Obnoviť stránku

Ako správne behať

Aktualizované

Mohlo by sa zdať, že behanie je módnou záležitosťou. Určite poznáte vo svojom okolí hneď niekoľko nadšencov, ktorí chodia behať. Výhody behu sú však nesporné – prináša nám relaxáciu po psychickej záťaži, svoje telo dostaneme do lepšej kondície, môžeme aj nejaké kilo zhodiť a navyše je to lacný a kedykoľvek dostupný spôsob športovania. Tiež vás láka beh, chceli by ste to skúsiť, ale neviete, ako začať? Ako správne behať? Poradíme vám nielen, ako si počínať ako úplný bežecký začiatočník, ale aj na čo si dať pozor, keď už máte pár desiatok či stoviek nabehaných kilometrov za sebou.

Ako správne behať

Ako správne behať – obsah článku

  1. Ako začať behať
  2. Ako správne behať?
  3. Ako behať rýchlejšie
  4. Ako často behať
  5. Ako vybrať bežecké topánky a oblečenie
  6. Bežecké doplnky
  7. Ako si spestriť beh
  8. Pitný režim a výživa pri behu

Ako začať behať

V prvom rade to chce naozaj sa zdvihnúť z gauča s jasným odhodlaním vybehnúť. Cieľ misie – behanie. Nie hneď hodinu nepretržite, ale pekne sa postupne rozbehať. Najskôr teda prebehnite vzdialenosť, ktorú ste schopní „udýchat“, a to voľným tempom.

Rozhodne nie je žiaduce začať behať najvyššou rýchlosťou, akú ste schopní vyvinúť, aby ste oslnili pekného suseda či kolegyňu z práce. To je totiž častá chyba začiatočníkov, ktorá už má aj svoje zavedené pomenovanie, a to „prepálený štart“. Čo sa vlastne stane, keď to hneď pri dome rozpálite naplno?

  • Nebudete na náhlu svalovú záťaž pripravení a rozohriati a môžete sa nepríjemne zraniť.
  • Nebudete mať dostatok energie na dlhší beh, pretože si ju vyčerpáte hneď v úvode.
  • Príliš rýchle vyčerpanie síl vás pripraví o motiváciu k ďalším pokusom začať behať.
Bežci
Skúsenejší bežecký partner môže byť veľkou výhodou. Nielenže vám poradí, ako začať behať, ale tiež bude vašou motiváciou k tomu, aby ste vydržali dlhšie ako jeden či dva týždne.

Ako začať behať – tréningový plán

Spočiatku bude najvýhodnejšie striedať beh s chôdzou. Počas prvého mesiaca si bude telo privykať na prísun pravidelnej aktivity. Rozhodne predsa nechcete, aby vás výrazná únava vyradila z tréningu. V prvom týždni začnite 30-minútovým tréningom, ktorý zopakujete 3-krát až 4-krát, teda asi každý druhý deň.

Chôdzu striedajte s behom po 2 minútach. Možno sa budete cítiť dobre a motivovaní na dosiahnutie dlhších výkonov, ale vytrvajte v tomto tréningovom režime aj druhý týždeň. V treťom a štvrtom týždni navýšte celkovú dobu aktivity na 40 minút. Teraz by ste už mali mať takmer kompletne vybudovaný návyk na behanie, a preto bude dôležité v tomto zlomovom období vydržať, odolať leňošeniu a pokračovať v pravidelnom behaní.

Bežkyňa v parku
Aj začiatočník sa môže zúčastniť bežeckých pretekov. Spočiatku vyberajte kratšie trate a smelo zbierajte bežecké skúsenosti!

Od začiatku 2. mesiaca môžete zvyšovať interval behu a skracovať interval schôdze. Dajte na vlastné pocity, a ak máte chuť, vyskúšajte si zabehnúť aj niekoľko rýchlejších úsekov v priebehu jedného bežeckého tréningu.

Ak ste vydržali behať viac ako 6 týždňov, návyk je už naprogramovaný aj vo vašom tele. Teraz sa vám rozhodne oplatí aj vyššia investícia do kvalitnejších bežeckých topánok. Alebo do elektronických pomocníkov na stráženie tepovej frekvencie, tempa či vzdialenosti, ktorými sú najrôznejšie fitnes náramky, športtestery či inteligentné hodinky. Mrknite do nášho článku Ako vybrať športtester.

i Ak hľadáte inšpiráciu na nákup športtestera, prečítajte si naše recenzie: Suunto Spartan Sport Wrist HR alebo Fitness náramok Garmin viac s GPS.

Ako začať behať a vydržať

Hneď na začiatku vás sklameme – bez trochy odhodlania a pevnej vôle to vážne nepôjde. Bude skvelé, keď si nájdete účinnú motiváciu. Tá je, samozrejme, individuálna. Či už je to zlepšenie zdravotného stavu, fyzickej či psychickej kondície (áno, pozitívny vplyv behu na psychiku je už dávno preukázaný) alebo boj s nadváhou, bude dobré mať pred sebou nejaký cieľ.

Ale pozor, cieľ musí byť reálny! Ak si ako obézny človek kladiete za úlohu zhodiť 20 kg za mesiac, tak sa pravdepodobne v priebehu pár dní odrovnáte ako fyzicky, tak aj psychicky, čo pôjde ruka v ruke s absolútnou stratou motivácie a pravdepodobne aj s koncom vašej bežeckej kariéry.


Bežci s nadváhou
Keď zistíte, ako správne behať pomaly, nebude pre vás beh trápením, ale príjemným aktívnym odpočinkom.

Dávajte si teda splniteľné ciele a zároveň sa za ich plnenie odmeňujte. Tak sa budete rozhodne viac tešiť na ďalšie dosiahnuté výsledky a motivácia porastie. Povedzte svojmu okoliu, aký máte plán. Budete tak viazaní „prísľubom“ nielen voči sebe, ale aj k ostatným zasväteným. A nastavený režim sa vám bude horšie porušovať.

Ako správne behať?

Ak chcete správne behať, je potrebné:

  1. Zvoliť vhodnú bežeckú obuv a oblečenie
  2. Zohľadniť typ došliapnutia
  3. Dodržovať správne držanie tela pri behu
  4. Dodržovať právne dýchanie pri behu
  5. Brať do úvahy hodnotu tepovej frekvencie podľa individuálneho cieľa (chudnutie, kondícia, vytrvalosť)
  6. Prispôsobiť športovej aktivite aj stravovací režim
  7. Obmieňať tréningy (objem, intenzitu, povrch)
  8. Dlhodobo vytrvať

Ako správne behať, aby som schudol/a

Chcem schudnúť behaním. Takto sa vysloví až 40 % bežcov, ktorí upresňujú, prečo vlastne behajú.

Dá sa behaním schudnúť? Tak sa zase pýtajú tí, ktorí sa ešte len odhodlávajú do boja. Áno, behaním sa dá aj schudnúť, ale treba vedieť, ako na to.

i Ak bojujete s vyššou nadváhou, samotné behanie nestačí, naozaj bude potrebné urobiť aj zmeny v stravovacej režime. Klasické „jesť častejšie a menej“ v spojení s behom tu rozhodne nájde svoje opodstatnenie. Majte tiež na pamäti, že nielen športom je človek živý. Na vašu fyzickú aj psychickú pohodu má vplyv oveľa viac faktorov. Ak vás zaujíma, čo ďalšie pre seba môžete urobiť, prečítajte si náš článok Ako si inteligentne strážiť zdravie.

Nečakajte však závratné úbytky váhy po týždni behania a buďte trpezliví. Trvalé výsledky sa dostavia najskôr po mesiaci, aj to je však individuálne. Teraz sa poďme bližšie zamerať na jednotlivé parametre behania, aby ste schudli.

Ako teda správne behať, aby ste schudli?

Na chudnutie behaním je podstatná vaša tepová frekvencia. Na to, aby ste zhadzovali prebytočné kilogramy, je potrebné udržiavať bežecké tempo zhruba na 60 % maximálnej tepovej frekvencie. Maximálna tepová frekvencia je hodnota, ktorú získate nasledujúcim výpočtom:

Muži: (220 – vek) × pásmo TF napr. 0,6 pre 60 % max. TF

Ženy: (230 – vek) × pásmo TF napr. 0,6 pre 60 % max. TF

Časom budete schopní priaznivú tepovú frekvenciu aj odhadnúť. Správne tempo na spaľovaniu totiž spoznáte podľa toho, že pri behu dokážete hovoriť bez toho, aby ste mali väčšie problémy s dychom.


Bežkyňa; meranie tepovej frekvencie; športtester
Inteligentný bežecký náramok alebo športtester vám pomôže určiť, ako rýchlo je treba behať, aby ste spaľovali tuky.

Začínajúci športovci väčšinou robia chybu v tom, že behajú príliš rýchlo. To vedie k tomu, že rýchlo spália zásoby glykogénu (škrobu) vo svaloch, a keď dobehnú domov, sú veľmi hladný. Samozrejme sa potom poriadne najedia, a nestačia sa diviť, že nechudnú, keď predsa toľko behajú...

i Pravda je inde. Ak pôjdete denne rýchlou chôdzou napr. 5 km cestou do práce aj z práce, schudnete pomerne ľahko. Vaša tepová frekencia totiž pri rýchlej chôdzi dosiahne maximálnu úroveň aeróbneho prahu, čo je hodnota presne vhodná pre chudnutie. Takže behajte pomaly, a schudnete!

Tepová frekvencia stúpa s rastúcou rýchlosťou behu. Preto sa pri snahe o chudnutí nevypláca bežať naplno. Tepová frekvencia je príliš vysoká a svaly čerpajú energiu z cukrov. A to pri chudnutí nechceme. K žiaducemu spaľovaniu tukov dochádza zhruba po 30 minútach intenzívnej aktivity (v tempe vhodnom na spaľovanie).

Nevažte sa, merajte sa! Dôležité je kontrolovať žiaduce úbytky nie na osobnej váhe, ale radšej s krajčírskym metrom v ruke. Ak ste už nejakú dobu v bežeckom tréningu, vaše svaly získali objem, a tým aj hmotnosť. Vaša celková telesná hmotnosť sa tak môže dokonca aj zvýšiť, hoci dodržiavate zdravý stravovací režim a pravidelne športujete. Úbytok nežiaducich tukov najlepšie spoznáte z nameraných hodnôt – napríklad obvod pása vám spoľahlivo ukáže, či chudnete úspešne.

Aeróbna a anaeróbna záťaž

Tieto dva pojmy často počúvame v spojitosti s cvičením a pohybom vôbec. Ich znalosť nám môže výrazne pomôcť aj s chudnutím. Čo teda presne znamenajú?

Aeróbna záťaž je pre nás výhodným spôsobom pohybu, ak chceme chudnúť. Beh s dĺžkou trvania najmenej 20 – 30 minút nám pomôže naštartovať žiaduci proces spaľovania tukov. Kým sa tak stane, sú zdrojom energie sacharidy – najprv glykogény vo svaloch, potom aj glukóza v krvi. Dôležité je, že ide o pohyb strednej alebo nízkej intenzity, pri ktorom dosahujete max. 60 % tepovej frekvencie. Po počiatočnej „zahrievacej polhodinke“ prichádza na rad spaľovanie tukov. Ako bonus pri aeróbnych aktivitách trénujeme vytrvalosť a posilňujeme srdce.

Anaeróbna záťaž trvá oproti aeróbnej iba krátko (niekoľko desiatok sekúnd – napr. šprint). Zároveň ide aj o aktivitu s vysokou intenzitou (v úrovni nad aeróbnym pásmom), pri ktorej budujeme najmä silu, výbušnosť, rýchlosť a posilňujeme svaly. Hlavným zdrojom energie sú pri anaeróbnych aktivitách sacharidy. Na chudnutie teda nie je anaeróbna záťaž vhodná, zato ju výborne využijeme, ak chceme zvýšiť vlastnú výkonnosť.

Do tréningu by sme mali zaraďovať ako aeróbne, tak aj anaeróbne pohybové aktivity, každá z nich má totiž pre telo významný prínos. Nebojte sa teda občas pomalý beh spestriť napríklad niekoľkými krátkymi šprintmi, prípadne bežné tréningy dopĺňajte návštevami posilňovne.

Bežci; príroda Posilňovanie svalov

Správny štýl behu, čiže aký dôležitý je došľap

Keďže sa názory na vhodný spôsob došľapu líšia, pre vás bude skôr dôležité vedieť, ako s vlastným došľapom vhodne naložiť.

Vplyv na špičku má pri behu pozitívny vplyv na rýchlosť, avšak je potrebné už mať dostatočne posilnené lýtkové svaly.

Došľap na pätu je zase vhodnejší na bežné rekreačné behanie, pri ňom totiž vykonávate ľahšie a kratšie kroky, ktoré sú šetrnejšie pre pohybový aparát.

Možno ste už tiež počuli odborné výrazy, ako napríklad pronácia, supinácia či neutrál. Stretnete sa s nimi okrem iného v prípade, keď sa rozhodnete zaobstarať si bežeckú obuv. Kvalitné bežecké topánky totiž nesú tieto označenia na zjednodušenie výberu individuálne vhodného typu práve vzhľadom na váš typ došliapnutia.

i Diagnostiku došliapnutia si zvyčajne môžete nechať urobiť v predajniach špecializovaných na predaj športovej obuvi.

Pronácia – pootočenie členka k vnútornej strane chodidla, ak je nadmerné, môže spôsobiť väčšiu náchylnosť k zraneniu. Problémom teda predchádzame tým, že pronáciu vyrovnáme topánkou zo zhusteného materiálu na vnútornej strane podrážky a pevnejšou pätou.

Supinácia – je opakom pronácie a znamená nadmerné zašľapávanie vonkajšej strany. Špeciálne topánky sa nevyrábajú, a tak zvolíme vždy neutrálnu bežeckú obuv.

Neutrál – chodidlo nijako nevybočuje, v tomto prípade opäť zvolíme neutrálnu obuv.

Pronácia; supinácia; neutrál
Poraďte sa v špecializovanej predajni, ako správne vybrať bežecké topánky, aby ste si pravidelným pohybom neškodili.

Ako správne dýchať pri behu

Dýchanie pri behu je veľmi zásadnou záležitosťou. Najúčinnejšie je bránicové dýchanie, to zabezpečí telu vstrebávanie potrebného množstva kyslíka, čím je posilňovaná schopnosť vytrvalostného behu. Je to vlastne takzvané „dýchanie do brucha“. Správne vykonanie si môžete nacvičiť ešte pred vybehnutím, a to tak, že si položíte dlaň jednej ruky na brucho a kontrolujete tak pri nádychu čo najväčšie vyklenutie brušnej steny.


Dýchynie do brucha
Správne bežecké dýchanie si natrénujte už doma, zlepšíte si tak vytrvalosť pri behu.

Druhým spôsobom, ktorý väčšina z nás bežne využíva, je hrudné dýchanie. Pri ňom sa nám s nádychom namiesto brucha nadzdviháva hrudník. Ide o plytšie dýchanie, ktoré nemôže nášmu telu pri behu zaistiť dostatočné okysličenie. Ak teda bežíte a dýchate takto povrchovo, iba do hrude, čoskoro ste nadmerne zadýchaní.

Ste tiež skôr vyčerpaní, pretože aj srdce má viac práce s pumpovaním krvi tak, aby zvládala okysličiť všetky telesné zákutia. Úmerne tomu sa zvyšuje aj tep. Možno to poznáte – srdce vám chce aj po krátkom behu vyletieť z hrude a nedýcha sa vám dobre. Príčinou bude s najväčšou pravdepodobnosťou zlé dýchanie.


Bežkyňa; dýchanie; príroda
Správne dýchanie pri behu je v podstate základným aspektom vašich bežeckých úspechov.

Beh v každom veku

Ak ste zdraví, nič nebráni tomu, aby ste začali s behaním napríklad aj ako seniori. Pri behaní vo vyššom veku je nutné prispôsobiť tempo fyzickým možnostiam, a ak to nebudete od začiatku nijako preháňať, beh vám neublíži. Naopak, prinesie vám veľa pozitív, ako napríklad prekrvenie celého tela, posilnenie funkcie srdca aj pľúc a v neposlednom rade vám značne vylepší náladu a dodá životnú optimizmus.

Beh seniorov Beh detí

Ak vytvoríte už u malých detí bežecké návyky, nebude pre nich problém športovať aj v dospelosti.

V opačnej vekovej kategórii, u malých detí, pre ktoré je beh prirodzeným spôsobom pohybu, potom rozhodne nebude od veci načrtnúť základy bežeckej techniky pre deti, samozrejme, hravou a zábavnou formou. Päťroční bežci zvládnu ubehnúť maximálne 1 km naraz, s navyšovaním dĺžky trasy počkajte radšej až do 8 –10 rokov.

Nezľaknite sa, keď je dieťa pri behu neprirodzene červené v tvári. Nejde o zdravotný problém, ktorý by vyžadoval odborný zásah. U detí sa pri aktívnom pohybe dostane viac krvi pod kožu, a to potom spôsobí aj nadmerné červenanie pokožky v tvári.

Bežci ako seniorského, tak aj detského veku by však nikdy nemali zabúdať na správny pitný režim!

Najčastejšie chyby pri behaní

  • Nevhodný bežecký postoj – zdvihnuté ramená, predklonená hlava, kríženie rúk (vedie k pretáčaniu celého trupu)
  • Beh bez akéhokoľvek rozohriatia svalov
  • Nedodržiavanie stanoveného bežeckého plánu
  • Preťažovanie bez regeneračných a relaxačných aktivít
  • Jednotvárny, vždy rovnaký tréning
i Ďalšiu inšpiráciu môžete nájsť napríklad v obľúbenom časopise Běhej.com. Teraz je vám k dispozícii na okamžité čítanie v elektronickej podobe.

Ako behať rýchlejšie

Budete sa čudovať, ale ak chcete behať rýchlejšie, docielite to pomalým behom. Áno, čítate správne. Pokiaľ chcete behať rýchlejšie, musíte najskôr spomaliť. Telo sa potrebuje pravidelnému behu prispôsobiť svojimi fyziologickými funkciami.

Spočiatku bude jednoznačne najlepšie fungovať, keď namiesto ubehnutých kilometrov navýšite čas strávený na trase, avšak v miernom tempe behu. K pomalému behu vám zase dopomôže, keď skrátite kroky, a tým zároveň navýšite ich frekvenciu.

Ako často behať

Úplným začiatočníkom odporúčame behanie vo voľnom tempe 4x týždenne zhruba 30 minút. Pre pokročilejších bežcov je vhodné namiesto frekvencie tréningov skôr navyšovať dobu strávenú na trati. Samozrejme, je vhodné striedať tréningy v pomalom a rýchlejšom tempe a tiež meniť dĺžku trasy. Efektívne je striedať dlhú, relaxačnú a stredne dlhú trasu. Od veci nie je ani zmena povrchu, teda vybehnúť raz po ceste, a inokedy zase v lesnom teréne či po cykloceste.

Bežkyňa v lese Bežkyňa na ceste

Obmieňajte bežecké trasy, zapojíte tak viac svalových skupín a objavíte aj veľa zaujímavých miest vo svojom okolí.

Ako vybrať bežecké topánky a oblečenie

Čo sa týka behu, je to jedna z najdôležitejších otázok. Ak ste už zvykli pravidelným výbehom do prírody a ste presvedčení, že vás tento koníček len tak neomrzí, je načase porozhliadnuť sa po kvalitnom bežeckom vybavení. Pozornosť je nutné venovať ako vhodnej bežeckej obuvi, tak aj výberu bežeckého oblečenia. Investícia do kvality je tu naozaj namieste.

Ako správne vybrať bežecké topánky

Kvalitné bežecké topánky s vami zvládnu približne 800 km. Potom je potrebné ich vymeniť za nové, aby ste svojim chodidlám vo vyšliapanej obuvi skôr neuškodili. Pri výbere by ste mali vziať do úvahy svoju hmotnosť (bežci s nadváhou by si mali zaobstarať odtlmenú obuv) a typ došliapnutia. Dôležitý je tiež typ povrchu, na ktorom beháte najčastejšie.

A, samozrejme, veľkosť. Tu však pozor, v prípade bežeckých topánok je potrebné počítať s 1 cm dĺžky navyše oproti vašej bežnej obuvi. Pri behu sa totiž prsty tlačia do špičky a menšia obuv by vám bola čoskoro nepohodlná. Podrobnejšie rady týkajúce sa výberu vhodnej veľkosti bežeckých topánok nájdete v našom článku Ako vybrať správnu veľkosť topánok.


Bežecké topánky Salomon
Správna veľkosť bežeckých topánok zvyčajne nie je úplne zhodná s vašou bežnou veľkosťou obuvi.

Ako správne vybrať oblečenie na beh

Pri výbere bežeckého oblečenia v prvom rade zohľadňujeme ročné obdobie, prípadne počasie, počas ktorého sme ochotní a schopní ísť behať. Počas letných dní najčastejšie využijete kraťasy a legíny kratšieho strihu. K nim postačí obliecť najlepšie funkčné tričko či tielko. Počas slnečných dní sa nezabudnite chrániť vzdušnou pokrývkou hlavy, ako napríklad šatkou alebo šiltovkou.

Bežecké tielko Puma Legíny Craft Běžecká bunda

Funkčné bežecké oblečenie vás ochráni pred nepríjemným prechladnutím.

Ako sa správne obliecť na beh v zime

V období chladného počasia a v zime sa aj bežci musia prispôsobiť výberom oblečenia tak, aby neprechladli. Odporúčame vybaviť sa funkčnou bielizňou.

i Viete, prečo je dôležité nosiť funkčnú bielizeň aj na beh? Zaujíma vás, ako ju správne nosiť a starať sa o ňu? Prečítajte si náš článok Prečo nosiť funkčnú bielizeň?

Na beh v zime je dôležité obliekať radšej viac tenkých vrstiev, ľahšie tak môžete regulovať teplotu podľa momentálnej potreby. Pri výbere sa zamerajte nielen na dlhé bežecké legíny, ale aj na tenšiu mikinu. Pre naozaj chladné dni pridajte aj bundu. Najlepšou voľbou na beh bude bunda s odolnosťou proti vode aj vetru, vybavená reflexnými prvkami.

Oplatí sa vám siahnuť aj po ďalších bežeckých doplnkoch, ktoré vám pri zimných výbehoch zaistia teplo, pohodlie a najmä ochránia vaše zdravie. Teplejšie funkčné ponožky, čelenka či čiapky, nákrčník a rukavice sa vám vo výbave rozhodne nestratia.



Bežci v zime
Beh v zime nie je nič neobvyklé. Stačí sa len správne obliecť, a môžete vyraziť do zasneženej prírody.

Určite nie je žiaduce, aby ste v zime bežali zaliati potom, a spôsobili si tak nepríjemné prechladnutie celého tela. Bežci sa riadia nepísaným pravidlom – obleč sa tak, ako by bolo o 10 °C viac, než koľko ukazuje teplomer. Na začiatku behu môžete pociťovať mierny chlad, to je v poriadku. Nenechajte sa odradiť, pohybom sa zahrejete pomerne rýchlo, zvyčajne už v priebehu prvého kilometra. Ak by ste to s odevmi predsa len „prehnali“, v prípade niekoľkých tenších vrstiev nebude problém jednu odložiť a uviazať v páse.

Bežecké doplnky

Nielen oblečenie robí bežca bežcom. Je potrebné dbať na vlastnú bezpečnosť, najmä ak beháte za zníženej viditeľnosti. Na trhu sú však aj bežecké doplnky, ktoré nám beh spríjemnia, prípadne pomôžu so sledovaním dôležitých hodnôt. Poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

Reflexné prvky na beh

Bezpečnosť by ste mali mať pri behaní na prvom mieste. Zvlášť v dňoch, keď sa skoro stmieva, prípadne pri večerných či skorýcch ranných výbehoch. Myslite na to, že aj keď vybehnete za plného svetla, vracať sa môžete už potme. Preto sa vybavte účinnými reflexnými prvkami. Nie každý kus oblečenia je totiž cielený na bezpečný pohyb v bežnej prevádzke. Preto veľmi odporúčame použitie reflexných doplnkov, najlepšie reflexné vesty, prípadne LED blikajúcich svetiel či svietiacich šnúrok.

Bežecká reflexná vesta LED blikajúce svetlo pre bežca Bežecké svietiace šnúrky

Bežecké reflexné prvky sú dnes bežne dostupné a mali by byť pre bežcov samozrejmosťou.

Bežecké bundy už spravidla reflexné prvky obsahujú, ale ani tie sa nebojte ešte posilniť napríklad reflexnou páskou, ktorú ľahko pripevníte na rukáv. Ak sa často dostanete na svoju bežeckú trasu až za tmy, rozhodne sa vám oplatí kúpa kvalitnej bežeckej baterky. Ľahko ju môžete pomocou nastaviteľného pásika pripnúť na pažu.

i Ďalším praktickým variantom na pohodlné a bezpečné nočné behanie sú bežecké čelovky. S voľbou tej najvhodnejšej vám radi poradíme v našom článku Ako vybrať čelovku.

Fitness náramky a športtestery

Máte radi prehľad a chcete vedieť, koľko kilometrov ste ubehli, koľko kalórií ste pri behu spálili, ale tiež potrebujete priebežne kontrolovať svoju tepovú frekvenciu? Potom smelo investujte do športtestera či fitness náramku. Tie vám umožnia sledovať nielen vyššie spomínané hodnoty, ale tie technologicky pokročilejšie dokážu pomocou GPS zaznamenávať a vyhodnocovať údaje z bežeckej trasy (vzdialenosť, prevýšenie, rýchlosť a tempo v jednotlivých úsekoch a pod.), ale tiež môžu monitorovať váš spánok a dajú sa využiť aj na ďalšie športové aktivity vrátane plávania.

Že by sa vám páčilo mať „poruke“ (v tomto prípade doslova) všetky tieto funkcie, ale neviete, ako sa v bohatej ponuke športtesterov a fitnes náramkov vyznať? Nahliadnite do nášho článku Ako vybrať športtester.

Bežecké puzdrá na telefón

Ak ste vernými zástancovia behu s mobilným telefónom, skôr alebo neskôr sa začnete trápiť otázkou z úst klasika: „Kam s ním?“

Riešenie je jednoduché. Kúpte si bežecké puzdro na telefón. Pri výbere dajte pozor najmä na veľkosť svojho telefónu. Puzdro potom aj s telefónom ľahko pripevníte na pažu. Pri behu vám nebude nijako prekážať, ale vy môžete naďalej využívať všetky jeho funkcie a pripojiť si napríklad aj bežecké slúchadlá.

Ak si na beh beriete svoj telefón, bola by škoda nevyužiť niektorú z mnohých praktických bežeckých aplikácií, ktoré dokážu čiastočne zastúpiť funkcie športtestera či fitness náramku. Medzi najpoužívanejšie a medzi športovcami najobľúbenejšie patria napríklad:

  • Endomondo
  • Runtastic
  • Strava
  • My Tracks
  • MapMyRun
  • RunKeeper

Menované športové aplikácie sú zadarmo dostupné na stiahnutie na Google Play alebo AppStore.


Bežkyňa; mobil; puzdro na pažu
Beh s mobilom vám prinesie ako pocit bezpečia, tak aj možnosť počúvať pri pohybe svoju obľúbenú hudbu.

Ako si spestriť beh

Okrem zmien v intenzite a objeme tréningu si môžete behanie spríjemniť aj ďalšími aktivitami. Nielenže zapojíte ďalšie svalové skupiny, ale keď zistíte, aký zábavný beh môže byť, keď ho začnete obmieňať, tiež navýšite svoju motiváciu.

Indiánsky beh, čiže jogging

Pre bežcov začiatočníkov je to výborná záležitosť. V tomto prípade sa totiž chôdza strieda s behom. Spočiatku napríklad 2 minúty behu prerušujte 5 minútami chôdze. Postupne začnite interval behu predlžovať a dobu chôdze skracujte. Raz sa dočkáte vytúženého výsledku a skrátka len pobežíte.

i Indiánsky beh prevzal svoje pomenovanie od typického pohybu Indiánov snažiacich sa uštvať a polapiť vyhliadnutú korisť. Chvíľu idú, chvíľu bežia, až sa naskytne tá najvhodnejšia príležitosť na útok.

Bežecká abeceda

Nie je to strata času ani obyčajné hlúpe poskakovanie, ako by sa niekomu mohlo zdať. Bežecká abeceda je dôležitá na budovanie správneho bežeckého štýlu. Pomáha vám tiež posilňovať svaly, ktoré pri behu spravidla príliš nezapájate. Najčastejšie využívanými cvikmi bežeckej abecedy sú:

  • Lifting – došľapovanie na pätu cez bruško chodidla, pohyb vychádza z členkov. Pomáha zlepšiť štartovaciu fázu behu.
  • Skipping – obdobné vykonanie ako pri liftingu, len sa zapojením kolien v smere nahor.
  • „Vysoké kolená“ - pri rovnom postoji sa snažíme zdvíhať kolená čo najvyššie, až do vodorovnej polohy stehien.
  • Zakopávanie – striedavé dynamické dvíhanie lýtok v smere dozadu a nahor. Pomáha zvýšovať rýchlosť.
  • Odpich – všetko môže byť vysvetlené tým, že si predstavíte vykonaie dlhých jeleních skokov.
  • Beh pospiatky – je veľmi užitočný na zlepšenie telesnej koordinácie.
  • Skoky stranou – úkroky so skokovým pripojením druhej nohy. Pomôžu zlepšiť koordináciu a silu odrazu.
Bežec; bežecká abeceda; skipping
Bežecká abeceda je vhodnou prípravou na vytvorenie správnej bežeckej techniky u dospelých bežcov, ale aj u detí.

Člnkový beh

Člnkový beh vám pomôže otestovať si svoje motorické schopnosti – najmä to, ako rýchlo sa dokážete z behu zastaviť, otočiť a znovu rozbehnúť.

i Polícia Slovenskej republiky používa člnkový beh na posúdenie fyzickej spôsobilosti uchádzačov. Ak máte teda také ambície, mali by ste začať trénovať!

Dráha na člnkový beh má tvar osmičky a na jej najvzdialenejších koncoch sú umiestnené dva kužele. Vašou úlohou je od prvého kužeľa, ktorý je umiestnený na štarte, vybehnúť a po obehnutí druhého kužeľa sa križmo vrátiť k štartu. Tu opäť obehávate prvý kužeľ a rovnakú trasu bežíte ešte raz s tým, že sa druhého kužeľa už len dotknete a neobiehávate ho. Beh končí v mieste pôvodného štartu a mal by sa opakovať ešte raz, s časovým odstupom aspoň 5 minút. Lepší výkon sa zaznamená ako výsledný.

Bežec; člnkový beh; kužeľ
Člnkový beh slúži na testovanie motorických zručností, najmä explozívnej rýchlosti a obratnosti.

Behanie na boso, čiže „barefoot“

Behanie naboso je zdravé pre nohy a celkovo prospešné pre pohybový aparát, pretože mu takto doprajeme naozaj prirodzený pohyb. Ak chcete „barefoot“ tiež vyskúšať, odporúčame najprv začať s chôdzou naboso. Keby ste totiž vybehli naboso na svoju obľúbenú trasu, pravdepodobne by ste sa rýchlo vracali k domovu s nepríjemnými pocitmi v chodidlách. Tie si musia najskôr zvyknúť na najrôznejšie povrchy. Aj vy musíte celkovo privyknúť novému bežeckému streotypu, ktorý je v prípade „barefoot“ behania trochu iný ako v prípade klasického behu v športovej obuvi, a to najmä kvôli inému spôsobu nášľapu bosej nohy na bežecký povrch.

Topánky na bosé behanie – znie to ako paradox, ale aj „barefoot“ obuv naozaj existuje. Ide o minimalistickú prstovú obuv, takzvané Five Fingers, slovensky prezývané „päťprsťáky“.

Barefoot obuv
Barefoot topánky majú veľmi tenkú podrážku, a zaistí vám tak prirodzený pohyb takmer naboso.

Beh so psom

Canicross, čiže beh so psom, je jednou z veľmi obľúbených bežeckých disciplín. Nielenže spojíte príjemné s užitočným – zlepšíte svoju kondíciu a psík bude zároveň, ale váš štvornohý spoločník vás bude skvele motivovať k spoločnému pohybu.

Na pravidelné behanie so psom sa vám určite oplatí zaobstarať svojmu štvornohému miláčikovy špeciálny postroj na canicross. Jeho súčasťou je opasok pre bežcov, postroj pre psa a pružné vodidlo (amortizér), ktoré vás spolu bude spájať.

Bežkyňa so psom Postroj na canicross

Canicross je skvelou príležitosťou, aby ste si vybudovali výbornú kondíciu a zároveň potešili svojho psieho spoločníka.

Myslite tiež na svojho psieho spoločníka. V prvom rade musí byť zdravý, aby sa s vami mohol pravidelne zúčastňovať bežeckých výletov či pretekov. Ďalej tiež zvážte, či je vôbec plemeno, ktorého zástupcu sami vlastníte, vhodné na behanie. Ak áno, vezmite do úvahy, akú dlhú trasu si s ním môžete dovoliť zabehnúť. Tu totiž musíte mať rozum za oba. Pes vás síce bude verne sprevádzať kamkoľvek, ale niekedy to môže byť nad jeho sily. Myslite na to zvlášť počas letných dní.

Pes ležecia v tráve
Dlhý beh so psom si užívajte skôr za chladnejšieho počasia. V lete vyrážajte skoro ráno, keď nie sú teploty také vysoké.


Pitný režim a výživa pri behu

Doplňovanie tekutín by pri behu dlhšom ako 10 km malo byť samozrejmosťou. Je to však individuálne, načúvajte teda potrebám vlastného tela. S pitím rozhodne nemusíte čakať na ubehnutie stanovenej vzdialenosti. Všetko tiež súvisí s počasím, aktuálnou fyzickou kondíciou a so stravou, ktorú prijmete niekoľko hodín pred vybehnutím.

Hovoríte si, že predsa nepobežíte s fľašou v ruke a nejako to už vydržíte do návratu? Zbytočné sebazaprenie vám môže priviesť aj zdravotné komplikácie, neberte teda pitný režim pri behaní na ľahkú váhu. Veľkými pomocníkmi vám môžu byť najrôznejšie bežecké ľadvinky, opasky či batohy, kam ľahko umiestnite menšie i väčšie športové fľaše na vodu.

Bežecká ľadvinka Bežecký opasok

Dlhý beh nad 10 km vyžaduje doplňovanie tekutín. Pite však radšej priebežne po dúškoch, než aby ste po 5 km vypili celý polliter vody.

Výživové doplnky pre bežcov

V bežnom tréningu výživové doplnky nemajú väčší zmysel. Aj pri občasnej väčšej záťaži vám postačí kompenzácia vydanej energie pomocou vhodne zvolenej stravy, najmä vo forme kvalitných bielkovín. Potravinové doplnky budete potrebovať vo chvíli, keď sa začnete venovať vytrvalostnému behu, napríklad pri tréningu na maratón, prípadne ultramaratón. Vyberať môžete z niekoľkých variantov:

Energetické tyčinky – sú plné sacharidov a rýchlo dodajú potrebnú energiu, nemali by však obsahovať veľa vlákniny či bielkovín, aby zbytočne nezaťažovali tráviaci systém.

! Pozor! Nemýľte si sacharidové a proteínové tyčinky. Sacharidová tyčinka pomôže s energiou pri pretekoch, ale proteínová by vás skôr spomalila a zaťažila tráviaci trakt. Proteínové tyčinky sú kvalitným zdrojom bielkovín, ale doprajte si ich mimo času fyzickej aktivity.

Energetické gély – väčšinou okrem zmesi sacharidov obsahujú aj povzbudzujúce látky (napr. kofeín, taurín) a aminokyseliny.

Iontové nápoje – vyrovnávajú straty tekutín aj minerálov potom, pred výkonom a pri behu sa odporúča piť iontové nápoje s vyšším obsahom soli (sodíka), po výkone je zase vhodné obohatiť organizmus draslíkom.

i Mohlo by vás zaujímať

Rada na záver:

Nezabudnite, že všetkého veľa škodí – vyvarujte sa behu veľmi ďaleko, veľmi rýchlo a veľmi často. Predídete tak zdravotným problémom, ktoré sú spôsobené preťažením.

Ako behať v zime

Behanie sa teší stále väčšej popularite. Niet divu. Človek je na čerstvom vzduchu a pri behaní vypne, zrelaxuje sa a ešte urobí niečo pre seba a svoje zdravie.

Na Slovensku je bežcov naozaj veľa. Čím ďalej tým viac ľudí s behaním začína, alebo o tom aspoň uvažuje. Napriek tomu veľa z nich trénuje skôr od jari do jesene ako v zimných mesiacoch. Príčina je naporúdzi. Nízke zimné teploty a vôbec samotná nepriazeň počasia odradia hociktorého športovca. Avšak čo keby sme vám povedali, že so správnou výbavou je možné behať aj v zime, a to aj bez veľkého rizika prechladnutia? Poďme si teraz povedať, akú výbavu si zaobstarať, aby ste nedostali zápal pľúc a aby pre vás behanie bolo tým myseľ uvoľňujúcim odpočinkom, rovnako ako v lete.

Z tepla do zimy

Na behanie v zimnom, alebo všeobecne chladnom období je veľmi dôležité zvoliť také oblečenie, v ktorom sa budete cítiť nielen pohodlne, ale v ktorom vám bude teplo a zároveň bude priedušné. Úplným základom je funkčná bielizeň, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť a pot a odvedie ich preč od vášho tela. Ideálny je teda taký variant, kedy spodnú vrstvu tvorí výhradne funkčná bielizeň. V opačnom prípade oblečenie po chvíli navlhne a hrozí prechladnutie organizmu.

Funkčné oblečnie by malo byť doplnené priedušnou vrchnou vrstvou – elastickými bežeckými nohavicami a softshellovou alebo vetrovou bundou. Tá odvedie vlhkosť z medzipriestorov vášho oblečnia smerom von, pričom stále poskytuje dostatočnú tepelnú izoláciu.

odvádí vlhkost, zajišťuje tepelnou izolaci, dýchá, absorbuje vlhkost a pot

Veľmi dôležitým aspektom je aj voľba vhodnej obuvi. Rozhodne by ste mali voliť bežeckú obuv. Tá je oproti tej klasickej na behanie uspôsobená - šetrí vaše kĺby, tlmí dopady a perfektne sedí na nohe. V zime využijete skôr bežecké topánky do terénu, často označované aj ako trekové alebo krosové. Tie majú oproti cestným bežeckým topánkam hrubšiu vzorku podrážky a zároveň bývajú odolnejšie voči vode. Pokiaľ ide o veľkosť, voľte takú obuv, ktorá je o cca ½ až 1 celé číslo väčšia ako tú, ktorú nosíte bežne - noha sa pri behu totiž rozťahuje.

Väčšina bežeckých topánok nemá problém s priedušnosťou. Pokiaľ je však teplotný rozdiel vnútri topánky výrazne odlišný od tej vonkajšej, dochádza k zvýšenému poteniu chodidla a hromadeniu vlhkosti vnútri topánky. To má za následok pocit zimy, jeho horšiu pohyblivosť a prekrvenie. Hodiť sa vám budú niektoré z bežeckých ponožiek, ktoré udržia vaše nohy v teple a suchu.

běžecké boty, trekové, krosové, silniční, odolné proti vodě, šetří vaše klouby, tlumí dopady, perfektně sedí

Vo väčších mrazoch je nutné ochrániť aj hlavu, ktorou vám bez správnej ochrany unikne až 40 % telesného tepla, a ruky.

Každému v tomto smere vyhovuje niečo iné - niekomu stačí len čelenka, niekto siahne po čiapke. Ak ste zo zimi rýchlo nachladení alebo ak potrebujete pri behu dýchať ústami, odporúčame dokúpiť aj šatku, prípadne zvoliť rovno kuklu. Jednoducho sa vyhnete priamemu vdychovaniu studeného vzduchu a obmedzíte tak vznik nepríjemnej nádchy. Kukla zároveň ochráni celú vašu tvár pred mrazom. Čo sa týka ochrany rúk, voľte skôr rukavice bežecké.

Výbava moderného bežca

V dnešnej dobe drvivá väčšina bežcov nevybehne bez smartfónu, MP3 prehrávača a najrôznejšej nositeľnej elektroniky, so spustenou hudbou a fitness aplikáciou.

Sporttracker, Runtrainer, Runtastic, Runningroute, Runmeter, Runkeeper, Nike+, Mapmyrun, Endomondo

Sú to práve bežecké aplikácie, ktoré tomuto športu dodali úplne nový rozmer. Bežcov motivujú k podaniu lepších výkonov, prinášajú prehľad o počte tréningov, zobrazujú štatistiky a pri prepojení so sociálnymi sieťami sa môžete tiež pochváliť svojím výsledkom či vyzvať na beh priateľov.

Aby bol beh maximálne pohodlný a pre váš smartfón bezpečný, existuje celý rad športových puzdier, takzvaných armbandov. Jednoducho ho pripevníte na pažu či predlaktie a telefón je chránený pred dažďom, potom aj prípadným poškriabaním alebo nechceným vykĺznutím z ruky. Pustite motivujúcu hudbu, fitness aplikáciu a vybehnite. Doprajte si prirodzený pohyb vďaka tomu, že telefón nemusíte držať v ruke.

mobilní telefon, MP3 přehrávač, sluchátka, běžecká aplikace, armband

Nechajte sa unášať hudbou a podajte presne taký výkon, aký ste plánovali. Ak vám prekážajú káble od slúchadiel, ktoré neustále zavadzajú, kúpte si bezdrôtové. Odporúčame siahnuť po modeloch s klipsou, keďže pri behu výborne držia a nemusíte si ich minútu čo minútu znovu a znovu usadzovať v ušiach. Prebehnite sa s nimi a spoznajte ten pravý komfort a predovšetkým voľnosť, ktorú poskytujú. Už nikdy nebudete chcieť nič iné.

Oblečenie nie je všetko

Veľmi dôležité je, aby ste v zime nepreceňovali svoje sily a tempo. Nezabúdajte na to, že aj s kvalitnou výbavou sa môžete veľmi rýchlo nachladiť. Tréningy si pokiaľ možno plánujte rovnomerne a zo začiatku behajte skôr kratšie vzdialenosti alebo vyberte voľnejšie tempo.

měří srdeční tep, uběhnutou vzdálenost, tréninkové funkce, GPS, monitor denní aktivity, monitoring spánku, upozornění, počítá spálené kalorie,

Pomôcť vám k tomu môžu napríklad športtestery (alebo fitness náramky), ktoré monitorujú vašu tepovú frekvenciu. Všetky, a to aj tie najlacnejšie modely, túto funkciu majú a väčšina z nich zvláda nastavenie individuálnych tréningových zón, napríklad na 70 % maximálnej tepovej frekvencie. Pri jej prekročení vás športtester upozorní akustickým tónom alebo hlásením na displeji. Tieto zariadenia odporúčame aj začínajúcim bežcom, ktorí spočiatku nedokážu správne odhadnúť svoje tempo.

Záverom všetkým bežcom prajeme veľa ubehnutých kilometrov, a to nielen v zimnom období.

i Unikátny spôsob merania tepovej frekvencie ponúka revolučný diagnostika mySASY. Využíva totiž hodnoty veľmi presne namerané medzi jednotlivými údermi srdca, nie počet tepov za minútu ako športtestery. Prečítajte si nášho sprievodcu Ako vybrať športtester.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB19