Sušené ovocie a jeho spôsob sušenia
Sušené ovocie je možné získať rôznymi metódami, počas ktorých sa z ovocia extrahuje voda, ktorá môže tvoriť až 90 % jeho hmotnosti. Ovocné plody môžu schnúť prirodzenou cestou, proces sušenia ale výrazne urýchľujú stroje, napríklad sušičky ovocia. Trendom v oblasti spracovania plodov je lyofilizované ovocie.
Sušené ovocie neprichádza o minerály a vitamíny
Sušenie ovocia konzervuje a predlžuje jeho trvanlivosť. Zníženie obsahu vody zabraňuje rastu plesní, baktérií a kvasiniek. Množstvo všetkých zdraviu prospešných látok v plodoch zostáva, iba vďaka menšiemu objemu a hmotnosti sú látky koncentrovanejšie. Na základe toho má sušené ovocie obvykle výraznejšiu chuť ako ovocie čerstvé.
Jedna porcia sušeného ovocia môže poskytnúť veľké percento odporúčanej dennej dávky vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.
Najobľúbenejšie sušené ovocie
Usušiť a konzumovať je možné v podstate akékoľvek ovocie. Veľkej obľube sa ale tešia najmä tieto:
- sušené hrozno
- sušené jablká
- sušené marhule
- sušené slivky
- sušené banány
- sušené figy
- sušené datle
- sušený rakytník
- sušené brusnice
- sušené višne a čerešne
- sušené čučoriedky a brusnice
- sušený ananás
- sušená papája
Sušené marhule
Sušené banány
Sušené jahody
Sušené ovocie na cesty, na raňajky alebo do múčnika
Sušené ovocie je perfektné ako desiata na cesty – vrecko so sušenými plodmi nezaberie veľa miesta v batohu, rýchlo vám dodá energiu a zaženie hlad. Sušené ovocie výborne doplní raňajkové zmesi cereálií a müsli, kde môže znova nasiaknuť vodu. Sušené plody sa používajú aj na prípravu smoothie, do zmesí orechov, jogurtov, omáčok alebo pri pečení múčnikov.
i
Zaujíma vás zdravý životný štýl?
Pozrite sa do našej ponuky v kategórii Zdravá výživa, kde nájdete napríklad: