Vodný kameň usadený v dutinách kávovara môže spôsobovať rad problémov, a tak je treba proti nemu účinne bojovať. Odstránenie vodného kameňa z kávovaru pritom nie je nijako ťažké a vystačíte si s bežne dostupnými prostriedkami. V našom článku sa dozviete, ako vykonať krok za krokom odvápnenie kávovaru kyselinou citrónovou alebo odvápnenie kávovaru octom. Pokiaľ si radi vychutnáte dobrú kávu, venujte potrebnú starostlivosť aj vášmu kávovaru, ku ktorého odvápneniu vám postačí necelá hodinka.
Odvápnenie kávovaru čiže odstránenie vodného kameňa z jeho útrob by ste mali vykonávať pravidelne hneď z niekoľkých dôvodov. Medzi tie podstatné patrí ochrana spotrebiča, pretože vodný kameň usadený na vykurovacích špirálach spomaľuje ohrievanie vody. Dochádza tak ku zvyšovaniu spotreby energie, v horšom prípade môže dôjsť až k zničeniu tepelnej ochrany kávovaru. Ďalej je nutné vykonávať odstránenie vodného kameňa z kávovaru z hygienických dôvodov. Na usadenom vodnom kameni sa totiž radi usídľujú a množia kolónie zdraviu škodlivých baktérií, uvoľňovanie vodného kameňa navyše negatívne ovplyvňuje chuť pripravenej kávy.
Pokiaľ máte novší typ kávovaru, najskôr vás prístroj sám upozorní na potrebu odstránenia vodného kameňa. V prípade starších alebo jednoduchších modelov musíte na odvápnenie kávovaru myslieť sami a brať do úvahy dva hlavné faktory, ktorými sú frekvencia používania kávovaru a tvrdosť vody vo vašej domácnosti. Čím je tvrdosť vody vyššia, tým častejšie by malo odvápnenie kávovaru prebehnúť. Odborníci odporúčajú vykonávať odvápnenie kávovaru každé tri mesiace v prípade, že kávovar používate častejšie počas dňa a voda vo vašej domácnosti je skôr tvrdšia, rozhodne neurobíte chybu, keď vykonáte odstránenie vodného kameňa z kávovaru každý mesiac.
Novšie kávovary mávajú vlastné výrobcom odporúčané odvápňovacie tablety alebo tekuté odvápňovače, pomocou ktorých ľahko urobíte odvápnenie kávovaru. Pokiaľ ich však nemáte po ruke, postačia aj veci, ktoré máme doma. Ide o ocot a kyselinu citrónovú, teda o prostriedky, ktoré bývajú bežnou súčasťou každej domácnosti. Obe látky sú chemicky kyslé a zdravotne nezávadné, a preto sú maximálne vhodné na odvápnenie kávovaru.
V nasledujúcom návode vám krok za krokom ukážeme, ako postupovať pri odvápnení kávovaru kyselinou citrónovou aj pri odvápnení kávovaru octom. Pamätajte na to, že obe látky je nutné použiť v zriedenej forme, aby ste pri odstraňovaní vodného kameňa neporušili povrch výhrevných špirál.
Odvápnenie kávovaru nie je nijako zložité a s naším návodom ho zvládne naozaj každý. Doprajte svojmu kávovaru potrebnú starostlivosť, nech vám môže dlho poslúžiť pri príprave lahodnej kávy, ktorú si určite radi vychutnáte kedykoľvek v priebehu dňa.