Obnoviť stránku

Kamery

Stupeň krytia (IP) udáva ochranu telefónu pred kvapalinou a prachom

Stupeň krytia (IP, Ingress Protection) je medzinárodne štandardizovaný kód, ktorý udáva odolnosť elektrospotrebičov proti vniknutiu cudzích telies a kvapalín, najmä vody. Vyjadruje sa v tzv. IP kóde, ktorý je tvorený znakmi „IP“ nasledovanými dvoma číslicami: prvá udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov, druhá označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.

Rozlíšenie

Rozlíšenie uvádza počet obrazových bodov (pixelov), z ktorých je tvorené výsledné video. V súčasnej dobe medzi najčastejšie hodnoty patrí Full HD rozlíšenie (1920 × 1080), ktoré je vhodné na premietanie na veľkých obrazovkách televízorov alebo monitorov. Vyššie rozlíšenie prináša jemnejší obraz s viacerými detailmi.

Digitálny zoom

Na väčšie priblíženie sa okrem optického zoomu využíva aj digitálny zoom. Ten však nie je založený na zmenách ohniskovej vzdialenosti a následnej svetelnosti objektu.

Komprimácia záznamu

Kvôli úspore miesta je už počas záznamu v kamere video upravované. Tým sa však strácajú detaily obrazu, čo sa odráža na nižšej kvalite videa. Najčastejšie sa na komprimovanie používajú kodeky MPEG2 a MPEG4.

Nočné videnie

Nočné videnie závisí na svetelnej priepustnosti a citlivosti senzora, neznamená to teda, že kamera vidí aj pri absolútnej tme. Kvalitné kamery sú však schopné nahrávať v noci v meste za prísvitu pouličného osvetlenia, niektoré aj mimo obce. Veľmi dobrá svetelnosť je f/1.4, prípadne f/1.6.

Duálna kamera

Duálnou kamerou nazývame modely s dvoma kamerami - prednou a zadnou. Nahrávajú teda priestor pred aj za vozidlom.

CMOS čip

CMOS čipy sú často používané pri digitálnych kamerách. Na výrobu sú lacnejšie, majú nižšiu spotrebu energie a rýchlejšie prenášajú dáta ako CCD snímače. CMOS senzor dokáže prenášať dáta z každého bodu samostatne, zatiaľ čo CCD po riadkoch. CMOS snímač sa niekedy označuje skratkou APS (Active-Pixel Sensor).

Optický zoom

Zoom je schopnosť objektívu priblížiť vzdialené predmety. To je umožnené preskupovaním šošoviek objektívu a zmenou ohniskovej vzdialenosti.

Pamäťové karty

Pamäťová karta je médium, na ktoré sa ukladajú videá a snímky. Karty môžete vybrať podľa typu, kapacity, rýchlosti zápisu a značky.

Kodek

Kodek je program, ktorý automaticky zaznamenáva a transformuje obrazový a zvukový záznam. Najčastejšie sú kodeky MPEG2 a MPEG4. Staršie zariadenia, ako napr. DVD prehrávače, nemusia podporovať modernejšie formáty, na počítači sa nekompatibilita rieši stiahnutím a inštalovaním zodpovedajúceho kodeku.

CCD čip

Snímač CCD (Charge-Coupled Device - s viazanými nábojmi) je čip, ktorý sníma farebný obraz. Záznam obrazu sa vykonáva dvoma metódami: umiestnenie RGB filtrov pred čip alebo sú filtre umiestnené pred pixely v šachovnicovom vzore.

Ostrenie

Ostrenie (focus) je proces, ktorý má za cieľ zobraziť fotografované objekty v poli ostrosti tak, aby vyzerali ostré. Zaostrenie možno pomocou optického člena v sústave objektívu meniť, takže môžeme zaostriť na predmety blízko aj ďaleko od kamery.

Stabilizátor

Stabilizácia je eliminácia trasenia obrazu, keď držíme kameru v ruke. Delíme ju na elektronickú a optickú, ktorá je súčasťou konštrukcie objektívu.

Snímač

Snímací čip je druhou najdôležitejšou časťou kamery, ktorá ovplyvňuje výslednú kvalitu obrazu. Dôležitý aspekt predstavuje nielen veľkosť snímača, ale aj počet pixelov, z ktorých sa snímač skladá.

Objektív

Objektív je najdôležitejšou časťou kamery, často tiež najdrahšou. Dopravuje svetlo na snímací čip a jeho parametre zásadne predurčujú celkovú kvalitu záznamu aj kamery ako takej.

G-senzor

G-senzoru sa niekedy hovorí senzor nárazu a jeho funkciou je identifikácia nárazu vozidla a následné uzamknutie vyhotoveného záberu proti ďalšiemu prepísaniu.

Full HD video

Full HD pochádza z anglického Full High Definition a vyjadruje najkvalitnejší formát videozáznamu, ktorý je určený na prehrávanie aj na veľkých obrazovkách a plátnach.

Pamäťové karty (SLOVNÍK)

Pamäťová karta je záznamové médium, na ktoré sa ukladajú nielen snímky a videá, ale akékoľvek súbory. Aké existujú rôzne typy pamäťových kariet, v čom sa líšia a aké sú ich prednosti? Na to vám odpovie nasledujúci článok.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB01