Rýchlovarná kanvica je významný pomocník do kuchyne, ktorý šetrí váš čas. Za krátku dobu uvarí vodu na čaj alebo kávu, ale výrazne pomôže aj pri varení. Ako správne vybrať rýchlovarnú kanvicu, aby vyhovovala vašej domácnosti a dlho a bez porúch slúžila?
Materiál rýchlovarnej kanvice určuje nielen jej vzhľad, ale aj niektoré jej vlastnosti. V súčasnosti sa vyrábajú kanvice plastové, antikorové, sklenené, a dokonca aj keramické. Veľmi často sa stretnete s kombináciou týchto materiálov.
Plastové rýchlovarné kanvice patria medzi najlacnejšie na trhu. Ich výhodou je teda cena, nízka hmotnosť a praktická údržba. Môžu mať typický plastový zápach, ale ten po niekoľkých použitiach vymizne. Ich nevýhodou môže byť lacný vzhľad, ale je nutné dodať, že to tak nemusí byť vždy. Záleží na type plastu a spracovaní.
Nerezové rýchlovarné kanvice sú na trhu v najširšom zastúpení a ich obľuba stále stúpa aj napriek tomu, že môžu byť o niečo málo drahšie ako tie plastové. Dobre totiž ladia k ďalším domácim spotrebičom v kuchyni, ich vzhľad je elegantný a nadčasový, sú odolné a dobre sa udržujú. Pri varení vody sa môžu veľmi zahrievať, pozor teda na popálenie.
Sklenené rýchlovarné kanvice môžu byť krásnym dizajnovým doplnkom do kuchyne, predovšetkým v kombinácii s podsvietením. Treba ale upozorniť, že vyžadujú náročnejšiu údržbu. Vodný kameň sa v skle usadzuje vo väčšej miere, čo potom atraktivitu kanvice veľmi znižuje. Sklenená rýchlovarná kanvica môže byť tiež znateľne ťažšia ako napríklad plastová či antikorová. To môže byť pre niekoho nepohodlné.
Keramické rýchlovarné kanvice celkom iste zaujmú milovníkov klasiky či retro štýlu. Pôsobia tradične a prispievajú k zútulneniu interiéru. Navyše majú jednu nespornú praktickú výhodu – dobre izolujú hluk, takže sú tichšie ako iné typy kanvíc. Keramika je však náchylnejšia na prasknutie.
TIP: Vezmite do úvahy nielen materiál, ale aj tvar rýchlovarnej kanvice. Pokiaľ je jej tvar nižší a širší, umožní to lepšie rozloženie a využitie tepla z dna kanvice, kde je uložené vykurovacie teleso. Taká kanvice je úspornejšia než vysoká a úzka.
Ide o najdôležitejší faktor pri výbere. Na trhu je ponuka kanvíc skutočne široká a vyberať môžete z modelov s objemom 0,5 litrov až 3 litre.
Výber objemu závisí predovšetkým od počtu členov domácnosti (a ich veku) aj od množstva pravidelných hostí. Čiže na počte šálok, pre ktoré sa voda väčšinou ohrieva. Berte do úvahy, že z jedného litra vody pripravíte 4 až 5 bežných šálok čaju či kávy. Kanvica s objemom do 1 litra je ideálna na cesty alebo pre jednotlivcov. Pre dvoj až trojčlennú domácnosť odporúčame kanvicu s objemom aspoň 1,2 až 1,5 litra. Štvor a viacčlenné rodiny alebo domácnosti s častými návštevami využijú aj kanvicu s objemom 1,6 litra a viac.
Rýchlovarné kanvice s objemom 3 litre sa hodia skôr do firiem a kancelárií, kde sa pripravuje voda pre veľa ľudí naraz.
TIP: Sledujte nielen veľkosť objemu, ale tiež minimálne možné množstvo vody. Ak pripravujete vodu na jednu šálku kávy, ohrievať pol litra vody je zbytočné a neekonomické.
Príkon určuje spotrebu energie, ale aj rýchlosť, akou bude kanvica schopná vodu ohriať. Čím vyšší má varná kanvica príkon, tým rýchlejšie ohrieva vodu a tým viac odoberá elektrickej energie. Príkon pri kanviciach sa bežne pohybuje od 600 W do 3 000 W. Malé kanvice si vystačia s menším príkonom, preto sa pri cestovných kanviciach s objemom 0,5 litra stretnete s príkonom najčastejšie do 1 000 W. Pri kanviciach s objemom 1 liter by mal byť príkon aspoň 1 500 W. Väčšia kanvica, napríklad s objemom 1,6 litrov by mala mať už príkon minimálne 2 000 W a viac.
Vykurovacia špirála ohrieva vodu. Tá môže byť buď nezakrytá alebo zabudovaná do dna kanvice. Hoci nezakrytá tepelná špirála privedie vodu do varu skôr, výrazne sa na nej usadzuje vodný kameň a údržba takejto kanvice je veľmi náročná. Preto odporúčame rýchlovarnú kanvicu so skrytou špirálou. Ohrev vody síce zaberie o niečo viac času, je ale chránená proti vodnému kameňu.
Rýchlovarná kanvica je v závislosti od tvrdosti vody viac či menej zanášaná vodným kameňom. Filter slúži na ochranu proti vodnému kameňu a má minimalizovať jeho usadzovaniu. Okrem toho má zachytiť usadeniny a prípadné nečistoty pri nalievaní uvarenej vody do šálky.
