Obnoviť stránku

Televízory

Direct LED: Čo to je a ako funguje?

Direct LED je jednou z technológií podsvietenia obrazu, ktorú využívajú LED televízory. V čom spočíva, aké má výhody a nevýhody a ako sa odlišuje od RGB LED alebo Edge LED?

IPTV: (ne)výhody a porovnanie s bežnou TV

IPTV predstavuje skratku pre „Internet Protocol Television“. Inými slovami: televízny program je prenášaný prostredníctvom internetového pripojenia. Ponúka rad výhod, napríklad možnosť spätného sledovania či vyššiu kvalitu obrazu. Daňou je potom potreba stabilného internetového pripojenia či nutnosť predplatného u poskytovateľa IPTV vysielania.

Odporúčaná pozorovacia vzdialenosť obrazovky

Pozorovacia vzdialenosť je hodnota, ktorá udáva ideálne umiestnenie pozorovacieho miesta voči samotnému televízoru (monitoru). Líši sa s ohľadom na uhlopriečku a rozlíšenie televízora. V prípade pozorovacej vzdialenosti platí priama úmera: Čím je uhlopriečka väčšia, tým musíme byť od televízora ďalej.

VESA uchytenie

VESA uchycení je normou, která usnadňuje orientaci zákazníka při nákupu držáku k televizi nebo monitoru. Sjednocuje vzdálenost upevňovacích otvorů, tedy rozteč, na zadní straně televize a držáků. Jak to funguje a jak se v číslech orientovat, zjistíte v našem článku.

Rozlíšenie displeja

Rozlíšenie displeja je parameter, ktorý udáva, z koľkých obrazových bodov – tzv. pixelov – sa skladá výsledný obraz, ktorý vidíme na displeji alebo obrazovke. Na rozdiel od fotoaparátov, kde sa rozlíšenie počíta v megapixeloch, sa displeje popisujú počtom pixelov vodorovne a zvisle.

Tienenie kábla

Tienenie kábla slúži ako „filter“ nežiaduceho šumu. Šum sa môže prejavovať zhoršenou kvalitou obrazového, zvukového alebo dátového výstupu. Proti rušeniu je vybavený aj celý rad napájacích káblov (spravidla ferritový valček pri konektory), pri ktorých ide však skôr o určitú poistku. Väčšina koncových zariadení, napríklad notebookov, obsahuje ešte priamo vo svojom tele kondenzátory, ktoré majú na starosť práve filtráciu napätia.

Čo je analógový výstup?

Viete, čo je analógový výstup, na čo slúži a aké sú hlavné rozdiely medzi analógovým a digitálnym výstupom? Máme pre vás článok, ktorý aj úplnému počítačovému laikovi prehľadne vysvetlí, ako analógový výstup funguje. Začnime jednoduchou skúšobnou otázkou. Čo znamená skratka VGA? VGA je štandard pre zobrazovanie grafiky na počítačovom monitore. Prvýkrát ho použila spoločnosť IBM už v roku 1987.

Čo je DVB-T

DVB-T je skratkou pre pozemné digitálne vysielanie televízneho signálu. Ten môžu bezplatne prijímať televízory vybavené DVB-T tunerom alebo set-top boxom. V súčasnej dobe z neho Slovenská republika postupne prechádza na novší štandard DVB-T2. Ako funguje DVB-T a aké sú jeho výhody?

Čo je HDMI?

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je dnes najpoužívanejší digitálny štandard na prenos videa, audia i internetu. Veľmi často sa využíva na pripojenie televízorov, monitorov alebo projektorov k multimediálnemu zariadeniu. Vďaka jeho rozšírenosti a všestrannosti existujú rôzne verzie a tvary konektora. Viac v článku.

Čo je DVI?

Rozhranie DVI (Digital Visual Interface) slúži na prepojenie monitora s počítačom a zvládne prenášať analógový aj digitálny signál. Konektor, vrátane redukcií na spätnú kompatibilitu, existuje v rôznych variantoch. Rozhranie DVI je stále rozšírené, hoci ide o staršiu technológiu, ktorá už pomaly ustupuje. Čo je DVI? Aká je budúcnosť DVI? A aký je rozdiel medzi DVI-A, DVI-D a DVI-I? Odpovede nájdete v dnešnom článku.

