Čo je fondue?
Slovo fondue označuje druh pokrmu a tiež spôsob prípravy jedla, ktoré má francúzsky alebo švajčiarsky pôvod. Ide o pochúťku, ktorú si podľa jednej z verzií alpskí pastieri pripravovali nad ohňom – roztopili v kotlíku syr a namáčali v ňom pečivo. Všetko potom dopĺňali zeleninou. Dnes už má fondue viac foriem a vy si na ňom môžete pochutnať v reštaurácii, ale pokojne aj doma.
Na aké fondue máte dnes chuť?
Fondue si môžete pripraviť v niekoľkých variantoch. Je tu klasické syrové fondue, potom ale aj mäsové, kedy sa mäso vkladá do horúceho oleja alebo vývaru. Ako dezert vyskúšajte čokoládové fondue alebo iné sladké – do rozohriatej čokolády alebo krému sa v takom prípade namáča ovocie.
Omamne sladké fondue nielen z čokolády
Jedným z variantov, ktorý poslúži ako skvelý dezert, je príprava sladkého fondue. Použiť môžete nielen tradičnú čokoládu rozohriatu so smotanou, ale aj karamelový alebo vanilkový krém.
i
Skúste obľúbené čokoládové fondue
Čokoládové fondue je obľúbené u dospelých aj detí. Do rozohriatej čokolády sa namáčajú rôzne druhy ovocia. Použiť môžete mliečnu aj horkú čokoládu a samozrejme tiež ochutené či orieškové druhy čokolády. Na dochutenie sa hodí vanilka alebo škorica, pre dospelých potom ochutené likéry.
Pôvodné slané fondue má dnes viac tvárí
Slané fondue je pôvodnou formou. Najprv išlo o syrové, neskôr sa pridalo aj mäsové či zeleninové. Každé fondue tak bude iné podľa vašej nálady alebo aj ročného obdobia.
- Syrové fondue sa vytvára z jedného alebo viacerých druhov rozpustených syrov, do ktorých sa namáča pečivo, zelenina, ale aj vhodné druhy ovocia.
- Mäsové fondue funguje tak, že malé surové kúsky mäsa vkladáte do rozohriateho oleja alebo vývaru. Mäso sa dá predtým ešte naložiť. Vhodnou prílohou sú potom rôzne omáčky.
- Zeleninové fondue je obdobou masového – do vývaru však vkladáte vybrané druhy zeleniny. Môžete ich konzumovať len tak, alebo namáčať ešte v omáčkach.
Pri príprave slaného fondue si vyberte mäso podľa chuti – bravčové, hovädzie, kuracie, ale aj rybie.
Pripravte si originálne švajčiarske syrové fondue
Pre švajčiarske fondue je typické zmiešanie dvoch a viacerých druhov syra. Najčastejšie ide o ementál, gruyer a vacherin fribourgeois. Do zmesi patrí aj biele víno, kvapka čerešňovice, muškátový oriešok, korenie a troška škrobu na zahustenie. Hrniec sa potom vytiera cesnakom.
Liatinové fondue na gél
Fondue na čokoládu
Elektrické fondue
Ako fondue funguje?
Fondue je skvelá voľba v prípade, že chcete posedieť s priateľmi alebo si jedlo skutočne vychutnať. Suroviny sa chystajú na stôl surové a každý si ich potom upraví podľa svojho. Príprava trvá pomerne dlho, hlavne pri väčšom počte osôb, takže máte čas sa pri nej zabaviť. Základom je nádobka, v ktorej sa ohrieva omáčka či tekutina na prípravu, a vidličky, na ktoré sa napichujú suroviny. Druhy ohrevu môžu byť rôzne.
Ohrievať môžete fondue niekoľkými spôsobmi
Pod nádobkou, v ktorej sa rozohrieva tekutina na fondue, sa nachádza zdroj tepla, ktorý obsah vnútri najprv rozohrieva a potom udržuje pri vhodnej teplote. Vybrať si môžete z niekoľkých variantov.
- Čajová sviečka je vhodná pre malé nádoby, pripravíte si s jej pomocou iba sladké varianty, pretože na poriadne rozohriatie napríklad oleja nemá dostatočnú silu.
- Gélový horák sa hodí najmä na rozpálenie oleja. Môžete si ho pripraviť kdekoľvek aj bez elektriny, plameň sa dá regulovať pomocou otvorov vo vrchnej časti horáka. Jeho použitie je bezpečné a ľahké.
- Lieh či plyn sú variantom ku gélovej náplni, vedia rozohriať obsah na vysokú teplotu. Pri ich používaní je ale potrebné dodržiavať bezpečnostné pokyny.
- Elektrické fondue je záležitosťou posledných rokov. Nádoba stojí na elektrickej platni, ktorá sa zapojí do zásuvky. Celý proces je tak rýchlejší a jednoduchší, teplota sa dá pri niektorých prístrojoch regulovať.
Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu fondue, aký ohrev je možné s daným prístrojom používať.
Vyberte si vhodný materiál nádoby na fondue
Podľa toho, aké fondue sa chystáte pripraviť, treba zaobstarať aj správnu nádobu. Čo sa týka tvaru, sú obvykle guľaté, veľkosť hrncov sa pohybuje od cca 11 do 18 cm v priemere, na výšku potom 7 až 10 cm.
- Keramické (porcelánové) fondue sú vhodné na karamelové či čokoládové fondue, využívajú sa len s čajovou sviečkou. Ľahko sa udržujú, ale sú tiež náchylné na poškodenie.
- Antikorové či oceľové fondue umožnia prípravu mäsa a zeleniny vo vývare či oleji, na ohrev sa dá použiť gél aj elektrika. Ich výhodou je dlhá životnosť aj ľahká údržba.
Menej obvyklé sú aj smaltované, medené, liatinové či kamenné nádoby na fondue.
Koľko ľudí na fondue pozvete?
Pri výbere správneho fondue pre vás bude vodítkom objem nádoby. Pre 4 až 6 osôb sa hodia hrnce s objemom do jedného litra, nad liter sú potom vhodné pre 8 a viac osôb.
Čo obsahuje súprava na fondue?
Pri nákupe obvykle kúpite celý fondue set, ktorý obsahuje všetko potrebné na prípravu. Ide o hrniec na fondue, stojan, ohrev či nádobu naň. Súčasťou sú aj dlhé vidličky, ktoré slúžia na napichovanie surovín. Vo fondue sete môžete nájsť ale aj misky na omáčky alebo podstavec na ochranu stola.
Nájdite ten najlepší fondue recept alebo si vytvorte vlastný
Internet sa hemží mnohými fondue receptami. Na začiatok sa ich určite držte, pretože majú presný pomer potrebných ingrediencií. Neskôr už ale môžete experimentovať a doladiť si chuť podľa svojej chuti – dajte viac či menej korenia, pridajte niečo nové. Pri stole s fondue tak nebude nikdy nuda.
i
Chutí vám fondue? Potom vyskúšajte aj raclette
Raclette je názov syra a tiež druh pokrmu. Syr sa podobne ako pri fondue roztaví a následne na tanieri konzumuje s ovocím a zeleninou či mäsom. Na jeho prípravu sa používajú špeciálne raclette grily.
Hlavný je ten správny fondue syr
Na syrové fondue použite vhodný fondue syr. Musí mať nízky bod topenia, krémovú konzistenciu a pevnú štruktúru. Hodí sa gruyere, cheddar, appenzeller, beaufort gouda aj ementál, aj comte cheese. Skúšať môžete samozrejme aj iné druhy, voľte ale také, ktoré majú obsah tuku minimálne 45 %.
Na trhu nájdete aj vopred pripravené zmesi na sladké aj slané fondue.
Poznáte slovenské fondue?
Slovenské fondue je tradičné slovenské jedlo skladajúce sa z chleba, slaniny, papriky a syrov. Ide o obľúbené jedlo na spoločenské stretnutia, pretože je chutné a jednoduché na prípravu. Chlieb sa vydlabe a následne sa menšie kúsky namáčajú do roztopeného syra s opečenou slaninou a paprikou. Je to skvelý spôsob, ako sa zabaviť a vychutnať si chutné jedlo s priateľmi a rodinou.