Filter by sa mal pravidelne čistiť, rovnako ako samotná rýchlovarná kanvica. Ak je filter vyberateľný, je jeho údržba jednoduchšia. Trvalý filter sa vám bude čistiť horšie. Pokiaľ máte doma mäkšiu vodu alebo filter v kanvici jednoducho nevyžadujete, nájdete na trhu aj rýchlovarné kanvice bez filtra.
Vyberať môžete z naozaj širokej ponuky rýchlovarných kanvíc, ktoré sa môžu pochváliť rôznymi vlastnosťami a praktickými funkciami. Záleží len na vás, ktoré sú pre vás užitočné.
Plastové rýchlovarné kanvice patria stále k veľmi obľúbeným. Charakteristická je pre nich pestrá paleta farebného a funkčného spracovania aj rozumná cena. Sú ľahké a ľahko sa udržujú. Veľmi ale záleží na kvalite použitého plastu, ktorý rozhoduje nielen o odolnosti a výdrži kanvice, ale aj jej vzhľade.
Nerezové rýchlovarné kanvice sa stávajú čím ďalej tým obľúbenejšie a dôvodom je nielen ich elegantný a nadčasový dizajn, ale aj mnoho praktických a užitočných funkcií, ktoré boli ešte pred pár rokmi štandardne nedostupné. Pre rýchlovarné kanvice z nehrdzavejúcej ocele je typické kvalitné spracovanie. Antikoro je aj pri extrémnych teplotách stabilné, zdraviu nezávadné a dobre sa udržiava.
Sklo sa hodí všade a ozdobí každú kuchyňu, obzvlášť pri farebnom dizajnovom podsvietení, ktoré sa aktivuje pri zapnutí ohrevu. Sklenená rýchlovarná kanvica je však náročná na údržbu, pretože sa v nej viac usadzuje vodný kameň, ktorý je potom vidieť. Dôležitý je aj tvar držadla, ktoré by malo byť z protišmykového materiálu a dobre padnúť do ruky.
Keramické rýchlovarné kanvice vyniknú v každej domácnosti. Keramika je odolná, zdravotne nezávadná a vďaka dobrej izolácii udrží vodu horúcu aj dlho po dovarení. Dobre pohlcujú hluk a sú teda tichšie ako iné typy rýchlovarných kanvíc.
Možnosť nastavenia teploty, na ktorú má rýchlovarná kanvica vodu ohriať, je veľmi praktická a užitočná funkcia. Preto sa rýchlovarné kanvice s reguláciou teploty objavujú na trhu čím ďalej tým viac. Využitie nájdu nielen pri správnej príprave kávy a rôznych druhov čajov. Uplatnia sa aj v domácnosti s malými deťmi pri príprave detských kaší alebo dojčenského mlieka. Podľa modelu dovoľujú nastavenie teploty v rozmedzí od 30 °C do 100 °C, ktoré sa často vykonáva pohodlne na LCD displeji.
Najdôležitejšie vlastnosti cestovnej rýchlovarnej kanvice sú nízka hmotnosť a malý objem. Ten sa najčastejšie pohybuje okolo 0,5 litra. Na ďaleké cesty sa určite hodí volič napätia. Väčšinou nájdete vo výbave cestovnej kanvice aj dve šálky s lyžičkami, občas dokonca aj s dózou na cukor či kávu. Výhodou je praktický cestovný obal, do ktorého pohodlne uložíte samotnú kanvicu aj s jej príslušenstvom. Príkon cestovných kanvíc sa pohybuje od 650 W do 1 000 W.
Rýchlovarnú kanvicu treba čas od času čistiť nielen zvonka, ale aj zvnútra, pretože sa v nej usadzuje vodný kameň. Nielenže vodný kameň znehodnocuje kvalitu nápojov, ale vrstva vodného kameňa predlžuje dobu na uvarenie vody a kanvicu môže aj poškodiť.
A ako zbaviť rýchlovarnú kanvicu vodného kameňa? K dispozícii máte niekoľko možností. Tu sú tri overené spôsoby:
Do kanvice nalejte vodu takmer po maximum. Prisypte lyžicu kyseliny citrónovej a priveďte vodu k varu. Roztok potom nechajte hodinu pôsobiť v kanvici. Kanvicu potom prepláchnite, a potom v nej 1 – 2× prevarte čistú vodu, aby sa vyplavili zvyšky usadenín.
Ocot je osvedčený pomocník v domácnosti. Na vodný kameň v kanvici je veľmi účinný. Nalejte do kanvice ocot a vodu (1 diel octu + 2 diely vody). Roztok priveďte k varu a potom ho nechajte v kanvici pôsobiť minimálne hodinu. Potom roztok vylejte a zvyšky usadenín, ktoré sa nevyplavili môžete zotrieť hubkou. Potom v kanvici aspoň 2× prevarte čistú vodu a vylejte ju.
Odvápňovače na rýchlovarné kanvice sú stávka na istotu. Sú účinné, a predovšetkým bez nepríjemného zápachu. Rýchlovarnej kanvici zaistia dlhú životnosť a nezanechajú po sebe žiadne stopy. Dostupné sú väčšinou v tekutej forme, ale aj vo forme tabliet.
Áno, aj samotní výrobcovia odporúčajú pri prvom použití rýchlovarnej kanvice vodu 2 – 3× prevariť a vyliať, pretože by kanvica mohla obsahovať nečistoty. Varnú kanvicu aj filter opláchnite oddelene. V prípade plastového modelu môžete kanvicu vyvariť aj viackrát. Môže sa totiž stať, že pri prvých varných cykloch sa uvoľní do vody nepríjemná pachuť.