Obnoviť stránku

Ako vybrať kávovar

Aktualizované

Kto by si nechcel každý deň dopriať pravé talianske espresso, cappuccino s bohatou mliečnou penou a iné kávové špeciality? Ak túžite po vychutnávaní lahodných šálok kávy v pohodlí domova, potom sa nezaobídete bez kvalitného kávovaru. Na trhu je hneď niekoľko druhov, a preto vám poradíme, ako vybrať ten najvhodnejší.

Ako vybrať kávovar

Pred výberom kávovaru je kľúčové ujasniť si pár základných vecí:

  1. Premyslite si, ako často budete kávovar používať.

  2. Rozhodnite sa, či budete piť rôzne druhy kávy, alebo vám stačí káva z kapsuly.

  3. Spočítajte, koľko peňazí chcete do prístroja investovať. A to nielen pri nadobudnutí, ale aj na jeho prevádzku.

Sprievodca ako vybrať kávovar s Robertom Trevisanom

Typy kávovarov

Kapsľové espressovač

Kapsulový espressovač

  • Jednoduchá a rýchla príprava nápojov
  • Možnosť výberu z mnohých kapsúl
  • Menšie rozmery prístroja
  • Ideálny do domácnosti

Kapsulový kávovar nepripravuje kávu z jemne namletých kávových zŕn ako väčšina ďalších typov pressomatov, ale zo špeciálnej kapsuly. Tú stačí len vložiť na určené miesto a prístroj sa o všetko ostatné postará. Príprava kávy aj údržba kávovaru je vďaka tomu jednoduchá a rýchla. A pretože je kapsulový kávovar jedným z najlacnejších variantov na trhu, patrí medzi najobľúbenejšie pressovače do domácnosti.

Výhody a nevýhody
  • Nízka obstarávacia cena
  • Rýchla a čistá prevádzka
  • Malé rozmery prístroja
  • Výber z mnohých druhov kapsúl (nielen kávových)
  • Bez nutnosti dokupovať mlynček na kávu
  • Vhodné na občasné varenie kávy
  • Vyššie náklady na obstaranie kapsúl
  • Kávu nemožno pripraviť z pomletých zŕn
  • Nemožno pripraviť dve šálky kávy naraz
pákovýkávovary

Pákový kávovar

  • Na prípravu nápojov z mletej kávy
  • Výslednú chuť ovplyvňujete vy
  • Ručné mletie aj odmeriavanie
  • Ideálne pre kávových nadšencov

Pákové kávovary sú perfektnou voľbou pre milovníkov kávy, ktorí majú radi celý proces prípravy od zrnka až po hotovú šálku pod kontrolou. Na výslednej chuti kávy má totiž obrovský podiel obsluha kávovaru. Pákové kávovary nemávajú zabudovaný mlynček a dávkovač na kávu, preto bude príprava záležať úplne na vás a na vašich znalostiach zákonitostí prípravy vynikajúcej šálky kávy.

Výhody a nevýhody
  • Príprava kávy pod kontrolou
  • Chuť kávy ovplyvňuje obsluha
  • Ideálne pre prípravu rôznych druhov káv
  • Vhodné pre kávových nadšencov
  • Nezaobídete sa bez mlynčeka na kávu
  • Po príprave kávy je potrebné páku vyčistiť od kávovej usadeniny
  • Náročnejšie na čas
Plne automatický espressovač

Plne automatický espressovač

  • Jednoduchá a rýchla príprava kávy
  • Čerstvá káva na stlačenie jedného tlačidla
  • Vhodné pre firmy aj domácnosti
  • Bez ďalších nákladov na mlynček na kávu

Automatické kávovary sú perfektné pre každého, kto si rád dopraje aj viac šálok vynikajúcej kávy denne. Stačí stlačiť jedno tlačidlo a kávovar sa postará o namletie čerstvej kávy, zhutnenie, prípravu aj upratovanie. Za plne automatický kávovary si stovku priplatíte, ale výsledok stojí za to. Hodí sa do domácností aj do firemných kuchyniek.

Výhody a nevýhody
  • Príprava kávy jedným tlačidlom
  • Súčasťou kávovaru je aj mlynček
  • Čerstvo namletá káva bez práce
  • Prístroj sa sám vypláchne, odvápni aj vyčistí
  • Vyššia cena
  • Väčšie rozmery
mokakanvičky

Moka kanvičky

  • Káva so špecifickou chuťou
  • Ideálne pre labužníkov a cestovateľov
  • Nízke obstarávacie náklady
  • Viac kofeínu v jednej šálke

Ak nechcete míňať veľa peňazí za kávovar, ale aj napriek tomu túžite po silnej káve, kúpte si moka kanvičku. Moka kanvička vám pomôže rýchlo pripraviť vynikajúcu kávu veľmi podobnú espressu, a to len s pomocou sporáka alebo elektrickej zásuvky.

Výhody a nevýhody
  • Pripraví silnú kávu podobnú espressu
  • Nízka obstarávacia cena
  • V mnohých veľkostiach
  • Vhodná na cesty aj do karavanov a obytných áut
  • Niektoré vhodné na indukciu
  • Zložitejšia príprava kávy
  • Je potrebný mlynček alebo namletá káva z obchodu
  • Vždy je nutné pripraviť maximálne množstvo kávy
  • Káva môže mať spálenú chuť
frenchpress

French press

  • Jemná chuť bez nádychu pripálenia
  • Používa sa káva zomletá na hrubo
  • Jednoduchá a rýchla príprava
  • Možno použiť aj na prípravu čaju

Ďalšou lacnou alternatívou kávovarov je French press. Ten dokáže pripraviť kvalitnú kávu za priaznivú cenu rovnako ako moka kanvička, ale bez arómy pripálenia. Do French press sa používa na hrubo namletá káva, ktorá sa zalieva horúcou vodou a po premiešaní a lúhovaní sa stlačí filtrom, vďaka ktorému sa oddelí usadenina od kávového nápoja. French press je možné navyše použiť aj na prípravu sypaného čaju.

Výhody a nevýhody
  • Rýchla príprava kávy
  • Nízke obstarávacie náklady
  • Káva bez arómy pripálenia
  • Vhodné aj pre prípravu čaju
  • Filter nezachytáva kávové oleje a zachováva arómu kávy
  • Káva sa po príprave musí ihneď servírovať
  • Zrnká kávy je potrebné správne namlieť
  • Nemožno pripraviť kávu s jemne namletými zrnami
prekvapkávače

Prekvapkávače

  • Pripravia viac kávy naraz
  • Jemnejšia chuť ako espresso
  • Fungujú na princípe scedenia cez filter

Pijete radi slabšiu kávu počas celého dňa? Potom sa vám oplatí siahnuť po prekvapkávači. Pripraví vám rovno celú kanvicu jemnej kávy s menej výraznou arómou a udrží ju dlho teplú. Uvarenie celej kanvice kávy trvá dlhšie ako príprava jednej šálky. Preto vyberajte kávovar s nadštandardnými funkciami, ako je napr. časovač. Vďaka nemu sa budete prebúdzať k už uvarenej káve, ktorú si potom stačí len vychutnať.

Výhody a nevýhody
  • Príprava väčšieho množstva kávy naraz
  • Mnoho nadštandardných funkcií
  • S papierovou filtráciou aj bezfiltračným systémom
  • Nie je potrebné ihneď servírovať
  • Nekvalitný filter môže ovplyvniť chuť pripravenej kávy
  • Papierový filter zachytáva kávové oleje, ktoré vytvárajú kávové arómy

Slovník pojmov – kávovary 

Kapsuly

Malé nádobky s predpripravenou kávovou zmesou určenou do kapsulových kávovarov. Umožní jednoduchý spôsob prípravy nápojov. Na trhu je nepreberné množstvo chutí vrátane cappuccina, latte macchiata alebo napríklad čokolády. Jednotlivé kapsuly je možné spravidla použiť len pre kávovar daného výrobcu. Vkladajú sa do pripravených pozícií v kávovare, po použití sa prázdna nádobka vyhadzuje.

Espresso

Espresso je kávový nápoj s objemom približne 30 ml vyrobený pod tlakom asi 9 barov. Odporúčaný čas extrakcie je 20 - 30 sekúnd. Servíruje sa v šálke s objemom 60 - 90 ml.

Crema

Jemná a hustá kávová pena na povrchu správne pripraveného espressa.

Slovník pojmov

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB11