Čo sú dochucovadlá?
Dochucovadlá sú látky alebo zmesi, ktoré môžete pridávať k pripravovaným pokrmom, aby ste zvýraznili chuť, vôňu alebo farbu. Môžete s ich pomocou nielen dotvoriť chute jedál, ale taktiež ich esteticky vylepšiť a povzbudiť chuťové poháriky. Dochucovadlá môžu mať mnoho podôb, sú tekuté aj sypké či pevné. Pomocou nich môžete doladiť akékoľvek jedlá, od tradičných až po exotické. V modernej kuchyni sa používajú predovšetkým dochucovadlá prírodné, ako sú bylinkové pasty, šťavy a esencie.
Ako dochucovadlá vyberať?
Pri výbere dochucovadiel sa pozerajte hlavne na ich zloženie a možné využitie v kuchyni. Zamerajte sa na prírodné produkty neobsahujúce umelé farbivá, konzervanty a zvýrazňovače chuti. Pokiaľ si strážite množstvo soli a cukru, budú pre vás vhodnejšie varianty s ich zníženým obsahom. V rámci dochucovadiel môžete voliť aj produkty bez lepku a laktózy. Na výber potom máte z tekutých a sypkých prípravkov, prípadne rôznych pást. Nakoniec si postrážte aj kvalitu a pôvod.
Pre tých, ktorí dbajú na pôvod týchto dochucovadiel, existujú alternatívy, ako sú organické omáčky alebo prírodné sladidlá ako stévia. Pre osoby s intoleranciou lepku potom existuje široký sortiment bezlepkových omáčok a sladidiel.
Typy a druhy dochucovadiel
Dochucovadlá sú nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne, ktorá dbá na vycibrenú chuť a arómu jedál. Sú základným doplnkom na dochutenie a zvýraznenie chutí pokrmov, či už ide o tradičné recepty, modernú kuchyňu alebo experimenty. Sú dostupné v mnohých variantoch. V tomto texte sa zameriame na hlavné typy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni – omáčky, sirupy, cukor, korenie, tahini a sladidlá.
i
V kuchyni nesmú chýbať omáčky
Omáčky pridávajú jedlu hĺbku a vlhkosť. Môžu byť slané, sladké, kyslé alebo korenené. V ponuke tak nájdete rôzne príchute omáčok, od klasických paradajkových cez sójové či barbecue až po exotické curry, teriyaki alebo omáčky na báze arašidového masla. Preto vedia omáčky dodať jedlu autentický regionálny charakter. Pamätajte, že niektoré omáčky môžu obsahovať alergény, ako sú orechy, mlieko alebo lepok.
Oslaďte si život so sirupmi
Sirupy sú husté, sladké kvapaliny používané na pridanie sladkej chuti alebo lesku. Ich príchute sú rôzne, od javorového sirupu po ovocné sirupy v podobe jahodového, malinového alebo čučoriedkového. Je však potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť, najmä pri sirupoch s ovocnými príchuťami, ktoré môžu obsahovať alergény. Sú tu ale aj menej obvyklé varianty, ako agávový, kokosový alebo ryžový sirup s exotickým nádychom.
Klasické aj netypické sladidlá
Sladidlá sú látky používané na osladenie jedál a nápojov, a to v umelej aj prírodnej forme. Z hľadiska príchuti sa najčastejšie stretnete s cukrom, medom či agáve nektárom, ktoré majú plnú a bohatú chuť. Špeciálnou kategóriou sú umelé sladidlá a zdravé dochucovadlá, ktoré sú ideálnou voľbou pre cukrovkárov či ľudí so zvýšeným cholesterolom, alebo ochutené sladidlá s príchuťou vanilky alebo škorice.
Univerzálne sladidlo v podobe cukru nesmiete vynechať
Cukor je jedným z najbežnejšie používaných dochucovadiel, ktoré sa používa na sladenie, ale aj na zvýraznenie chuti alebo zlepšenie textúry pri pečení. K dispozícii sú vám varianty v podobe klasického bieleho, ale aj trstinového cukru, ktorý má jemnú karamelovú chuť, kokosového cukru s nízkym glykemickým indexom a typickou arómou či melasou, ktorá dodá pokrmom špecifickú arómu vďaka svojej tmavej farbe a výraznej chuti.
Zmesi korenia a samotné korenie dokáže premeniť charakter každého jedla, či už pripravujete sladký dezert, ostrú omáčku alebo voňavú polievku. Nájdete tu aj kombináciu pripravených zmesí, ktoré dodajú pokrmom ich typickú chuť.
Do hummusu aj sladkých dezertov patrí tahini
Tahini je pasta vyrobená z pomletých sezamových semienok a používa sa na ochucovanie pokrmov hlavne na Blízkom Východe a v stredomorskej kuchyni. Je základom pre hummus, s obľubou ju ale pridávajú aj do dresingov, omáčok alebo koláčov a sušienok. Tahini je bohaté na tuky, vlákninu, bielkoviny a minerály. Pri výbere siahnite najlepšie po tahini zo 100 % sezamových semienok bez konzervantov alebo soli. Môže byť z lúpaných aj nelúpaných semienok.