Obnoviť stránku

Cyklistické prilby majú obmedzenú životnosť. Meníte pravidelne?

Aktualizované

Cyklistická prilba je základným ochranným prvkom pri jazde na bicykli a mala by byť súčasťou výbavy každého zodpovedného cyklistu. A to bez ohľadu na to, či jazdí na bicykli každý deň, alebo je jazdcom iba rekreačným. Jej nosenie výrazne znižuje riziko zranenia v prípade nehody. Úrazy hlavy bývajú totiž tými najzávažnejšími. Aby však prilba plnila svoj účel správne, odporúčame jej pravidelnú výmenu. Prečo a v akom intervale, sa dozviete v našom článku.

Cyklistická prilba

Cyklistické prilby majú obmedzenú životnosť – OBSAH

  1. Máte jednu prilbu na bicykel už 10 rokov? Pozor!
  2. Prilba po rokoch stráca ochrannú schopnosť
  3. Odporúčame dodržiavať interval 5 rokov
  4. Ako a prečo správne nosiť prilbu?
  5. Po páde neváhajte s výmenou helmy
  6. Pád helmy na zem je tiež riziko

Máte jednu helmu na bicykel už 10 rokov? Pozor!

Zákon o cestnej premávke ukladá povinnosť nosenia prilby na bicykel deťom a mladistvým do 18 rokov. U detí, ktoré jazdia na bicykli od malička, je proces výmeny prilby vzhľadom na ich rast prirodzený. Akonáhle ale človek rásť prestane, jedna prilba mu môže na hlave pohodlne sedieť aj niekoľko desiatok rokov a zdanlivo už nie je dôvod na jej výmenu. Plní však ešte po takej dobe svoju ochrannú a bezpečnostnú funkciu?

i Mohlo by vás zaujímať

Prilba po rokoch stráca ochrannú schopnosť

Tak ako iné výrobky aj cyklistické prilby prirodzene starnú. To sa týka najmä kostry z penového polystyrénu (EPS), ktorý môže starnúť napríklad vplyvom UV žiarenia alebo striedaním teplôt a meniť svoje absorpčné schopnosti. A to aj napriek tomu, že výrobcovia do peny pridávajú UV inhibítory, ktoré degradačné účinky slnečného žiarenia znižujú. Ani škrupina (najčastejšie z ABS plastu) kryjúca povrch tejto degradácii nezabráni, len ju spomaľuje.

Popraskaná prilba – výmena prilby na bicykel
Deti a mládež do 18 rokov majú zo zákona povinnosť nosiť ochrannú cyklistickú prilbu.

Odporúčame dodržiavať interval 5 rokov

Samotné starnutie, a tým napríklad krehkosť, nie je u týchto materiálov v rámci niekoľkých rokov nijako rapídne, ale vplyv na stav prilby má. Niektorí výrobcovia preto odporúčajú prilbu preventívne vymeniť po troch rokoch, iní po piatich a niektorí uvádzajú „trvanlivosť“ 8 rokov. Za zlatý stred možno teda považovať interval 5 rokov.

i

Ako a prečo správne nosiť prilbu?

Pravidelná obmena cyklistickej prilby je síce dôležitá, ale nezabúdajte na to, že prilbu je nutné tiež správne nosiť! Viac sa dozviete v roletke pod odsekom.

Ako správne nosiť cyklistickú prilbu?

Zle nasadená prilba býva vo väčšine prípadov užitočná približne rovnako ako prilba žiadna. Dokonca aj pri ľahkom páde z bicykla vám zle zapnutá prilba spadne z hlavy, a neochráni vás tak pred zranením. Prečítajte si preto, ako správne nosiť cyklistickú prilbu!

Ako správne nosiť cyklistickú prilbu?; prilba; ako nosiť

  • Prvým predpokladom pre správne nasadenú cyklistickú prilbu je správne zvolená veľkosť, nezdráhajte sa preto doma premerať obvod svojej hlavy a až potom vyberajte prilbu
  • Prilba vám na hlave musí držať aj keď si ju len skúšate a nie je zapnutá
  • Zapnutá prilba sa na hlave nesmie ľahko posúvať či inak pohybovať
  • Remienok so zapínaním by mal byť vždy zapnutý až pod úrovňou brady, stiahnutý remienok vás však nesmie obmedzovať napríklad pri hovorení
  • Bočné remienky by mali viesť vždy (pohodlne) okolo uší
  • Správne nasadená a zapnutá prilba by sa mala na hlave nachádzať vo vodorovnej polohe

Po páde neváhajte s výmenou prilby

Na životnosť prilby na bicykel má väčší vplyv úroveň mechanického opotrebovania než pozvoľná degradácia materiálov. Materiál EPS, ktorý je v útrobách prilieb používaný najčastejšie, vďaka svojej nezvratnej deformácii pomerne dobre tlmí nárazy. Akonáhle teda dôjde k väčšiemu nárazu, EPS pohltí energiu nárazu a pukne. Ak sú na vonkajšej strane prilby vidieť odreniny či iné známky kontaktu s povrchom alebo iným predmetom pri páde, výmena prilby je na mieste.

Pre niektoré drahšie modely prilieb je používaný materiál EPP, ktorý podľa tvrdenia výrobcov dokáže odolávať opakovaným nárazom. Odborníci to ale spochybňujú a považujú predovšetkým za vec marketingu.

Popraskaná prilba – výmena prilby na bicykel
Podobné praskliny vzniknuté v dôsledku pádu by vás k výmene cyklistickej prilby mali donútiť.

Pád prilby na zem je tiež riziko

K poškodeniu helmy na bicykel ale nemusí dôjsť len pri páde počas jazdy. Malé praskliny v nej môžu vznikať aj pri zdanlivo neškodných pádoch prilby na zem. Ani v takom prípade nie je zaručená 100 % ochrana hlavy. S výmenou by ste nemali otáľať, najmä ak trhlina zasahuje do celej štruktúry prilby. Je pochopiteľné, že bežný používateľ sa uspokojí iba s o pár percent nižšou účinnosťou, než aby investoval niekoľko desiatok eur do novej prilby, avšak je na rozhodnutí každého jednotlivca, nakoľko si cení svoje zdravie.

Prilba je jediná vec, ktorá vás dokáže ochrániť pred vážnym zranením hlavy – to je skrátka holý fakt. Hoci aj stará cyklistická prilba dokáže zraneniam niekedy predísť, v prípade silnejšieho nárazu už nemusí vydržať to, čo tá novšia. Nové modely sú navyše spravidla omnoho komfortnejšie, ľahšie a bezpečnejšie než ich staré kolegyne. S výmenou cyklistickej prilby za novú tak rozhodne neváhajte!

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB07