Dokážete si predstaviť Vianoce bez vanilkových rožkov, lineckého s domácou marmeládou, vianočky alebo poriadneho kusa mäsa? My teda rozhodne nie. A tak sa na toto obdobie tešíme ako malé deti. Ako však zariadiť, aby si s nami tohtoročné sviatky plnohodnotne užili aj všetci tí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu? Oslňte s jednoduchými receptami nielen na bezlepkové pečivo, ale tiež napríklad bezlepkovú vianočku alebo pečivo. Inšpiráciu na vyskúšané vianočné pečivo bez lepku nájdete v našom článku.
Je lepok skutočne škodlivý alebo je obeťou módneho trendu? Lepok, čiže glutén, sa prirodzene vyskytuje v žite, jačmeni a pšenici, kde je ho dokonca až 78 %. Práve lepok z pšenice býva najčastejším zdrojom alergií a intolerancií. Lepok je súčasťou ľudského jedálnička už takmer 10 000 rokov. Nie je teda žiadnou chemickou novinkou, ktorej by sme sa mali nutne vyhýbať. V súvislosti s lepkom sú preukázané dva druhy ochorenia. Celiakia (teda chronický zápal na sliznici tenkého čreva) a klasická alergia alebo intolerancia na pšenicu.
Pečenie aj varenie bez lepku nie je tak ťažké, ako si myslíte. Správni kuchynskí pomocníci, ako je ručný šľahač s automaticky rotujúcou misou Tefal HT654E38 Powermix Silence, vám to uľahčí.
Pre zdravého človeka nie je konzumácia lepku nijako nebezpečná a nemala by so sebou prinášať žiadne riziká. Napriek tomu veľa ľudí po vysadení lepku z jedálnička pociťuje pozitívny vplyv na vlastné telo. Nebojte sa teda experimentovať a vyskúšať nové chute a recepty. Lepokje pri pečení dôležitou súčasťou, pretože práve on dodáva cestu požadované vlastnosti, ako je tuhosť pečiva, jeho kysnutie, tvar a elasticita. Preto zvyčajne v receptoch nefunguje obyčajná náhrada múky za bezlepkovú múku. Vybavte sa správnymi kuchynskými pomocníkmi a pustite sa do varenia a pečenia!
i
Začínate s bezlepkovým pečením a varením a neviete si rady? Inšpiráciu na ďalšie recepty a pokrmy bez lepku nájdete v bezlepkových kuchárskych knihách.
Ako nahradiť múku bezlepkovou múkou
Ako na bezlepkové pečenie, aby cesto bolo pružné, vláčne a nevysychalo? Väčšinou nestačí len vymeniť klasickú múku za bezlepkovú. Pokiaľ chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, namiesto jednodruhovej múky vzájomne skombinujete viac druhov bezlepkovej múky. Na tento účel môžete vyskúšať nielen múku ryžovú, pohánkovú či kukuričnú, ale aj orechové múky Bery Jones, ktoré sú skvelou alternatívou k bežným obilným múkam. Okrem kombinovania sa odporúča pridať do cesta viac vody aj prášku do pečiva, pretože bezlepkové múky sajú viac vody než múky pšeničné.
Ako pracovať s bezlepkovou múkou?
Kuchárske experimenty sú drahé a stoja aj veľa času, ktorého najmä v predvianočnom čase máme všetci málo, preto postupujte vždy podľa overených receptov. Výborným pomocníkom v domácnosti je pekáreň chleba, ktorá za vás zastane veľa práce a v prípade bezlepkového pečiva tiež ušetrí vašu peňaženku.
Poctivé varené víno je symbolom prichádzajúcej zimy a nadchádzajúceho adventného obdobia. Vareným vínom sa môžete zahriať na prechádzke vianočne ozdobeným mestom alebo si spríjemniť vianočný čas doma. Vôňa vareného vína rovnako, ako vôňa cukroviniek, neodmysliteľne patrí k Vianociam. Preto vám prinášame recept na jedinečné a originálne varené víno, ktoré si môžete vychutnať v pohodlí domova vo svojom obľúbenom hrnčeku alebo v termoske si ho vziať so sebou na prechádzku. Deťom môžete pripraviť nealkoholickú verziu z hroznového džúsu (hrozienka môžete namočiť do čierneho čaju) a sviatočnú náladu vám doladí bezlepkové vianočné pečivo.
Doprajte si vianočnú atmosféru s poctivým vareným vínom kdekoľvek budete chcieť .
Recept na varené víno s jablkom a hruškou s hrozienkami v rume podľa Ondřeja Slaninu
Počet porcií: Pre 2 – 4 osoby, Čas prípravy: Do 10 minút
Hrušku a jablko ošúpeme škrabkou, odstránime jadierka a vložíme do vysokorýchlostného mixéra.
Pridáme korenie, vanilkový cukor, zalejeme vodou a vínom, pridáme lístky mäty a povaríme.
Do hotového vareného vína pridáme namočené hrozienka v rume aj s rumom.
Bezlepkové pečivo
Nájsť recepty na bezlepkové pečivo nie je na prvý pohľad tak ťažké, ako sa môže zdať. Na internete ich nájdete stovky, vrátane tých zaručených receptov na všetky obľúbené druhy. Majte na pamäti, že bezlepkové nemusí nevyhnutne znamenať zdravé! Recepty si preštudujte a zvážte ich nutričné hodnoty a prínos pre vaše telo. Ale na Vianoce je zhrešenie povolené, takže vám prinášame naše osvedčené recepty na vianočné pečivo bez lepku.
Všetko dokopy zmiešame, nastrúhame kúsok citrónovej kôry z dobre umytého citróna a vypracujeme cesto.
V ruke vypracujeme guľôčky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme na nižšej teplote cca 120 °C do ružova. Po upečení necháme vychladnúť.
Bezlepkové medovníčky s čokoládovou polevou
pohánková múka 150 g
maslo 50 g
vajce 1 ks
datľový sirup 70 g
lyžička škorice alebo perníkového korenia
kakao 10 g
vínny kameň alebo sóda bikarbóna 1/2 lyžičky
nutela alebo lekvár na spojenie
čokoláda 85 % 100 g
kakaové maslo 25 g
Všetky suroviny spracujte na cesto a dajte cez noc do chladničky oddýchnuť.
Cesto vyvaľkajte na cca 3 – 5 mm a pečte na 170 °C asi 7 minút.
Medovníčky spojte lekvárom, marmeládou alebo nutelou.
Pripravte si polevu. Rozpustite kakaové maslo a čokoládu vo vodnom kúpeli. Vychladnuté medovníčky namáčajte v poleve. Čokoláda hneď tuhne.
Najprv ich namočte z jednej strany, nechajte stuhnúť a potom z druhej.
Čokoládové pusinky
4 bielka
180 g krupicového cukru
2 lyžice zemiakového škrobu
1 lyžica vínneho octu
štipku soli
50 g tmavej čokolády
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu.
Bielka so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Pridajte cukor a škrob a dobre zašľahajte. Potom už len zľahka pridajte ocot.
Na plech vyložený papierom na pečenie pridávajte pomocou lyžice malé kopčeky.
Do každej pusinky pomocou špajle vmiešajte trochu čokolády.
Do predhriatej rúry na 150 °C vložte plech a stiahnite teplotu na 110 °C.
Pečte zhruba hodinu. Pusinky musia zostať čisto biele, pevné a chrumkavé.
Vyšľahajte maslo s cukrom do peny spolu s vanilkovou arómou. Pridajte celé vajcia a ďalej šľahajte.
V inej mise zmiešajte mleté mandle s bezlepkovou múkou.
Suchú zmes zapracujte do vyšľahanej maslovej zmesi. Vypracujeme vláčne cesto a najlepšie cez noc dáme oddýchnuť do chladničky.
Vykrajujeme ľubovoľné tvary, pečieme cca 8 minút.
Spájame pomocou lekváru.
Mini Pavlova
5 bielok
180 g krupicového cukru
1/2 lyžice citrónovej šťavy
3/4 lyžičky vanilkovej arómy
1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
400 ml šľahačky
čerstvé ovocie na ozdobu
Z 5 bielok vyšľahajte v mixéri tuhý sneh.
Počas šľahania na vysokej rýchlosti pridávajte po častiach 180 g cukru a šľahajte približne 10 minút, kým hmota nie je hladká a lesklá.
Rúru si predhrejte na 120 °C a plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie.
Pridajte 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 3/4 lyžičky vanilkovej arómy a pomocou špachtle jemne vmiešajte do hmoty.
Pridajte 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu a opäť opatrne zapracujte.
Bezlepková vianočka
Vianočka patrí k najobľúbenejším sladkým vianočným pokrmom. Pripomína Ježiška zabaleného v perinke a symbolizuje zrodenie života a plodnosť. Tradičná vianočka sa pečie z kysnutého cesta, ktoré sa musí vopred prácne zarobiť. To môžete urobiť jednak ručne, alebo si môžete vziať na pomoc kuchynský robot, ktorý v kuchyni určite oceníte pri varení čohokoľvek.
Kvalitné droždie je polovica úspechu pri pečení z kysnutého cesta. A tak sa oň treba dobre starať. Jednou zo základných chýb je vystaviť ho teplote viac ako 50 °C. To môžete rovno bežať po nové, pretože vám všetky dôležité živé kultúry zomrú.
Čerstvé droždie rozmiešajte v hrnčeku s lyžicou cukru a pridajte trochu vlažného mlieka. Zmes prikryte utierkou a nechajte vzísť na teplom mieste. Akonáhle zhruba 4× zväčší svoj objem, je kvások pripravený na prípravu cesta.
Postup prípravy bezlepkovej vianočky
Vyberte si s predstihom všetky ingrediencie z chladničky. Aby sa cesto podarilo, mali by mať vajcia, mlieko a ďalšie suroviny izbovú teplotu.
Do misy kuchynského robota nasypte bezlepkovú múku a ostatné suché ingrediencie a dôkladne ich premiešajte.
Pridajte kvások, mlieko a zvyšné suroviny a zarobte kuchynským robotom cesto na stredne tuhú konzistenciu. Použite hnetací hák.
Cesto nechajte kysnúť cca 20 minút.
Po vykysnutí urobte z cesta 9 prameňov a upleťte vianočku. Spodné poschodie zo 4 prameňov, prostredné z 3 prameňov a vrchné zo zvyšných 2 prameňov. Upletenú vianočku zafixujte špáradlami. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako klasické cesto. Preto sa vám môže stať, že vianočka nepôjde upliesť alebo sa pri pečení rozbehne do strán. Nevešajte hlavu, cesto môžete dať aj do vianočkovej formy.
Pripravenú vianočku na pečenie nechajte ešte 15 – 20 minút kysnúť.
Bezlepkovú vianočku pečte na 180 °C 45 minút. Po 20 minútach pečenia ju zakryte alobalom, aby sa z vrchu nespálila.
Vianočku krájajte až vychladne, inak sa vám zrazí.
Ďalšie inšpirácie na recepty
Napriek tomu, že sa môže na prvý pohľad zdať, že život bez lepku je zložitý, nevešajte hlavu. Receptov, ktoré sú prirodzene bezlepkové, budete po rýchlom zamyslení mať vo svojom repertoári už celý rad. Ďalšiu inšpiráciu na rýchle nielen vianočné recepty nájdete nižšie.
Uložte a uchovajte vaše bezlepkové dobroty dlhšie čerstvé v praktických dózach Tefal Optima.
200 ml akéhokoľvek druhu mlieka vrátane rastlinných alternatív
1 lyžička trstinového cukru
100 g zmesi lesného ovocia
Do väčšieho uzatvárateľného pohára cca 0,7 l nasypte chia semienka, trstinový cukor a nalejte mlieko. Dôkladne zatvorte, poriadne zatrepte a nechajte v chladničke napučať do druhého dňa. Pri návšteve chladničky občas pretrepte.
Zhruba 2/3 ovocia povarte na miernom plameni v hrnci. Oslaďte podľa vašej chuti.
Na dno pohára dajte tepelne upravené ovocie, pridajte chia semienka, znova uvarené ovocie a ozdobte zvyšným čerstvým ovocím.
Predhrejte rúru na 160 °C. Formu na koláč s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
Maslo, 165 g cukru, vanilku a citrónovú kôru vymiešajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne vmiešajte žĺtky, až bude zmes rovnorodá. Nakoniec vmiešajte mleté mandle a ricottu.
Bielky ušľahajte v úplne čistej mise do polotuha. Postupne prisypte zvyšný cukor a šľahajte, až vznikne tuhý sneh. Tretinu zľahka vmiešajte do predchádzajúcej zmesi, potom po častiach zapracujte zvyšok.
Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte, husto posypte mandľovými lupienkami a pečte 40 až 45 minút, až bude cesto prepečené a koláč na dotyk pevný. Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme.
Guľôčky Ferrero Rocher sa pre svoju delikátnu chuť stali obľúbenou vianočnou maškrtou, preto sme si ich vybrali za horúci tip tohtoročných Vianoc. Ich základom býva lahodným krémom obalený lieskový orech, vyskúšať však môžete aj originálny variant v podobe pistácií, mandlí a ďalších orechov zo širokej ponuky Bery Jones.
Užite si tohtoročné Vianoce bez driny v kuchyni a nechajte za seba variť kuchynských pomocníkov. Pomôžu vám vykúzliť tú pravú vianočnú vôňu a atmosféru. Na vás zostane už len ozdobenie stromčeka a môžete si vychutnať štedrovečernú hostinu s celou rodinou.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.