Kuchynské nože a ich typy
Kuchynské nože sa delia do mnohých odvetví. Každý typ noža má svoje špeciálne vlastnosti, medzi ktoré patrí napríklad dlhá a úzka čepeľ nožov na porciovanie alebo ohybná čepeľ filetovacích nožov. Správny typ vám uľahčí prípravu jedla, ovplyvní vašu efektivitu v kuchyni a dokonca zvýši pôžitok z varenia. Pozrite sa na jednotlivé typy.
i
Ako vybrať kuchynský nôž?
Zaujíma vás, ako vybrať kuchynský nôž? Pripravili sme si pre vás krátke zhrnutie, ktoré obsahuje všetky dôležité informácie, tipy a triky, aby ste si vybrali najlepšie kuchynské nože práve pre vás. Nájdete v ňom nielen detailný popis každej čepele, ale aj rady, ako sa o nôž správne starať a kde ho skladovať.
Obľúbenou voľbou sú kuchárske nože do kuchyne
Kuchárske nože do kuchyne sú štandardom každej domácnosti. Tieto nože sú obľúbené predovšetkým pre ich široké spektrum využitia, medzi ktoré patrí napríklad ich schopnosť efektívne sekať, krájať alebo drviť potraviny. Čepeľ by mali mať pevnú a ostrú, pretože sa hodia hlavne na prípravu mäsa, zeleniny, ovocia a byliniek.
Na prípravu mäsa sa hodia kuchynské nože na porciovanie
Kuchynské nože na porciovanie nájdu využitie hlavne pri práci s mäsom a hydinou. Ich čepeľ musí byť dlhá, úzka a predovšetkým ostrá, aby ste s ňou dokázali presne narezať jednotlivé porcie. Kuchynské nože na porciovanie teda najlepšie využijete, pokiaľ chcete zachovať vzhľad a celistvosť väčších kusov mäsa. Široké uplatnenie nachádzajú v mäsiarstve a údenárstve.
i
Všestrannosť zaručí univerzálny kuchynský nôž
Univerzálny kuchynský nôž je možné vďaka jeho stredne veľkej konštrukcii využiť prakticky na čokoľvek vo vašej kuchyni. Krájanie ovocia, zeleniny či mäsa je s ním hračka, pretože kombinuje vlastnosti kuchárskych nožov a nožov na porciovanie. Tento všestranný kuchynský nôž využijete pri každodennom varení, kedy potrebujete efektívne spracovať všetky potrebné suroviny a nechcete špiniť viac riadu.
Záruka kvality: Japonské kuchynské nože
Japonské kuchynské nože sú známe svojou kvalitou používaných materiálov a výdržou, čo sa odráža aj na ich vyššej cenovke. Nože, ako sú Nakiri a Santoku, sú veľmi populárne pre svoju špecifickosť medzi profesionálnymi, ale aj amatérskymi kuchármi. Japonské kuchynské nože sú ideálne na precízne vykosťovanie rýb a krájanie zeleniny na tenko.
Medzi robustné kuchynské nože patria sekáče na mäso
Sekáče na mäso vám pomôžu so sekaním kostí a rezaním tvrdých surovín. Tieto ťažké a robustné kuchynské nože zvyčajne disponujú širokou a veľmi silnou čepeľou, ktorá si ľahko poradí so všetkým, čo sa jej postaví do cesty. Pokiaľ sa teda chystáte pripravovať veľký kus mäsa, tak zaručene jedine s poriadnym sekáčom.
Kuchársky nôž
Kuchynský nôž na porciovanie
Japonský kuchynský nôž
Sekáč na mäso
S čím vám ešte pomôžu kuchynské nože?
Kuchynské nože nachádzajú využitie v čoraz väčšom počte odvetví, preto sa vyrába mnoho ďalších typov, ktoré majú za úlohu uľahčiť špecifické úkony. Nože na ryby, medzi ktoré patria napríklad filetovacie či vykosťovacie nože, sú stále viac populárne. Poďme si ich predstaviť spolu s ďalšími variantmi, bez ktorých sa v domácnosti nezaobídete.
Filetovacie nože a ich vlastnosti: Ako majú vyzerať nože do kuchyne na vykosťovanie rýb?
Filetovacie nože sa vyznačujú tenkou, pružnou a nekorodujúcou čepeľou, ktorá sa dokonale hodí na vykosťovanie rýb a prípravu mäsa. Tieto nože do kuchyne si zamilujete pri jemnej práci, pri ktorej je potrebné dbať na precízne odstránenie kostí a kože bez poškodenia mäsa. Sú obľúbené hlavne u rybárov, ale nájdete ich aj v každej správnej kuchyni.
Veľkosť suroviny nie je pre elektrické kuchynské nože problém
Elektrické kuchynské nože uľahčujú krájanie tvrdých a objemných surovín. Spojenie elektrického prúdu a malého motora vám umožní jednoducho nakrájať mrazené potraviny alebo veľké kusy mäsa. Tieto kuchynské nože majú aj vymeniteľné čepele a môžu byť napájané na batérie alebo zo siete. Hodia sa predovšetkým do vyťaženejších kuchýň, kde je potrebné všetko rýchlo a spoľahlivo spracovať.
i
Sady kuchynských nožov
Sady kuchynských nožov najčastejšie zahŕňajú univerzálny nôž, variant na pečivo a kuchársky nôž, čo vám uľahčí prácu so zdĺhavým výberom. Navyše je všetko v jednom štýle, často aj s dizajnovým stojanom. Sú ideálne ako darček, do novej domácnosti a pre začínajúcich kuchárov, ktorí si chcú osvojiť rôzne typy tohto nástroja. Praktickosť a všestrannosť, ktorú ponúka sada kuchynských nožov, určite ocení každý.
Precíznosť predovšetkým – vykosťovacie kuchynské nože
Vykosťovacie kuchynské nože disponujú tenkou a špicatou čepeľou, ktorá krásne oddeľuje mäso od kosti. Kuchynské nože tohto typu sa používajú predovšetkým na spracovávanie rýb a spolu s filetovacím nožom ich nájdete vo výbave každého správneho rybára. Poskytujú kuchárovi precíznosť a spoľahlivosť, vďaka ktorej zostane mäso ryby nepoškodené.
Zdĺhavé krájanie ukončia kuchynské nože na zeleninu
Kuchynské nože na zeleninu sa vyznačujú krátkou, ale veľmi ostrou čepeľou, ktorá vám pomôže s ľahkosťou nakrájať a olúpať všetky druhy zeleniny. Radi pripravujete jemné zeleninové plátky, ľahké šaláty alebo dekorácie z ovocia? Kuchynské nože na zeleninu vám pomôžu o niečo viac urýchliť všetky dôležité kuchynské procesy.
Medzi kuchynské nože na zeleninu patrí napríklad aj nôž na paradajky, ktorý vďaka svojim malým vlnitým zúbkom ľahko rozkrojí paradajku bez rozpadnutia.
Kuchynské nože na pečivo s ozubenou čepeľou
Kuchynské nože na pečivo spoznáte podľa ich dlhej a ozubenej čepele. Tá vám uľahčí rozkrajovanie čerstvého chleba, mäkkých bagiet a iného pečiva, ktoré by normálne nože do kuchyne rozdrobili. Neváhajte, vyberte si podľa svojho gusta a nezabudnite, že žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez spoľahlivého noža na pečivo.
Filetovací kuchynský nôž
Elektrický kuchynský nôž
Kuchynský nôž na zeleninu
Kuchynský nôž na pečivo
Dĺžka a šírka čepele: Kuchynské nože a ich špecifiká
Správna dĺžka a šírka čepele je pre efektívnu prácu s nožom dôležitá, pretože niektoré kuchynské nože sa nemusia hodiť do každej domácnosti. Dlhšie čepele (20 – 30 cm) najviac využívajú kuchynské nože na mäso, ktoré si potrebujú poradiť s veľkými kusmi. Kratšie čepele (10 – 20 cm) využijete na precízne úlohy. Širšie čepele vám ponúknu lepšiu stabilitu a komfort pri sekaní a rezaní, zatiaľ čo užšie čepele sú vhodné na precízne práce, ako je oddeľovanie mäsa od kostí a kože.
Z akých materiálov sa vyrábajú rukoväte pre kuchynské nože?
Rukoväte pre kuchynské nože sa vyrábajú z mnohých rôznych materiálov, z ktorých každý disponuje jedinečnými vlastnosťami. Poďme si všetky materiály predstaviť podrobnejšie.
- Drevo sa na rukoväti využíva najdlhšie, takže pokiaľ vám ide o tradičný vzhľad, tak nie je nad čím premýšľať. Poskytuje tiež výborný úchop, ale vyžaduje si väčšiu starostlivosť.
- Epoxidová živica je vizuálne najúchvatnejšou rukoväťou pre kuchynské nože. Nielen, že je pestrofarebná, ale taktiež je veľmi hygienická a veľa vydrží.
- Karbón spoznáte podľa jeho neskutočnej ľahkosti a pevnosti. Vďaka týmto vlastnostiam ponúka vynikajúci komfort pri držaní a jednoduchú kontrolu pri krájaní.
- Laminát je kombináciou niekoľkých silných materiálov, takže sa nemusíte báť, že by sa vám kuchynský nôž pri páde odlomil. Zlepšuje aj ergonómiu rukoväte.
- Micarta sa vyrába špecificky pre namáhané diely. Táto zmes živice a plátna je dostupná v mnohých farbách a je známa svojim textúrovaným úchopom.
- Oceľ je veľmi odolná a vydrží nejeden pád, preto sa hojne používa na kuchynské nože. Nevýhodou ocele je jej vyššia hmotnosť, ktorá zhoršuje manipuláciu.
- Plast sa vyznačuje svojou jednoduchosťou. Je cenovo dostupný, veľmi ľahko sa čistí a ponúka mnoho dizajnov. Jedinou nevýhodou je jeho menšia výdrž.
Zháňate cenovo dostupný tovar? Pozrite sa na lacné kuchynské nože.
Správny materiál čepele je zásadný pre kvalitné kuchynské nože
Kvalitné kuchynské nože musia disponovať spoľahlivou a hlavne kvalitne vyrobenou čepeľou. Dobre spracovaná a ostrá čepeľ vám vydrží, kým sa o ňu budete starať.
Materiál čepele |
Výhody |
Nevýhody |
Cena |
Oceľ |
Pevná a odolná, ponúka tradičný vzhľad. |
Vyžaduje pravidelnú údržbu, inak dochádza k poškodeniu. |
Cca. 12 – 20 eur |
Nehrdzavejúca oceľ |
Odolná proti korózii, ideálna na každodenné použitie. |
Rýchlejšie stráca svoju ostrosť a nie je tak tvrdá. |
Cca. 20 eur a viac |
Keramika |
Ľahká a nevídane ostrá, ideálna na jemnú prácu. |
Keramický kuchynský nôž je veľmi náchylný na poškodenie. |
Cca. 16 – 24 eur |
Damasková oceľ |
Krásna a veľmi tvrdá, kombinuje viacero vrstiev ocele. |
Jej výroba je časovo veľmi náročná, čo sa odráža na cene. |
Cca. 35 eur a viac |
Ako sa správne (ne)starať o kuchynský nôž?
Každý kuchynský nôž je potrebné pravidelne brúsiť, aby vydržal ostrý. Na bežné udržiavanie čepele stačí používať klasickú ocieľku, naťahovaciu brúsku alebo brúsny kameň. Po každom použití je potrebné nôž poriadne umyť, aby sa predišlo vzniku hrdze. Nože do kuchyne nikdy nedávajte do umývačky riadu, pretože by sa mohla poškodiť čepeľ a rukoväť. To sa spája aj s posledným pravidlom. Najlepšia ochrana pre vás a váš nôž je magnetická lišta alebo stojan na nože, vďaka ktorým nebude dochádzať k otupeniu.
i
Ochrana pred poškodením: Stojan na kuchynské nože
Stojan na kuchynské nože je vynikajúcim pomocníkom do každej kuchyne. Umožňuje bezpečné ukladanie vašich nožov, bez akéhokoľvek rizika mechanického poškodenia. Pomáha aj s organizáciou vašej kuchyne a svojim jednoduchým dizajnom zároveň pridáva na jej celkovej vizáži.
Špeciálne vlastnosti vylepšujúce kuchynské nože
Kuchynské nože môžu disponovať mnohými rôznymi vylepšeniami, ktoré zľahčujú ich používanie. Ergonomická rukoväť uľahčuje manipuláciu s nožom, antiadhezívny povrch čepele zabraňuje prilepovaniu potravín na čepeľ. Niektoré nože do kuchyne sa dokonca vyrábajú so zabudovanými brúsnymi kameňmi alebo magnetickými prvkami.
Orientujete sa podľa popularity a hodnotenia ostatných? Najpredávanejšie kuchynské nože vám pomôžu nájsť presne to, čo hľadáte.