Obnoviť stránku

Tréner radí: Veľký test hodiniek Garmin

Pre športovcov je radosť nahliadnuť do portfólia športtesterov firmy Garmin, hoci sa zdá, že jednotlivé modely sa príliš nelíšia a že je jedno, ktorý model hodiniek Garmin zrovna zdobí vaše zápästie. Hoci teda medzi inteligentnými hodinkami Garmin nie je na prvý pohľad väčší rozdiel, zdanie klame. Moja skúsenosť s jednotlivými hodinkami to dokazuje. Každý z modelov Garmin je jedinečný a má čím zaujať.

V našom veľkom porovnaní modelov Garmin sa dočítate:

Porovnanie Garmin
Testované modely: Fenix 5X, Fenix 5, Fenix 5S, Vívoactive 3

Garmin stokrát inak

Hlavný spoločný rys všetkých modelov Garmin tkvie v športových profiloch. V menu nájdeme profily merania základných športových aktivít, ako je napríklad beh, plávanie, cyklistika či lyžovanie. Prístroje naviac rozlišujú vnútornú a vonkajšiu aktivitu, čo spoznáte na miernych odchýlkach pri indoorovej aktivite.

Všetky modely disponujú veľmi kvalitnou konštrukciou a na prvý pohľad je poznať aj kvalita remienkov. Gumové vyhotovenie a príjemný materiál je na športové aktivity ako stvorený, a koža na zápästí sa nezaparí. O prístroj je samozrejme nevyhnutné sa správne starať.

Pri všetkých modeloch hodiniek Garmin možno nastaviť rozvrhnutie prvkov na displeji a obsahové menu podľa vlastných preferencií. Poteší možnosť nastavenia vzhľadu ciferníka, kedy niekoľkými jednoduchými gestami zmeníte analógové zobrazenie času na digitálne a vyberiete si subjektívne najpríťažlivejší variant. Ďalšie varianty možno navyše stiahnuť z internetového obchodu Connect IQ.

Športtestery s výpočtom okružnej trasy

S Garminami na ruke nie je žiadny problém zašportovať si aj v neznámom prostredí. Vypočítajú a nastavia okruh aj pri nepravidelnosti trasy; jednoducho stačí zadať vzdialenosť a na displeji sa hneď zobrazí niekoľko navrhovaných ciest. Vďaka kompasu a výškomeru sa potom v teréne ľahko zorientujete.

Pokiaľ preferujete modernejší spôsob, stačí využiť možnosť zabudovaných máp a GPS snímača, ktorý vás spoľahlivo dovedie do cieľa. Vzhľadom na malý displej samozrejme použitie mapy nie je tak komfortné, ako so smartfónom či GPS navigáciou, napriek tomu ide o veľmi intuitívnu a príjemnú záležitosť.

Plávajte inteligentne

Plávanie s hodinkami je ideálne pre tých, ktorí plávajú dlhšie vzdialenosti alebo ich jednoducho nebaví počas tréningu udržiavať v hlave odplávané bazény alebo série. Garmin toto všetko spočíta za vás, spolu s počtom záberov za minútu, rýchlosťou tempa a počtom uplavaných sérií medzi pauzami. Preplávanú vzdialenosť hodinky počítajú po 25 metroch. Ovládanie je intuitívne a displej hodiniek pod vodou mierne potemnie, takže pri plávaní nerozptyľuje.

Plávanie Garmin

Garmin meria tepovú frekvenciu rovno zo zápästia

Všetky testované Garminy zaujmú zelenou žiarou zospodu ciferníka, slúžiacou na senzorické meranie tepu. Hoci v tomto prípade je hodnota skôr orientačná a na presnejšie meranie odporúčam vyskúšať hrudný pás, je zaujímavé tepovku priebežne sledovať napríklad pri dobiehaní električky či chôdzi do schodov. Pozitívne je, že optika merania z rubu ciferníka nijako nevystupuje a vôbec o nej neviete – nehrozí tak podráždeniu kože pri pohybe ani nepohodlie pri nosení.

i Tip: Pre najpresnejšie zmeranie tepovej frekvencie vedúcej k maximálne efektívnemu tréningu odporúčam záťažový test Alltraining.

Prepojenie s PC a inteligentným telefónom

Neoceniteľnou vlastnosťou hodiniek Garmin však je, že plnohodnotne fungujú aj bez smartfónu či PC. Záznamy aktivít možno podrobne analyzovať vďaka grafom, vykresleným na displeji hodiniek. Môžete tak dopodrobna analyzovať krivky tepovej frekvencie či stĺpcové grafy zobrazujúce počet krokov. Po synchronizácii pomocou aplikácie Garmin Connect pre mobily a Garmin Express pre desktopy si všetky dáta môžete prezrieť v grafoch a porovnať svoje hodnoty a osobné rekordy. Hodinky Garmin sú teda skvelým doplnkom pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o svojich športových výkonoch a radosť z pohybu tak povýšiť na ešte vyššiu úroveň.

Ovládanie aj používanie inteligentných funkcií je hračka. Hodinky vás informujú o počasí a upozornia vás na prichádzajúce SMS, hovor či udalosť v kalendári. Systém vás navyše neustále motivuje k aktivite. Pokiaľ sedíte príliš dlho, jemným zavibrovaním vás Garmin budú podnecovať k pohybu a za každý splnený cieľ vás odmenia animáciou trofeje či ohňostroja. Je to maličkosť, ale poteší. V prípadoch odloženia či zabudnutia a strate sa potom hodí aj funkcia vyhľadania mobilu hodinkami a hodiniek mobilom.

Z pohľadu trénera je možným podnetom pre zlepšenie do budúcnosti ľahšie sprístupnenie funkcie stopiek. Ide o prostú hodinkovú funkciu, ktorá je pri tréningu neoceniteľná, je však potrebné sa pomerne zdĺhavo preklikávať.

Garmin ConnectGarmin ConnectGarmin Connect

Garmin varuje pred stresom a nedostatkom spánku

Zaujímavá súčasť aplikácie Garmin Connect sa nazýva Stress Score a pomerne vyčnieva medzi klasickými športovými ukazovateľmi, meriacimi váš tréning. Krivku tepovej frekvencie alebo tempa behu ostatne používateľ pri pokročilých modeloch športtesterov aj niektorých inteligentných hodiniek považuje za samozrejmosť.

Informáciu, že som cez osem hodín atakoval vysoké hodnoty stresu, som však nečakal. Garmin Connect mi ochotne vysvetlil, že som v daný deň takmer neodpočíval, a varoval ma, že dlhodobé hodnoty vyššieho stresu vedú k vyčerpaniu. A mal v zásade pravdu, keďže išlo o posledný deň v roku.

Pokiaľ si hodinky nezložíte ani na spanie, dostanete ráno detailnú správu o priebehu vášho spánku. Podľa toho, ako sa v posteli vrtí, Garmin vypočíta detailnú štatistiku dĺžky hlbokého spánku, počet prebudení a pod.

i Testované hodinky Garmin disponujú zaujímavou funkciou Dog Tracking pre aktívne venčenie vašich miláčikov. Vďaka inteligentnému obojku so zabudovanou GPS chlpáča ľahko lokalizujete, keď si zabehne. Hodinky ukazujú smer aj vzdialenosť, poprípade vykreslia v mapách trasu, ktorú ste so psom urazili.

Hodnotenie jednotlivých modelov:

Garmin Fénix 5X

Garmin Fénix 5X

Všetkého schopný stroj na vašom zápästí

Odporúčam pre: vrcholový šport, extrémne podmienky, šport, kondičný tréning, triatlon, potápanie

„Tak tieto niečo vydržia,“ bola prvá myšlienka, ktorá mi po nasadení Garmin Fénix 5X blysla hlavou – spolu s pocitom, že triatlon, lezenie po horách ani potápanie do extrémnych hlbín naraz nie je žiadny problém. Fénix 5X sú inteligentné športové hodinky merajúce aj nemerateľné.

