Sušené mäsá predstavujú populárnu nízkosacharidovú pochúťku plnú bielkovín a zdravých tukov, ktorá dokáže nahradiť desiatu alebo celý obed. Na slovenskom trhu narazíte najčastejšie na severoamerickú verziu sušeného mäsa, ktorou je jerky. Pokračujte
v čítaní a dozviete sa, ako vybrať zo širokej ponuky to pravé.
Pokračovať
Jerky: obľúbené výberové sušené mäso
Sušené mäso, najmä populárne jerky mäso, nájdete v jedálničku mnohých športovcov a fitnes nadšencov, ale aj v batohoch vášnivých hikerov, trakkerov a backpackerov. A niet divu. Jerky priťahuje nielen svojou chudou chuťou, ale aj bohatým obsahom bielkovín s minimom kalórií. Ide o ideálnu skladnú a ľahkú desiatu na cesty.
Čo je jerky zač? Zoznámte sa so zdravou pochutinou
Jerky sa často zamieňa za synonymum sušeného mäsa. V skutočnosti to tak nie je a ide len o jeden konkrétny druh so špecifickým spôsobom prípravy, ktorý sa následne predáva narezaný na tenké plátky. Spôsob sušenia jerky má korene u severoamerických indiánov a s nadhľadom prekoná aj juhoafrický biltong.
i
Jerky vs. biltong: súboj kontinentov
Jerky sa od biltongu líši predovšetkým spôsobom prípravy, a to ešte pred samotným sušením. Americké sušené mäso jerky sa reže na tenké plátky, a to ešte pred samotným procesom sušenia (predtým sa uprednostňovalo údenie). Africký biltong sa reže až po sušení, ktoré je zvyčajne veľmi dlhé a prebieha pri nízkych teplotách. Okrem toho sa do africkej verzie počas marinovania pridáva aj ocot.
Tradičné hovädzie jerky a ďalšie druhy mäsa
Na výrobu jerky sa využívajú rôzne druhy mäsa, a tak si môže každý vybrať to, čo chutí práve jemu.
Najčastejšie narazíte na tradičné hovädzie jerky.
Raritou je bizónie mäso, ktoré kedysi využívali práve severoamerickí indiáni.
Výnimkou nie je ani mäso bravčové, kuracie či morčacie.
Netradičnú chuť poskytne sušené jerky z losieho mäsa.
Sušené hovädzie mäso: Ako sa pripravuje jerky?
Aby bolo sušené hovädzie mäso označené štítkom jerky, musí prejsť určitým procesom. Najprv sa mäso nareže na tenké plátky, ktoré sa následne osolia, okorenia alebo marinujú. Nakoniec sa pripravené mäso suší pri teplote 70 °C. Dobre vysušené hovädzie plátky je možné skladovať pri izbovej teplote bez toho, aby sa akokoľvek pokazili.
Najlepšie jerky sušené mäso v balení pre každú príležitosť
Jerky sušené mäso zoženiete v odlišne veľkých baleniach, ktoré sú vhodné na rôznorodé príležitosti. Na rýchlu desiatu vám postačí bežné 25 g balenie, zatiaľ čo na dlhšie cesty alebo príležitostné maškrtenie využijete jerky 100 g. Zabalené sušené mäsá sa však môžu líšiť aj veľkosťou kúskov. Po ktorom variante siahnete vy?
Vrecká s malými natrhanými kúskami sú ideálne na pohodlné domáce zobanie a príležitostné maškrtenie.
Samostatne balené väčšie kusy jerky využijete ako energetické sušienky pri výdaji energie na cestách.
Ak chcete potešiť vášnivého mäsožravca, nie je lepší a elegantnejší spôsob ako darčekové balenie jerky. Bohatý balíček poslúži ako chutná a výživná desiata na cesty alebo ako zdravá nízkokalorická pochúťka na večerné posedenie pri pive.
Ako na domáce sušené mäso jerky? Recept na je nasledovný:
Ak si chcete pripraviť domáce sušené mäso jerky, recept, ktorým sa môžete inšpirovať, je veľmi ľahký:
Z kvalitného mäsa podľa vášho výberu odstráňte viditeľný tuk a šľachy. Mäso nakrájajte na približne 0,5 cm tenké pásiky.
Pripravte marinádu z ingrediencií ako sójová omáčka, worchestrová omáčka, cukor, soľ, cesnakový prášok, prípadne iné podľa chuti. Namočte nakrájané mäso do marinády po dobu najmenej 2 hodín, ideálne však cez noc.
Vyberte mäso z marinády a položte ho na sušiace rošty. Mäso by nemalo byť preložené cez seba. Predsušte ho v rúre pri nízkej teplote (približne 70 – 80 °C) asi hodinu, aby sa odparila väčšina vlhkosti.
Po predsušení preneste jerky do sušičky ovocia alebo do vzdušného sušiaceho boxu a sušte pri teplote okolo 50 – 60 °C po dobu približne 4 – 6 hodín, alebo kým nebude mäso tvrdé a vlhké na dotyk. Nechajte vychladnúť a uchovávajte v dobre uzatvorenej nádobe.
i
Pripravte si doma sušené mäso jerky jednoducho a pohodlne pomocou sušičky ovocia.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.