Obnoviť stránku

Tlačiarne

Všetko o tlači | TIPY a TRIKY | NÁVODY

Zháňate novú tlačiareň, ale neviete, ako ju správne vybrať? Alebo už tlačiareň máte, ale neviete, ako ju uviesť do prevádzky? Alebo viete, ako ju uviesť do prevádzky, ale chcete sa lepšie vyznať v tlačových náplniach a formátoch papiera? Prípadne s pomocou tlačiarne zabaviť deti? Nech je to akokoľvek, na tejto stránke nájdete naše najdôležitejšie články o tlačiarňach a tlači.

Spoločnosť HP to s ochranou životného prostredia myslí vážne

Viete, že používaním originálneho spotrebného materiálu prispievate k zlepšeniu životného prostredia? Spoločnosť HP vyvinula jednoduchý recyklačný program na tieto účely. Buďte jeho súčasťou a prispejte k ochrane planéty aj vy.

Tlačová kazeta

Tlačová náplň je výmenná časť tlačiarne, ktorá obsahuje náplň. Pri atramentových tlačiarňach sa nazýva kartridž a pri laserových toner.

Virtual Reality Modeling Language

Tzv. VRML je štandardný súborový formát trojrozmernej vektorovej grafiky, využívaný na tvorbu webovej grafiky, ale aj na 3D tlač farebných modelov.

FDM vs. SLA

Ide o dve rozdielne technológie tlače. SLA používa namiesto trysiek laser, v súčasnosti je však už na ústupe práve v prospech FDM, ktorá pracuje s tryskami.

Tryska

Ide o zariadenie 3D tlačiarne, ktoré realizuje 3D tlač tak, že vlákno roztaví a upraví na potrebnú hrúbku. Teploty v tryske sa najčastejšie pohybujú okolo 250 - 260 °C. Väčšina spotrebiteľských modelov je vybavená len jednou tryskou. Dve trysky pri vyšších modeloch umožňujú dvojfarebnú tlač.

Toner

Je čierny alebo farebný prášok (CMYK: Cyan – modrá, Magenta – červená, Yellow – žltá a Black – čierna). Používaný v laserových tlačiarňach a kopírkach. Na výrobu tonera sú používané rôzne polyméry.

Kartridž

Je označenie pre vymeniteľný zásobník s náplňou v atramentových tlačiarňach.

DPI

Dots per inch (DPI) určuje, koľko obrazových bodov sa vojde do dĺžky jedného palca.

Tlačová hlava

Ide o zariadenie atramentovej tlačiarne, ktoré vykonáva tlač. Pohybuje sa v tlačiarni vodorovne vratne a umiestňuje atrament na papier. Vlastný zásobník atramentu môže, ale nemusí byť súčasťou tlačovej hlavy. Tlačová hlava zaisťuje tlač najčastejšie troch farieb.

Rozhranie tlačiarne

Typ pripojenia (druh konektora), ktorým sa tlačiareň pripája k počítaču alebo sieti. Najrozšírenejším rozhraním je USB. V podnikovej sfére dominuje LAN konektor. Mnohé tlačiarne disponujú aj WiFi rozhraním na bezdrôtové pripojenie.

Maximálne tlačové rozlíšenie

Počet pixelov, ktoré tlačiareň zvládne vytlačiť na danú plochu. Najčastejšie sa udáva v DPI (Dot Per Inch), čo je údaj určujúci, koľko obrazových bodov (pixelov) sa zmestí do dĺžky jedného palca. Vyššie číslo by malo priniesť jemnejší a detailnejší obraz (závisí aj na ďalších parametroch).

Doba tlače prvej strany

Ide o čas, ktorý uplynie od zadania tlače v počítači po tlač prvej strany dokumentu. Táto doba slúži na prvotnú prípravu tlačiarne (kontrola, zahriatie a pod.).

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB02