Teraz sa nenechajte mýliť, nemáme na mysli klasického „turka“, ale pravú tureckú kávu. Tá nemá s jej slovenskou verziou vôbec nič spoločné. Pravú tureckú alebo arabskú kávu si môžete vychutnať aj u seba doma, nie len počas exotickej dovolenky. V tomto článku nájdete podrobný návod, ako si pripraviť vynikajúcu tureckú kávu v džezve. Dočítate sa tiež, čo na to budete potrebovať a ďalšie prekvapivé zaujímavosti, ktoré ste o tejto orientálnej pochúťke určite nevedeli.
Ak by bolo možné cestovať časom, tureckú kávu by ste si mohli objednať už v 15. storočí. Pripravili by vám ju v kovovej nádobke, ktorej sa hovorí džezva. V tejto nádobke sa pripravuje dodnes. Tradičná džezva je z mosadze alebo z medi. Môže byť zdobená ručne vyrytými ornamentami. Luxusné mosadzné džezvy sú postriebrené a ich rukoväť je z ebenového dreva. Ak si myslíte, že takto zdobené a veľmi nákladné džezvy sú dávno minulosťou, ste na omyle. Zájdite si na dovolenku na Blízky východ a objednajte si tureckú kávu. S najväčšou pravdepodobnosťou vám ju budú servírovať práve v nich. Len s tým rozdielom, že v arabských krajinách sa nádobke na tureckú kávu hovorí kanaka. V prípade, že sa vydáte miesto na Blízkeho východu do Grécka, pripraví vám tureckú kávu v ibriku.
Najčastejšie je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele. Svojím vzhľadom pripomína tak trochu Erlenmeyerovú banku. Vrchná časť nádobky je opatrená golierom. Tvar džezvy nie je čisto náhodný. Káva musí mať priestor, kam vybehnúť, bez pretiekla. Džezva má tiež dlhšiu rukoväť, aby ste sa pri nalievaní kávy nepopálili a zobáčkové ústie na ľahké plnenie šálok. Modernú džezvu si môžete kúpiť v rôznych veľkostiach: na 4, 6 alebo 12 šálok. Tradičné krásne zdobené džezvy sú menšie. Väčšinou sa vyrábajú pre jednu, alebo dve osoby a kávu vám v nich priamo servírujú. Kávu z džezvy potom čašník naleje do hrnčeka priamo pred vami.
Nie, nie je. Pravá turecká káva sa pripravuje v rozohriatom popole alebo piesku. Nie, nič z toho nebudete musieť prácne zháňať, postačí vám obyčajná slovenská platnička. Máte indukčný sporák? Nevadí, zaobstarať si môžete aj džezvu na indukciu.
Na prípravu pravej tureckej kávy budete potrebovať kvalitnú veľmi jemne namletú kávu. Odporúčame použiť nielen samotnú Arabicu, ale aj Robustu, ktorá na povrchu vytvorí krásnu penu. V Turecku a v arabských krajinách sa do kávy pridáva tiež korenie, najčastejšie kardamon. Vo väčšine prípadov sa pije turecká káva sladká, ale možno si ju pripraviť aj bez cukru. Ideálna je čerstvo zomletá káva, ktorú si vďaka mlynčeku na kávu môžete pohodlne pripraviť doma.
i
V niektorých arabských krajinách sa do kávovej zmesi okrem kardamonu pridáva tiež ružová múka, a celkom štedrá dávka pomletého muškátového orieška. Káva pripravená z tejto zmesi má veľmi špecifickú lahodnú chuť.
Ako už sme spomenuli vyššie, príprava tureckej kávy nie je nijako zložitá, ale vyžaduje vašu pozornosť. Ak si myslíte, že postavíte džezvu na platňu a v pokoji si pôjdete po svojej práci, tak si na tureckej káve veľmi nepochutnáte. Kávu je nutné strážiť ako ostriež! V prípade, že vám vzkypí cez okraj, máte po káve a môžete začať pekne od začiatku. Tajomstvo chuti tureckej kávy tkvie práve v správnom procese prípravy. Nebojte sa, nebudete tráviť pri platni hodiny. Ak budete variť kávu len pre seba, zaberie vám celý proces len pár minút. Turecká káva sa pije z malých šálok s objemom maximálne 100 ml.
Začíname (príprava jednej šálky kávy):
i
Turecká káva nesmie prejsť varom! Keď pena vystúpi k okraju, dosahuje káva teplotu 97 °C. Ak vám pena vzkypí von, utečie vám tá najchutnejšia časť. Turecká káva bez krémovej peny nie je turecká káva, preto je nutné kávu pozorne strážiť.
Kávová usadenina sa usadila, je na čase preliať kávu z džezvy do pripravených šálok. Pre lepší pôžitok si môžete šálky predhriať, ale nie je to nutné. Káva sa nalieva z výšky asi 10 cm. Potom sa približuje a zase zdvihne. Tento postup má svoje opodstatnenie. Kávová usadenina zostane z väčšej časti v džezve.
Postup prípravy tureckej aj arabskej kávy je takmer rovnaký. Arabská káva sa môže variť aj vo väčších kovových nádobkách, ktorým sa hovorí dallah. Rozdiel je predovšetkým v zmesi korenia. Zatiaľ čo v Turecku pridávajú do kávy hlavne kardamon, v arabských krajinách sa do kávy pridáva viac druhov korenia. Má teda veľmi osobitú chuť.
V arabských krajinách má pitie kávy až rituálny charakter. Ak vám ponúknu tureckú kávu, neodmietajte ju, považovali by vás za nevychovanca. Ak kávu dopijete a nechcete si dať ďalšiu šálku, položte šálku na bok alebo hore dnom. V opačnom prípade vám bude čašník kávu opakovane dolievať. Jedným zo starých zvykov je čítanie budúcnosti z kávovej usadeniny. Ak sa vám pri pití podarí nechtiac kávu vyliať, prinesie vám to podľa arabských povier šťastie. Turecká káva sa tiež tradične servíruje počas smútočných obradov.
Turecká káva je lahodná zmes kvalitnej jemne mletej kávy, korenia a cukru. Jej príprava nie je zdĺhavá ani náročná, vyžaduje ale vašu pozornosť. Pitie tureckej kávy má v Turecku aj arabských krajinách rituálny charakter a sú s ním spojené ľudové zvyky a povery. V modernej džezve si pripravíte vynikajúcu tureckú kávu aj u seba doma.