Všetka tá výbava a odolnosť samozrejme niečo váži. V porovnaní s ostatnými testovanými modelmi sú pri nosení Fénix 5X najviac viditeľné, a to ako pocitovo, tak opticky. Pri plávaní nijako neprekážajú, ale pri dlhšom behu Fénix 5X otestujú aj vaše svalstvo na ruke. Výhodou však je remienok športtesteru, hladká guma je na zápästí príjemná a vyzerá skvele.

  • Odolná a pevná konštrukcia
  • Veľký displej
  • Predinštalované mapy
  • Najvybavenejší testovaný model
  • Vyššia hmotnosť

Garmin Fénix 5

Garmin Fénix 5

Ľahšie, nie však chudobnejšie

Odporúčam pre: aktívny životný štýl, kondičný tréning, športové hry, atletiku

Fénix 5 pôsobia ako light verzia väčšieho brata Fénix 5X. Nepreberné množstvo funkcií zostáva, Garmin avšak pri modeli Fénix 5 ušetril niekoľko gramov. Dostupných je navyše niekoľko vymeniteľných remienkov, hrajúcich rôznymi farbami.

Keďže ovládanie Garmin Fénix 5 funguje iba skrze postranné tlačidlá, nehrozí vykonanie nechcenej akcie a hodinky sú plne ovládateľné aj pri daždi či nosení rukavíc; na druhú stranu mizne intuitívnosť ovládania dotykovým displejom.

  • Ľahko vymeniteľné remienky
  • Nižšia hmotnosť oproti Fénix 5X
  • Niekomu môže chýbať dotykový displej

Garmin Fénix 5S

Garmin Fénix 5S

Malý, ale šikovný športtester

Odporúčam pre: zdravý životný štýl, voľný čas, plávanie

5S síce spadá pod rad Fénix, vzhľadovo však pripomína skôr najnovší Garmin Vívoactive 3. Malý ciferník ohraničený strieborným prstencom je veľmi príjemný na pohľad i na nosenie, pretože ich pri nosení takmer necítite. Ich konštrukcia je prispôsobená aj na dámsku ruku, v kombinácii s trendy tyrkysovým remienkom teda ide o ideálnu voľbu merania športových aktivít nežnejšieho pohlavia.

Fénix 5S poskytuje plnohodnotnú spätnú väzbu o tréningu a uľahčuje život inteligentnými funkciami. Ovládanie je tentoraz vyriešené piatimi tlačidlami po stranách.

  • Ľahučká konštrukcia
  • Univerzálny vzhľad
  • Niekomu môže chýbať dotykový displej

Garmin Vívoactive 3

Garmin Vívoactive 3

Elegán do spoločnosti

Odporúčam pre: športové začiatky, spoločenský život, voľný čas, cestovanie, mládež

Na prvý pohľad Vívoactive 3 skôr než športtester pripomínajú štýlové spoločenské hodinky. Ovládanie dotykovým displejom je doplnené jedným tlačidlom. Dotyková hrana ciferníka značne uľahčuje a urýchľuje scrollovanie skrz menu.

Vívoactive 3 prinášajú najviac vylepšenia v inteligentných funkciách nesúvisiacich so športom, či už v porovnaní s predchádzajúcim hranatým modelom Vívoactive 2, či vyššie popísanými modelmi.

Služba Garmin Pay umožňuje pomocou NFC platieb používať hodinky namiesto debetky či kreditky. Hodinky Vívoactive 3 navyše vedia privolať Uber. Služba momentálne na území Slovenskej republiky nie je podporovaná, určite však ide len o otázku času. Tieto inteligentné funkcie sú zrejme predzvesťou smeru, ktorým sa budúce modely hodiniek Garmin budú uberať.

Podrobnejšie informácie ostatne nájdete v našej recenzii.

  • Ovládanie dotykovým pásikom na hrane ciferníka
  • Služba Garmin Pay a Uber
  • Elegantný dizajn
  • Možnosť regulácie jasu displeja
  • Menší displej sťažuje orientáciu
patrik Mazara

Patrik Mažári

Patrik Mažári je absolvent UK FTVS, mládežnícky reprezentant ČR vo futsale, držiteľ UEFA B licencie, držiteľ bronzovej medaily z akademického MS v Brazílii 2016 a futbalový tréner mládeže FK Dukla Praha.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB02