Ryžovary v poslednej dobe získavajú na popularite. Asi si hovoríte, že ide o ďalší zbytočný výstrelok, ktorý vám len zaberie miesto v kuchyni. Ryžu predsa vie uvariť každý, nie? Len ju nasypete do osolenej vriacej vody a je to. Lenže opak je pravdou. Ako správne uvariť ryžu je totiž celkom veda. V našom článku sa dozviete, čo všetko ryžovar dokáže a v čom je varenie ryže v ryžovare lepšie ako klasické varenie ryže vo vode.
Toto prefíkané zariadenie pracuje na princípe varenia v pare. Tým pádom si pripravované potraviny zachovajú aj veľké množstvo cenných vitamínov a minerálov. Obsluha ryžovaru je veľmi jednoduchá. Pomocou odmerky umiestnite príslušné množstvo ryže a vody (dočítate sa v návode na použitie) do nádoby, prístroj zapnete a ten sa sám o všetko postará.
Je plne automatický, takže vám ušetrí prácu. Nemusíte stepovať pred hrncom s vodou a kontrolovať obsah. Ryžovar sám spozná, kedy je hotovo. Čo je ale najdôležitejšie? Ryža z neho chutí úplne božsky. Vážne.
Nemusíte sa báť vyskúšať aj nie tak obvyklé druhy ryže, ako je jazmínová alebo basmati. Výsledné jedlo bude držať pri sebe, ale rozhodne sa nebude lepiť. Zároveň sa nemusíte báť o jej rozvarenie alebo iné incidenty. Ak ste perfekcionista, čo rád servíruje žalúdku aj oku lahodiaci pokrm, poteší vás, že ryža pripravená v tomto spotrebiči sa krásne tvaruje. Ryžovar oceníte hlavne pri príprave domáceho sushi. Zabaliť zrnká do riasy pre vás bude hračka.
Hrniec na varenie ryže v našich kuchyniach nie je natoľko obvyklý ako v zahraničí. Tým pádom je výber o niečo chudobnejší. To ale vôbec nevadí. Vybrať ryžovar totiž na rozdiel od varenia ryže nie je vôbec žiadna veda. Najdôležitejšími parametrami je príkon (ovplyvňuje dĺžku prípravy ryže) a objem (koľko ryža zvládne naraz pripraviť). Ruka v ruke s tým kráčajú funkcie udržanie teploty ryže (po dovarení vydrží teplá ešte niekoľko hodín), ochrana proti prehriatiu, časovač a milým bonusom je aj automatické vypnutie. Niektoré modely sú navyše vhodné aj na prípravu zeleniny, rôznych kaší alebo napríklad rýb.
Keďže ryžovar zaberie vo vašej kuchyni nejaký ten priestor, je dôležité zamerať sa pri výbere na jeho veľkosť. Ryžovar s objemom 0,5 l bohato vystačí pre páry, zatiaľ čo pre početnú rodinu by ste mali siahnuť skôr po 1,5 l. Čo sa týka ceny, tie najlacnejšie modely môžete kúpiť už od 15 €. Ryžovar v akcii sa dá zohnať aj za cca 10 €. Lacné ryžovary sú zvyčajne skladnejšie a svoj účel tiež splnia. Počítajte ale s nižším počtom funkcií a spracovaním z plastu. Pri drahších modeloch sa dočkáte kvalitného spracovania z nehrdzavejúcej ocele aj príslušenstva, ako je napríklad nadstavec na varenie rýb a zeleniny, naberačka a pod.
Okrem toho, že nám jednoducho ryža chutí, má veľa pozitívnych účinkov pre naše zdravie. Znižuje krvný tlak, obsahuje veľa bielkovín a aminokyselín, pomáha predchádzať problémom s prostatou a rakovinotvorným ochorením čriev aj pŕs, a navyše je bez cholesterolu a bez lepku. Je tiež ľahko stráviteľná a podporuje vylučovanie škodlivín z tela.
Nemusíte byť vyznávači ázijskej kuchyne, aby ste sa vyznali v druhoch ryže. U nás sa najbežnejšie používa biela lúpaná ryža, jazmínová ryža, basmati, arborio a carnaroli.
Je u nás pravdepodobne najpopulárnejšia a cenovo najdostupnejšia. Je zbavená všetkých obalov a v obchode zoženiete krátkozrnný, strednozrnný aj dlhozrnný variant. Neobsahuje skoro žiadne tuky.
Je označovaná za kráľovnú ryže. Vyniká špecifickou vôňou a chuťou navodzujúcou chuť orieškov. Po uvarení sa lepí. Je preto vhodná na použitie v ázijskej kuchyni, ale aj na rôzne nákypy.
Podobá sa ryži basmati, ale jej štruktúra je ešte o niečo lepivejšia. Nájsť ju môžete predovšetkým v thajskej kuchyni. Vyniká ľahko ovsenou vôňou a žltohnedou farbou.
Táto guľatozrnná krásavica vytvára po uvarení krémovú hmotu. Populárna je predovšetkým v Taliansku, kde z nej miestni obyvatelia vytvárajú povestné krémové rizotá. Na povrchu je obvykle jemná a vnútri al dente.
Podobne ako Arborio veľmi dobre vstrebáva vodu, čo z nej robí ďalšieho vhodného kandidáta na prípravu rizota. Oproti arborio je veľmi bucľatá.
Ide vlastne o ryžový polotovar, ktorý sa vďaka technologickému procesu po varení nelepí. Ryža sa najprv vystaví podtlaku, potom sa namočí do horúcej vody, kde sa opracuje pod tlakom.
Pripravuje sa bez pridania vody vo vysokých teplotách z bielej lúpanej ryže. Varenie vám skráti na iba 10 minút. Prídete ale o cenné živiny.
Nechajte sa inšpirovať receptami, pri ktorých vám bude ryžovar veľmi dobre nápomocný. Ryžu pred varením nezabudnite poriadne prepláchnuť. Zbavíte sa tak prípadných škodlivých látok, ktoré by v pokrme aj napriek tepelnej úprave naďalej zostali (arzenik, zvyšky hnojiva).
i
Čo možno variť v ryžovare?
Názov ryžovar je trochu zavádzajúci – v skutočnosti je onen ryžovar skôr taký multifunkčný hrniec. Bez problémov v ňom uvaríte napríklad tiež pohánku, quinou, strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), alebo dokonca aj vajcia. Predstavivosti sa v prípade ryžovaru jednoducho medze nekladú!
Mlieko a ryžu umiestnite do ryžovaru. Akonáhle sa začne ryža variť, pridajte cukor a vanilkový extrakt. Ak pre vás bude výsledná štruktúra príliš hutná, pridajte trochu mlieka. Podávajte ešte teplé a posypané škoricou alebo ozdobené čerstvým ovocím.
Do ryžovaru dajte variť ryžu v mlieku s lyžičkou škorice a klinčekmi. Prisypte oba cukry, pridajte maslo, kôrku z jedného citróna a premiešajte. Po uvarení nechajte ryžu čiastočne vychladnúť. Oddeľte žĺtka od bielok a primiešajte ich do vychladnutej ryže. Z bielok vyšľahajte sneh a tiež ho vmiešajte do ryže.
Rúru si predhrejte na 180 °C a zapekaciu misu vymažte maslom. Na dno naneste polovicu ryže a rovnomerne ju rozprestrite. Potom na ňu naskladajte vedľa seba polovičky marhúľ. Na túto vrstvu naneste zvyšok ryže. Pečte 45 až 50 minút, kým nebude povrch zlatistý. Upečený nákyp môžete poliať šťavou z marhúľ alebo posypať práškovým cukrom alebo kakaom.
Do ryžovaru nasypte ryžu, zalejte príslušným množstvom vody (podľa návodu na použitie), pridajte soľ a zapnite. Keď počujete, že sa ryža začala variť, pridajte cukor a mlieko. Maslo rozohrejte v kastróliku, pridajte čokoládu a smotanu. Poriadne rozmiešajte a varte do zhustnutia. Zmesou polievajte uvarenú ryžu.
Podľa inštrukcií v návode na použitie dajte variť ryžu. Po uvarení pridajte fazuľu, kukuricu, cukety, maslo, limetkovú šťavu a koriander. Zakryte a nechajte 5 minút stáť. Ochuťte soľou a korením a okamžite podávajte.
Do ryžovaru vložte 2 lyžice masla, cibuľu a cesnak. Zapnite ryžovar. Akonáhle je maslo roztavené, pridajte ryžu a nechajte 10 minút variť. Potom pridajte soľ, korenie, zamiešajte a nechajte dovariť. Po dokončení dajte odležať aspoň 10 minút a zmiešajte s 1 lyžicou masla a parmezánu.
Varenie v ryžovare je jednoducho veľmi pohodlnou záležitosťou. Vzhľadom na tomu, že tento špeciálny typ hrnca si hravo poradí aj so zeleninou, vajcami a ďalšími surovinami, obľúbia si ho aj rodiny, pre ktoré ryža nie je práve prioritou. Veľa receptov je navyše koncipovaných tak, aby ste ich mohli od začiatku do konca pripraviť v ryžovare!