Obnoviť stránku

Počas Veľkonočných sviatkov 29.3. a 31.3. je otvorený iba AlzaDrive v Senci. Na Veľkonočný pondelok 1.4. sú uzavreté všetky predajne vrátane AlzaDrive, stále však môžete využiť doručenie do našich AlzaBoxov.

Tablety

Bluetooth (INFORMÁCIE): verzie, dosah, frekvencia a protokoly

Bluetooth je komunikačným nástrojom obrovského množstva elektroniky. Prečítajte si, ako frekventovaný signál vznikol a kde všade nachádza uplatnenie. V jednoduchom prehľade jeho verzií vám ukážeme, ako sa vyvíja a zdokonaľuje, aj aký má Bluetooth dosah. Dozviete sa aj niečo o špecifikáciách a bezpečnosti tohto komunikačného štandardu.

Čo je eSIM?

Plastové SIM kartám tu nebudú navždy. Budúcnosťou sa zdá byť technológia eSIM. Ide o samostatný čip zabudovaný do základnej dosky telefónu. Čo všetko sa týmto odklonom od plastových kartičiek zmení? A má moderná technológia eSIM nejaké úskalia?

Stupeň krytia (IP) udáva ochranu telefónu pred kvapalinou a prachom

Stupeň krytia (IP, Ingress Protection) je medzinárodne štandardizovaný kód, ktorý udáva odolnosť elektrospotrebičov proti vniknutiu cudzích telies a kvapalín, najmä vody. Vyjadruje sa v tzv. IP kóde, ktorý je tvorený znakmi „IP“ nasledovanými dvoma číslicami: prvá udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov, druhá označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.

WiFi

Vďaka WiFi dnes funguje už skoro všetko. Ide o hojne využívanú bezdrôtovú sieť, ktorá umožňuje lacno spájať aj väčšie množstvo počítačov bez nutnosti pokladať káble. Jej plošné využitie plynie hlavne z toho, že WiFi využíva bezplatné pásma. Stačí tak zakúpiť prijímač, prípadne vysielač a ďalej nemusíte za nič platiť.

Čo je spyware (spyvér)?

Spyware (spyvér) je ťažko odhaliteľný škodlivý softvér (malvér), ktorý hackeri používajú na špehovanie používateľov. Získavajú tým prístup k osobným dátam, bankovým údajom alebo histórii online aktivít. Ako sa spyvéru zbaviť a ako sa pred ním chrániť?

RAM

Operačná pamäť počítača, bežne označovaná skratkou RAM (Random Access Memory). Ide o typ pamäte, ktorá umožňuje náhodný prístup. Umožňuje čítať alebo zapisovať dáta do ľubovoľného miesta pamäte, vďaka čomu je extrémne rýchla. Všetky dáta sa však strácajú s vypnutím počítača. Preto slúži ako dočasné úložisko pre prácu počítačov, notebookov, ale aj mobilných telefónov a tabletov.

Dokovací konektor

Dokovací konektor slúži na jednoduché pripojenie k dokovacej stanici. Do dokovacej stanice je možné zapojiť monitor a ďalšie periférie a so všetkými zariadeniami sa notebook prepojí jedným krokom.

LTE modem

Notebook vybavený LTE modemom možno pripojiť k mobilným sieťam. LTE modem umožňuje pripojenie notebooku k mobilným sieťam. Môžete tak byť online aj na cestách.

NFC

NFC (Near Field Communication) je bezdrôtová komunikácia používaná na obnovenie spojenia medzi prenosnými zariadeniami, a to na veľmi krátku vzdialenosť (do 4 cm). Predtým sa NFC používalo na prenos fotiek a videí, v súčasnosti sa o nej častejšie hovorí v spojení s bezkontaktnými platbami.

GPS

GPS je americký polohovací systém, ktorý dokáže určiť vašu polohu na zemi alebo nad zemou s presnosťou jednotiek metrov. Dá sa využiť aj na meranie vzdialenosti a času.

Technológia displeja

Z hľadiska technológie sa najčastejšie stretnete s TFT, IPS a AMOLED displejmi.

TFT (Thin Film Transistor)

Využíva sa vo veľkej miere pri lacnejších telefónoch do 100 €. Výhodou je nízka výrobná cena. Nevýhodou sú horšie pozorovacie uhly, kontrast aj dlhšia odozva.

IPS (In-Plane Switching)

Niekedy sa tiež označuje ako Super-TFT. Používa sa pri telefónoch strednej triedy aj pri hi-end smartfónoch. Technológia eliminuje nedostatky starších TFT displejov, ponúka verné podanie farieb a široké pozorovacie uhly.

AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode)

Patrí k špičke na trhu. S klesajúcimi výrobnými nákladmi preniká aj do strednej triedy a samozrejme sa používa pri hi-end smartfónoch. Vyniká dokonalou ostrosťou farieb, obzvlášť zob

Lightning konektor

Lightning konektor používa Apple pri svojich modeloch iPhone – ide o obojstranný port veľmi malých rozmerov (8-pinový), ktorý prenáša ako digitálny signál, tak aj elektrické napätie. Dodávaný kábel od Applu má na jednom konci Lightning konektor (smerom k telefónu) a na druhom štandardný USB konektor, aby bolo možné pripojenie k počítaču alebo do (auto)nabíjačky. Pri iPhone 7 slúži aj na pripojenie slúchadiel.

Výdrž batérie

Výdrž batérie sa udáva v jednotkách mAh (miliampérhodina), čím vyššie číslo, tým väčšia kapacita. Faktory, ktoré majú najväčší podiel na vybíjaní batérie, sú najmä veľkosť displeja, respektíve podsvietená plocha, výkon procesora, použitie dátových funkcií alebo GPS. Objektívne porovnanie výdrže batérie medzi jednotlivými modelmi telefónov preto poskytne parameter pohotovostná doba.

Pohotovostná doba

Aby bolo porovnanie výdrže batérie medzi jednotlivými telefónmi čo najviac objektívne, uvádza sa tzv. pohotovostná doba. Tá sa testuje laboratórne a v žiadnom prípade nejde o reálnu výdrž. Je to maximálna možná doba, počas ktorej vydrží telefón v zapnutom stave na jedno nabitie.

Uhlopriečka

Označuje vzdialenosť medzi ľavým spodným a pravým horným rohom displeja. Udáva sa v palcoch, pričom 1" = 2,54 cm. Modely s väčšou uhlopriečkou poskytnú viac pracovného priestoru. Notebooky s menšou uhlopriečkou sú vhodné na časté prenášanie.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB16