Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Vôňa opečeného mäsa či zeleniny sa šíri zo záhrad, dvorov, ale aj mestských balkónov a terás. Každý sa snaží užiť si príjemné počasie čo najviac, a preto vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako na letné grilovanie.
Základom úspechu je, samozrejme, výber správneho grilu. Pre skúseného kuchára so záhradou je určite vhodnejšou voľbou gril na uhlie, a, naopak, na občasné grilovanie na balkóne sa bude skôr hodiť gril na plyn. Na grilovanie v uzavretých priestoroch využijete menší elektrický gril.
Viac tipov, ako vybrať ideálny záhradný gril nájdete v našom článku ako vybrať záhradný gril.
Nenechajte si pokaziť náladu premenlivým počasím. Môžete mať vždy pripravený aj plán B. Ak vás cez víkend zastihne nečakaná prietrž mračien, prichádza tá pravá chvíľa pre elektrický gril. Tento typ grilu je vhodný do uzavretých priestorov vďaka absencii akýchkoľvek splodín.
Elektrické grily sú tiež kompaktné, a preto sú skvelé aj do domácností, kde je menej miesta. Ak si ho zaobstaráte, už nebudete musieť odvolávať návštevu priateľov alebo rodinnú oslavu kvôli počasiu. Jednoducho položíte elektrický gril napríklad na kuchynský stôl a zábava môže pokračovať!
Pre ten najlepší pôžitok z chuti grilovaného mäsa sa dnes bežne využívajú rôzne omáčky, marinády a korenie. Do niektorých marinád sa mäso nakladá, alebo ho stačí potrieť pekne zo všetkých strán až pred grilovaním.
Ak máte záujem si to sami vyskúšať a ochutnať, nie je nič jednoduchšie ako si pripraviť domácu marinádu. My vám odporúčame túto pikantnú marinádu s čili papričkami, ktorú ocenia najmä milovníci pálivého jedla.
2 lyžice olivového oleja
100 ml paradajkovej šťavy
½ lyžice worcesterskej omáčky
2 chilli papričky
citrón
lyžička cukru
cesnak
Chilli papričky najemno nasekajte, potom vytlačte šťavu z citróna a zmiešajte s ostatnými surovinami. Mäso vložte do marinády a nechajte v nej aspoň 4 hodiny v chlade odpočívať. Môžete ho však pokojne naložiť aj cez noc. Pred samotným grilovaním vyberte mäso z chladničky, nechajte ho dosiahnuť izbovú teplotu, aby pri prudkom grilovaní nedošlo k teplotnému šoku. Potom ho vkladajte na vopred rozohriaty gril.
Grilovanie nemusí byť len o mäse, nebojte sa tiež experimentovať. Grilovať môžete najrôznejšie druhy zeleniny a ovocia. Odľahčíte tak svojmu zažívaniu a tiež ochutnáte niečo nové.
Napríklad broskyne sú prirodzene sladké, a preto ich stačí očistiť, odkôstkovať, rozkrojiť a položiť na gril. Grilujte cca 5 minút, kým nebudú zlatohnedé. Paradajky a baklažán potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
Na koniec sme si nechali recept na vynikajúci grilovaný ananás, ktorý môžete servírovať samostatne ako sladkú chuťovku, ale aj k mäsu.
1 čerstvý ananás
1 lyžica medu
3 lyžice masla
štipka soli
uzatvárateľné vrecko
Ananás olúpte, očistite a nakrájajte na približne centimetrové plátky. Rozohrejte maslo a všetko vložte do vrecka. Uzavrite ho a ananás nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne aj celú noc. Pokladajte na rozohriaty gril a opekajte 3 minúty z každej strany. Keď je ananás zahriaty a má viditeľné stopy po grilovaní, môžete ho servírovať.
Pôžitok z grilovania si možno spríjemniť a uľahčiť aj pomocou šikovného príslušenstva. Či už ide o grilovaciu súpravu alebo podpaľovač na drevené uhlie, uľahčíte si tak prípravu jedla a posedenie so svojimi blízkymi si budete môcť užívať bez zbytočných starostí.