Glutatión, silný antioxidant prítomný v každej bunke ľudského tela, zohráva kľúčovú úlohu v zdraví a dobrom fungovaní organizmu. Táto látka nielen chráni bunky pred poškodením, ale podieľa sa aj na detoxikácii a podpore imunitného systému. Pre hlbšie porozumenie významu a využitia glutatiónu v každodennom živote pokračujte v čítaní. Neviete si rady s výberom? Čítajte ďalej a poradíme vám, aký glutatión vybrať.
Glutatión (po anglicky glutathion), často označovaný ako „master antioxidant“, je tripeptid skladajúci sa z aminokyselín cysteínu, glutamínu a glycínu. Jeho hlavnou funkciou je ochrana buniek pred oxidatívnym stresom spôsobeným voľnými radikálmi a škodlivými toxínmi. Glutatión sa nachádza v každej bunke ľudského tela, čo ho robí jedným z najdôležitejších antioxidantov. Je zásadný pre funkčnosť imunitného systému, má detoxikačné účinky a podieľa sa na metabolických procesoch.
Aké má glutatión účinky?
Glutatión, známy pre svoje mimoriadne účinky na ľudské zdravie, je zásadnou súčasťou každého bunkového a biochemického procesu v našom tele. Jeho schopnosti sú mnohostranné a zahŕňajú nasledujúce účinky.
Pomáha k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom a poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Podporuje imunitný systém pre lepšiu obranyschopnosť organizmu.
Prispieva k regenerácii vitamínov C a E, čím zvyšuje ich antioxidantnú účinnosť.
Podporuje zdravie kože, môže spomaliť proces starnutia a pomáha v boji proti vráskam.
i
Glutatión – nežiaduce účinky
Glutatión, hoci je všeobecne bezpečný a prospešný, môže v niektorých prípadoch vyvolávať nežiaduce účinky. Sú to napríklad alergické reakcie, tráviace problémy a v ojedinelých prípadoch aj respiračné problémy či zníženie hladiny zinku pri nadmernom užívaní. Vždy pred užívaním tohto doplnku stravy všetko konzultujte s vaším lekárom.
Glutatión – užívanie
Ak uvažujete, ako glutatión dávkovať, dôležité je vziať do úvahy individuálne potreby a zdravotný stav. Štandardné dávky sa zvyčajne pohybujú od 50 mg do 600 mg denne, avšak špecifické dávkovanie by malo byť vždy konzultované s lekárom alebo odborníkom. Pri užívaní doplnkov je tiež dôležité zohľadniť synergiu s ďalšími antioxidantmi, ako sú vitamíny C a E, ktoré môžu zvýšiť efektivitu glutatiónu. Vzhľadom na to, že prebytok môže viesť k nežiaducim účinkom, je nevyhnutné dodržiavať odporúčané dávkovanie a pravidelne monitorovať reakciu tela.
Stále neviete, aký vybrať glutatión? Skúsenosti od našich zákazníkov vám zaručene pomôžu pri výbere. Tak sa na ne pozrite a veríme, že potom už zvolíte ten správny glutatión.
Nájdeme aj glutatión v potravinách?
Glutatión je možné nájsť aj v bežných potravinách, čo predstavuje prirodzený spôsob, ako doplniť tento dôležitý antioxidant do nášho jedálnička. Glutatión v strave sa nachádza najmä v nasledujúcich potravinách. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.
Čerstvé ovocie a zelenina, ako sú avokádo, špenát, brokolica a paradajky.
Vysokokvalitné srvátkové proteíny, ktoré obsahujú cysteín.
Mliečne výrobky, najmä nespracované a fermentované.
Kvalitné mäso, najmä hovädzie, jahňacie a kuracie.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.