Obnoviť stránku

Naše predajne zostávajú otvorené a obslúžime všetkých zákazníkov. Viac informácií o aktuálnych opatreniach nájdete tu.

Ako vybrať sporák (NÁVOD)

Aktualizované

Sporák je samostatne stojaci spotrebič, ktorý v sebe kombinuje varnú dosku a rúru na pečenie. Pri výbere sporáka sa teda rozhodujete pre dva spotrebiče, ktoré treba nakombinovať tak, aby vám maximálne vyhovovali. Sporáky sa zvyčajne vyrábajú v šírke 50 cm alebo 60 cm, o čom väčšinou rozhodne priestorová dispozícia vašej kuchyne. Potom ale prichádzajú ďalšie otázky – bude lepší plynový alebo elektrický sporák? Hodí sa pre vaše potreby lepšie indukcia alebo plyn? Poradíme vám v našom sprievodcovi.

Jak vybrat sporák

Pred výberom sporáka si odpovedzte na tieto základné otázky:

  1. Aké energetické zdroje máte v domácnosti k dispozícii?

  2. Akým spôsobom najčastejšie pripravujete jedlo? Varením na varnej doske alebo v rúre na pečenie?

  3. Postačia vám základné funkcie sporáku, alebo chcete využívať moderné funkcie a technológie?

Ako vybrať sporák? Zamerajte sa na dôležité parametre

Počet platničiek varnej dosky

Môžete si vybrať varnú dosku s 1 – 8 platničkami, horákmi alebo varnými zónami. Malým domácnostiam postačí varná doska s dvoma varnými zónami, pre viacčlennú domácnosť alebo kuchárku, ktorá často varí, je však vhodnejšia doska s viacerými zónami. Najčastejšou voľbou sú štyri platničky.

Výkon varných zón


Varná doska má spravidla hneď niekoľko varných zón rôznych rozmerov a výkonu.

Priemerné parametre:

Najmenšia varná zóna – 1 000 až 1 200 W
Stredne veľká varná zóna – 1 700 W
Najväčšia varná zóna – 2 300 W
Horák WOK – 3 800 až 4 000 W


V prípade indukčných varných dosiek platí, že dvojokruhové platničky sú prepínateľné na ohrev rôznych priemerov hrnca. Výkon varných zón ďalej zvyšuje funkcia Booster, špecifikácia Hi-Light alebo Flexi-zóna, ktorú oceníte, ak používate veľké hrnce napríklad pri zaváraní.

Ovládanie a funkcie varnej dosky

Indukčné a sklokeramické dosky majú spravidla dotykové, senzorové ovládanie so zvukovou odozvou. Tlačidlá možno zablokovať detskou poistkou. Niektoré varné dosky disponujú tiež ukazovateľom zvyškového tepla. Využijete tak dosku na maximum napríklad na udržiavanie teploty jedla. Ovládanie pri plynových doskách je riešené mechanickými tlačidlami, ktoré môžu mať elektrické zapaľovanie. Stačí stlačiť a otočiť gombíkom. Indukcia alebo plyn sa vám odmení v podobe nižších nákladov na varenie.

Cestou inovácií idú hlavne indukčné varné dosky, u ktorých v súčasnej dobe nájdete širokú škálu nadčasových funkcií aj moderných programov. Okrem už spomínaných funkcií Booster, Hi-Light alebo Flexi-zóna môžete zvoliť taký typ indukčnej varné dosky, ktorá je systémom Hob2Hood priamo prepojená s odsávačom pár. Ten automaticky v prípade potreby spúšťa odsávanie. Ešte väčšiu dokonalosť dosiahnete, ak si zaobstaráte inteligentnú varnú dosku s integrovaným digestorom vybaveným centrálnym ventilátorom.

Varné dosky disponujúce asistentom varenia vás prevedú celým procesom prípravy pokrmov. Ak ste priaznivci inteligentnej domácnosti, môžete si vybrať varnú dosku prepojiteľnú cez systém WiFi s vaším inteligentným mobilným telefónom, cez ktorý ju možno aj jednoducho ovládať. Nadčasovou záležitosťou je potom varná doska vybavená bezdrôtovou teplotnou sondou, ktorá je schopná sama postrážiť vnútornú teplotu vareného pokrmu a podľa toho prispôsobiť teplotu varnej zóny.

Materiál varnej dosky

Varný panel je možné vyberať aj podľa materiálu základnej dosky. U indukčných a sklokeramických dosiek je materiál daný – sklokeramika. Plynové dosky sú však k dispozícii s povrchom zo smaltu, nehrdzavejúcej ocele, antracitu alebo skla.

Dizajn a farba varnej dosky

Dôležitou stránkou varných dosiek je aj dizajn a farba. K dispozícii sú varianty od klasickej bielej, cez pastelové farby, matné alebo lesklé oceľové sfarbenie až po štýlovú hnedú a čiernu. Vybrať si tiež môžete medzi varnou doskou bez rámčeka, ktorá dokonale splynie s pracovnou plochou linky, alebo varnou doskou s rámčekom, ktorý chráni dosku pred mechanickým poškodením. Jeho nevýhodou je ale horšia údržba oproti bezrámčekovej verzii. Celkový vzhľad dosky skvele podčiarknu tiež hrany dosky. Najčastejšie sa stretnete so skosenou prednou hranou alebo všetkými skosenými hranami, vyberať môžete ale tiež napríklad zaoblené, rovné alebo šikmé zabrúsené hrany.

Vnútorný objem rúry

Vnútorný objem by mal byť priamo úmerný s počtom členov v domácnosti, respektíve s ich potrebami. Menší objem sa rýchlejšie a lacnejšie vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zasa umožní piecť objemnejšie potraviny.

Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom do 45 litrov. Pre menšie rodiny odporúčame siahnuť po rúrach s objemom 40 až 70 litrov. Pre štvor a viacčlenné rodiny sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.

Trieda energetickej účinnosti

Spotrebiče v tejto kategórii najčastejšie patria do triedy A, alebo dokonca A+. Čím lepšia trieda, tým je rúra úspornejšia a efektívnejšia. Energetickú triedu, spotrebu alebo vnútorný objem, nájdete na energetickom štítku, ktorým je povinne označená každá rúra. Nájdete ju aj na našich stránkach či webe výrobcu.

Sprievodca svetom energetických štítkov

Doplnkové vybavenie a funkcie rúry

Rúry na pečenie sa neustále modernizujú a pomáhajú nám tak s prípravou chutnejších a zdravších pokrmov. Tento nenahraditeľný spotrebič môžete kúpiť už aj za dve až tri stovky eur. Je však dôležité si ujasniť, aká je pridaná hodnota tých drahších kusov a v čom spočívajú nadštandardné funkcie.

Funkcie a programy rúry

  • Tradičné pečenie – bežná funkcia, pri ktorej sa aktivuje horné aj spodné výhrevné teleso. Funkcia je vhodná pre pečenie všetkých druhov jedál na jednej úrovni.

  • Horúci vzduch – ventilátor s vykurovacím telesom rozháňa horúci vzduch po celom vnútrajšku rúry a udržuje tak rovnomernú teplotu vo všetkých jej častiach. Pri teplovzdušnom pečení môžete piecť niekoľko plechov naraz. Pečený pokrm sa prúdiacim teplým vzduchom nielen pečie, ale aj vysušuje, čo mu dodá chrumkavosť, avšak nemusí to byť vhodné pre všetky recepty.

  • Gril – funkcia gril vám umožní pripraviť si chrumkavé pečené kurča alebo iné mäsové pochúťky.

  • Rozmrazovanie – možno použiť na urýchlenie rozmrazovania jedál na izbovú teplotu. Priebeh rozmrazovania je maximálne šetrný, aby si pokrm ponechal svoju chuť aj arómu.

  • 3D pečenie – praktický variant viacúrovňového pečenia. Pri tomto druhu pečenia sa aktivujú všetky vykurovacie telesá pre viacúrovňové pečenie. Dokonca až tri rôzne pokrmy tak môžete pripraviť naraz bez miešania chutí a vôní.

  • Pečenie v pare – predstavuje moderný a zdravý spôsob prípravy jedla. Nevyžaduje použitie tuku či olejov, vďaka čomu sú pokrmy veľmi ľahko stráviteľné. Pokrmy si tak zachovávajú aj toľko potrebné vitamíny a minerálne látky, a navyše perfektne chutia!

  • Mikrovlnný ohrev – šetrné ohrievanie či rozmrazovanie pomocou mikrovĺn zachová chuť aj štruktúru potravín.

  • Samočistenie – umožňuje veľmi efektívny a jednoduchý spôsob čistenia rúry. Nečistoty sa buď spália na popol, alebo sú natoľko zmäknuté, že ich možno jednoducho zotrieť handričkou. Ide o rúry s katalytickým čistením, pyrolytickým čistením alebo funkciou AquaClean.

Doplnkové vybavenie

  • Časovač – umožňuje nastaviť čas pečenia. Po uplynutí nastaveného času sa rúra sama vypne.

  • Tlmené zatváranie dvierok – zaručuje veľmi tiché a šetrné zatváranie dvierok rúry s tlmeným dovieraním, a to aj bez vašej asistencie. Stačí iba jemný dotyk.

  • Detská poistka – zabráni deťom, aby nemohli zapnúť rúru alebo prenastaviť program.

  • Termosonda – kontroluje vami nastavenú teplotu vo vnútri pokrmu, napríklad veľkých porcií pečienky. Stačí ju vpichnúť do mäsa a nastaviť požadovanú teplotu. V návode je vždy uvedené, aká teplota je optimálna pre prípravu jednotlivých druhov mäsa. Po skončení pečenia sa rúra automaticky vypne, prípadne sa spustí aj zvukový signál

  • Push gombíky – predstavujú špeciálnu dizajnovú aj praktickú vychytávku. Gombíky s Push (= zatláčacie) úpravou bývajú veľmi pohodlné na ovládanie a dodávajú rúre elegantný vzhľad. Zatlačením totiž získate hladký rovný panel, ktorý sa ľahko čistí.

  • Ochladzovací systém dvierok – je užitočný bezpečnostný prvok, ktorý sa spravidla skladá z dvoch hlavných častí. Základný aspekt je viacvrstvové spracovanie dvierok. Jednotlivé vrstvy tak ľahšie izolujú vnútorné teplo od zvyšku domácnosti, čím sa zamedzuje tepelným únikom a rapídne sa tým zvyšuje bezpečnosť. Druhý z prvkov býva malý ventilátorik, ktorý do priestoru medzi dvierkami fúka vzduch, ktorý opäť napomáha celkovej izolácii.

  • Odnímateľné dvere – umožňujú dvierka úplne odňať. Môžete sa teda pri čistení rúry dostať aj na ťažko prístupné miesta a všetko ľahko umyť či naleštiť.

  • Teleskopické vysúvanie plechu – uľahčí manipuláciu s plechom pri pečení, pretože vám umožní vysunúť takmer celý pekáč, bez toho aby ste ho museli pridržiavať. Podlievanie a dochucovanie jedál počas prípravy je tak oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie.

Typy sporákov

Plynové sporáky

Plynové sporáky

  • Sporáky s plynovou varnou doskou aj rúrou
  • Predstavujú rýchle varenie, ale menej pohodlné pečenie

Na plynový sporák nedá veľa ľudí dopustiť. Ich nespornou výhodou je nižšia obstarávacia cena, menšie prevádzkové náklady, a predovšetkým okamžitý nástup ohrevu. Regulácia plameňa je veľmi jednoduchá a rýchla. Pri varení dochádza iba k minimálnym tepelným stratám. Plynové sporáky sú však závislé od možnosti prípojky plynu a sú vhodné predovšetkým pre tých, ktorí viac varia a menej pečú. Plynová rúra na pečenie totiž nemá tak dobré pečiace vlastnosti ako elektrická. Dochádza v nej k nerovnomernému rozvádzaniu tepla a regulácia teploty v plynovej rúre je tiež menej presná.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá obsluha
  • Jednoduchá a rýchla regulácia plameňa
  • Okamžitý nástup ohrevu pri varení
  • Vysoký výkon
  • Minimálne tepelné straty
  • Nižšia obstarávacia cena
  • Náročnejšia údržba varnej dosky
  • Horšie pečiace vlastnosti rúry
  • Nutná prípojka plynu
Elektrické sporáky

Elektrické sporáky

  • Sporáky s elektrickou varnou doskou aj rúrou
  • Možnosť využitia najmodernejších spôsobov varenia a pečenia

Pri elektrickom sporáku sú varná doska aj rúra napájané elektrinou, pričom si môžete vybrať medzi varnou doskou indukčnou, sklokeramickou alebo liatinovou. Pravdou je, že elektrina poskytuje pomalší ohrev, ale napríklad indukčná varná doska je rýchlejšia a energeticky efektívnejšia ako tradičné elektrické varné dosky. Niektoré elektrické varné dosky majú dotykové ovládanie a využiť môžete niekoľko užitočných funkcií, napr. Booster, Hi-Light či časovač. Elektrické rúry ponúkajú mnohé výhody a široké využitie. Môžete v nich teplotu regulovať presne, najčastejšie v rozpätí od 35 do 350 °C. K dispozícii máte spodný aj horný ohrev, ventilátor, prípadne teplovzdušné pečenie, gril a ďalšie pečiace programy a moderné funkcie.

Výhody a nevýhody
  • Sklokeramická, indukčná alebo liatinová varná doska
  • Jednoduchá údržba varnej dosky
  • Presné nastavenie teploty v rúre
  • Mnoho programov pečenia
  • Mnoho funkcií v rúre aj na varnej doske
  • Pomalší ohrev
  • Väčšia energetická náročnosť
Kombinované sporáky

Kombinované sporáky

  • Spojenie výhod plynovej varnej dosky a elektrickej rúry
  • Tradičné varenie na plyne a moderné technológie v rúre

Kombinované sporáky dnes patria medzi najobľúbenejšie a najpredávanejšie. Kombinujú totiž výhody pohodlného, rýchleho a pomerne lacného varenia na plynovej varnej doske a rovnomerného pečenia v elektrickej rúre s mnohými programami a funkciami. Môžete tak dosiahnuť skvelé výsledky ako pri častom varení, tak aj častom pečení. Úplnou novinkou je potom trojkombinácia s názvom Trio, ktorá zahŕňa okrem klasickej varnej dosky a rúry tiež umývačku v spodnej časti spotrebiča.

Výhody a nevýhody
  • Presná regulácia plameňa
  • Okamžitý nástup ohrevu pri varení
  • Minimálne zvyškové teplo
  • Presné nastavenie teploty v rúre
  • Mnoho programov pečenia
  • Mnoho funkcií v rúre
  • Náročnejšia údržba varnej dosky
  • Nutná prípojka plynu
Kuchynské variče

Kuchynské variče

  • Varenie iba na varnej doske bez rúry na pečenie
  • Vhodné pre jednotlivcov, do malej kuchyne alebo na chatu

Nemáte v kuchyni priestor na sporák alebo vám postačí len spotrebič bez rúry, na ktorom budete len variť? Riešením je kuchynský varič. Jeho malé rozmery a skladnosť vyriešia varenie v malom byte alebo pre jednotlivcov. Kuchynský varič môže byť jedno alebo dvojplatničkový a podľa zdroja tepla rozlišujeme variče liatinové, plynové, sklokeramické a indukčné.

Výhody a nevýhody
  • Zaberú málo miesta
  • Skladné a s možnosťou prenášania
  • Indukčné a sklokeramické variče ponúknu moderné funkcie
  • Nízka cena
  • Bez rúry na pečenie
  • Jedna alebo dve platničky
Vstavaný sporák

Vstavané sporáky

  • Možnosť kombinácie jednotlivých častí sporáka
  • Individuálne štýlové a dizajnové prispôsobenie

V prípade vstavaných sporákov môžete ľubovoľne kombinovať spodnú časť s rúrou a vrchnú varnú dosku. Tento spôsob vám umožňuje zvoliť štýlové a dizajnové spracovanie spotrebiča presne podľa vašich predstáv, prípadne podľa priestorových možností vašej kuchyne. Kombinovať môžete jednak varnú dosku s rúrou, alebo môžete využiť ponuku už skompletizovaných setov vstavaných sporákov.

Výhody a nevýhody
  • Individuálna voľba konkrétnych spotrebičov
  • Možnosť prispôsobenia podľa priestorových možností
  • Indukčné, sklokeramické aj plynové varné dosky
  • Už skompletizované vstavané sady
  • Vyššia cena
Príslušenstvo k sporákom

Príslušenstvo ku šporákom

  • Čistiace a údržbové prostriedky
  • Vhodný riad na konkrétny typ varnej dosky

K dispozícii ku sporákom je tiež široká škála príslušenstva rôzneho zamerania. Dôležité sú čistiace prostriedky, ktoré slúžia na pravidelnú údržbu varných dosiek a rúr na pečenie, vyberať však môžete tiež vhodný riad pre konkrétny typ varnej dosky, od kompletných súprav hrncov, jednotlivých panvíc, tlakových hrncov aj varných kanvíc. Ak vaša domácnosť disponuje sporákom na plyn, bude pre vás aktuálna ponuka prídavných plynových hadíc.

Výhody a nevýhody
  • Široký sortiment
  • Čistenie rôznych typov povrchov a materiálov
  • Riad v súprave aj po jednotlivých kusoch
  • Pri výbere je nutné zohľadniť konkrétny povrch varnej dosky

Často kladené otázky

Aké sú vlastnosti indukčnej a sklokeramickej varnej dosky?

  • Indukčná varná doska

Indukčné varné dosky fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie, vďaka čomu teplo nevzniká na varnej doske, ale priamo v nádobe. Nedochádza tak k tepelným stratám a ide o energeticky veľmi úsporné varenie. Indukcia využíva tých najmodernejších technológií a ponúka mnoho inovatívnych funkcií. Negatívom pre niekoho môže byť vyššia nákupná cena a tiež nutnosť obstarania špeciálneho riadu s magnetickým dnom.

  • Sklokeramická varná doska

Sklokeramická varná doska využíva na prevádzku vykurovaciu špirálu, ktorá nahreje varnú zónu (platničku). Z tej sa potom dotykom prenáša teplo na dno nádoby. Možno na nej používať akýkoľvek riad. Sklokeramická varná doska sa vyznačuje jednoduchou údržbou a ponúka niekoľko moderných funkcií. Avšak v porovnaní s indukciou je varenie na sklokeramickej doske pomalšie a dochádza na nej k teplotným stratám.

Aké funkcie ponúkajú plynové varné dosky?

  • Poistka horáka

Poistka horáka je dôležitý bezpečnostný prvok, ktorý zabráni úniku plynu pri nechcenom zhasnutí plameňa.

  • Integrované zapaľovanie

Pokiaľ má plynová varná doska integrované zapaľovanie, stačí na zapálenie plameňa otočiť ovládaním platničky a stlačiť tlačidlo zapaľovania. Nepotrebujete zápalky či zapaľovač.

  • Wok horák

Wok horák má špeciálny tvar plynovej korunky a nasmeruje tak plameň priamo na panvicu wok, čo umožňuje ešte výkonnejšie varenie pri príprave ázijskej kuchyne či zeleniny.

Aké funkcie ponúkajú sklokeramické alebo indukčné varné dosky?

  • Dotykové ovládanie – používateľsky veľmi príjemné ovládanie, ktoré oceníte aj kvôli jednoduchému čisteniu (oproti tlačidlovému ovládaniu).

  • Displej – vďaka nemu presne vidíte, čo nastavujete, a aj počas varenia máte prehľad o nastavení a priebehu varenia.

  • Automatické bezpečnostné vypnutie – ak odoberiete hrniec zo sporáka a zabudnete ho vypnúť, varná doska sa sama po určitej dobe vypne. Pri niektorých modeloch to tiež môže znamenať automatické vypnutie vo chvíli, keď pretečie obsah hrnca na platňu.

  • Časovač – vďaka časovaču si môžete nastaviť začiatok a koniec varenia a sústrediť sa tak na inú prácu.

  • Booster – umožňuje krátkodobo zvýšiť výkon spotrebiča na maximum a docieliť tak rýchle rozohriatie varnej zóny.

  • Flexi zóna – dovoľuje spojenie dvoch varných zón v jednu. Jednoducho povedané, z dvoch platničiek vytvoríte jednu veľkú, na ktorú môžete postaviť veľký hrniec.

  • Varná zóna Hi-Light – tento typ varných zón má špeciálne upravené výhrevné špirály, ktoré rozohrievajú varnú dosku rýchlo a rovnomerne. Umožňujú tak rýchle zahriatie už za niekoľko sekúnd.

  • Stop and go – umožňuje zastaviť varenie a opätovným stlačením tlačidla sa vrátiť k rovnakému nastaveniu (programu aj výkonu).

  • Rozpoznanie veľkosti hrnca – toto dokáže indukčná varná doska, ktorá sama rozpozná veľkosť hrnca a teplo využíva len na túto plochu. Nedochádza tak k zbytočným únikom energie.

Aké konkrétne výhody má elektrická rúra oproti plynovej?

  • Plynová rúra

Plynová rúra je síce lacnejší variant rúry na pečenie, ale to sa premieta do celkového spôsobu ohrevu, komfortu pečenia a aj funkcií. Plynové rúry na pečenie sú totiž spravidla vybavené len spodným ohrevom, z čoho plynie nerovnomerné rozvádzanie tepla. Rovnako tak aj nastavenie teploty v rúre nie je tak presné, ako v rúre elektrickej. Niektorým ľuďom tieto vlastnosti plynovej rúry vyhovujú, sú na ne zvyknutí a vyhovuje im rýchlosť ohrevu ihneď po zapnutí. Avšak okrem pár základných programov, osvetlenia a napríklad viacvrstvového skla dvierok nemôžete očakávať žiadne nadštandardné funkcie.

  • Elektrická rúra

Elektrické rúry, aj keď s pomalším nástupom ohrevu, poskytujú používateľovi širšie možnosti využitia ako rúra plynová, a to predovšetkým v podobe presnejšieho nastavenia, viac programov a moderných funkcií. Čo teda konkrétne môžu ponúknuť? Zvolenie spodného či horného ohrevu, ohrevu kombinovaného, ďalej rozmrazovanie, gril alebo horúci vzduch. Vďaka týmto možnostiam nastavíte program vhodný na akýkoľvek druh pokrmu (mäso, pečivo, pizza). Podľa modelu ponúkajú elektrické rúry okrem štandardných aj ďalšie funkcie:

  • Displej a časovač – displej umožňuje prehľadné a pohodlné nastavenie a poskytuje informácie o prebiehajúcom programe. Súčasťou displeja je často aj časovač, pomocou ktorého si nastavíte začiatok aj koniec pečenia. O všetkom vás informuje zvukovým signálom. Pri niektorých modeloch dokáže časovač po uplynutí danej doby dokonca rúru vypnúť.

  • Bezpečnostné dvierka – ide o špeciálnu výbavu predných dvierok, ktoré sú potiahnuté vrstvou zabraňujúcou nadmernému zahrievaniu. Tým predídete popáleniu pri nechcenom dotyku dvierok. Táto funkcia je veľmi vhodná do domácností s malými deťmi.

  • Teleskopické výsuvy – uľahčia manipuláciu s plechom pri pečení, pretože vám umožnia vysunúť takmer celý pekáč bez toho, aby ste ho museli pridržiavať. Podlievanie a dochucovanie jedál počas prípravy je tak oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie.

  • KeepWarm – po zapnutí tejto funkcie udržiava rúra pokrm teplý bez toho, aby sa ďalej piekol. Ide o energeticky úsporný program, vďaka ktorému môžete servírovanie hotového pokrmu odložiť podľa potreby.

  • Parné pečenie – vďaka funkcii parné pečenia čiže PlusSteam môžete pripravovať pokrmy v pare. Zaistí to napríklad lesklejšiu farbu, chrumkavejšiu kôrku a chutnú textúru vášho domáceho chleba.

  • Teplotná sonda – poslednou dobou veľmi obľúbený doplnok rúry na pečenie, ktorý vám pomôže pripraviť dokonale upečené mäso podľa vášho želania. Sondu zapichnete do pripravovaného mäsa, nastavíte program a teplotu a sonda sama postráži pečenie mäsa podľa pokynov.


  • Pozn.: Zoznam moderných funkcií, ktorými rúry s elektrickým napájaním môžu byť vybavené, ani zďaleka nekončí. Možností je oveľa viac, týkajú sa však skôr vstavaných rúr, ktoré sa kupujú samostatne alebo v sete vstavaná rúra a varná doska.

Čo je to čistenie rúr pyrolýzou a katalýzou?

Pečenie v rúre so sebou vždy nesie aj nepríjemnú povinnosť rúru čistiť. Pyrolýza a katalýza predstavujú moderné technológie samočistenia rúry, ktoré vám túto nepríjemnú prácu veľmi uľahčia.

  • Pyrolýza

Pyrolýza je spôsob čistenia, ktorého princíp spočíva v zahriatí na veľmi vysokú teplotu (až 500 °C) a spálenie mastnoty a nečistôt na prášok. Ten sa následne z rúry jednoducho vymetie.

  • Katalýza

Rúry s katalytickým čistením majú špeciálne steny z pórovitého materiálu, ktoré absorbujú usadeniny tukov a mastnoty. Pri tomto čistení nie je nutné rúru rozohrievať na vysokú teplotu, usadeniny sa totiž vypaľujú pri bežnom pečení.

Slovník pojmov – sporáky

Booster

Funkcia Booster, JetStart alebo tiež napríklad Sprintstart, zaručuje veľmi rýchly nábeh ohrevu vybranej varnej zóny na maximálny výkon. To vám príde zaručene vhod pri prudkom opekaní.

Časovač

Časovač, alebo tiež Timer, je funkcia, ktorá umožňuje nastavenie času, po ktorého uplynutí sa vybraná varná zóna automaticky vypne.

Detský zámok

Detský zámok, čiže elektronické blokovanie tlačidiel, je bezpečnostná ochrana, ktorá po aktivácii zablokuje možnosť ovládania dosky. Nehrozí nechcené spustenie varných zón, preprogramovanie vami zvoleného programu a ďalších nastavení malými deťmi.

Flexi zóna

Flexi zóna umožňuje prepojenie dvoch varných zón do jednej veľkej plochy, čo oceníte hlavne pri varení vo veľkých hrncoch či pekáčoch.

Studené dvere rúry

Studené dvere slúžia ako bezpečnostný prvok rúr, ktorý zabraňuje popáleniu. Vďaka využitiu dvoj alebo trojvrstvového skla sa dvere rúry ohrejú maximálne na 70 °C, respektíve 55 °C.

Slovník pojmov

P-DC1-WEB06