Obnoviť stránku

Začnite s rybárčením pokojne hneď

Radi by ste skúsili rybárčenie, ale neviete, ako začať a čo si vopred zariadiť? Spísali sme pre vás všetky informácie, ktoré potrebujete vedieť. Dozviete sa, ktoré potvrdenia a povolenia musíte získať, aké sú základné spôsoby lovu aj po akom vybavení na začiatok siahnuť.

Aké papiere potrebujete?

V prvom rade je potrebné nadobudnúť teoretické vedomostí, aby ste zložili vstupné testy zručnosti rybárskeho lístka. Ďalej je potrebné:

  • navštíviť rybársky zväz a podať prihlášku
  • stať sa členom rybárskeho zväzu
  • kúpiť povolenku na lov – môžete získať celorepublikovú alebo len na dané územie, rozlišujú sa pstruhové a mimopstruhové vody a aj dĺžka platnosti

Existujú aj tzv. súkromné revíry, ktorých je v Slovenskej republike opäť celé množstvo, kde môžete pokojne loviť bez toho, aby ste boli členmi zväzu. Povolenka však býva podstatne drahšia.

Podberák Mivardi Champion

Povinná výbava každého rybára

Zákon nariaďuje každému rybárovi mať nasledujúce vybavenie:

  • podberák – nástroj na šetrné vyťahovanie úlovkov z vody
  • sieť – na uchovávanie živých ulovených rýb
  • klieštiky – slúžia na jednoduché vyťahovanie hačikov z úlovkov
  • meter – lovné miery rýb sú ustanovené v rybárskom poriadku
  • rybársky lístok
  • povolenka
  • evidencia dochádzky a úlovku

Zápis dochádzky a úlovkov je potrebné robiť priebežne, raz ročne ho totiž musíte odovzdávať miestnej organizácii rybárskeho zväzu.

Základné techniky lovu

Klasická na plávanú

Táto technika je asi najznámejšia z vyššie uvedených. Plavák „pláva“ na hladine, nadnáša nástrahu a vy vyčkávate, kým ryby zaberú. Návnada sa môže umiestniť tesne pod hladinu či k úplnému dnu – záleží na type rýb, ktoré sa chystáte loviť.

Chytanie položením

Návnada tentoraz leží (je „položená“) na dne. Ide o časovo náročnejšiu techniku, ktorá je predovšetkým kvôli väčšej koncovej záťaži označovaná ako „lov na ťažko“. Príznačný názov môže prameniť aj z faktu, že položenie je vhodné skôr na lov väčších a ťažších rýb.

Prívlač, čiže rozhýbanie umelej návnady

Označenie prívlač je odvodené od neustáleho pohybu návnady – rybár nástrahu vláči. Pohyb nástrahy imituje existenciu rybky či iných živočíchov. Týmto spôsobom sa lovia najmä dravé ryby.

Muškárenie

Táto technika dostala názov podľa nástrahy – umelej alebo živej muške, možno však použiť aj akýkoľvek iný hmyz. Na muškárenie sú potrebné špeciálne rybárske potreby a ide o relatívne šetrný spôsob lovu vo vzťahu k rybám. Zároveň je však najnáročnejšou technikou lovu.

Ako vybrať správny prút

Odporúčame prút vyberať podľa rýb vyskytujúcich sa v najväčšej miere vo „vašom“ revíre. Pevné a odolné prúty na lov priemerných a ťažších rýb označujeme ako „kaprové“ prúty. Na lov ťažších kusov vyberajte z prútov „sumcových“. Ďalej sa prúty delia podľa toho, či sú teleskopické alebo delené. Teleskopické sú vhodné prevažne pre začínajúcich rybárov. Podrobnejšiu príručku na výber prútu nájdete na našich stránkach.

Dvojdielny prút Sema Cartel Boat

Prút mám, čo ďalej?

Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou rybárskej výbavy sú navijaky. Pravdepodobne úplne najrozšírenejšie sú tie s prednou brzdou. Typicky pri nich možno nastaviť mieru brzdného odporu, sú vhodné najmä na lovenie kaprov, ale zvládnu aj záber rýb väčších rozmerov. Navijaky so zadnou brzdou sa ovládajú pomocou rotačnej cievky a sú vhodné na lov menších rýb. Ak sa chystáte na lov ťažších rýb, odporúčame zvážiť kúpu multiplikátora. Existujú aj navijaky s voľnobežnou brzdou, tie umožnia zaháčkovanej rybe voľne plávať, kým nezapojíte klasickú brzdu, čím zaseknete potenciálny úlovok a pokúsite sa ho vytiahnuť.

Okrem navijaka samozrejme potrebujete vlasec, nanofilm či šnúru, háčiky a olovka. Líšia sa svojou veľkosťou, priemerom a hmotnosťou. Konkrétny výber závisí nielen na rybolovnej technike, type lovených rýb, ale aj na prostredí, v ktorom plánujete najviac loviť.

Pletená šnúra má spravidla vyššiu pevnosť a nulovú prieťažnosť, čo oceníte pri záseku predovšetkým ťažších rýb. Nehodí sa však na chytanie v mraze a je nepatrne drahšia. Monofil je lacnejší, s čím sa však spája väčšia krehkosť a prieťažnosť. Hodí sa pre začínajúcich rybárov, ktorí sa chystajú na lov menších rybiek.

Výber návnady a nástrahy

Ďalšou neoddeliteľnou súčasťou rybárčenia je návnada a nástraha. Srkačka, čiže kŕmidlo so záťažou, sa všeobecne odporúča na kaprové a iné biele ryby. Srkačky a ďalšie rybárske kŕmidlá nájdete na našich stránkach. A na čo takého kapra vlastne chytiť? Nie je žiadnym tajomstvom, že kapry milujú boilies či kukuricu.

Naopak na lov dravcov a rýb lovených prívlačou odporúčame siahnuť po gumových nástrahách a wobleroch. Tie imitujú skutočné rybky. Dnešné výrobné technológie ľahko dravcov oklamú a bude si tak myslieť, že útočia na naozajstnú korisť. Začiatočníci väčšinou preferujú woblery. Je ich celé množstvo a na rozdiel od gumových nástrah sa dajú pomerne ľahko vyrobiť aj podomácky. Aj spôsob lovu s woblerom je trochu jednotvárny. Všeobecne všetky rybárske nástrahy a návnady sa líšia nielen spôsobom použitia, ale aj materiálom a farbou.

Pokiaľ už v začiatkoch chcete niečo navyše

Zapálení fanúšikovia už možno aj v raných začiatkoch zvažujú kúpu niekoľkých vychytávok zvyšujúcich komfort pri lovení. Signalizátory, hlásiče a swingery patria medzi prvú vymoženosť, po ktorej by rybári mohli siahnuť. Ide o špeciálne indikátory záberu, vďaka ktorým nebudete musieť neustále sledovať plavák.

Predovšetkým v daždivých a chladnejších dňoch oceníte špeciálne oblečenie pre rybárov. Obaly na prúty, puzdrá, tašky či kufríky pomáhajú s organizáciou aj menších kusov vybavenia a uľahčia prenos vecí pri premiestňovaní. Prenosné kresielka či stojany poslúžia ako úľava pri dlhšom love. V ponuke máme aj echoloty a sonary, ktoré ocenia predovšetkým ľudia, ktorí si plánujú požičať či rovno kúpiť loď. Tieto zariadenia slúžia na mapovanie dna, respektíve jeho profilu, hĺbky a v neposlednom rade aj rýb nachádzajúcich sa v okolí lode.

Taška na nástrahy Berkley Soft

Nadišiel čas sa „ticho zblázniť“

Nezabudnite si zistiť viac informácií o mieste, na ktorom sa chystáte rybárčiť a maximálne tomu prispôsobiť nákup vybavenia. Rybárčenie je o trpezlivosti, čakaní a predovšetkým dobrej atmosfére. Na záver ešte pripomíname, že všetka radosť a zábava spojená s rybárčením by nemala narúšať princípy dobrých mravov a vaše správanie by malo byť ohľaduplné k prírode a živočíchom v nej.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06