasických atribútov (sila, stamina, obratnosť atď.), ale pomocou nepreberného množstva módov (väčší damage, väčší dosah schopností, viac zdravia, rýchlejšie nabíjanie...), ktoré vám dovolí si svojho hrdinu postaviť naozaj podľa vlastného uváženia a herného štýlu. Čo je skvelé.

Nástrojom na zabíjanie ľahko a rýchlo

Tenno v kombinácii s Warframe oblekom je urobený stroj na zabíjanie a ja musím povedať, že súbojový systém v tejto hre funguje výborne. K dispozícii máte primárne zbrane (automatická puška, brokovnica, sniperka, luk...), sekundárne zbrane (na spôsob poloautomatických pištolí a SMG...) a zbrane na blízko (meče, biče, dýky, duálne dýky, pazúry, kladivá...) a bože, ó bože, aký smrtiaci koncert medzi nepriateľmi s týmito nástrojmi dokážete rozpútať. Používať strelné zbrane je radosť, na výber ich je viac než dosť, majú zodpovedajúci spätný ráz a strieľanie s nimi je jednoducho silno uspokojivé.

Warframe; gameplay: akcia Warframe; gameplay: výbuchy Warframe; gameplay: boss

Obrázok 1: Strhujúca, rozrušená akcia – to je Warframe. Obrázok 2: Bez výbuchov nie je akcia, aj Michael Bay to hovorí. Obrázok 3: Vesmír je plný nepriateľov aj bossov.

Snáď len útok na blízko je trochu neohrabaný, akonáhle totiž zaútočíte, animácia sa zamkne a do konca tohto pohybu nemôžete meniť smer, čo pôsobí zvláštne ťažkopádne u postavy, ktorá je inak schopná veľmi rýchlych manévrov, sklzov a skokov. Warframe ale v misiách často využíva aj stealth mechaniky, ba čo viac, niektoré misie to dokonca aj vyžadujú. Svojich nepriateľov tak môžete potichu likvidovať zozadu, hackovať alarmy, možností vyblázniť sa je jednoducho veľa.

Warframe – množstvo obsahu úplne zadarmo

Asi by som mal spomenúť jednu celkom zásadnú vec. Waframe je Free To Play hra, môžete si ju teda stiahnuť úplne zadarmo a okamžite začať hrať. Ak sa rovnako ako ja pri vyslovení slov „Free To Play“ začínate pretínať v predtuche hrozby mikrotransakcií, asi vás nepoteším, ale sú prítomné aj tu. Na druhú stranu mi v tomto prípade nevadia ani v najmenšom. Waframe totiž ponúka toľko obsahu bez toho, aby ste museli pustiť hoci jedinú korunku, že by sa väčšina AAA titulov predávaných za plnú cenu mala hanbou okamžite prepadnúť do zeme.

Warframe; gameplay: hviezdna mapa Warframe; gameplay: brány

Obrázok 1: Vidíte tu veľa planét? Obrázok 2: Pomocou týchto brán lietate vesmírom z planéty na planétu.

Keď totiž uvidíte hviezdnu mapu obsahujúcu takmer 2 desiatky planét a mesiacov, pričom každá lokácia často obsahuje aj viac ako 15 misií, pôjde vám z toho až hlava okolo. Samotné misie sú príjemne variabilné svojou náplňou, navyše ich môžete plniť buď sólo alebo v tíme až 4 hráčov. Spoločne tak budete brániť dôležité vybavenie, sťahovať dáta z nepriateľských serverov, vykonávať sabotáže, zabíjať dôležitých nepriateľov, dôjde ale aj na plazivé, špionážne úlohy, oslobodzovanie zajatcov a tak podobne. Okrem toho sa ale každý deň objavujú časovo obmedzené eventy a na výber máte aj kompetitívny PVP režim, na nudu či nedostatok aktivít si tu teda rozhodne sťažovať nemôžem.

Jediná oblasť, kde som uvažoval, že by som do hry niečo málo investoval, je craftovanie. Za materiály nazbierané počas misií môžete zo špeciálnych Blueprintingov vyrábať ďalšiu výbavu, zbrane a podobné hlúposti, tento proces ale v prípade niektorých predmetov môže trvať pokojne aj celý deň (áno, 24 hodín reálneho času), odpočet ale našťastie beží, aj keď máte hru vypnutú.

Warframe; gameplay: crafting Warframe; gameplay: odměna

Obrázok 1: craftovanie nie je záležitosťou práve niekoľkých minút. Obrázok 2: Za splnenie určitého typu misií na vás čaká aj odmena v podobe Blueprintingu a ďalšej výbavy.

Warframe samozrejme netrpezlivým hráčom ponúka možnosť celý proces urýchliť za hernú menu menom Platinum, ktorú možno nakúpiť za reálne peniaze, objektívne vzaté sa bez toho zaobídete úplne v pohode. Za celú dobu hrania som nemal pocit, že by mi hra držala časť svojho obsahu ako rukojemníkov, a ak rýchlo nedodajú obálku nabitú bankovkami, už nikdy ju neuvidím. A to je podľa môjho názoru férový prístup. A ak vás zaujíma, či som podľahol a urýchlenie si naozaj zaplatil, tak...nie. Samotná hra ma totiž dokázala zabaviť natoľko, že som si na nejaký odpočet ani nespomenul.

Warframe – obria galaxie a nepreberné množstvo misií

Warframe tvorcovia rozdelili do jednotlivých planét, na ktorých plníte vyššie spomínané misie a postupne cestujete do stále vzdialenejších kútov galaxie. Vtip je v tom, že aby ste sa dostali ďalej, musíte splniť niekoľko podmienok a potom ešte poraziť Spectra, strážcu medzihviezdnych brán, ktoré vám umožnia cestovať z planéty na planétu. Sú to tuhé súboje, ktoré vám často zaberú aj niekoľko pokusov, akonáhle ale Spectra porazíte a otvorí sa vám zase nový kút galaxie, dostane sa vám veľmi príjemného pocitu zadosťučinenia.

Nečakajte však obrí otvorený svet v štýle napríklad Destiny, ktoré Warfame v mnohých ohľadoch pripomína. Svet je tu rozdelený do náhodne generovaných lokácií určených vždy pre konkrétnu misiu. Hra síce obsahuje pár rozsiahlejších, open world oblastí, v porovnaní so zvyškom hry je to ale mizivé percento.

Warframe; gameplay: open world Warframe; gameplay: infested Warframe; gameplay: úrovně

Obrázok 1: Jedna z mála naozaj otvorených oblastí v hre. Obrázok 2: Ukážka jednej z nepriateľských rás – Infested. Obrázok 3: Jednotlivé úrovne môžu po čase pôsobiť trochu stereotypne.

Ako som už spomínal, prostredie v jednotlivých misiách je náhodne generované, čo na prvý pohľad nie je poznať, postupom času si ale všimnete často sa opakujúce prvky a jednotlivé úrovne sa vám začnú zlievať dohromady. Určitému pocitu vizuálneho stereotypu sa tak neubránite, nie je to ale nič, čo by vám nejako zásadne pokazilo dojem z inak výbornej hry. Starostlivo navrhnutý level premyslený do posledného detailu jednoducho vždy bude vyzerať lepšie, než keď sa tvorcovia spoľahnú na metódu náhodného generovania, na druhú stranu chápem že navrhnúť také množstvo úrovní, ako vo Warframe je, by bolo záležitosťou na dlhé roky. Tým ale nehovorím, že by hra bola z vizuálneho hľadiska stereotypná celá, prostredie sa našťastie mení v rámci jednotlivých planét, samotné úrovne sa ale od seba navzájom nijako zásadne nelíšia.

Ako sa Warframe hrá a vyzerá na Nintendo Switch?

Vizuálnej stránky Warframe som sa celkom obával, nebol som si totiž istý, ako táto malá prenosná konzola utiahne hru takejto mierky. Moje obavy sa našťastie ukázali ako zbytočné. Waframe nielen vyzerá úplne skvele, ale tiež sa aj úžasne hrá. Grafika je pekne ostrá, svetelné efekty pôsobivé, pohyby postáv sú pekne animované rovnako ako v predchádzajúcich verziách hry na iných platformách.

Warframe; gameplay: grafika Warframe; gameplay: vizuál

Obrázok 1: Warframe na Nintendo Switch vyzerá úplne skvele. Obrázok 2: Warframe je jednou z najkrajších hier, akú som na switch hral.

Naozaj ide o jednu z najlepšie vyzerajúcich hier, akú momentálne v knižnici na switchi môžete mať. Všetko je krásne plynulé a za celý čas hrania som nezaregistroval ani najmenší prepad v počte snímok za sekundu. Odporúčam ale v nastavení vypnúť Bloom a Motion Blur, ktoré grafiku prapodivne rozmazávajú a paradoxne jej uberajú na kráse. Za podarenou grafikou nezaostáva ani zvuk a predovšetkým skvelá elektronická hudba, ktorá výborne dokresľuje atmosféru.

Ovládanie je na switch úplne bezproblémové a presné, tu naozaj nemám nič, čo by som vytkol. A vlastne je mi záhadou, ako taká hra, ako je Warframe, môže na malej prenosnej konzole vyzerať a fungovať tak dobre. Jediná nevýhoda je, že hra vyžaduje konštantné internetové pripojenie, na cestách v handheld móde si teda Warframe veľmi neužijete. Inak ale vo svojom žánri na tejto platforme nemá konkurenciu.

Warframe; screenshot: partička

Partička drsných bojovníkov ide do akcie.

Dobrá práca, Tenno

Ak máte radi online sci-fi akčné hry, Warframe je pre vás takmer povinnosťou. Tak nejako mimochodom vám úplne zadarmo na striebornom podnose servíruje priamo galaktické množstvo obsahu, o ktorom by si iné tituly mohli nechať len zdať. Áno, začiatok môže byť trochu mätúci, vzhľadom k veľkému množstvu herných mechanizmov, do ktorých budete musieť preniknúť, pokiaľ sa ale túžite vydať s partiou 3 kamarátov na dobrodružnú akčnú výpravu naprieč našou galaxiou, lepšia možnosť sa vám asi len tak nenaskytne. Warframe vo verzii pre Nintedo Switch vyšiel 20. novembra 2018.

Táto recenzia bola napísaná pre Switch verziu.

Recenzia Warframe: záverečné hodnotenie

       Hodnotenie 89 % Alza.sk
Hlavné parametre:Hrateľnosť
85 %
Audiovizuálne spracovanie
90 %
Opätovná hrateľnosť
80 %
Warframe; recenzia

Klady

  • Hra je zadarmo
  • Veľa obsahu
  • Zábavný súbojový systém
  • Originálne vylepšovanie postavy pomocou módov

Zápory

  • Trochu stereotypné prostredie v jednotlivých úrovniach
  • Ťažkopádny útok zblízka
  • Veľa herných mechanizmov môže byť spočiatku mätúce
i Pozrite sa na všetky články z hernej sekcie

HW nároky na hru Warframe PC


Minimálne HW požiadavky Odporúčané HW požiadavky
Operačný systém Windows XP 32-bit Windows 7 64-bit
Procesor Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHz/AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+ Intel Core i3-3240 3.4GHz/AMD Phenom II X4 40
Grafická karta NVIDIA GeForce 8600 GT/Radeon HD 3600 Series NVIDIA GeForce GT 640 v3/Radeon R7 250 v2 2GB
DirectX DirectX 9.0 DirectX 9.0
Operačná pamäť 2 GB 4 GB
Pevný disk 5 GB 10 GB
i Mohlo by vás zaujímať

Warframe vyšlo 25. marca 2013 na PC, 29. novembra 2013 na PS4, 2. septembra 2014 na Xbox One a 20. novembra 2018 na Switch. O novinkách vás budeme informovať.

P-DC1-WEB26