Sušené hovädzie mäso, nazývané tiež beef jerky, je obľúbeným variantom jerky. Ide o zdravý výdatný snack bohatý na bielkoviny, neobsahuje takmer žiadny tuk ani cholesterol. Zasýti vás na dlhý čas a v batohu nezaberie takmer žiadne miesto. Prečítajte si, ako dlho beef jerky vydrží a v akých baleniach ho môžete zaobstarať.
Najlepšie sušené hovädzie mäso: Beef jerky a jeho výhody
Sušené hovädzie mäso je zdravá, chutná a výživná desiata pre všetkých milovníkov hovädzieho mäsa. Vďaka vysokému obsahu bielkovín predstavuje skvelý zdroj energie, a je tak ideálne pre športovcov aj ľudí, ktorí sa zaoberajú zdravým životným štýlom. Prečítajte si, aké má beef jerky výhody.
Dobre stráviteľný zdroj energie a bielkovín
Nízky obsah sacharidov a tukov
Balenie obsahuje len chudé hovädzie mäso s veľmi malým množstvom soli
Má dlhú trvanlivosť, nekazí sa a nepotrebuje byť v chlade
K dispozícii neochutené beef jerky aj rôzne dokorenené
Kompaktné balenie je vhodné aj do extrémnych situácií
Ideálne pre turistov, horolezcov, cyklistov a milovníkov iných outdoorových aktivít
Vysoké nutričné hodnoty alebo prečo je beef jerky tá pravá voľba
Dôvodov, prečo jesť beef jerky, je hneď niekoľko. Tým najvýraznejším je však vysoká nutričná hodnota v malom objeme - napríklad 25 g sušeného hovädzieho mäsa beef jerly zodpovedá až 60 g surového mäsa. Vďaka kompaktnému baleniu navyše v batohu nezaberie takmer žiadne miesto. Z tabuľky nižšie sa dozviete, aké má sušené hovädzie mäso nutričné hodnoty.
Druh mäsa
Bielkoviny
Sacharidy
Tuky
Energia
Sušené hovädzie mäso
50 g
1 g
4 g
1 015 kJ (242,59 kcal)
Orientačné nutričné hodnoty na 100 g beef jerky
Beef jerky ako zdravá desiata pri diéte
Beef jerky obsahuje spravidla len nízky obsah tukov a sacharidov, zato sa však vyznačuje až 60 % obsahom bielkovín a vynikajúcou chuťou, ktorú si ihneď obľúbite. Kalorická hodnota jedného 25 g balenia sa potom pohybuje v rozmedzí od 230 do 270 kJ, vďaka tomu sa hodí do jedálnička pri redukčnej diéte. Keď namiesto proteínovej tyčinky plnej sacharidov zvolíte sušené hovädzie mäso, zdravie sa vám určite odvďačí.
i
Ak preferujete korenené jedlá, nemusíte robiť výnimku ani v prípade beef jerky. Hovädzie sušené mäso sa vyrába aj rôzne dochutené, a to napríklad korením, BBQ, medom s chilli a ďalšími prísadami. V takom prípade ale počítajte s vyšším obsahom soli či sacharidov.
V akých baleniach zaobstaráte beef jerky?
Ak už poznáte svoje obľúbené beef jerky, veľké balenia sú pre vás ako stvorené. K dispozícii sú 100 g beef jerky, ktoré zodpovedajú až 240 g surového mäsa. Najčastejšie však v ponuke narazíte na 25 g balenia, ktoré si potom môžete ľubovoľne namiešať podľa príchute, prípadne sušené hovädzie skombinovať s iným druhom mäsa.
Zaujíma vás, ako dlho vydrží sušené mäso? Pri dodržaní základných pravidiel môžete sušené hovädzie mäso skladovať aj dlhšie ako pol roka. Vyrába sa totiž z chudého mäsa, teda bez spojív, šliach a tuku.
Biltong vs. beef jerky - sušené hovädzie mäso má viacero podôb
Základným rozdielom medzi týmito dvoma typmi je pôvod. Biltong má svoje korene v Afrike, kdežto beef jerky pochádza zo severnej Ameriky. Stretnúť sa môžete aj s označením indiánske sušené mäso podľa pôvodných obyvateľov Ameriky. Jerky sa od Biltongu ďalej líši výrobným procesom, prísadami a v konečnom dôsledku aj chuťou.
Ako na domáci biltong či beef jerky? Recept je jednoduchý
Zaujíma vás, ako na domáci biltong či beef jerky? Recept nie je vôbec zložitý. Na prípravu bude potrebný kus chudej časti mäsa na biltong alebo jerky, teplota vhodná na sušenie a tiež priestor.
Domáci biltong sa suší horúcim vzduchom niekoľko dní, pritom je zavesený na hákoch. Pri sušení sa polieva octom a solí sa, až po usušení sa krája na plátky. Kuchársky recept si môžete prispôsobiť podľa chuti.
Sušené hovädzie mäso na jerky sa naopak krája už na začiatku. Nasleduje niekoľko hodín marinovania v obľúbených ingredienciách a potom sušenie pri cca 70 °C. Celý proces trvá približne 8 – 12 hodín.
i
Na sušenie potravín sa bežne využívajú sušičky ovocia. Mávajú dierované pláty, na ktoré sa vyskladajú beef jerky a usušia sa. Takáto debna na sušenie mäsa pojme až 2 kg svaloviny.
My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.