Pochutnávate si na údených dobrotách a priali by ste si pripraviť údený pokrm u seba na záhrade? Potom je pre vás domáca udiareň ideálnym pomocníkom. Vybrať si môžete medzi elektrickým alebo klasickým variantom v pevnom alebo prenosnom vyhotovení. Zaujíma vás, na čo sa ešte zamerať pri výbere udiarne? Prečítajte si viac.
Kde bude domáca udiareň rozmiestnená a v akom množstve chcete údiť?
Pri rozhodovaní, ktorá domáca udiareň pre vás bude tou najlepšou, by ste si mali povedať, ako ju plánujete využívať, aké množstvo surovín v nej chcete pripravovať a koľko priestoru na ňu máte.
Či už zvolíte udiareň na ryby, udiareň na syry alebo iné pochutiny, ani s jednou neurobíte krok vedľa. Ak už v tomto máte jasno ale je pre vás rozhodujúca cena udiarne, tovar sme pre vás zoradili od tej najnižšej. A ak vám neprekáža udiareň z druhej ruky, bazár stojí tiež za návštevu.
Pevné (stále) udiarne sú typickou výbavou slovenských záhrad
Sú veľké, pojmú teda väčšie množstvo surovín (až do 25 kg) a umožnia nielen zvislé, ale aj roštové údenie. Pevné domáce udiarne sú spravidla postavené z tehál alebo dreva, čo zaručuje ich odolnosť a dlhú životnosť. Príprava pokrmov však vyžaduje prípravu, čas a pozornosť.
Veľká kapacita pevnej udiarne umožní spracovať väčšie množstvo surovín.
Pevnejšie vyhotovenie zaručí dlhú životnosť.
Možnosť zvislého aj roštového údenia sa obzvlášť hodí na poriadne hodovania.
Tradičné riešenie udiarne.
Masívna konštrukcia.
Nejde premiestniť.
Náročnejšie zaobchádzanie vyžadujúce úsilie a čas.
Prenosná udiareň na skvelé posedenie v prírode
Prenosná udiareň je ideálnou voľbou, pokiaľ si chcete užiť údenie na dovolenke, v prírode alebo na akciách s priateľmi. Spravidla ide o ľahšie a menšie kovové konštrukcie, kde je zdrojom ohrevu buď elektrická špirála alebo liehový horák. Takáto domáca udiareň potom dosahuje kapacitu maximálne 5 kg. Poradí si s údením menších rýb, filiet, klobások či syrov. Využijete ju tiež na preúdenie hotových údenín.
Menšie rozmery a nízka hmotnosť sú úplne postačujúce na občasné údenie.
Jednoduchá skladnosť a možnosť prenášania na údenie kdekoľvek sa vám bude chcieť.
Jednoduchá obsluha a ovládanie.
Obmedzená kapacita dosahujúci max. 5 kg.
Limitované množstvo funkcií.
Pokiaľ plánujete údiť úhora, šťuky alebo iné dlhšie ryby, odporúčame sa zamerať na vyššiu udiareň, ktorá umožní zavesiť ryby.
Elektrická udiareň, klasická alternatíva alebo udiareň s grilom?
Špecifickú údenú chuť a vôňu prepožičiava surovinám dym vznikajúci zo spáleného dreva, drevenej drviny alebo pilín. Zdrojom tepla a dymu môže byť tradičné tvrdé drevo ako v prípade klasickej záhradnej udiarne alebo tepelná špirála pri elektrickej udiarni.
Klasická domáca udiareň na veľké pohostenie
Klasická (tradičná) udiareň predstavuje drevenú alebo tehlovú búdku s oddeleným ohniskom a rúrou. Táto domáca udiareň je vždy určená na použitie na záhrade a môže sa stať jej ústredným prvkom.
Dostatočná kapacita na prípravu väčšieho množstva pokrmov.
Výraznejšia dymová aróma.
Možnosť údenia zavesením a na roštoch.
Tradičný spôsob údenia.
Náročnejšia obsluha a ovládanie.
Masívna konštrukcia vyžadujúca väčší priestor.
Elektrické udiarne sú skvelé na všetky druhy údených lahôdok
Elektrické domáce udiarne sú najmodernejším riešením na domáce údenie a skvelou alternatívou ku klasickej udiarni. Ich obsluha je veľmi jednoduchá, stačí zapojiť prístroj do elektriny a nastaviť požadovanú teplotu. V tú chvíľu sa spustí ohrev vykurovacej špirály, ktorá sa postará nielen o samotný ohrev jedla, ale aj o spaľovanie a samotný dym. O špecifickú údenú arómu sa postarajú navlhčené štiepky, brikety alebo piliny na údenie, ktoré nasypete do
určenej nádoby.
i
Elektrická udiareň umožňuje rôzne experimentovať s chuťou pokrmov. Vyskúšajte si striedanie rôznych druhov dreva počas údenia. Vyrobíte tak skutočne gurmánske pochutiny.
Jednoduchá obsluha a ovládanie.
Úspora času vďaka rýchlemu ohrevu.
Nižšia spotreba paliva vďaka primárne elektrickému ohrevu.
Široká ponuka veľkostí umožní vybrať si domáce udiarne podľa potrieb vašej domácnosti.
Možnosť údenia horúcim aj studeným dymom.
Vyššia obstarávacia cena.
Gril s udiarňou zvládne pripraviť nielen grilované, ale aj údené špeciality
Gril kombinovaný s udiarňou patrí medzi veľmi praktické, a preto obľúbené prístroje. Zvládne nielen grilovanie, ale aj pečenie a údenie dobrôt súčasne pri jednom pripravovaní. Navyše šetrí miesto na záhrade.
Multifunkčnosť – zastane grilovanie, pečenie aj údenie.
Nízka spotreba paliva.
Štýlové, moderné vyhotovenie.
Obstarávacia cena.
Väčšia konštrukcia.
Domáce udiarne na horúci alebo studený dym
Rozlišujeme niekoľko spôsobov údenia podľa teploty dymu – údenie studeným, teplým alebo horúcim dymom. Jednotlivé metódy údenia sa líšia používanou teplotou a dobou trvania a hodia sa na odlišné druhy surovín.
Údenie studeným dymom do cca 25 °C sa vykonáva pri potravinách s dlhou spotrebnou dobou. Výborne sa hodí na výrobu trvanlivých potravín, napríklad šuniek a salám, lososa, syrov alebo orechov. Vďaka dlhodobému prísunu studeného dymu (cca 18 – 25°?) dochádza k osušeniu jedla, čo zaisťuje maximálnu dobu jeho uchovávania aj pri teplotách 15°?. Údenie touto metódou trvá 1 až 3 dni. Vytvára ľahko údenú chuť.
Údenie teplým dymom do cca 60 °C sa používa na potraviny so stredne dlhou dobou trvanlivosti ako je slanina a čerstvé mäso. Hodí sa aj na preúdenie trvanlivých salám a klobás. Doba údenia sa odvíja od veľkosti surovín a receptu. Mäso sa údi 6 až 24 hodín, preúdenie sa pohybuje okolo 4 až 12.
Údenie horúcim dymom do cca 100 °C je typické pri surovinách určené na priamu spotrebu. Zachováva šťavnatosť pokrmov a dodáva im intenzívnu arómu dymu. Doba údenia touto metódou trvá iba niekoľko hodín.
Udiarne a príprava na údenie
Udiarne vyžadujú určitú starostlivosť a je potrebné ich pred samotným údením náležite pripraviť, aby bola výsledná pochutina naozaj delikátna. Grilovacie rošty najeefektívnejšie zbavíte všetkých nánosov špiny, najmä tuku, za použitia vriacej vody a obyčajnej jedlej sódy.
Z akého materiálu je domáca udiareň vyrobená?
Materiál konštrukcie domácej udiarne má značný vplyv na výsledok údenia. Najčastejšie používanými materiálmi sú nehrdzavejúca oceľ, pozinkovaná oceľ alebo plech, drevo alebo tehly.
Nehrdzavejúca oceľ je drahšia a ťažšia, avšak neprenáša pachy, vyniká ľahšou údržbou a dlhou životnosťou.
Pozinkovaný materiál je najlacnejším riešením, pri ktorom sa musí počítať s kratšou životnosťou. Pred prvým použitím je nutné zakúriť v prázdnej udiarni na maximálnej teplote, aby sa z povrchu odstránil olejový film.
Drevo patrí medzi najobľúbenejšie varianty na klasické a pevné domáce udiarne. Ide o tradičný materiál, vďaka čomu drevená udiareň prirodzeným spôsobom dodá pokrmom tú správnu údenú vôňu.
Tehly ponúkajú veľmi dlhú životnosť. Výsledkom je potom pevná záhradná udiareň.
Nepodceňujte údržbu udiarne. Čistá domáca udiareň nielen pomôže lepšiemu kulinárskemu výsledku, ale aj poslúži dlhšiu dobu.
Stavba udiarne svojpomocne
Stavba udiarne nie je vôbec zložitá záležitosť a poradí si s ňou aj domáci majster. Stačí vyhĺbiť štvorcovú dieru do zeme ako na udiareň, tak na žliabok a na odvod dymu. Na stavbu budete potrebovať aj betón a tehly, ktoré nemusia byť nutne nové. Na internete nájdete podrobné videonávody.
2 detaily, vďaka ktorým domáca udiareň na drevo splní tie najväčšie očakávania
Voľba správneho dreva na údenie zaručí tie najlepšie chuťové výsledky. Druh spaľovaného dreva má rovnako veľký vplyv na výslednú chuť pokrmu ako kvalita dreva.
Vstavaný teplomer umožňuje regulovať proces údenia.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.