Local Dimming

Local Dimming, čiže lokálne stmievanie, je funkcia, ktorá v televízoroch riadi podsvietenie v tmavých oblastiach. V nich tak môže byť prirodzene znížený jas bez toho, aby v dôsledku toho výraznejšie utrpeli na kvalite jasné oblasti.

Uhlopriečka

Označuje vzdialenosť medzi ľavým spodným a pravým horným rohom displeja. Udáva sa v palcoch, pričom 1" = 2,54 cm. Modely s väčšou uhlopriečkou poskytnú viac pracovného priestoru. Notebooky s menšou uhlopriečkou sú vhodné na časté prenášanie.

Pozorovacia vzdialenosť

Udáva odporúčanú hodnotu vzdialenosti od televízora, pri ktorej vzniká najlepší vizuálny zážitok. Výpočet sa vykonáva na základe veľkosti uhlopriečky a rozlíšenia obrazovky.

LCD LED displej

Ide o typ technológie podsvietenia obrazovky. V prípade LED sú použité svietiace diódy. Výhodami LED podsvietenia sú nízka spotreba a vysoká životnosť.

Upscaling

Prepočítanie obrazu z nižšieho rozlíšenia na vyššie rozlíšenie. Zvyšuje kvalitu obrazu. Moderné televízory dokážu obraz z bežného HD vysielania dopočítať do 4K Ultra HD rozlíšenia.

IPS displej

IPS, čiže In-Plane Switching displej, často označovaný aj ako Super TFT. Ide o jednu z odnoží zobrazovacích technológií LCD. Predstavuje vynikajúci pomer kvality a ceny. Vyniká prirodzeným podaním farieb, nízkou spotrebou a širokým pozorovacím uhlom. Ten dosahuje takmer 180 stupňov. Na displej je preto dobre vidieť zo všetkých strán, zatiaľ čo odtieň farieb zostáva nezmenený.

OLED displej

Často prezývané aj ako zobrazovače budúcnosti. Vo väčšine prípadov nimi bývajú vybavené prémiové produkty. Svojimi vlastnosťami totiž ohromia nejedného náročného zákazníka. Vynikajú najmä širokým rozsahom farieb, nízkou spotrebou a vysokým jasom. Zároveň verne reprodukujú čiernu farbu. Vďaka tomu je na displej dobre vidieť aj na priamom slnku. Úctyhodná je aj šírka pozorovacieho uhla, ktorý dosahuje takmer 180 stupňov.

Typ tunera

Tuner patrí medzi základnú výbavu televízora, vďaka ktorej môžeme sledovať televízne programy. Tunery rozlišujeme podľa zdroja prijímaného signálu: DVB-T (digitálny pozemný signál), DVB-C (káblová televízia), DVB-S (satelitné vysielanie). Nové modely sú vybavené aj druhou generáciou týchto tunerov, prinášajúcich podporu nových kodekov či vyššie rozlíšenie (4K).

Frekvencia spracovania obrazu

Udáva sa v hertzoch (Hz). Vyjadruje počet snímok za sekundu, ktoré môže obrazovka zobraziť. Väčšia hodnota zaručuje plynulejší obraz - dôležité najmä pri športe, akčných filmoch a hrách. Odporúčame obnovovaciu frekvenciu aspoň 100 Hz.

Podpora 3D

3D televízory dokážu vytvoriť ilúziu trojrozmerného obrazu. Na to slúžia 3D okuliare. Elektronické 3D okuliare s napájacím článkom pri aktívnych 3D televízoroch striedavo "zakrývajú" ľavé a pravé oko a výsledkom je priestorový vnem. Pasívna 3D technológia využíva polarizačné 3D okuliare. Divák vidí obraz naraz, ale v každom oku sa mu zobrazuje iná linka, čím sa vytvára 3D dojem.
20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB16