Metóda varenia sous-vide pochádza z Francúzska, ktorá sa z luxusných reštaurácií pomaly rozšírila aj do domácností. V princípe ide o varenie „vo vákuu“. Sous-vide hrnce dokážu vytvoriť podtlak a udržiavať ideálnu teplotu vody. Podľa čoho sous-vide hrniec vybrať a na aké parametre sa zamerať? Poradíme vám.
Chcete si doma dopriať obed alebo večeru ako z najlepšej reštaurácie kedykoľvek sa vám zachce a ešte ušetriť? Sous-vide hrniec je ideálny pomocník na prípravu chutných a súčasne veľmi zdravých jedál. Zo surovín získate maximálne množstvo živín a navyše ušetríte aj za elektrinu.
Vďaka nízkej teplote varenia v sous-vide hrnci sú v surovinách zachované vitamíny a živiny, takže jedlá sú maximálne zdravé.
Jedinečná chuť pokrmu, pretože nedochádza k vytekaniu šťavy s korením.
Sous-vide hrnce majú minimálnu spotrebu elektriny, ušetríte tak na energiách.
Pokrmy zo sous-vide hrnca sú menej kalorické, pretože nie je potrebné pridávať tuk.
Keďže sa jedlo pripravuje pri nízkej teplote, celý proces varenia trvá dlhší čas, je tak potrebné plánovanie
Sous-vide hrniec nemožno umývať v umývačke
Vyššia obstarávacia cena
i
Aká by mala byť pri výraze sous-vide výslovnosť?
Výraz Sous-vide pochádza z francúzštiny a správne by sa mal vyslovovať „sú-víd“.
Na aké pokrmy je vákuový hrniec vhodný?
Pokiaľ máte radi šťavnaté steaky, alebo napríklad ryby, vákuový hrniec je skvelá voľba. Okrem obľúbených mäsitých pokrmov sú tieto prístroje vhodné aj na prípravu zeleninových jedál. Sous-vide hrnce dokážu uvariť prakticky akékoľvek jedlo, pre ktoré nie je nutná vysoká teplota prípravy. Aké sous-vide recepty patria medzi najobľúbenejšie?
Steaky sú zo Sous-vide hrnca vždy šťavnaté a dokonale prepečené.
Kuracie prsia alebo stehná na akúkoľvek príležitosť.
Zelenina si zachová všetky vitamíny a enzýmy, bude tak rovnako zdravá, ako čerstvo zo záhrady.
Rybie filety pre milovníkov zdravých, ale chutných jedál z mäsa.
Bravčové koleno bude veľmi krehké a bude mať príjemnú chuť korenie či marinády.
Sous-vide hrnce – najdôležitejšie parametre
Medzi základné parametre patrí výkon a rozsah nastaviteľných teplôt. V prípade sous-vide nádoby sa však predovšetkým zamerajte na objem, ktorý určuje, koľko potravín je možné naraz variť. Výslednú cenu hrnca tiež ovplyvňujú materiály, z ktorých je vyrobený.
Výkon sous-vide hrnca určuje, ako rýchlo sa ohreje voda, avšak pri udržiavaní teploty je spotreba energie rádovo nižšia.
Objem je dôležité brať do úvahy v prípade, že pripravujete jedlo pre väčší počet ľudí.
Nastaviteľné teploty hovoria, v akom rozmedzí vákuový hrniec dokáže udržiavať teplotu vody.
Rozmery môžu hrať úlohu, pokiaľ sa stretávate s nedostatkom priestoru v kuchyni.
3 užitočné funkcie, vďaka ktorým spoznáte najlepší sous-vide hrniec
Okrem základných parametrov a ceny pri výbere zohľadnite ďalšie funkcie, ktorými sous-vide hrniec disponuje. Môžu vám výrazne uľahčiť ovládanie prístroja a varenie bude oveľa príjemnejšie. Sous-vide hrniec sa tak stane obľúbeným kuchynským spotrebičom, ktorý budete s radosťou používať.
Digitálne ovládanie uľahčuje prácu s hrncom, na displeji možno nastaviť potrebné údaje a napríklad sledovať zostávajúci čas varenia.
Organizér na vložené potraviny na umiestnenie potravín zabezpečí optimálnu cirkuláciu vody.
Špeciálne programy na prípravu konkrétnych druhov potravín.
Okrem samotného sous-vide hrnca sa vám na prípravu pokrmov bude hodiť aj vakuovačka, ktorá však nájde uplatnenie aj pri konzervovaní potravín.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.