Obnoviť stránku

Teplovzdušná fritéza alebo zdravé fritovanie bez oleja

Aktualizované

Vyprážané jedlá a tuk sú už tradične kontroverzné a diskutované témy. Koľko tuku jesť? Ako rozlíšiť, ktoré tuky sú zdravé? Pokiaľ chcete urobiť niečo pre vaše zdravie, správne tušíte, že budete musieť vyprážané a fritované pokrmy úplne vyškrtnúť z vášho jedálnička. Avšak napriek všetkým odporúčaniam a varovaniam hrá veľkú úlohu aj naša chuť. Vyprážané jedlá väčšine ľudí jednoducho chutí a ťažko sa im odoláva. Dnes už ale kompromisy robiť nemusíte a vyprážané dobroty si môžete dopriať bez výčitiek. Teplovzdušná fritéza vám ich totiž pripraví zdravo, chutne a takmer bez tuku.

Teplovzdušná fritéza alebo Zdravé fritovanie bez oleja

Teplovzdušná fritéza – OBSAH

  1. Čo je to teplovzdušná fritéza?
  2. Výhody teplovzdušnej fritézy
  3. Multifunkčná teplovzdušná fritéza
  4. Čo možno v teplovzdušnej fritéze pripravovať
  5. Ako vybrať teplovzdušnú fritézu
  6. Recepty k teplovzdušnej fritéze

Čo je to teplovzdušná fritéza?

Teplovzdušná fritéza je novinkou posledných pár rokov. Koncept "vyprážania" horúcim vzduchom je logickou odpoveďou výrobcov na na požiadavky spotrebiteľov, ktorí sa chcú stravovať zdravo a zároveň si chcú na pokrmoch pochutnať. Ide o obdobu olejovej fritézy, avšak s jedným zásadným rozdielom. Kým do klasickej fritézy potrebujete litre oleja, aby ste si v nej pripravili jedlo, teplovzdušná fritéza vám pripraví šťavnaté kuracie nugetky či chrumkavé smažené hranolčeky s minimálnym množstvom oleja. Je teda ideálnym kompromisom pre všetkých, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl, ale zároveň sa nechcú vzdať všetkých svojich obľúbených jedál.

Teplovzdušná fritéza alebo Ako variť zdravo a bez tuku
Zdravý a jednoduchý spôsob, ako si vychutnať svoje obľúbené vyprážané pokrmy

Ako funguje teplovzdušná fritéza?

Ako teplovzdušná fritéza funguje? Každá teplovzdušná fritéza je vybavená vykurovacím telesom, ktoré ohrieva vzduch na vami zvolenú teplotu podľa typu pripravovaného pokrmu. Stačí pridať iba veľmi malé množstvo oleja na zvlhčenie vzduchu. Ventilátor zaistí rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu, vďaka čomu sa potraviny opekajú na všetkých miestach rovnako a nepripaľujú sa. Niektoré typy teplovzdušných fritéz sú vybavené otáčacou lopatkou, ktorá automaticky jedlo premiešava a vy tak do priebehu prípravy nemusíte vôbec zasahovať.

Teplovzdušná fritéza alebo Zdravé fritovanie bez oleja
Prúdenie horúceho vzduchu zaistí rovnomernú prípravu jedla bez pripaľovania

Výhody teplovzdušnej fritézy

Fritéza, ľudovo povedané friťák, má nespornú výhodu v tom, že vyprážané potraviny v ňom pripravíte pohodlne a za kratší čas než na panvici. Na druhej strane má pomerne veľkú spotrebu oleja, ktorý sa musí pravidelne meniť, jedlo je príliš mastné, nezdravé a náročná je aj údržba fritézy. Teplovzdušná fritéza má v tomto ohľade množstvo nepopierateľných výhod.

Zdravé vyprážanie

V teplovzdušnej fritéze spotrebujete iba minimálne množstvo oleja (o 80 až 90 % menej tuku proti bežným fritézam). Napríklad na jeden kilogram vyprážaných hranolčekov pripravovaných v horúcom vzduchu postačí zhruba jedna polievková lyžica oleja. Okrem toho, do týchto typov fritéz môžete použiť rôzne typy olejov – slnečnicový, repkový, olivový či sezamový. Keďže teplovzdušná technológia umožňuje smažiť aj na nižšej teplote, môžete použiť aj drahšie a kvalitnejšie oleje pre ešte zdravší pokrm.

Už žiadny prepálený olej

Je všeobecne známy fakt, že prepálený olej je karcinogénom, ktorý môže mať negatívny dopad na naše zdravie. Fritovanie bez oleja tak umožňuje pripraviť si nielen pokrmy s nižšou kalorickou hodnotou, ale aj bez zbytočných karcinogénov.

Teplovzdušná fritéza Rohnson 2820 s objemom 7 litrov
Fritovanie v teplovzdušnej fritéze nesprevádza žiadne nepríjemné výpary a zápach.

Vyprážanie bez zápachu

Typický olejový zápach z vyprážania spravidla zamorí celý byt, ktorý nemožno dobre vyvetrať ani po niekoľkých hodinách. Od toho môžete byť ušetrení. Teplovzdušná technológia vyprážania totiž neuvoľňuje takmer žiadne nepríjemné pachy ani mastné pary.

Jednoduchá údržba

Keďže sa v teplovzdušnej fritéze používa minimum tuku, nemusíme riešiť vylievanie oleja ani zanášanie odpadových trubiek odpadá. Čaká vás len ľahké čistenie bez odstraňovania silnej vrstvy mastnôt. Odnímateľné časti (veko, fritovací kôš, nádoba, hnetač) je možné umývať v umývačke riadu a ostatné časti fritézy sú ľahko rozoberateľné pre jednoduché čistenie.

Pohotové na použitie a samostatné pri príprave

Ďalšou praktickou výhodou teplovzdušných fritéz je možnosť rýchleho predhriatia (do 3 minút). Okrem toho sú niektoré modely vybavené prednastavenými programami a miešacou lopatkou, takže sú úplne samostatné.

Viac spôsobov prípravy jedla

Vďaka teplovzdušným fritézam si môžete bez výčitiek dopriať vyprážané jedlá s typickou zlatistou krustou a chrumkavosťou, ale nemusíte sa obmedziť len na fritovanie. Multifunkčné modely disponujú funkciou pečenia, grilovania či restovania.

i V teplovzdušnej fritéze možno pripravovať pokrmy v rôznom teplotnom rozsahu, čo vám poskytuje široké možnosti pri príprave jedál.
Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza
Multifunkčná teplovzdušná rúra je praktický domáci spotrebič, ktorý obstará takmer kompletnú prípravu jedál

Multifunkčná teplovzdušná fritéza

Okrem teplovzdušného vyprážania dokáže tiež piecť, zapekať, grilovať, restovať, sušiť ovocie či rozmrazovať a v niektorých fritézach môžete pripravovať aj viac druhov jedál naraz. Všetko, čo potrebujete na prípravu kompletného obeda či večere nájdete v jednom spotrebiči, ktorý umožňuje rýchlu a zdravú prípravu jedla na mnoho spôsobov a vďaka prednastaveným programom sa nemusíte takmer o nič starať.

Čo sa dá v teplovzdušnej fritéze pripravovať?

V teplovzdušných fritézach si môžete pripraviť celý rad rôznych pokrmov pri použití minimálneho množstva tuku:

  • predpražené a domáce hranolčeky, americké zemiaky, krokety, kuracie nugetky, obaľované kuracie rezne,
  • mäsové a zeleninové guľky, fašírky, obaľované kuracie stehná, jarné závitky,
  • vyprážanú a pečenú zeleninu,
  • polotovary z lístkového cesta, čiastočne tepelne upravené pečivo, muffiny alebo popcorn.

V drahších modeloch nie je problém pripraviť grilované kura, steaky, špízy, koláče či pizzu. Všetky pokrmy vrátane hranolčekov sú diétne a teda vhodné aj pre ľudí, ktorí sú na redukčnej diéte.

i Väčšina výrobcov vám k fritéze pridá aj kuchárku s konkrétnymi receptami a postupmi, ktoré vám poslúžia ako návod a inšpirácia.
Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza
Pripravujte pokrmy slané aj sladké ľahko a zdravo.

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu

Pri výbere konkrétneho modelu teplovzdušnej fritézy by ste mali zvážiť hneď niekoľko zásadných faktorov, aby ste si vybrali spotrebič, ktorý najlepšie spĺňa vaše individuálne požiadavky.

Aký typ fritézy vybrať

Na trhu sa môžete stretnúť s tromi typmi teplovzdušných fritéz:

  • Statické fritézy patria medzi najrozšírenejšie typy teplovzdušných fritéz. Potraviny sa ukladajú do výsuvnej priehradky. Horúci vzduch koluje okolo potravín, a tým ich zahrieva. Tento typ fritézy je ekonomicky najvýhodnejší. Avšak má iba obmedzené možnosti využitia. Môže sa tiež stať, že vložené potraviny nie sú prepečené rovnomerne, preto je lepšie pokrmy z času na čas premiešať. Tento typ fritézy je vhodný pre nenáročných používateľov.
  • Dynamické fritézy tiež využívajú na prípravu jedál prúdenie horúceho vzduchu okolo potravín. Na rozdiel od statických fritéz však pracujú úplne samostatne, pretože disponujú otočnou lopatkou, ktorá pokrmy premiešava automaticky a v pravidelných intervaloch. Vďaka tomu sú potraviny rovnomerne prepečené bez toho, aby ste museli do procesu varenia akokoľvek zasahovať. Tento typ fritézy je finančne náročnejší ako statická fritéza. Je vhodným variantom pre spotrebiteľov, ktorí hľadajú vysoko efektívny a zároveň úplne samostatný spotrebič.
  • Halogénové fritézy využívajú na prípravu potravín infračervené svetlo. Vzhľadom pripomínajú elektrickú rúru. Halogénová fritéza je vybavená sklenenými dvierkami, takže budete mať dokonalý prehľad bez toho, aby ste museli fritézu otvárať. Tento typ fritézy je určený pre náročných používateľov, ktorí hľadajú multifunkčný spotrebič na prípravu rôznych druhov potravín. Vybrané modely halogénových fritéz pojmú až 3 rošty a možno v nich ugrilovať aj celé kura, upiecť rôzne druhy pečiva, či uvariť niekoľko druhov pokrmov naraz. Halogénové (multifunkčné) fritézy sú cenovo najnákladnejšie.

Akú veľkú fritézu vybrať?

Objem fritézy je závislý predovšetkým od počtu ľudí v domácnosti, ale aj na tom, čo od fritézy očakávate. Dostupné sú malé teplovzdušné fritézy s objemom nádoby 1,5 – 3 litre, ktoré sú vhodné na prípravu základných receptov a menších porcií. Táto veľkosť je ideálnym variantom pre 1 až 3 osoby a všeobecne pre nenáročných používateľov, ktorí plánujú používať fritézu iba na prípravu určitých pokrmov (napr. iba hranolčekov, chipsov, pečenia zemiakov a ďalších jednoduchých príloh).

Zlatý stred predstavuje veľkosť s objemom 3 – 7 litrov, ktorá je ideálnym pomocníkom do bežnej domácnosti s 2 až 4 členmi.

Na druhom konci ponuky sú potom veľké multifunkčné teplovzdušné fritézy s objemom 8 – 12 litrov, v ktorých si môžete ugrilovať celé pečené kura, špízy alebo pripraviť viac rôznych pokrmov naraz. Táto veľkosť uspokojí potreby štyroch a viac člennej domácnosti. Multifunkčná fritéza dokáže úplne nahradiť klasickú rúru. Je teda vhodnou alternatívou do malých bytov, garsónok, na chatu či chalupu.

Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza Multifunkčná teplovzdušná fritéza
Veľkosť fritézy vyberajte podľa potrieb vašej domácnosti. Na obrázku vidíte zľava fritézy s objemom nádoby 1,5 litra, 4,5 litra a 12 litrov.

Aké funkcie teplovzdušné fritézy ponúkajú

Teplovzdušné fritézy ponúkajú rôzne funkcie a príslušenstvo, ktoré uľahčuje obsluhu a rozširujú možnosti použitia.

  • Priehľadné veko vám dodá prehľad a kontrolu nad pripravovaným jedlom bez nutnosti otvárania fritézy.
  • Časovač postráži čas za vás a pri niektorých modeloch je dokonca odnímateľný, takže si ho môžete odniesť so sebou do inej miestnosti.
  • LCD displej zaistí prehľadné a jednoduché ovládanie a presné nastavenie teploty.
  • Voliteľná teplota dovoľuje prípravu rôznych druhov pokrmov bez toho, aby došlo k zbytočnému znehodnoteniu nutričných hodnôt potravín. Využijete ju napríklad pri zelenine.
  • Automatické miešanie zaistí premiešavanie surovín za vás.
  • Prednastavené programy sa postarajú o dokonalú prípravu konkrétnych typov jedál.
  • Možnosť odloženého štartu vám umožní pripraviť si pokrm na určitú hodinu.
  • Príslušenstvo môže zahŕňať rôzne nadstavce, držiaky, rošty a kliešte, ktoré rozšíria možnosti prípravy jedál a uľahčia manipuláciu s jedlom.
Teplovzdušná fritéza alebo Zdravé fritovanie bez oleja
Automatické lopatky zaistia premiešanie potravín bez toho, aby ste museli fritézu otvárať.

Recepty na teplovzdušnej fritéze

Na záver pre vás máme malú inšpiráciu – 3 recepty na dobroty, ktoré si môžete pripraviť v teplovzdušnej fritéze. Väčšina ľudí si kupuje teplovzdušnú fritézu kvôli zdravšiemu variantu zemiakových hranolčekov, ale čo takto chrumkavé zeleninové hranolčeky alebo extra ľahké a rýchle pečené kura s medovou horčicou či neodolateľné stracciatellové muffiny?

Zeleninové hranolčeky - pre 2 osoby

  • 1/2 cukety
  • 1 sladký zemiak (batat)
  • 1 mrkva
  • 1 vajce
  • 3 lyžice múky
  • 6 lyžíc strúhanky
  • Sezamové semienka alebo mak

Postup prípravy:

  1. Cuketu, mrkvu aj batat nakrájajte na hranolčeky. Mrkvu krájajte na tenšie kúsky ako ostatnú mäkšiu zeleninu.
  2. Fritézu nechajte predhriať na 200 °C.
  3. Do jednej misky nasypte múku a v druhej miske rozšľahajte vajcia. Do tretej misky si nasypte strúhanku, do ktorej podľa chuti môžete pridať sezam alebo aj mak. Ak ste zvyknutí, tak môžete pridať aj vaše obľúbené korenie (štipka soli, korenie, alebo paprika).
  4. Všetky hranolčeky postupne obaľte ako v trojobale. Mrkvové hranolčeky si zatiaľ odložte bokom.
  5. Pred vyprážaním odporúčame ľahko potrieť bočné strany fritovacieho koša olejom, aby sa hranolčeky pri fritovaní nepripekali na steny.
  6. Mrkvové hranolčeky vložte do fritézy a nastavte 200 °C a čas 10 – 13 minút. Nezabudnite každých 5 minút hranolčekmi potriasť.
  7. 7 min pred koncom pridajte aj mrkvové hranolčeky a smažte spoločne ďalších 7 minút.
  8. Akonáhle uplynie čas vyprážania a ozve sa zvukový signál, tak hranolčeky vyberte a nechajte vychladnúť.
  9. Servírujte s čerstvým kompótom alebo pikantným dipom.
Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolčeky sú tiež skvelou prílohou k steaku alebo pečenému kurčaťu.

Pečené kura s medovou horčicou - pre 2 osoby

  • 2 ks kuracích prsných rezňov
  • 30 ml medu
  • 30 ml dijonskej horčice
  • 1 lyžička sladkej horčice
  • Soľ
  • Korenie

Postup prípravy:

  1. Fritézu predhrejte na 200 °C.
  2. Kurča ochuťte soľou a korením.
  3. Takto ochutené kúsky pečte v celku na 200 °C približne 15 minút.
  4. V mise premiešajte horčicu s medom.
  5. Akonáhle pečené kura vyberiete z fritézy tak ho natrite pripravenou medovou horčicou. Je dôležité ho potrieť, kým je ešte teplé, aby sa chute dostali dovnútra mäsa.
  6. Mäso môžete servírovať len tak s čerstvým zeleninovým šalátom alebo ho využiť pri príprave tortíl.
Pečené kuře s medovou hořčicí
Zdravá večera pre dvoch, ktorú uvaríte doslova za pár minút.

Stracciatellové muffiny

  • 75 g múky
  • 50 g rozomletých mandlí
  • 2 malé čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 50 g čokoládových zŕn (alebo kúsky čokolády)
  • 50 ml oleja
  • 50 g cukru
  • Vrecúško vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 75 g krémového syra
  • 1 lyžica mandľového likéru (len na lepšiu chuť)
  • Formy na pečenie muffinov

Postup prípravy:

  1. V dostatočne veľkej mise zmiešajte múku, rozomleté mandle, kypriaci prášok a kúsky čokolády.
  2. Vedľa rozšľahajte olej s cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkom. Vyšľahajte do jemnej konzistencie.
  3. Zmiešajte krémový syr s mandľovým likérom.
  4. Teraz všetky suroviny (tekuté aj sypké) zmiešajte dohromady a dôkladne premiešajte.
  5. Fritézu nahrejte na 160 °C.
  6. Pripravené formy na muffiny naplňte približne do 2/3 objemu.
  7. Naplnené muffinové formy vložte do fritovacieho koša a pečte 15 – 18 min na 160 °C.
Stracciatellové muffiny
Tento recept si zamiluje celá rodina.
i Mohlo by vás zaujímať:

Doprajte si chutné vyprážané jedlá bez výčitiek. Teplovzdušné fritézy sú tu pre všetkých, ktorí chcú jesť zdravo bez toho, aby sa museli vzdať svojich obľúbených pochúťok.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB07