Obnoviť stránku

Mobilné telefóny

Čo je VoLTE, ako funguje a aké má výhody?

VoLTE je technológia, ktorá umožňuje uskutočňovať telefonické hovory prostredníctvom dátových sietí. Prináša to hneď niekoľko benefitov, napr. väčšiu kvalitu hovorov a odolnosť proti výpadkom.

Operačný systém KaiOS: povyšuje lacnejšie telefóny o triedu vyššie

KaiOS je operačný systém navrhnutý pre klasické tlačidlové telefóny. Za cieľ si dáva spojenie starších telefónov s modernou digitálnou dobou. KaiOS umožňuje sťahovanie aplikácií zo špeciálneho KaiStoru, využívanie 4G siete na surfovanie po internete, ale aj na telefonovanie a chatovanie. To všetko pri nízkych nárokoch na batériu.

Sieť GSM bola vo svojom období revolúciou a používa sa aj dnes

Telekomunikačný štandard GSM bol vo svojom období prevratným. Okolo roku 2010 ho využívalo asi 90 % trhu a volať či pristúpiť na internet cez neho dokázalo takmer každé zariadenie. Od siete druhej generácie (2G) sme však už prešli dlhú cestu. Prečo teda štandard GSM stále funguje a ako to s ním bude do budúcnosti?

Notch: svojho času zásadný dizajnový prvok teraz pomaly mizne

Notch je názov na vykrojenie displeje, používaný na mobilných telefónoch. Slúži na to, aby mohla obrazovka zaberať maximum plochy smartfónu, ale zároveň aj na to, aby ??boli senzory a selfie kamera umiestnené ergonomicky.

Ako spoznať príslušenstvo s certifikáciou MFi?

Čo si predstavíte pod pojmom MFi? Tí z vás, ktorí používajú Apple zariadenia, už možno tušia. Áno, ide o certifikáciu, ktorou je označené výhradne kvalitné príslušenstvo. Ako ho spoznáte?

Operačný systém: Android

Android je operačný systém vyvíjaný spoločnosťou Google, ktorý v súčasnosti používa väčšina výrobcov mobilných telefónov. Ide o tzv. otvorený operačný systém a má prakticky neobmedzené možnosti prispôsobenia. Niektoré úpravy je možné vykonať pomocou základných nastavení, zatiaľ čo ďalšie modifikácie si môžete kedykoľvek stiahnuť z obchodu Google Play. Používateľ tak môže veľmi jednoducho upravovať nielen grafické rozhranie, ale aj spôsob ovládania telefónu. Slabšou stránkou systému Android je jeho vyššia náchylnosť na napadnutie škodlivým softvérom. Podrobnejšie sa popisu jednotlivých OS, ich výhod a nevýhod venujem v článku Porovnanie mobilných operačných systémov.

Čo je eSIM?

Plastové SIM kartám tu nebudú navždy. Budúcnosťou sa zdá byť technológia eSIM. Ide o samostatný čip zabudovaný do základnej dosky telefónu. Čo všetko sa týmto odklonom od plastových kartičiek zmení? A má moderná technológia eSIM nejaké úskalia?

Obnovovacia frekvencia displeja

Obnovovacia frekvencia displeja udáva, koľkokrát za jednu sekundu sa prekreslí obraz na obrazovke. Vyššie číslo znamená plynulejší obraz. Bežná frekvencia je 60 Hz a pri rýchlom scrollovaní na nej môžete vnímať drobné trhanie. Pri obnovovacích frekvenciách 90, 120 alebo viac Hertzov k nemu nedochádza.

Stupeň krytia (IP) udáva ochranu telefónu pred kvapalinou a prachom

Stupeň krytia (IP, Ingress Protection) je medzinárodne štandardizovaný kód, ktorý udáva odolnosť elektrospotrebičov proti vniknutiu cudzích telies a kvapalín, najmä vody. Vyjadruje sa v tzv. IP kóde, ktorý je tvorený znakmi „IP“ nasledovanými dvoma číslicami: prvá udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov, druhá označuje stupeň krytia pred vniknutím vody.

Odomykanie tvárou: ako to funguje a na čo si dať pozor

V dnešnej dobe je dôležité mať mobilný telefón dobre zabezpečený. Okrem klasickej čítačky odtlačkov prstov, PINu či gest tu máme aj odomykanie tvárou. Aké má tento spôsob odomykania telefónu výhody a nevýhody?

Operačná pamäť RAM

Operačná pamäť, čiže RAM, je rýchlo prístupná pamäť uchovávajúca práve spracovávané dáta. Všeobecne platí, že čím väčšiu operačnú pamäť prístroj má, o to rýchlejšie beží a zvláda viac operácií naraz.

Rozlíšenie displeja mobilných telefónov

Rozlíšenie displeja telefónu je parameter, ktorý udáva počet obrazových bodov (pixelov) zobrazených na displeji. Platí, že čím vyššie je rozlíšenie, tým je aj jemnejšie zobrazenie displeja a teda aj kvalitnejší, ostrejší obraz. Svoj vplyv má ale aj uhlopriečka displeja. Ako rozlíšenie zistiť a kedy je vhodné siahnuť po tom maximálnom?

Čo je to čistý Android?

Čistý Android je názov používaný pre operačný systém Android v jeho najjednoduchšej podobe – neobsahuje upravené grafické rozhranie ani prípadné funkcie, ktoré do operačného systému vkladajú jednotliví výrobcovia.

Google Pay na Slovensku: ako funguje a ktoré banky službu podporujú?

Google Pay, platobný systém od Googlu na Slovensku predstavený v roku 2018, sa u nás úspešne zabýval. Využíva ho stále viac ľudí a stále viac bánk ho už podporuje alebo v blízkej dobe podporovať bude. Stále platí pôvodné motto systému „Priložíte. Zaplatíte. Hotovo.“ Čo je potrebné splniť, aby ste mohli platenie mobilom Google Pay využívať? A ktoré banky ho v súčasnosti podporujú?

Time of Flight senzor

Time-of-Flight je typ senzora meraci vzdialenosť predmetov na základe rozdielu času vyslania a opätovného prijatia signálu, či už svetelného, alebo zvukového. Spadá do technológií 3D skenovania a má naozaj široké uplatnenie.

Elektrický príkon

Elektrický príkon je hodnota odoberaná zo zásuvky, a riadi sa podľa nej elektromer. Výkon je vždy nižšia hodnota, ako príkon, a označuje, koľko energie je schopné zariadenie efektívne využiť. Uplatňuje sa tu tzv. perpetuum mobile – teda vždy sú nejaké straty (či už tepelné, pohybové alebo zvukové), a to je rozdiel medzi príkonom a výkonom.

Project Treble

Treble je projekt zameraný na skrátenie doby čakania na aktualizácie Androidu tým, že sa oddelí časť operačného systému od nadstavby jednotlivých výrobcov mobilných telefónov. Treble v podstate znamená, že časť aktualizácií (bezpečnostné záplaty, jadro a. i.) pre zariadenie bude poskytovať Google v rámci vývoja Androidu, druhú časť bude zabezpečovať výrobca zariadenia (grafická nadstavba používateľského prostredia, systémové aplikácie výrobcu a. i.).

Čo je spyware (spyvér)?

Spyware (spyvér) je ťažko odhaliteľný škodlivý softvér (malvér), ktorý hackeri používajú na špehovanie používateľov. Získavajú tým prístup k osobným dátam, bankovým údajom alebo histórii online aktivít. Ako sa spyvéru zbaviť a ako sa pred ním chrániť?

Čo je LTE? A aké ponúka výhody oproti starším sieťam?

So skratkou LTE sa dennodenne stretávame v parametroch telefónov či reklamách mobilných operátorov. Viete ale, čo je LTE? Poznáte výhody LTE oproti starším 3G sieťam? A aký je vôbec rozdiel medzi pojmami LTE a 4G?

NFC

NFC (Near Field Communication) je bezdrôtová komunikácia používaná na obnovenie spojenia medzi prenosnými zariadeniami, a to na veľmi krátku vzdialenosť (do 4 cm). Predtým sa NFC používalo na prenos fotiek a videí, v súčasnosti sa o nej častejšie hovorí v spojení s bezkontaktnými platbami.
20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB19