Espresso lungo, čo v preklade z taliančiny znamená dlhá, zriedená alebo vodová káva, je nápoj odvodený od klasického espressa. Káva lungo vznikla predovšetkým pre tých, ktorí majú radi väčšiu šálku kávy, alebo je pre nich espresso príliš silné. Lungo je obľúbené u milovníkov jemnejších, ale stále autentických kávových chutí a predstavuje vhodnú voľbu, ak chcete silnejšiu kávu bez pridávania mlieka či cukru. Čo je káva lungo a ako si ju pripraviť doma? Prečítajte si viac.
Espresso lungo, skrátene často len „lungo,“ je druh kávového nápoja, ktorý sa pripravuje podobne ako klasické espresso, ale s väčším množstvom vody. Názov lungo pochádza z taliančiny a znamená „dlhý,“ čo odkazuje na dlhší čas extrakcie a väčší objem nápoja. Káva lungo sa oproti espressu väčšinou pripravuje s dvojnásobkom vody.
i
Vďaka dlhšej extrakcii a väčšiemu množstvu vody má lungo jemnejšiu chuť než klasické espresso. Dlhšia extrakcia však môže tiež uvoľniť viac horkých látok z kávy.
Café lungo je teda dvakrát zriedená káva, teda 60 ml vody na 8 gramov kávy, na rozdiel od espressa, ktoré obsahuje vody 30 ml. Aby sme mohli kávu označiť za café lungo, mala by byť zriedená horúcou vodou v maximálnom pomere 1:1.
Lungo káva však nemusí byť nutne len slabšie espresso, naopak po zriedení môžu vyniknúť niektoré chuťové tóny, ktoré sú cítiť až po oslabení tónov silného espressa.
Pri café lungo je ale dôležitá správna príprava. Často sa v kaviarňach stretnete s lungom pripraveným priamo do šálky tak, že sa cez páku s kávou nechá pretiecť horúca voda dvakrát tak dlho. Výsledný nápoj je ale horký a drevitý.
Správnym a najlepším spôsobom prípravy lunga je espresso pripravené do väčšej šálky, naservírované zákazníkovi s horúcou vodou zvlášť v pohári. Ten si potom sám môže svoje espresso predĺžiť podľa vlastnej chuti, navyše nebude preextrahované dvojitým prietokom vody a zachová si tak prirodzenú chuť espressa.
Týmto spôsobom si ju môžete pripraviť aj doma pomocou pákového kávovaru. Ak máte automatický kávovar, je možné, že lungo kávu budete mať v prednastavených nápojoch. Pokiaľ nie, navoľte si rovnakú hrubosť mletia kávy ako pre espresso, ale väčšie množstvo vody. Ak nemáte kávovar, môžete použiť aj aeropress alebo moka kanvičku (koťogó), ale chuť nebude identická. V moka kanvičke pripravte silné espresso a potom pridajte trochu horúcej vody, aby sa priblížilo chuťovému profilu lunga.