Niektorí z nás si určite spomenú na víkendové varenie v detstve: hovädzí vývar v tlakovom hrnci na platni a poskakujúci vypúšťací ventil, ktorý sme pozorovali s vrodenou nedôverou – a niektorí dokonca s vlastnou zlou skúsenosťou sprevádzanou následným maľovaním celej kuchyne. Lenže medzi vtedajším tlakáčom a dnešnými tlakovými hrncami je priepastný rozdiel. A hoci je „papiňák“ známy už viac ako tristo rokov, jeho princíp je aktuálny aj dnes.
Vďaka väčšiemu tlaku vo vnútri zatvoreného hrnca možno dosiahnuť vyššie teploty varenia. A vyššia teplota znamená rýchlejšie uvarené potraviny: tým šetrí nielen čas, ale aj energiu a peniaze a je rovnako šetrnejšia k potravinám. Rýchlejšie varenie prispieva k zachovaniu prirodzenej chuti a nutričných hodnôt pokrmov. A varením v pare – v priloženom parnom košíku – uchováva ešte viac vitamínov a antioxidantov obsiahnutých v surovinách. Môžeme teda povedať, že pokrmy varené pod tlakom sú chutnejšie aj zdravšie.
Podobne ako v prípade iného riadu (panvíc a hrncov) si musí budúci používateľ najskôr odpovedať na otázky, čo bude variť, ako často, pre koho/v akom množstve a tiež na akom sporáku. A v neposlednom rade aj koľko je ochotný za tlakový hrniec utratiť. Ak varíte často a viac, ste gurmán, ktorý rád trávi v kuchyni viac času a svojím umením sa rád pochválite ostatným, vyberte sofistikovanejší model s ľahkým otváraním/zatváraním pokrievky jednou rukou, napríklad Tefal Clipso Minut Perfect.
Pri častej práci v kuchyni oceníte komfortné ovládanie aj pridané funkcie, ako je napríklad automatická elektronická minútka a parný košík. Minútka sa sama spustí, akonáhle v hrnci stúpne tlak a teplota, začne unikať para, a teda začne aj samotné varenie. Zvukový signál vás upozorní, keď nastavená doba varu uplynie, aby ste potraviny zbytočne nerozvarili. Dokonalý výsledok je tak zaručený.
Aj začiatočník ale ocení novinku Tefal Clipso Minut Duo. Prvý hrniec a tlakový hrniec Tefal 2 v 1. Umožňuje nielen bežné varenie pod tlakom, ale aj pomalé varenie bez tlaku (ideálne pre pomalé dusenie). Oproti iným tlakovým hrncom je opatrený nepriľnavým povrchom, ktorý poskytne podobné vlastnosti ako nepriľnavá panvica: na začiatku varenia môžete rýchlo opiecť cibuľu, nechať predvariť napríklad mäso na guláš a až neskôr hrniec uzavrieť pokrievkou a varením pod tlakom recept dokončiť. Hovädzí guláš v tlakovom hrnci tak bude dokonalý.
Ak varíte iba občas a málo, len pre seba či pre partnera, bude vám stačiť jednoduchší a lacnejší tlakový hrniec so stranovým otváraním, napríklad Tefal Secure 5. Môžete tiež zvoliť aj menšiu kapacitu nádoby, pričom rad Secure ponúka objem už od 6 do 8 l.
Väčšina moderných tlakových hrncov, predovšetkým tie od značkových výrobcov, je kompatibilná aj s modernými indukčnými sporákmi a teda aj so všetkými ostatnými typmi ohrevu od plynu až práve po indukciu. Je však potrebné si možnosť použitia hrnca na konkrétnom sporáku pri nákupe overiť, zvyčajne sú ikony ohrevu vyznačené priamo na dne hrnca, na obale či v návode na obsluhu.
Od čias našich babičiek a mamičiek, syčiacich a poskakujúcich ventilov, prešli tlakové hrnce dlhú cestu. U dnešných výrobkov sa používateľ už o bezpečnosť obávať nemusí a vďaka moderným funkciám sú obsluha a varenie hračkou. Moderné tlakové hrnce majú aj päť poistiek/poistných funkcií, ktoré fungujú automaticky – nie je potrebné ich zapínať alebo nastavovať. Pre zaistenie ich správneho chodu je len potrebné dodržať pokyny predovšetkým ohľadom údržby a čistenia hrnca.
V každom prípade platí, že čím viac poistiek, tým lepšie, a práve ich počet môže byť skvelou indíciou pri rozoznávaní dobrého a kvalitného hrnca od tých horších.
Väčšina tlakových nádob je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Kvalitná nehrdzavejúca oceľ, najčastejšie v zložení 18/10, čo predstavuje podiel chrómu a niklu v zliatine ocele, je prvým, ale nie jediným predpokladom kvalitného riadu. Aj keď nemožno úplne vylúčiť aj iné materiály, nehrdzavejúca oceľ so svojimi vlastnosťami – pevnosť, odolnosť, trvanlivosť – má navyše aj nesporné estetické výhody, a preto je dnes pri výrobe tlakových hrncov najčastejšou voľbou.
Renomovaný výrobca si dá tiež záležať na správnom spracovaní ocele, či už ide o brúsenie alebo leštenie, ktoré môže neskôr hrať v odolnosti voči korózii dôležitejšiu úlohu než samotná oceľ. Náročnosť technológie výroby aj celkový dizajn (a v tomto prípade nejde len o vzhľad, ale aj funkčnosť a ergonómiu) sa síce odráža na cene tlakového hrnca, ale investícia na začiatku sa niekoľkonásobne vráti v podobe dlhej životnosti a predovšetkým radosti z varenia.
Novinkou a zároveň výnimkou je vyššie uvedený tlakový hrniec Tefal Clipso Minut Duo – 2 v 1. Ten je na rozdiel od bežných tlakových hrncov vyrobený z hrubého hliníka, ktorý odolá tlakom vznikajúcim varením pod tlakom. Hliník, ktorý je ešte lepší vodič tepla ako oceľ, poskytne výhodu rovnomerného ohrevu práve pri dlhšom a pomalom varení. Nepriľnavý povrch je obohatený titánom, je teda podobný povrchu, ktorým disponujú aj nepriľnavé panvice Tefal, takže je zdravotne neškodný, a nezaskočí ho žiadny typ potraví ani čistiaceho prostriedku, vďaka svojej odolnosti posilnenej titánovými časticami navyše tiež sľubuje dlhú životnosť.
Čas varenia jednotlivých pokrmov je závislý od viacerých faktoroch. Aby ste vedeli, ako dlho variť napríklad hovädzie na hubách v tlakovom hrnci, pripravili sme prehľadnú tabuľku najčastejších typov pokrmov a orientačné časy ich varenia v tlakovom hrnci.
Tabuľka časov varenia v tlakovom hrnci
Pokrm | Orientačný čas prípravy v minútach |
---|---|
Hovädzie v tlakovom hrnci (vcelku) | 40 – 50 |
Hovädzie plátky v tlakovom hrnci | 30 |
Hovädzí guláš v tlakovom hrnci (kocky) | 20 – 30 |
Hovädzí vývar v tlakovom hrnci | 60 – 70 |
Kura v tlakovom hrnci | 15 – 20 |
Kurací vývar v tlakovom hrnci | 30 |
Králik v tlakovom hrnci | 35 – 40 |
Ovarové koleno v tlakovom hrnci | 40 – 50 |
Bravčový guláš v tlakovom hrnci | 30 – 40 |
Určite ste už niekedy natrafili na recepty typu sviečková v tlakovom hrnci, bravčové na hubách v tlakovom hrnci alebo napríklad kura na paprike v tlakovom hrnci. Hovoríte si, v čom sa recepty z tlakového hrnca líšia od tých klasických? Rozdiel je predovšetkým v čase prípravy, v tlakovom hrnci uvaríte obed oveľa rýchlejšie, než v hrnci. Svoju úlohu ale hrá aj plnohodnotnejšia chuť pokrmov, pretože sa jedlo dusí pod tlakom vo vlastnej šťave. Presvedčte sa sami a vyskúšajte naše recepty z tlakového hrnca.
Suroviny na 4 – 6 porcií:
Postup:
Všetky ingrediencie na polievku vložíme do tlakového hrnca, uzavrieme a postavíme na sporák. Akonáhle začne tlakový hrniec syčať, necháme variť približne 60 minút. Tlakový hrniec otvoríme, vývar scedíme, oberieme mäso a nakrájame koreňovú zeleninu. Do polievky môžeme pridať zátrepku, napríklad rezance, haluštičky alebo knedličky.
Suroviny pre 4 porcie:
Postup:
V tlakovom hrnci rozohrejeme masť a na nej opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso a zo všetkých strán ho opečieme. Potom ho zaprášime mletou sladkou paprikou, pridáme paradajkový pretlak, bobkový list, nové korenie, osolíme a okoreníme. Základ zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody, pridáme scedenú a pokrájanú kapustu, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Dusíme približne 30 – 40 minút, potom hrniec otvoríme a guláš zahustíme múkou rozmiešanou v smotane. Povaríme 10 minút, prípadne dochutíme a podávame s knedľou.
Suroviny na 4 porcie:
Postup:
Hovädziu roštenku nakrájame na plátky, tie z oboch strán narežeme, aby sa mäso nekrútilo. Plátky mäsa naklepeme, osolíme a okoreníme. V tlakovom hrnci rozpálime masť a hovädzie plátky v tlakovom hrnci prudko z oboch strán opečieme a dáme bokom. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu, orestujeme do hneda, vrátime späť mäso, zalejeme horúcou vodou tak, aby bolo mäso ponorené. Priklopíme veko tlakového hrnca a dusíme približne 45 minút. Po otvorení tlakového hrnca vyberieme mäso a vzniknutú šťavu zahustíme múkou rozmiešanou v troške vody, krátko povaríme a vrátime späť mäso. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo hranolkami.
Pozrite sa do nášho sprievodcu výberom tlakových hrncov. Predĺžená záruka na kovové časti tlakových hrncov vás jednoznačne presvedčí
Pozreli sme sa, ako si uľahčiť varenie pomocou tlakového hrnca, na čo sa pri jeho kúpe zamerať aj na to, ako variť v tlakovom hrnci. Pridali sme aj zopár osvedčených receptov. Čo tak si dať v sobotu na obed segedínsky guláš a mať uvarené do hodiny, lákavé že? Dobrú chuť!