Obnoviť stránku

Pohodlné a zdravé pečenie v remoske

Aktualizované

Máte radi šťavnaté prepečené kura s chrumkavou kôrkou, alebo dávate prednosť bezmäsitej kuchyni a radšej si zdravo pochutnáte na zapečenom zeleninovom nákype? Či tak alebo tak, remoska nadchne ako milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne, tak vyznávačov zdravého stravovania, ktorí dbajú na varenie s minimom tuku a zachovanie všetkých dôležitých živín a vitamínov. Nesklame však ani pri príprave sladkých jedál, a upečie vám dokonca aj vlastný domáci chlieb. Remoska je jednoducho nenahraditeľný multifunkčný pomocník, ktorý zvládne všetko, na čo si pomyslíte, a preto by sa mala stať aj súčasťou vašej kuchyne.

Remoska – recepty; pečenie v remosce

Pohodlné a zdravé pečenie v remoske – OBSAH

  1. Zázrak zvaný remoska
  2. Výhody a nevýhody varenia v remoske
  3. Ako funguje remoska
  4. Ako vybrať remosku
  5. Ako variť v remoske
  6. Remoska – recepty, ktoré si zamilujete

Zázrak zvaný remoska

Kto by si myslel, že je remoska nový model výrobcu, ktorý sa snaží preraziť na našom trhu, toho vyvedieme z omylu. Už tri generácie kuchárov a kuchárok nedajú dopustiť na obľúbenú remosku, ktorú s radosťou využívajú doma, na chate, na dovolenke v kempe aj na internátoch pre študentov. Vďaka jej multifunkčnému využitiu v nej možno pripraviť rôzne druhy pečeného mäsa, rozličné zapekané pokrmy, diétnu dusenú zeleninu či ryžu, zvládne však aj usmažiť rezne alebo ugrilovať kurča. Upečiete v nej sladké dezerty ako napríklad buchty, koláče alebo torty a rozmrazíte aj rozpečiete čokoľvek vás napadne. Remoska je tu s nami už vyše 60 rokov a v súčasnej dobe zažíva svoju renesanciu.

Čo je remoska

Remosku možno najlepšie opísať ako elektrickú pečiacu misu alebo malú prenosnú rúru. Jej hlavnou časťou je vykurovacia špirála zabudovaná vo vrchnom viečku, ktoré pôsobí tepelne zhora na pripravovaný pokrm a teplo ďalej rozvádza po stenách remosky. Vďaka tomu nedochádza k pripaľovaniu spodnej časti nádoby na pečenie.

Aké je varenie v remoske

Varenie v remoske je veľmi jednoduché a jedlá pripravené týmto spôsobom sú nesmierne chutné. Pokrmy varené pri teplote medzi 160 a 180 °C nestrácajú vodu a nedochádza tak k ich vysychaniu, vďaka tomu neprichádzajú o svoju charakteristickú vôňu aj chuť. Zároveň si pokrmy pri varení v remoske zachovávajú všetky dôležité živiny aj vitamíny a ich príprava prebieha s použitím minimálneho množstva tuku, takže možno povedať, že takto pripravené jedlá spĺňajú vysoké nároky zdravého stravovania.

i

Viete, že remoska je český vynález s patentom aj s celosvetovou ochrannou známkou? Od roku 2001 sa môže pochváliť cenou za vynález roka, ktorú každoročne udeľuje anglický časopis Good Housekeeping.

Výhody a nevýhody remosky

Výhody remosky

  • Rýchla a jednoduchá príprava pokrmov
  • Veľa možností, ako pokrmy pripraviť – varí, pečie, zapeká, dusí, smaží, griluje, rozmrazuje, ohrieva
  • Až o polovicu nižšia spotreba elektrickej energie oproti iným spotrebičom
  • Zdravá príprava jedál takmer bez tuku a bez pripaľovania vďaka teflonovému povrchu
  • Jednoduchá údržba
  • Jednoduchá obsluha
  • Ľahko prenosná a vďaka svojim rozmerom aj ľahko skladovateľná
  • Nízka cena vzhľadom na multifunkčné využitie
  • Záruka vysokej kvality a spoľahlivosti s dlhoročnou tradíciou

Nevýhody remosky

  • Jednoduchá konštrukcia neumožňuje reguláciu tepelného výkonu.
  • Pri modeloch bez skleneného okienka nemožno jednoducho sledovať priebeh prípravy jedla.
  • Nutnosť zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s rozpáleným poklopom.
Varenie v remoske, remoska, pečenie v remoske
Varenie v remoske je jednoduché a rýchle. Vďaka rozličným dizajnom navyše remoska do vašej kuchyne skvele zapadne.

Ako funguje remoska

Ako sme už uviedli, remoska pracuje na princípe vrchného ohrevu, takže rozvádza teplo z veka rúry po stenách hrnca. Vďaka tomu je pripravovaný pokrm rovnomerne ohrievaný a nedochádza tak k jeho pripaľovaniu. Varenie v remoske je tiež veľmi ekonomické. Vzhľadom na jej malé rozmery spotrebujete výrazne menej elektrickej energie než pri pečení v klasickej štandardnej rúre. Podľa výrobcu sa hodinové pečenie v remoske vyrovná desiatim minútam, ktoré sú potrebné na vyhriatie bežnej rúry, čo sa rovná približne 80 % úspore elektrickej energie.

i

Našli ste na pôde uschovanú starú remosku po babičke? Ak po pripojení do zásuvky zistíte, že je stále funkčná, môžete v nej vyskúšať pripraviť nejaký pokrm. Pamätajte však na to, že výrobky staršie ako 50 rokov nemusia spĺňať súčasné bezpečnostné normy a tiež povrchová úprava remosky najskôr nebude zodpovedať dnešným teflónovým povrchom.

Ako vybrať remosku

Rozhodli ste sa pre nového člena domácnosti menom remoska? Potom by vás mala zaujímať hlavne jej veľkosť a hmotnosť, ktorá sa odvíja od množstva pripravovaných porcií.

Tvar a materiál

Klasická remoska máva kruhový tvar, ktorého výhoda spočíva hlavne v tom, že sa pripravovaný pokrm nepripeká a nezachytáva v rohoch nádoby. Samotná misa remosky je vyrobená z teflónu alebo z hliníka. Teflónový povrch misy je vhodnejší na prípravu mäsitých a zeleninových slaných pokrmov, naopak hliníkovú formu oceníte na pečenie koláčov, múčnikov a nákypov, pretože zaistí rovnomerné prepečenie spodnej strany pokrmov.

Príkon a ovládanie

Štandardne zakúpite remosky s príkonom od 400 do 1 700 W, pričom od veľkosti príkonu závisí rýchlosť ohrevu. Remosku zapájate do klasickej elektrickej zásuvky 230 V. Ak plánujete využívať remosku na cestách, vyberajte model s nízkym príkonom, ktorý je možné zapojiť cez 12 voltový menič na autobatérii. Teplé jedlo potom pripravíte kedykoľvek a kdekoľvek.

Remosku ovládate klasickým vypínačom umiestneným na držadle remosky, ktoré je súčasťou vrchného veka. Týmto vypínačom uvádzate remosku do chodu a tiež ju vypínate. Modernejšie typy disponujú tiež mechanickým regulátorom varu, ktorý šetrí vašu energiu, pretože nie všetky jedlá vyžadujú pri príprave plný výkon remosky.

Objem a hmotnosť

Objem remosky závisí od počtu osôb v domácnosti. Pre pár postačí remoska s objemom 2 litre, pre štvorčlennú rodinu možno odporučiť skôr remosku s objemom 4 litre. Pri niektorých remoskách máte možnosť dokúpiť ďalšie nádoby a zvoliť tak vždy potrebný objem pre aktuálne množstvo stravníkov.

S veľkosťou remosky súvisí tiež jej hmotnosť. Tá sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 3 do 4 kilogramov, niektoré modely môžu byť aj ťažšie.

Príslušenstvo

Základnú zostavu remosky tvorí horné veko, nádoba na pečenie a podstavec. K remoske si môžete ďalej zaobstarať:

i

Remoska zabodovala tiež v Anglicku, a to hlavne vďaka tomu, že v nej jednoducho pripravíte tradičné anglické raňajky z opečenej slaniny, vajec a fazule.

Ako variť v remoske

Ako vyladíte svoje kulinárske umenie k dokonalosti? Aj na varenie v remoske je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých zásad a pravidiel.

  • Predhrievanie remosky nie je potrebné, na tepelnú úpravu pokrmu dochádza ihneď po zapnutí remosky.
  • Dbajte na to, aby sa suroviny pri varení v remoske nedotýkali veka.
  • Používajte kuchynské náčinie, ktoré nepoškriabe ani inak neporuší povrch remosky.
  • Veko remosky neodklápajte pri varení často, aby nedochádzalo k zbytočnému úniku tepla.
  • Remosku umývajte vždy iba navlhčenou handričkou so šetrným saponátom.
  • Nikdy nevkladajte veko remosky s elektrickým káblom do vody, nieto ešte do umývačky.
  • Veko odkladajte pri varení horúcou vnútornou časťou smerom nahor.
  • Pri manipulácii s vekom v priebehu varenia dbajte na zvýšenú opatrnosť.

Remoska – recepty, ktoré si zamilujete

Na záver sme pre vás pripravili skvelé Remoska original recepty, ktoré vám prinášame v podobe inštruktážnych videí. Remoska recepty čiže recepty do remosky sú rozdelené do niekoľkých kategórií, podľa toho, či ide o varenie v remoske, pečenie v remoske alebo prípadne inú tepelnú úpravu jedla.

Videorecepty z remosky vám názorne ukážu, ako skvelé a jednoduché recepty remoska ponúka, preto neváhajte a vyskúšajte si napríklad pečené kuracie stehná v remoske, rezne z remosky alebo francúzske zemiaky v remoske. Milovníkov sladkých jedál nadchne buchta z remosky, napríklad taká bábovka v remoske je upečená za chvíľku a chutí vážne skvele.

Pripravovať môžete jedlá tradičnej slovenskej kuchyne, takže guláš v remoske nebude problém, rovnako ako sekaná v remoske alebo kačica v remoske. Nemusíte však vždy variť len obed z remosky. Tipy máme aj na chutné večere. Čo napríklad také hranolky v remoske pripravené s minimom tuku, alebo chrumkavá pizza v remoske?

Pečenie mäsa v remoske

V remoske môžete pripraviť všetky druhy pečeného mäsa vrátane mäsa hydinového a rybieho. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, vkladajte mäso do remosky po niekoľkých minútach od zapnutia. Mäso sa tak na povrchu rýchlo zrazí a vnútri si zachová vlastnú šťavu. Vďaka tomu sa môžete tešiť na vláčne a šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou na povrchu, ktorému pri pečení v remoske nehrozí vysušenie. V prípade hovädzieho mäsa sa odporúča jeho naporciovanie, pretože býva tuhšie. Rovnako tak je lepšie naporcovať králika, väčšiu hydinu alebo divinu. Menšie kura v remoske možno pripravovať vcelku, musíte však počítať s dlhšou dobou pečenia v remoske. Veko remosky odklápajte len za účelom podlievania mäsa a tiež sa vyhnite vpichovaniu vidličky do mäsa pri otáčaní, nech vám z neho nevytečie chutná šťava. Ideálne bude, keď si recepty v remoske sami vyskúšate, napríklad práve podľa nášho videoreceptu pečené kurča v remoske na kyslej kapuste.

Pečenie chleba v remoske

Remoska môže s prehľadom nahradiť tiež domácu pekáreň. Cesto stačí jednoducho vložiť do nádoby, a aby bol chleba z remosky prepečený zo všetkých strán, bude sa vám v tomto prípade hodiť hliníková forma. Upečený chleba z remosky má výbornú chrumkavú kôrku, o ktorú sa postará pečenie zhora. Viac o tom, ako upiecť chleba v remoske, vám napovie recept do remosky:

Pečený koláč alebo buchta z remosky

Máme pre vás aj ďalšie remoska recepty. Múčniky, buchta do remosky aj ďalšie dezerty sa tiež dajú pripraviť ľahko a nemusí to vždy byť len bábovka v remoske, ktorá je asi najznámejšia a najjednoduchšia na prípravu. Aby bola vaša buchta z remosky krásne prepečená a vláčna, odporúčame namiesto klasického vymastenia a následného vysypania formy múkou vyložiť remosku papierom na pečenie alebo alobalom. Pri pečení v remoske odkrývajte jej veko čo najmenej, aby z nej neunikala vlhkosť. V takom prípade by vaše buchta z remosky mohla byť zbytočne vysušená. Vyskúšajte klasické Honzové buchty, ku ktorých príprave vám poslúži videorecept:

Zapekanie v remoske

Na zapekané jedlá je remoska naozajstný majster. Klasické šunkofleky v remoske chutia skvele, rovnako ako zapečené zemiaky v remoske. Zapekať môžete rôzne druhy zeleninových nákypov aj sendviče a veľkou lahôdkou sú potom alobalové placky, do ktorých môžete dať čokoľvek od mäsa, cez zeleninu aj zemiaky. Príprava je jednoduchá, stačí ich len dôkladne zabaliť, aby z nich nevytiekla šťava, o zvyšok sa postará remoska sama. Aj samotné pečené zemiaky v remoske sú fantastické, kto by však rád vyskúšal nejaký netradičný recept, pre toho tu máme jemný a delikátny lososový nákyp z remosky:

Dusenie v remoske

Dusenie je ďalší z úkonov, ktorý remoska hravo zvládne. Pokiaľ ste zástancami zdravého stravovania či vyžadujete zo zdravotných dôvodov prípravu jedla bez tuku, môžete remosku využiť na dusenie mäsa, zeleniny aj strukovín. Pre všetkých potom odporúčame prípravu ryže v remoske, alebo exotické batátové špízy, ku ktorých príprave vám poslúžia natočené remoska recepty:

Vyprážanie a grilovanie v remoske

Vyprážanie v remoske nie je síce tak zdravé ako varenie a pečenie, má však svoje výhody oproti klasickému vyprážaniu na panvici. Vďaka teflónovému povrchu remosky k nemu nepotrebujete tak veľké množstvo tuku alebo oleja a vyhnete sa aj nepríjemnému prskaniu aj zápachu z vyprážaného jedla, pretože je pokrm v priebehu prípravy zakrytý vekom. Na vyprážané rezne v remoske budete potrebovať síce viac času ako pri vyprážaní na klasickej panvici, zato však budú chuťovo lepšie a šťavnatejšie. Podobne ako smažiť, môžete v remoske aj grilovať. Rozdiel spočíva v tom, že grilovaný pokrm priebežne potierate olejom ochuteným vhodnou zmesou korenia.

Ohrievanie a rozpekanie v remoske

Ako doplnkové funkcie môžete využiť pri remoske tiež možnosť ohrievania či zapekania pečiva. Rovnakým spôsobom vám remoska poslúži tiež pri rozmrazovaní zamrazených potravín, ktoré dokáže rovnomerne rozmraziť.

i Mohlo by vás zaujímať:

Zbavte sa domácich spotrebičov, ktoré iba zaberajú miesto vo vašej kuchyni, a kúpte si remosku, s ktorou pripravíte skvelé jedlá na mnoho spôsobov. Varenie v remoske ponúka nekonečné receptové variácie a je len na vás, akou delikatesou z remosky prekvapíte svojich blízkych.



Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB18