Obnoviť stránku

Slovník

Čo je to DLSS?

DLSS je jedna z najzaujímavejších technológií, ktorá sa objavila s príchodom grafických kariet NVIDIA GeForce RTX. Ako vlastne funguje a na čo je dobrá?

Frekvencia RAM (OPERAČNÉ PAMÄTE)

Maximálna rýchlosť, akou je pamäť schopná spracovávať dáta. Udáva sa v MHz alebo MT/s a s každou generáciou DDR sa navyšuje 2× vďaka zdvojnásobeniu taktu pamäťovej zbernice. Vplyv vyššej frekvencie na výkon počítača sa však odvíja tiež od ostatných komponentov a typu využívaných aplikácií.

Latencia RAM (operačné pamäte)

Latencia RAM udáva čas, ktorý spotrebuje pamäťový radič, keď vyšle príkaz na pamäte RAM a načíta dáta. Latencia CAS (napr. CL9-9-9-24), ktorú nájdete bežne v špecifikáciách operačných pamätí, však opisuje len celkový počet cyklov, nie čas ich trvania v ns.

Ako skombinovať základnú dosku, grafickú kartu a procesor

Radi by ste si postavili vlastný počítač, ale úplne presne neviete, ako na to? Radi vám pomôžeme, pretože veľmi dobre poznáme ten slastný pocit, ktorý sprevádza úspešné prvé nabootovanie nového počítača. Poradíme vám nielen ako po technickej stránke zostaviť počítač, ale budeme sa sústrediť aj na správny výber základnej dosky, grafickej karty a procesora.

Čo je procesor?

Procesor je hlavnou výpočtovou a riadiacou jednotkou osobných počítačov, ale aj ďalších zariadení, napríklad mobilných telefónov. Hlavnými výrobcami procesorov pre osobné počítače sú spoločnosti Intel a AMD. Procesory fungujú na báze spracovania binárnych operácií. Ako? Dozviete sa v našom článku.

RAID diskové polia

RAID (Redundant Array of Independent Disks) je technológia ukladania dát, ktorá umožňuje vytvoriť z viacerých fyzických diskov jeden úložný priestor. Existujú rôzne typy polí RAID a každý z nich ponúka inú úroveň výkonu, kapacity úložiska a spoľahlivosti.

Cache

Vyrovnávacia pamäť, ktorá uchováva dáta na ich následný rýchly prístup. Jej výhodou je veľká rýchlosť a krátka prístupová doba. Pamäť cache nájdeme pri procesoroch, pevných diskoch a pod.

Cache v procesore

Pamäť priamo v procesore určená na zrýchlenie práce. Čím vyššia hodnota, tým vyššia rýchlosť.

Čo je TDP procesora?

TDP procesora (Thermal Design Power) je najvyšší možný tepelný výkon procesora, ktorý môže byť dosiahnutý pomocou štandardných aplikácií. Udáva, aké veľké množstvo tepla potrebuje chladiaci systém počítača odviesť od procesora, aby ho ochránil pred príliš vysokými teplotami, ktoré nebude schopný uniesť. Hodnota navrhnutého tepelného výkonu je výrobcom špecifikovaná pre každú súčiastku (procesory, ale aj grafické karty, a podobne). Vyššie TDP majú spravidla výkonnejšie procesory. S jeho vzrastajúcou hodnotou však rastú tiež nároky na chladenie. Jednotkou TDP je Watt.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB12