Obnoviť stránku

Využi dopravu zadarmo! Vlož do košíka kód ZAPLATENEONLINE pri objednávke nad 40 Eur vr. DPH. Viac informácií tu

5 perfektných tipov na letné grilovanie

Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Vôňa opečeného mäsa či zeleniny sa šíri zo záhrad, dvorov, ale aj mestských balkónov a terás. Každý sa snaží užiť si príjemné počasie čo najviac, a preto vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako na letné grilovanie.

Vonkajší gril

1. Grilovať na dreve alebo na plyne?

Základom úspechu je, samozrejme, výber správneho grilu. Pre skúseného kuchára so záhradou je určite vhodnejšou voľbou gril na uhlie, a, naopak, na občasné grilovanie na balkóne sa bude skôr hodiť gril na plyn. Na grilovanie v uzavretých priestoroch využijete menší elektrický gril.

Gril na plyn Gril na drevené uhlie

Viac tipov, ako vybrať ideálny záhradný gril nájdete v našom článku ako vybrať záhradný gril.

2. Grilovanie na elektrickom grile? Skvelé aj do domácností!

Nenechajte si pokaziť náladu premenlivým počasím. Môžete mať vždy pripravený aj plán B. Ak vás cez víkend zastihne nečakaná prietrž mračien, prichádza tá pravá chvíľa pre elektrický gril. Tento typ grilu je vhodný do uzavretých priestorov vďaka absencii akýchkoľvek splodín.

Elektrické grily sú tiež kompaktné, a preto sú skvelé aj do domácností, kde je menej miesta. Ak si ho zaobstaráte, už nebudete musieť odvolávať návštevu priateľov alebo rodinnú oslavu kvôli počasiu. Jednoducho položíte elektrický gril napríklad na kuchynský stôl a zábava môže pokračovať!

Elektrický kompaktný gril

3. Marinády na grilovanie. Jednoduchý recept v 7 krokoch

Pre ten najlepší pôžitok z chuti grilovaného mäsa sa dnes bežne využívajú rôzne omáčky, marinády a korenie. Do niektorých marinád sa mäso nakladá, alebo ho stačí potrieť pekne zo všetkých strán až pred grilovaním.

i Najčastejšiu marinádu tvorí zmes tekutín a korenia. Nemusíte sa však báť vyskúšať aj marinádu "nasucho". Tá je tvorená iba vhodnou kombináciou korenia, ktoré sa do mäsa zľahka votrie a pri grilovaní vytvorí príjemnú kôrku. Zároveň tak obmedzíte nežiaduce odkvapkávanie tekutín na rošt a do ohňa.

Ak máte záujem si to sami vyskúšať a ochutnať, nie je nič jednoduchšie ako si pripraviť domácu marinádu. My vám odporúčame túto pikantnú marinádu s čili papričkami, ktorú ocenia najmä milovníci pálivého jedla.

Čo budete na marinádu potrebovať?

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 100 ml paradajkovej šťavy

  • ½ lyžice worcesterskej omáčky

  • 2 chilli papričky

  • citrón

  • lyžička cukru

  • cesnak

Ako pripraviť marinádu na grilovanie

Chilli papričky najemno nasekajte, potom vytlačte šťavu z citróna a zmiešajte s ostatnými surovinami. Mäso vložte do marinády a nechajte v nej aspoň 4 hodiny v chlade odpočívať. Môžete ho však pokojne naložiť aj cez noc. Pred samotným grilovaním vyberte mäso z chladničky, nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu, aby pri prudkom grilovaní nedošlo k teplotnému šoku. Potom ho vkladajte na vopred rozohriaty gril.

Grilované rebrá

4. Grilovaná zelenina a ovocie, čiže nemusíte grilovať iba mäso!

Grilovanie nemusí byť len o mäse, nebojte sa tiež experimentovať. Grilovať môžete najrôznejšie druhy zeleniny a ovocia. Odľahčíte tak svojmu zažívaniu a tiež ochutnáte niečo nové.

i Ovocie môžete grilovať rôznymi spôsobmi. Nakrájajte napríklad svoje obľúbené druhy ovocia na približne rovnaké kúsky a môžete ich ogrilovať v podobe špízu, prípadne pomocou alobalu vytvoriť pekný ovocný balíček. Uvidíte, že tieto dobroty ocenia najmä deti, ale nielen ony...

Napríklad broskyne sú prirodzene sladké, a preto ich stačí očistiť, odkôstkovať, rozkrojiť a položiť na gril. Grilujte cca 5 minút, kým nebudú zlatohnedé. Paradajky a baklažán potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.

Na koniec sme si nechali recept na vynikajúci grilovaný ananás, ktorý môžete servírovať samostatne ako sladkú chuťovku, ale aj k mäsu.

Recept na grilovaný ananás

  • 1 čerstvý ananás

  • 1 lyžica medu

  • 3 lyžice masla

  • štipka soli

  • uzatvárateľné vrecko

Ako si grilovaný ananás pripraviť?

Ananás olúpte, očistite a nakrájajte na približne centimetrové plátky. Rozohrejte maslo a všetko vložte do vrecka. Uzavrite ho a ananás nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne aj celú noc. Pokladajte na rozohriaty gril a opekajte 3 minúty z každej strany. Keď je ananás zahriaty a má viditeľné stopy po grilovaní, môžete ho servírovať.

Grilovaný ananas

5. Grilovanie – príslušenstvo a pomôcky

Pôžitok z grilovania si možno spríjemniť a uľahčiť aj pomocou šikovného príslušenstva. Či už ide o grilovaciu súpravu alebo podpaľovač na drevené uhlie, uľahčíte si tak prípravu jedla a posedenie so svojimi blízkymi si budete môcť užívať bez zbytočných starostí.

WEB16