Obnoviť stránku

Ospravedlňujeme sa, ale z technických príčin sa momentálne na našich pobočkách môže vyzdvihnutie objednávky časovo predĺžiť. Na oprave usilovne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Monitory

Direct LED: Čo to je a ako funguje?

Direct LED je jednou z technológií podsvietenia obrazu, ktorú využívajú LED televízory. V čom spočíva, aké má výhody a nevýhody a ako sa odlišuje od RGB LED alebo Edge LED?

Dual-link DVI vs. Single-link DVI

Okrem toho, že DVI rozhranie môže byť prispôsobené pre prenos čisto digitálneho signálu DVI-D alebo kombináciu analógového a digitálneho DVI-I, existujú ešte dve rôzne verzie, ktoré sa líšia dátovou priepustnosťou. Pôvodná verzia sa volá single-link a vystačíte si s ňou pri všetkých Full HD monitoroch pri štandardnej obnovovacej frekvencii 60 Hz. Verzia dual-link navyšuje šírku dátového pásma na dvojnásobok a je použiteľná napríklad na rozlíšenie 2 560 × 1 440 pri 60 Hz. 

American Wire Gauge (AWG)

Jednotka American Wire Gauge (AWG) vznikla už v devätnástom storočí a je istou obdobou palcových mier. V Európe ju nepoznáme, ale za oceánom sa stále hojne používa.

Tienenie kábla

Tienenie kábla slúži ako „filter“ nežiaduceho šumu. Šum sa môže prejavovať zhoršenou kvalitou obrazového, zvukového alebo dátového výstupu. Proti rušeniu je vybavený aj celý rad napájacích káblov (spravidla ferritový valček pri konektory), pri ktorých ide však skôr o určitú poistku. Väčšina koncových zariadení, napríklad notebookov, obsahuje ešte priamo vo svojom tele kondenzátory, ktoré majú na starosť práve filtráciu napätia.

Čo je analógový výstup?

Viete, čo je analógový výstup, na čo slúži a aké sú hlavné rozdiely medzi analógovým a digitálnym výstupom? Máme pre vás článok, ktorý aj úplnému počítačovému laikovi prehľadne vysvetlí, ako analógový výstup funguje. Začnime jednoduchou skúšobnou otázkou. Čo znamená skratka VGA? VGA je štandard pre zobrazovanie grafiky na počítačovom monitore. Prvýkrát ho použila spoločnosť IBM už v roku 1987.

Čo je HDMI?

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je dnes najpoužívanejší digitálny štandard na prenos videa, audia i internetu. Veľmi často sa využíva na pripojenie televízorov, monitorov alebo projektorov k multimediálnemu zariadeniu. Vďaka jeho rozšírenosti a všestrannosti existujú rôzne verzie a tvary konektora. Viac v článku.

Čo je DVI?

Rozhranie DVI (Digital Visual Interface) slúži na prepojenie monitora s počítačom a zvládne prenášať analógový aj digitálny signál. Konektor, vrátane redukcií na spätnú kompatibilitu, existuje v rôznych variantoch. Rozhranie DVI je stále rozšírené, hoci ide o staršiu technológiu, ktorá už pomaly ustupuje. Čo je DVI? Aká je budúcnosť DVI? A aký je rozdiel medzi DVI-A, DVI-D a DVI-I? Odpovede nájdete v dnešnom článku.

Farebný model

Farebný model je farbný priestor, ktorý používa základné farby a schémy ich miešania do výslednej farby. 

Antireflexný displej

Antireflexní displej je displej s povrchovou úpravou, která má zabránit odrazům okolního světla. Jak se ale liší od matného displeje, už nemusí být tak zřejmé. V tomto článku vám to vysvětlíme.

TV tuner

TV tuner (alebo aj televízny tuner) je súčiastka, ktorá prijíma a dekóduje televízne vysielanie. To vďaka tuneru naladíte na televízore, monitore alebo iných zariadeniach jednotlivé televízne programy. TV tunery sa delia podľa typu prijímaného televízneho signálu na:1) DVB-T/T2 – tuner na príjem digitálneho pozemného (anténneho) televízneho vysielania,2) DVB-S/S2 – tuner na príjem satelitného televízneho vysielania,3) DVB-C – tuner na príjem káblového televízneho vysielania.

G-Sync a FreeSync

Niektoré herné monitory sú vybavené technológiou G-Sync alebo FreeSync. Obe slúžia na synchronizáciu obnovovacej frekvencie monitora podľa grafickej karty, čím zvyšujú plynulosť obrazu pri hraní hier. Kým G-Sync je kompatibilná s vybranými grafickými kartami NVIDIA, FreeSync s vybranými grafickými kartami AMD.

Pozorovacie uhly

Pozorovací uhol je maximálny uhol, z ktorého je ešte možné sledovať obraz na monitore bez toho, aby došlo k zmene farieb alebo kontrastu. Čím väčší pozorovací uhol, tým lepšie. Veľkosť pozorovacích uhlov je spojená s typom panelu monitora. Kým monitory s panelmi IPS a S-IPS majú pozorovacie uhly najväčšie (až 178 stupňov), PVA a MVA obrazovky sú na tom o niečo horšie. TN monitory majú pozorovacie uhly najmenšie.

Rozlíšenie monitora

Udáva počet pixelov (obrazových bodov), ktoré monitor dokáže v horizontálnom a vertikálnom smere vykresliť. Všeobecne platí, že čím vyššie rozlíšenie monitor má, tým detailnejší obraz a väčšiu pracovnú, respektíve hernú plochu poskytne. Dnes sa najčastejšie používajú monitory s Full HD rozlíšením (1 920 × 1 080 obrazových bodov).

Uhlopriečka monitora

Označuje vzdialenosť medzi protiľahlým horným a spodným rohom monitora. Udáva sa v palcoch. Jeden palec je 2,54 cm.

Obnovovacia frekvencia

Ide o schopnosť monitora vykresliť určitý počet snímok za jednu sekundu. Udáva sa v Hz. Všeobecne platí, že čím vyššia obnovovacia frekvencia, tým plynulejší obraz. Monitory s vyššou obnovovacou frekvenciou menej unavujú oči. Najčastejšie sa stretnete s obnovovacou frekvenciou 60 – 75 Hz, v prípade herných monitorov dosahujú hodnotu až 200 Hz.

Low Blue Light

Low Blue Light (podľa výrobcu známa tiež ako BlueLightFilter) je technológia, ktorá redukuje škodlivé modré svetelné spektrum a v konečnom dôsledku pomáha znižovať únavu a namáhanie našich očí.

Farebná hĺbka

Farebná hĺbka označuje, koľko bitov je použitých na vyjadrenie jedného farebného bodu obrazu. Od toho sa odvíja počet farieb, ktoré je monitor schopný spracovať. Čím viac bitov, tým viac farieb, ale aj väčšia dátová veľkosť. TN monitory spravidla zobrazujú 6-bitové farby (262 000 farieb), IPS/XVa monitory 8 a viacbitové farby (16 200 000 farieb a viac).

Pivot

Pivot je funkcia umožňujúca otočiť monitor o 90° na výšku. Toto riešenie je vhodné na čítanie dlhých textov alebo internetových stránok. Používateľ menej scrolluje a jeho práca je tým pádom rýchlejšia. Naopak táto funkcia sa nepoužíva na sledovanie filmov a hranie hier. Nie všetky monitory túto funkciu podporujú.

Gamut

Farebný gamut udáva, aký široký farebný priestor dokáže monitor zobraziť. Nové monitory pokrývajú celý AdobeRGB farebný priestor a poskytujú tak realistickejšie farby než sRGB pri lacnejších monitoroch.

Flicker-free

Technológia Flicker-free alebo tiež Flicker Less eliminuje blikanie LCD monitorov s LED podsvietením, ktoré pri dlhšom sledovaní namáha a unavuje vaše oči. 
20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB19