K letu neodmysliteľne patrí zmrzlina. Prináša dokonalé osvieženie v parnom dni a navodzuje príjemnú letnú atmosféru. Možno ste si niekedy skúsili vyrobiť domácu zmrzlinu, ale tej kopčekovej alebo točenej so štruktúrou sa jednoducho nevyrovnala. Obsahovala hrubé kryštáliky vody a trochu trela na jazyku. Ako teda pripraviť doma lahodnú smotanovú či ovocnú zmrzlinu? Kúpte si domáci zmrzlinovač! V článku rozoberieme, ako vyzerá výroba zmrzliny v zmrzlinovači, pozrieme sa na druhy zmrzlinovačov, pridáme pár tipov k domácej výrobe zmrzliny a nakoniec aj tie najlepšie recepty na zmrzlinu do zmrzlinovača.
Kvalitnú a jemnú zmrzlinu alebo ovocný sorbet bez hrubých kryštálikov vody vám v domácich podmienkach vyrobí jedine zmrzlinovač. Tento jednoduchý a cenovo dostupný prístroj vykúzli rýchlo a ľahko tú najlepšiu domácu zmrzlinu, pri ktorej navyše presne poznáte jej zloženie. Na čo sa zamerať pri výbere zmrzlinovača?
S kompresorom
Zmrzlinovač s kompresorom je výkonnejší, zvládne zmrzlinu pripraviť sám bez použitia mrazničky. Doba namiešania zmrzliny je dlhšia ako pri druhom type a kvôli vyššiemu výkonu je aj energeticky náročnejšia. Hodí sa tak skôr na prípravu väčšieho množstva zmrzliny. Vyššia je aj obstarávacia cena.
S chladiacou nádobou
Zmrzlinovač s chladiacou nádobou pripraví zmrzlinu rýchlejšie, avšak je potreba dopredu počítať s prechladnutím dvojstennej nádoby s chladiacim médiom v mrazničke. Pokiaľ si budete chcieť pripraviť zmrzlinu, musíte namraziť nádobu minimálne 10 hodín vopred. Zmrzlinu potom ale ľahko pripravíte do 30 min. Priaznivejšia je oproti druhému typu zmrzlinovaču aj cena, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 26 €.
Rozhodne sa zamerajte na veľkosť nádoby zmrzlinovača, teda pre koľko osôb budete najčastejšie zmrzlinu pripravovať. Najmenšie nádoby začínajú na objeme 0,3 l, pre veľkú rodinu ale môžete využiť objem až 2 l. Zlatou strednou cestou je potom objem približne okolo 1 l zmrzliny.
Zmrzlinovače sú z väčšej časti vyrobené z plastu, čo je lacnejší variant s jednoduchou údržbou. Nevýhodou môže byť ale kratšia životnosť oproti kovovým materiálom, čo je dôležité hlavne pri metličkách. Zmrzlinovače z nehrdzavejúcej ocele majú dlhšiu životnosť, musíte ale počítať s vyššou obstarávacou cenou.
Väčšina zmrzlinovačov disponuje praktickými funkciami ako časovač alebo automatické chladenie, ktoré udržia zmrzlinu po určitú dobu stále chladnú. LED indikátory vám jednoducho zobrazia, v akom procese sa práve výroba zmrzliny nachádza. Súčasťou výrobníkov zmrzliny môžu byť tiež odmerky na odmeranie správneho množstva ingrediencií. Hodí sa aj servírovacia lyžica na kopčeky alebo špachtle.
Cieľom zmrzlinovača je vytvoriť z tekutej zmesi pomocou chladenia a miešania zmrzlinu s ľahkou a nadýchanou textúrou. Tá je pripravená ihneď na servírovanie, je teda mäkšia a nemusí sa tak po vybratí z mrazničky nechať povoliť.
Zmrzlinovač bez kompresora sám nemrazí, využíva preto na schladenie zmrzlinovej zmesi predchladenú nádobu z mrazničky. Do tej stačí naliať pripravenú tekutú zmes, nádobu vložiť do tela zmrzlinovača a nechať pracovať metličky. Premiešavaním zmesi v nachladnutej nádobe vzniká približne po 30 minútach (v závislosti od veľkosti nádoby a typu zmrzlinovača) skvele vychladená zmrzlina.
Zmrzlinovač s kompresorom si s tekutou zmesou poradí sám. Stačí zmrzlinovú zmes naliať do nádoby a zapnúť prístroj. Miešacie lopatky sa spoločne s kompresorom postarajú o dokonalý výsledok.
Každý z nás si pod dobrou a osviežujúcou zmrzlinou predstaví tú svoju. Niekto vanilkovú, iný čokoládovú, niekomu chutí najviac ovocný sorbet. Recepty na zmrzlinu do zmrzlinovača nie sú v základe nijako zložité, obsahujú len pár surovín. Na vás potom je zapojiť svoju fantáziu, aby bola vaša domáca zmrzlina zo zmrzlinovača dokonalá a podľa vašich predstáv. Prinášame niekoľko receptov, špeciálne vanilková zmrzlina zo zmrzlinovača je klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene vás svojou skvelou chuťou dostane.
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a ostrým nožom vydlabte semienka. Do rajnice nalejte smotanu a mlieko, pridajte semienka vanilky aj vydlabaný lusk. Zmes zahrejte pod bod varu, potom znížte plameň, zmes nechajte kompletne vychladnúť, približne po 30 minútach z nej vytiahnite vanilkový struk. V miske zmiešajte žĺtky s cukrom, pridajte vychladnutú smotanovú zmes a premiešajte, môžete si pomôcť mixérom. Hotovú zmes vlejte do nádoby zmrzlinovača a ďalej postupujte podľa pokynov výrobcu.
Všetky suroviny zmiešajte v mise na hladkú zmes. Tú prelejte do zmrzlinovača a nechajte vymiešať zmrzlinu. Jogurt môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, napríklad grécky biely, akýkoľvek ovocný alebo aj čokoládový.
V kastróliku zmiešajte mlieko so smotanou, pridajte kakao, cukor a žĺtok. Zmes dobre vymiešajte a priveďte takmer k varu. Stiahnite z platne a vmiešajte nalámanú čokoládu, nechajte úplne rozpustiť. Premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Pred naliatím do zmrzlinovača dajte zmes ešte na chvíľu chladiť do chladničky.
V kastróliku zvarte vodu s cukrom a 2 lyžičkami nastrúhanej citrónovej kôry. Zmes nechajte vychladnúť a medzitým vytlačte z citrónov čo najviac šťavy. Šťavu vlejte do vychladnutej zmesi, premiešajte a preceďte cez jemné sitko. Nalejte do zmrzlinovača a nechajte vymiešať sorbet do požadovanej konzistencie.
Ukázali sme si, že výroba domácej zmrzliny v zmrzlinovači nie je nijako zložitá a zmrzlina zo zmrzlinovača chutí oveľa lepšie, než bežne kupovaná. Ktorý recept na zmrzlinu v zmrzlinovači zaujal vás? Prepadnite kúzlu domácej zmrzliny, kúpte si výrobník zmrzliny a staňte sa domácim zmrzlinárom, kedykoľvek si na ňu len spomeniete.