Obnoviť stránku

Novinky Alza Auto

Ako vybrať a vymeniť autožiarovku?

Potrebujete vymeniť žiarovku na svojom automobile a neviete si poradiť s výberom? Nerozumiete označeniu alebo potrebujete poradiť, na aké parametre sa zamerať a na čo si dať pozor? Ktoré žiarovky svietia lepšie? Náš článok vám túto problematiku osvetlí. Navyše sa dozviete, za akých podmienok môžete nahradiť svoje obyčajné halogénové autožiarovky silnejším typom LED.

Nová norma na detské autosedačky. S čím treba počítať a aké nastanú zmeny?

Nová norma ECE R129 začne platiť od septembra 2023 a prináša zmeny hlavne v oblasti bezpečného cestovania detí. Aké pravidlá nová norma určuje a ako to bude s pôvodnými autosedačkami? Všetko sa pokúsime objasniť v našom článku.

Ako a kedy prezuť na letné pneumatiky?

So začiatkom jarného obdobia sa pre motoristov spája nutnosť výmeny zimných pneumatík za letné. Pneuservisy v tomto období často praskajú vo švíkoch, preto nie je od veci sa spoľahnúť na svoj um a prezuť kolesá svojpomocne. Aký je presný postup, čo je na to potrebné a na čo si dať pozor? Dozviete sa v tomto článku.

Ako na výber motorového oleja

Výber správneho motorového oleja je dôležitý nielen pre dlhú životnosť motora vášho automobilu alebo motocykla. Poradíme vám, podľa čoho sa pri výbere riadiť, aj kedy a ako sa vykonáva výmena oleja.

Ako na správne skladovanie pneumatík?

Na uskladenie pneumatík je najlepšie sucho, chlad a tma. Tiež záleží na spôsobe uloženia, pneumatiky sa totiž môžu pri skladovaní deformovať. Čo robiť, než pneumatiky uskladníte a ako pri skladovaní spomaliť ich starnutie? Dozviete sa v článku.

Rozmery pneumatík – vyznáte sa v nich?

Tápete pri výbere pneumatík? Alebo vás len zaujíma, aký majú význam jednotlivé hodnoty v značení ich rozmerov? Práve to tento článok prehľadne vysvetľuje. Pozrieme sa aj na rozmery ráfikov alebo na to, či môžete používať aj iné pneumatiky, než ktoré sú uvedené v technickom preukaze vášho auta.

Výmena motorového oleja – ako na to?

Výmenu oleja v motore klasického auta zvládne každý domáci majster. Nejde o nič náročné – postup pre vás máme v tomto článku. Koľko peňazí vám môže výmena svojpomocne ušetriť a oplatí sa vôbec?

Rýchlostný index pneumatík – čo to je?

Podľa rýchlostného indexu pneumatík spoznáme ich maximálnu konštrukčnú rýchlosť. Kde tento index nájdeme, čo znamenajú jeho jednotlivé hodnoty a prečo je dôležité ho pri kúpe pneumatík riešiť? Dozviete sa v článku.

Správny tlak v pneumatikách – všetko, čo potrebujete vedieť

Tlak v pneumatikách výrazne ovplyvňuje spotrebu auta aj jeho jazdné vlastnosti, vrátane bezpečnosti a komfortu. Je preto dôležité na správny tlak v pneu dbať. Ako často a na aký tlak pneumatiky hustiť? A čo by ste mali o hustení vedieť?

Značenie pneumatík – ako ľahko spoznať rozmery, rok výroby alebo zimné pneu?

Značenie pneumatík je plné najrôznejších údajov, a mnoho z nich sa hodí pri výbere poznať. Poradíme vám, ako tieto údaje čítať a na ktoré z nich sa pri výbere pozerať.

Minimálna hĺbka dezénu – aká je u nás a aká v Európe?

Každý správny vodič by mal vedieť, aká je minimálna hĺbka dezénu pneumatiky, s ktorou smie jazdiť. Mal by aj vedieť odhadnúť, koľko vzorky mu ešte zostáva a kedy nastane vhodný čas na výmenu. Že to neviete? Nevadí! Náš článok vám dá na tieto veci odpovede. Navyše, pre informovaných obsahuje aj ďalšie cenné poznatky o vplyve hĺbky dezénu na bezpečnú jazdu. Tak hor sa do čítania!

Prevádzkové kvapaliny v aute – ktoré dopĺňať a ako často?

V aute nájdeme hneď niekoľko kvapalín, pri ktorých je nutné myslieť na pravidelnú výmenu, a často aj na doplňovanie. Niečo zvládnete svojpomocne, inokedy je ale potrebné zveriť auto do rúk mechanika.

Výmena brzdovej kvapaliny – radšej hneď než neskoro

Dobrý stav brzdovej kvapaliny je dôležitý, aby vaše auto správne brzdilo. Je preto nutná pravidelná výmena brzdovej kvapaliny. Koľko stojí výmena v servise? Ako prebieha a dá sa urobiť svojpomocne? A ako sa vyznať v brzdových kvapalinách? Poradíme vám.

Dezinfekcia a čistenie klimatizácie v aute – ako na to?

Pravidelné čistenie klimatizácie auta by si mal osvojiť každý majiteľ vozidla. V nečistenej klimatizácii sa totiž množia baktérie a plesne, ktoré následne vdychujeme. Môžeme kvôli nim aj ochorieť. Čistenie klimatizácie v aute je pritom lacné a zvládnete ho aj sami. Čo všetko by ste mali vedieť o údržbe klimatizácie? Poradíme v článku.

Štartovanie pomocou káblov – čo a ako, keď sa autobatéria nechce prebrať?

V zime sa vám to môže stať ľahko. Snažíte sa odísť, ale auto odmieta naštartovať. Zrejme je to tým, že je batéria príliš vybitá. V takej chvíli pomôžu štartovacie káble vyvedené z druhého auta. Ako ich pomocou auto správne naštartovať? A ako takýmto situáciám predchádzať?

Sieť servisných partnerov pre montáž nezávislého kúrenia

Do našej ponuky sme nedávno zaradili aj nezávislé kúrenie do auta. Ich inštaláciu zvládne zručný kutil sám. Ak si ale nie ste istí svojimi schopnosťami, dohovorili sme pre vás spolupráci s niekoľkými partnermi, ktorí vám jednotku nezávislého kúrenia do auta odborne namontujú. Nižšie nájdete ich zoznam podľa krajov a tiež mapu.

Čo je MirrorLink?

MirrorLink je funkcia, ktorá umožňuje pripojiť telefón k displeju automobilu. Obsah sa potom priamo zrkadlí medzi oboma displejmi, avšak celý systém má hneď niekoľko nevýhod, z ktorých hlavnou je takmer nulová podpora v moderných telefónoch. Ako funguje MirrorLink a ktoré telefóny ho dnes ešte podporujú?

Najlepšia navigácia do auta

Či už vyrážate autom na cesty párkrát ročne, alebo jazdíte denne, spoľahlivá navigácia sa hodí v akejkoľvek situácii. Ide o parťáka, ktorý vás zdarne dovezie na miesto dôležité schôdzky či dovolenky. Povieme si viac o navigáciách pre vodiča kamiónu aj o základných navigačných aplikáciách pre mobilný telefón.

Filter pevných častíc (DPF) – problémy a údržba

Filter pevných častíc. Zradné zariadenie na úpravu emisií, ktorého sa motoristi často boja hlavne vo vzťahu s drahými opravami. Pritom stačí málo a môže slúžiť stovky tisíc kilometrov. Čo je filter pevných častíc? Ako sa správať k vozidlu, v ktorom sa nachádza DPF filter? Na to nájdete v našom článku odpoveď..

Cesta autom do Chorvátska (2022) – RADY A TIPY

Cesta na dovolenku autom do Chorvátska je počas leta celkom oriešok. Prinášame vám niekoľko tipov a variantov trás, ako do Chorvátska cestovať v roku 2022. Cez Rakúsko a Slovinsko aj cez Maďarsko. Trasy po diaľniciach aj cestách bez diaľničných známok a mýta.

20 ďalších...

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB06