Obnoviť stránku

Ako na tejpovanie (NÁVOD)

Aktualizované

Kineziotejping využívajú vrcholoví aj rekreační športovci, ale upotrebenie nájde aj v oblasti rehabilitácie. Obľubu získali najmä pre pozitívny vplyv na fungovanie pohybovej sústavy. Svojimi vlastnosťami sa podobajú ľudskej koži, a preto sú ideálne prevenciou vzniku svalových a kĺbových zranení a zároveň pomáhajú v hojení už poranených častí tela. Pripravili sme pre vás videá s Jitkou Kobrovou, ktoré vám ukážu, ako sa tejpy správne používajú na jednotlivé boľavé partie.

Ako na tejpovanie – OBSAH

  1. Na čo je tejpovanie dobré?
  2. Tejpovanie achilovky
  3. Tejpovanie členku na spevnenie
  4. Tejpovanie kolena pri opuchu a bolesti
  5. Tejpovanie krčnej chrbtice
  6. Tejpovanie chrbta pri bolesti v bedrovej oblasti
  7. Ako zatejpovať plochú nohu
  8. Tejpovanie ramena
  9. Tejpovanie vybočeného palca – hallux valgus
  10. Tejpovanie zápästia pri syndróme karpálneho tunela
  11. Tejpovanie tenisového lakťa

Na čo je tejpovanie dobré?

Kineziotejping sú elastické pásiky vyrobené z vysoko akostnej bavlnenej tkaniny. Svojimi vlastnosťami veľmi blízko pripomínajú ľudskú kožu. Preslávili sa najmä svojim pozitívnym vplyvom na správne fungovanie pohybovej sústavy. Dnes sú preto hojne využívané nielen vo vrcholovom športe, ale aj na rekreačnej úrovni. Zároveň ide aj o atraktívny módny doplnok, ktorý štýlovo vyšperkuje váš športový outfit. Na výber máte z mnohých motívov a farieb.

tejpy; elastické pásky;kinezio tejpy;
Poranený či bolestivý sval a kĺb vám perfektne zafixuje táto bavlnená pružná páska s maximálnou lepivosťou. Použité hypoalergénne lepidlo je vhodné aj pre deti a osoby s citlivou kožou. Po správnom nalepení vydrží na koži niekoľko dní.

Tejp sa musí aplikovať na čistú, odmastenú, oholenú a suchú pokožku. Výhodou použitia moderných materiálov je fakt, že správne použitý tejp vydrží pokojne až 3 dni. A to aj v prípade pravidelného sprchovania, alebo dokonca kúpania v bazéne. Páska totiž na koži drží vďaka lepidlu, ktoré sa vyrába zo 100 % lekárskej živice. Preto je tiež eliminované riziko rôznych alergií na úplne zanedbateľnú hodnotu.

Kľúčové výhody tejpovania

  • Zlepšenie svalovej funkcie.
  • Zlepšenie a udržanie pasívnej stability kĺbov.
  • Výrazné zníženie bolestivých vnemov v postihnutej oblasti.
  • Podpora hojenia vďaka aktivácii liečebných mechanizmov tela.

Dôležitým pomocníkom sú aj špeciálne nožnice na tejpy, ktoré sú až 3× ostrejšie ako bežne používané nožnice. A vďaka zahnutej čepele striháte vždy pod ideálnym uhlom.

Tejpovanie achilovky

Achillova šľacha je mimoriadne citlivá časť tela, ktorá si najmä po zranení alebo pri dlhodobej záťaži zaslúži veľkú pozornosť. Tejp sa nanáša ideálne na oholenú a dostatočne odmastenú nohu. Ďalej je nutné vymerať správnu dĺžku tejpu, ktorý musí začínať kúsok pod pätovou kosťou a končiť v polovici lýtka. Pásku na oboch koncoch zastrihnite do guľata, pretože potom bude lepšie držať aj vyzerať.

Pre uvoľnení lýtkového svalu je vhodné použiť ešte druhú pásku. Tá tentoraz začína o kúsok ďalej pod pätovou kosťou a končí až v podkolenej jamke. Na jednom konci pásky rozstrihnite do tvaru písmena Y. Pásku následne nalepte po oboch stranách lýtkového svalu.

Tejpovanie členku na spevnenie

Stabilizáciu vonkajšej strany členku oceníte najmä po zlom došliapnutí napríklad pri futbale alebo inom nekontrolovanom páde. Páska sa umiestni na priehlavok a následne pod chodidlom obopne spodnú časť a smeruje zhruba 10 cm nad členok. Dôležité je rýchlym trením zažehliť pásku v mieste najväčšieho namáhania. Tento tejp je vhodné doplniť ďalším, ktorý tentoraz od priehlavku smeruje rovno hore nad členok. Maximálne spevnenie dosiahnete tretím tejpom, ktorého primárnou funkciou je všetko spevniť. Jeho poloha je na úrovni najviac boľavého miesta s tým, že obkrúži prakticky celý členok dookola.

Tejpovanie kolena pri opuchu a bolesti

Zranené koleno po úraze alebo s opuchom je dôležité poctivo ošetriť. Dobre urobený tejp pomôže koleno zafixovať a zbaviť bolesti. Pásku je nutné aplikovať cez celé koleno. Odporúčame strednú časť pásky po preložení prestrihnúť na celkom štyri alebo päť prúžkov. Pokladáme na pokrčené koleno, kedy jednotlivé pásky postupne obopnú celý kolenný kĺb.

Tejpovanie krčnej chrbtice

Boľavá krčná chrbtica vedie k bolesti hlavy aj šije. Ošetrením tejpom si pomôžeme od bolesti, ale nemožno ho považovať za riešenie, pokiaľ napríklad celý deň sedíme v práci na zlej stoličke. Páska sa aplikuje od konca vlasov až zhruba na úroveň lopatiek. Na lepšie spevnenie je vhodné použiť dve pásky hneď vedľa seba.

Tejpovanie chrbta pri bolesti v bedrovej oblasti

Po namáhavom sťahovaní alebo práci na záhradke sa môže ozvať bedrová chrbtica. Použite dva rovnaké tejpy s dĺžkou od konca nohavíc až po lopatky. Pásku umiestnite na ľavú aj pravú stranu od chrbtice.

Ako zatejpovať plochú nohu

Ploché nohy sú veľký problém, ktorý má vplyv na celé postavenie tela. Tejpom ide veľmi dobre podporiť nohu v pozdĺžnej klenbe. Pásku smerujeme prakticky od členku cez pätu až okolo prstov, smerom na priehlavok. Pásku je však nutné prestrihnúť na štyri prúžky, ktoré prechádzajú medzi jednotlivými prstami.

Tejpovanie ramena

Vyhodené rameno patrí medzi veľmi nepríjemné záležitosti. Tejpovaním pomôžete boľavú časť zafixovať a získať tak pocit istoty. Pásku nastrihneme do tvaru Y a jej aplikáciu začíname zhruba v polovici ramennej kosti. Jeden koniec pásky smerujeme vnútornou stranou pri hrudníku až na kľúčnu kosť. Druhý koniec obkrúži rameno z druhej strany a skončí na hrebeni lopatky.

Je však nutné použiť aj druhú pásku, ktorá zaistí rovnomerné zaťaženie všetkých častí ramena. Páska smeruje od hrude cez kľúčnu kosť a postupne zvonku obkrúži celé rameno. Ukončenie pásky je až v mieste pod lopatkou.

Tejpovanie vybočeného palca – hallux valgus

Deformita palca sa vyskytuje u 25 % populácie a s vekom sa objavuje čoraz častejšie. Správne aplikovaný tejp vám pomôže uľaviť od bolesti a pri troche cviku si ho možno aplikovať aj bez účasti druhej osoby.

Páska sa na jednom konci ľahko nastrihne a priloží sa čiastočne okolo palca. Pásku následne natiahneme na prednú časť chodidla pri súčasnom držaní palca ďalej od ostatných prstov. Páska sa nakoniec dolepí až za pätu. Voliteľne možno použiť druhú pásku, ktorá obopne priehlavok hneď za prsty a skončí v prednej časti chodidla.

Tejpovanie zápästia pri syndróme karpálneho tunela

Počítačová generácia pozná syndróm karpálneho tunela veľmi dobre, pretože vzniká dlhodobo zlým úchopom myši. Avšak vzniká aj pri ďalších namáhavých činnostiach v podobe pletenia alebo vyšívania.

Páska smeruje od prednej časti lakťa cez prsty až na horný chrbát ruky. V dostatočne dlhej páske je nutné vytvoriť otvory na prsty a po ich prevlieknutí následne dolepiť pásku až do jej koncov. Opäť môžeme pridať aj druhý tejp, ktorý tentoraz vedieme priamo cez priestor karpálneho tunela. Teda sa v podstate obkrúži zápästie.

Tejpovanie tenisového lakťa

Tenisový lakeť nemusí pochádzať len zo športovej činnosti, ale napríklad aj z ergonomicky zle riešeného sedenia pri počítači. Pásku je dobré aplikovať na oholenú ruku, čím predídete problémom s menšou priľnavosťou alebo bolesťou pri skladaní tejpu.

Páska sa ukladá cez horný chrbát ruky, predlaktie, až na samotný lakeť. Použijeme aj druhú pásku s jemným nastrihnutím konca do tvaru Y. Touto páskou obkrúžime ruku v mieste najväčšej bolesti zhruba v miestach predlaktia.

i Mohlo by vás zaujímať

Tejpovanie je skvelý pomocník na akútne bolestivé stavy rôznych častí tela. Kúpte si aspoň základnú výbavu, ktorú skôr alebo neskôr určite použijete.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB19