Obnoviť stránku

Naše predajne zostávajú otvorené a obslúžime všetkých zákazníkov. Viac informácií o aktuálnych opatreniach nájdete tu.

Ako vybrať kombinovaný sporák

Aktualizované

Kombinované sporáky patria medzi najobľúbenejšie. Spájajú v sebe výhody efektívnej plynovej varnej dosky a praktickej elektrickej rúry. A podľa čoho tento spotrebič vybrať? Poradíme vám, na aké parametre sa zamerať a aké funkcie môžu byť pre vás užitočné.

Ako vybrať kombinovaný sporák

Pár tipov pri výbere kombinovaného sporáku:

  1. Podľa dispozícií kuchynskej linky si zistite, akú šírku sporáku hľadáte – 50 alebo 60 cm?

  2. Objem rúry vyberajte s ohľadom na počet ľudí v domácnosti.

  3. Sledujte ponuku funkcií, niektoré sa vám môžu hodiť. Odporúčame napríklad samočistiacu funkciu rúry alebo časovač.

Dôležité parametre pri výbere kombinovaného sporáku

Šírka sporáka

S ohľadom na dispozície vašej kuchyne je potrebné pri výbere sporáka začať pri jeho rozmeroch, resp. šírke. Najčastejšie sa stretnete so šírkou sporáka 50 cm alebo 60 cm. Pokiaľ do vašej kuchyne potrebujete užší model, nemusíte mať obavy, že sa budete musieť zmieriť s malou rúrou. Na trhu nájdete aj sporáky, ktoré aj v užšom variante disponujú rúrou s objemom 60 – 70 litrov.

Vnútorný objem rúry

Vnútorný objem by mal vyhovovať počtu členov v domácnosti, respektíve ich potrebám. Menší objem sa rýchlejšie a lacnejšie vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zase umožní piecť objemnejšie pokrmy.

Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom rúry okolo 45 litrov. Pre 3 až 4-člennú domácnosť odporúčame siahnuť po rúrach s objemom 50 až 70 litrov. Pre viacčlenné rodiny sú vhodné rúry s objemom nad 70 litrov.

Energetický štítok a trieda energetickej účinnosti

Každý kombinovaný sporák je opatrený energetickým štítkom, na ktorom nájdete informáciu o objeme rúry, o spotrebe elektriny na jeden pečiaci cyklus aj o celkovej energetickej náročnosti daného modelu. Čím vyššia trieda, tým je spotrebič úspornejší a efektívnejší. Kombinované sporáky najčastejšie spadajú do energetickej triedy A.

Sprievodca svetom energetických štítkov

Príkon

Príkon má vplyv na to, ako rýchlo sa vaša rúra dokáže rozohriať na požadovanú teplotu. Čím vyšší príkon, tým bude mať rúra rýchlejší ohrev a výkonnejšie pečenie. S príkonom úzko súvisí aj spotreba energie, pretože čím vyšší príkon, tým vyššia je spotreba. Avšak rúry s nízkym príkonom do 2 000 W budú pomalšie, čo vám nemusí vyhovovať. Odporúčame teda sporáky s príkonom okolo 3 000 W, ktoré sú považované za dostatočne výkonné.

Plynová varná doska

Pri plynovej varnej doske toho veľa nevymyslíte, avšak je pár vlastností, ktoré by sme mali spomenúť.

Na plynových varných doskách bývajú mriežky liatinové alebo smaltové. Vždy záleží na ich konkrétnej stavbe, napriek tomu môžeme odporučiť skôr mriežky liatinové – lepšie sa udržujú a hrnce sa po nich dobre presúvajú.

Elektrické zapaľovanie plynového horáka by malo byť samozrejmosťou pri každej plynovej varnej dosky, rovnako ako poistka horáka.

Štandardne nájdete kombinovaný sporák so 4 plynovými horákmi. Výnimočne natrafíte pri kombinovanom sporáku na plynové varné dosky s 3 alebo s 5 horákmi.

Vybavenie a funkcie elektrickej rúry

Pri kombinovanom sporáku vám rúra ponúkne na výber viac možností ako plynová varná doska. Ide predovšetkým o jej výbavu a funkcie, ktoré pomáhajú s prípravou chutnejších a zdravších pokrmov a uľahčujú údržbu. Záleží potom už na vás, či zostanete pri tradičnom spôsobe pečenia, alebo chcete využívať horúci vzduch či gril alebo či zainvestujete do rúry s parnou funkciou.

Funkcie a programy elektrickej rúry

  • Tradičné pečenie – bežná funkcia, pri ktorej sa aktivuje horné aj spodné výhrevné teleso. Funkcia je vhodná na pečenie všetkých druhov jedál na jednej úrovni.

  • Horúci vzduch – ventilátor s vykurovacím telesom rozháňa horúci vzduch po celom vnútrajšku rúry a udržuje tak rovnomernú teplotu vo všetkých jej častiach. Pri teplovzdušnom pečení môžete piecť niekoľko plechov naraz. Pečený pokrm sa prúdiacim teplým vzduchom nielen pečie, ale aj vysušuje, čo mu dodá chrumkavosť, avšak nemusí to byť vhodné pri všetkých receptoch.

  • Gril – funkcie s otočným roštom, ktorá vám umožní pripraviť si chrumkavé pečené kurča alebo iné mäsové pochúťky.

  • Rozmrazovanie – možno použiť na urýchlenie rozmrazovania jedál na izbovú teplotu. Priebeh rozmrazovania je maximálne šetrný, aby si pokrm ponechal svoju chuť aj arómu.

  • Parné funkcie – nazývané tiež PlusSteam alebo SteamBake, umožnia docieliť lepšie výsledky pri príprave jedla. Napr. ak pečiete domáci chlieb, pridanie pary zaistí jeho lesklejšiu farbu, chrumkavejšiu kôrku a chutnejšiu textúru.

Doplnkové vybavenie elektrickej rúry

  • Časovač – funguje ako minútka. Umožňuje nastaviť dobu pečenia a vy sa tak môžete venovať iným činnostiam bez toho, aby ste museli strážiť čas. Po uplynutí nastaveného času sa ozve zvukový signál, pri niektorých modeloch sa rúra sama aj vypne.

  • Samočistenie – veľmi uľahčí údržbu a čistenie rúry. Stretnúť sa môžete s katalytickým alebo pyrolytickým čistením, ale aj s čistením pomocou vodnej pary.

  • Tlmené zatváranie dvierok – zaručuje veľmi tiché a šetrné zatváranie dvierok rúry s tlmeným dovieraním, a to aj bez vašej asistencie. Stačí iba jemný dotyk.

  • Termosonda – kontroluje vami nastavenú teplotu vo vnútri pokrmu, napríklad veľkých porcií pečienky. Stačí ju vpichnúť do mäsa a nastaviť požadovanú teplotu. V návode je vždy uvedené, aká teplota je optimálna na prípravu jednotlivých druhov mäsa. Po skončení pečenia sa rúra automaticky vypne, prípadne sa spustí aj zvukový signál

  • Push gombíky – predstavujú špeciálnu dizajnovú aj praktickú vymoženosť. Gombíky s Push (= zatláčacou) úpravou bývajú veľmi pohodlné na ovládanie a dodávajú rúre elegantný vzhľad. Zatlačením totiž získate hladký rovný panel, ktorý sa ľahko čistí.

  • Teleskopické vysúvanie plechu – uľahčí manipuláciu s plechom pri pečení, pretože vám dovolí vysunúť takmer celý pekáč bez toho, aby ste ho museli pridržiavať. Podlievanie a dochucovanie jedál počas prípravy je tak oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie.

  • Zabudovaná umývačka riadu – riešite nedostatok priestoru v malej kuchyni? Kombinovaný sporák so zabudovanou umývačku môže byť vhodnou alternatívou. Treba ale počítať s menším objemom rúry aj umývačky.

Farba kombinovaného sporáka

Kombinovaný sporák je voľne stojaci spotrebič, ktorý je v rámci kuchynskej linky stále „na očiach“. Pokiaľ už máte svojich favoritov po funkčnej a konštrukčnej stránke, môžete si vyberať aj po stránke dizajnovej. Sporák totiž nemusí byť len biely, na trhu sú aj sporáky vo vyhotovení nerez, antracit/bronz, jazmín/bronz a ďalšie.

Typy kombinovaných sporákov

Kombinované sporáky so šírkou 50 cm

Kombinované sporáky so šírkou 50 cm

  • Užšie varianty vhodné aj do menších priestorov
  • Podľa konštrukcie ponúknu menšiu aj väčšiu rúru

Do menších kuchýň alebo všade tam, kde to dispozícia kuchynskej linky vyžaduje, sa hodia kombinované sporáky so šírkou 50 cm. Menšia šírka však nemusí nutne znamenať malý objem rúry. Na trhu tak môžete zohnať kombinovaný sporák v šírke 50 cm s rúrou do 50 litrov, ale aj s veľkou rúrou s objemom až 70 litrov. Užší rozmer sa potom samozrejme prejaví na veľkosti varnej dosky.

Výhody a nevýhody
  • Zaberú menej miesta
  • Možnosť výberu malého aj veľkého objemu rúry
  • Veľký výber modelov
  • Menšia varná doska
Kombinované sporáky so šírkou 60 cm

Kombinované sporáky so šírkou 60 cm

  • Širší variant kombinovaného sporáka
  • Nemusia automaticky znamenať veľký objem rúry

Kombinovaný sporák so šírkou 60 cm väčšinou disponuje aj objemnejšou rúrou na pečenie a samozrejme poskytuje rozmernejšiu varnú dosku. Pri výbere ale dávajte pozor, pretože aj širší model kombinovaného sporáka môže byť vybavený iba malou rúrou na pečenie. Všetko závisí od jeho konštrukcie či od veľkosti odkladacieho priestoru na plechy.

Výhody a nevýhody
  • Spravidla veľký objem rúry
  • Priestranná varná doska
  • Zaberie viac miesta
  • Menší výber modelov
Kombinované sporáky s klasickou rúrou na pečenie

Kombinované sporáky s klasickou rúrou na pečenie

  • Vhodné do všetkých domácností
  • Široký výber modelov

Kombinovaný sporák s klasickou rúrou na pečenie neponúkne žiadne nadštandardné funkcie na dokonalejšiu prípravu jedla, však býva cenovo dostupnejší a nenáročnej domácnosti poskytne všetko, čo na prípravu pokrmu potrebuje. Pri klasickej rúre na pečenie môžete čakať typy ohrevov horný, dolný, kombinovaný, ventilátor, rozmrazovanie, prípadne gril.

Výhody a nevýhody
  • Ponúkajú všetky základné programy a funkcie
  • Hodia sa do nenáročnej domácnosti
  • Dobrý pomer cena/výkon
  • Chýbajú im najmodernejšie funkcie na prípravu jedla
Kombinované sporáky s horkovzduchom

Kombinované sporáky s horkovzdušnou rúrou

  • Elektrická rúra s kruhovým výhrevným telesom
  • Jednoduché a rovnomerné pečenie rôznych pokrmov

Teplovzdušné rúry sú podobné rúram klasickým, ale sú navyše vybavené kruhovým výhrevným telesom. Niekedy sú tieto rúry označované ako rúry s pravým horúcim vzduchom. Je totiž rozdiel, či rúra disponuje iba ventilátorom, ktorý len rozháňa teplý vzduch, alebo aj kruhovým výhrevným telesom, ktorý má vlastný zdroj tepla a vháňa do rúry už ohriaty vzduch. Horúci vzduch umožňuje lepšiu a rovnomernú prípravu jedál. V teplovzdušnej rúre môžete piecť viac plechov s rôznymi potravinami naraz, pretože vône a chute jednotlivých vrstiev sa nepremiešajú.

Výhody a nevýhody
  • Ohriaty vzduch vstupuje do rúry rovnomerne
  • Rovnomerná a rýchlejšia príprava jedla
  • Pečenie dvoch a viacerých odlišných jedál naraz
  • Šetria čas aj peniaze
  • Rúry bez kruhového výhrevného telesa horúci vzduch len rozháňajú
Kombinované sporáky s parnou funkciou

Kombinované sporáky s parnou funkciou

  • Para pomôže dosiahnuť lepšie výsledky pri príprave jedál
  • Pridanie páry vylepší chuť aj štruktúru pokrmu

Kombinovaný sporák s parnou funkciou umožňuje pridanie pary k horúcemu vzduchu zo začiatku pečenia, čím dosiahnete kyprého a vláčneho vnútra a chrumkavej kôrky na povrchu. Pozor, nejde o varenie v pare. Parnú funkciu oceníte najmä pri príprave domáceho pečiva, kysnutých ciest a koláčov, ale tiež pri pečení mäsa a ďalších jedál.

Výhody a nevýhody
  • Pridanie pary zaistí lepšie výsledky pri pečení
  • Múčniky lepšie vykysnú a mäso sa nevysušuje
  • Pečivo má lepšiu farbu a lesklejší povrch
  • Vyššia obstarávacia cena

Najčastejšie otázky pri výbere kombinovaného sporáka

Aké sú prednosti teplovzdušnej rúry?

Oproti klasickým rúram modely s horúcim vzduchom distribuujú teplo rovnomerne v celej rúre. Vďaka tomu je možné piecť niekoľko plechov súčasne. Jednoducho povedané, teplovzdušná rúra umožňuje pečenie vo viacerých úrovniach naraz, čo vám ušetrí čas, energiu aj peniaze. Výkonný ventilátor s kruhovým výhrevným telesom nielen zaisťuje rovnomerné prúdenie vzduchu, ale tiež bráni zmiešavaniu vôní a chutí jednotlivých jedál.

Čo znamená pyrolýza, katalýza alebo vodné čistenie?

Ide o spôsoby, ako udržať takmer bez námahy čistý vnútrajšok rúry.

  • Pyrolytické čistenie

Pyrolytická rúra sa po aktivácii samočistiaceho programu rozohreje na veľmi vysoké teploty (až 500 °C), pri ktorých spáli všetky nečistoty na popolček. Potom stačí povrch po vychladnutí (ideálne ešte keď je mierne zahriaty) len pretrieť mokrou handričkou a je hotovo.

Katalytické rúry, sú vybavené špeciálnym vnútorným obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Vďaka nemu rúra do seba ako špongia natiahne mastnotu a nečistoty, ktoré teplom následne zoxidujú a odparia sa v priebehu bežného pečenia.

Tomuto spôsobu čistenia sa hovorí aj AquaClean alebo EcoClean. Takéto rúry na pečenie možno vďaka ich špeciálnej úprave vnútra čistiť len za pomocou pary. Vodu nalejete na pekáč a spustíte funkciu čistenia vodnou parou. Para zmäkčí nečistoty a napučí pripáleniny, ktoré cca po pol hodine, kedy sa skončí čistiaca funkcia, stačí zotrieť utierkou.

Ako čistiť rúru bez samočistiacej funkcie?

Najlepšie je, keď rúru vyčistíte po každom pečení a ideálne kým úplne nevychladne. V takom prípade vám postačí handrička namočená v teplej vode a trochu čistiaceho prostriedku. Tento postup však dodržiava málokto, a tak nečistoty v rúre zasychajú a pri ďalšom pečení sa ešte viac pripekajú. Čistenie je potom namáhavejšie, ale treba mať na pamäti, že na povrch rúry musíme opatrne, aby sme ho nepoškriabali. Nečistoty v rúre teda nikdy nedrhnite škrabkou, drôtenkou alebo iným ostrým predmetom. Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky.

Na čistenie rúry používajte mäkkú hubku a správny čistiaci prostriedok. Najjednoduchší a zaručený spôsob, ako si poradiť s mastnotou a odolnými pripáleninami, sú špeciálne čističe na rúru. Majú praktický rozstrekovač, vďaka ktorému sa ľahko dostanete aj na menej prístupné miesta, sú šetrné, zdravotne nezávadné a účinné. Na pomoc si môžete vziať aj pomocníkov zo špajze. Osvedčené prostriedky sú jedlá sóda a ocot. Z jedlej sódy a teplej vody vytvorte pastu, ktorou potrite steny vnútra rúry a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, ideálne cez noc. Pri čistení rúry octom potrite pripáleniny na stenách a roštoch handričkou namočenou v octe. Potom rúru rozohrejte na cca 150 °C a po dosiahnutí nastavenej teploty rúru vypnite. Lepšie výsledky docielite trochou vody v hrnci, ktorá pri odparovaní pomôže pripáleniny ešte viac zjemniť.


Pozn.: Podrobnejší návod aj ďalšie odporúčania a tipy nájdete v našom článku Ako vyčistiť rúru.


Slovník pojmov

P-DC1-WEB21