Obnoviť stránku

Recepty a tipy pre odšťavovače, ktoré budete chcieť skúsiť

Aktualizované

Na súčasnom trhu nájdeme niekoľko druhov odšťavovačov, od ručných, cez šnekové, po rôzne kuchynské roboty s odšťavovačom. Vyrobiť si doma vlastnú šťavu z ovocia alebo zeleniny je teda, vďaka množstvu receptov na odšťavovanie, už relatívne hračka. A nielen, že je to výborný spôsob, ako urobiť niečo prospešné pre svoje telo a zdravie, ale zároveň si môžeme aj veľmi pochutiť. V letných mesiacoch v podobe čerstvého ríbezľového sirupu a v zimných napríklad na výbornom pečenom čaji. Prinášame vám tu tie najlepšie recepty na odšťavovanie a zároveň možnosť upotrebenia všetkého odpadu z odšťavovačov. Tak teda dobrú chuť!

Recepty na odšťavovanie

Recepty na drinky a pokrmy z odšťavovača – OBSAH

  1. Jablkovo-jahodový džús, základný džúsik z odšťavovača
  2. Zelený džúsový výbuch na podporu imunity
  3. Upírie potešenie pre milovníkov výrazných farieb
  4. Džús „wake-up“ – okamžitá energie z odšťavovača
  5. Agua fresca z vodného melónu
  6. Šťava lásky, ktorá vás nabije vitamínmi
  7. Ríbezľový sirup z odšťavovača
  8. Ovocný perník, alebo využite odpad z odšťavovača
  9. Pečený čaj zahreje aj v zime
  10. Mrkvová nátierka, po ktorej sa utlčiete
i Nie ste si istý aký odšťavovač by bol pre vás ten pravý? Náš praktický sprievodca vám výber iste uľahčí.

Jablkovo-jahodový džús, základný džúsik z odšťavovača


  • 1 veľké červené jablko
  • 250 g jahôd
  • kocky ľadu

Jablko zbavené jadrovníka rozdeľte na 4 diely, z jahôd odstráňte stopky a spracujte ovocie v odšťavovači. Šťavu prelejte cez kocky ľadu do pohára a servírujte.

Jablkovo-jahodový džus z odšťavovača
Jablkovo-jahodový džús

Zelený džúsový výbuch na podporu imunity


Nápoj na posilnenie imunitného systému. Receptúra odborníka na holistické zdravie a džúsového guru Lou Corony.

  • 1 zväzok rukoly
  • 1 zväzok koriandru
  • 1 zväzok petržlenu
  • 1 šalátová uhorka
  • 2,5 – 7,5 cm koreňa zázvoru
  • 3 papričky habanero
  • 2 jablká
  • 1 olúpaný citrón

Citrón ošúpte a spoločne s jablkami a uhorkou rozkrájajte na štvrtiny, zázvor zbavte kôry, papričky stopiek, prípadne semienok, ak nechcete, aby bola šťava pálivá príliš, a opláchnite. Všetko vložte spoločne s rukolou, koriandrom a petržlenom do odšťavovača a podávajte.

Recepty na odšťavovanie
Papričky habanero dodajú nápoju ten správny náboj.

Upírie potešenie pre milovníkov výrazných farieb


  • 2 repy
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 limetka

Repu a limetku olúpte a spoločne s uhorkou nakrájajte na rovnaké diely. Vložte do odšťavovača a servírujte v pohári.

Odšťavovač – recepty
Upírie potešenie

Džús „wake-up“ – okamžitá energia z odšťavovača


  • 500 g mrkvy
  • 6 pomarančov
  • 2,5 cm koreňa zázvoru
  • 1 dcl kokosového mlieka
  • šupka pomaranča na ozdobu

Mrkvu očistite, pomaranče a zázvor zbavte kôry. Rozkrájajte a vložte do odšťavovača. Šťavu zalejte kokosovým mliekom a premiešajte. Nalejte do pohára a ozdobte šupkou pomaranča.

Šťava z odšťavovača
Džús „wake-up“

Agua fresca z vodného melónu


  • 1 vodný melón
  • ½ šalátovej uhorky
  • ½ limetky
  • 1 čajová lyžica trstinového cukru
  • 1 hrnček vody
  • 1 čajová lyžica citrónovej šťavy
  • hrsť čerstvej mäty
  • šupka z uhorky na ozdobu

Melón rozpoľte a vydlabte, uhorku rozkrájajte na kúsky a vložte spoločne s melónom do odšťavovača. Pridajte limetku zbavenú kôry a zalejte vodou. Dochuťte citrónovou šťavou a trstinovým cukrom. Do pohára lejte cez ľad a ozdobte mätou a šupkou z uhorky.

Džus z odšťavovača recept
Agua fresca z vodného melónu

Šťava lásky, ktorá vás nabije vitamínmi


  • 4 malé mrkvy
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč
  • 4 – 5 plátkov ananásu
  • ½ šalátovej uhorky
  • hrsť čerstvej mäty

Do odšťavovača dajte očistené mrkvy, jablko, pomaranč zbavený kôry, ananás, šalátovú uhorku a mätu. Prelejte do pohára a podávajte.

Recept odšťavovač
Šťava lásky

Ríbezľový sirup z odšťavovača


  • 1 liter ríbezľovej šťavy
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 10 g kyseliny citrónovej

Na získanie 1 l ríbezľovej šťavy odšťavte cca 1 300 g ríbezlí. Bobule vkladajte do odšťavovača aj so stopkami, vylisujú sa lepšie. Šťavu prelejte do hrnca, prisypte cukor a za stáleho miešania pomaly priveďte k varu. Penu, ktorá sa bude tvoriť na hladine, zbierajte naberačkou. Po krátkom vare, hneď ako bude šťava čistá a bez peny, pridajte kyselinu citrónovú a ihneď odstavte zo sporáka. Šťava by pri dlhšom varení zrôsolovatela podobne ako džem. Horúci sirup prelejte do vymytých fliaš, uzavrite zátkami a skladujte v chlade a tme.

Ríbezľový sirup z odšťavovača
Ríbezľový sirup
i Dajte si pozor na množstvo štiav, ktoré vypijete. Ovocných by sa denne nemalo vypiť viac ako 200 ml a zeleninových 400 ml.

Nemusíte mať ani výčitky svedomia kvôli nespotrebovanej dužine z ovocia a zeleniny. Prinášame vám pár tipov na recepty, kde spotrebujeme naozaj všetko. Fantázii sa ale samozrejme medze nekladú, dužinu z ovocia môžete pridať takmer do každého korpusu. Výslednú tortu to zvláčni a krásne osvieži. Ďalšie využitie môžete nájsť napríklad v rôznych nátierkach, v prípade zeleniny, alebo pečených čajoch zo zvyškov ovocia.

Ovocný perník, alebo využite odpad z odšťavovača


  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 prášok do perníka
  • 1 – 2 čajové lyžice škorice
  • 2 čajové lyžice kakaa
  • 3 – 4 vajcia
  • 10 polievkových lyžíc medu
  • 10 polievkových lyžíc oleja
  • 1 ½ hrnčeka ovocnej drene z odšťavovača

Zmiešajte sypké suroviny, zvyšky z odšťavovača rozmixujte mixérom a pridajte spoločne s tekutými surovinami k sypkým. Všetko dobre premiešajte a prelejte do vymasteného a vysypaného pekáča. Pečte vo vyhriatej rúre.

Odpad z odšťavovača recept
Cukor môžete pri pečení sladkých dobrôt nahradiť dužinou z mrkvy z odšťavovača.

Pečený čaj zahreje aj v zime


  • 1 kg ovocia (čerstvé, zmrazené alebo v našom prípade dužina z odšťavovača)
  • 600 g cukor krupica
  • 1 ks citrón
  • korenie podľa chuti (napr. škorica, klinčeky, hviezdičky badiánu)
  • 1 pór
  • 1 – 1,5 dcl alkoholu (napr. rum, griotka, ale nemusí byť)

Rúru predhreje na 220 °C a nachystajte si vysterilizované poháre. Do pekáča vsypte ovocie, pridajte cukor, citrón a korenie. Pekáčik prikryte, pečte 30 minút. Potom nádobu odkryte a pečte ďalších 15 minút. Ovocie priebežne premiešavajte. Ešte horúcu zmes prelejte do pripravených pohárov.

Odpad z odšťavovača
Ovocie z pečeného čaju môžete buď precediť alebo zjesť.

Mrkvová nátierka, po ktorej sa utlčiete


  • 250 g polotučný tvaroh
  • 100 g lučina
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 jarná cibuľka, príp. pažítka
  • 2 vajcia
  • soľ, korenie

Vajcia uvaríme na tvrdo. Tvaroh zmiešame s lučinou, soľou, korením a nakrájanou jarnou cibuľkou. Primiešame dužinu z mrkvy. Uvarené vajcia olúpeme a nastrúhame nahrubo a zľahka zamiešame do nátierky.

Odpad z odšťavovača recepty
Mrkvová nátierka ako výborné zdravé raňajky.
i Dužinu z ovocia môžete použiť tiež napríklad pri výrobe marmelád a „odpad“ zo zeleniny je pre zmenu výborný ako základ pod rôzne druhy pečeného mäsa.

Z čerstvého ovocia a zeleniny získa vaše telo najviac potrebných vitamínov. Spojte príjemné s užitočným a vyrobte si rôzne druhy štiav za pomoci domácich odšťavovačov.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB16