Obnoviť stránku

Ako vybrať stan

Aktualizované

Stan je skvelý prenosný prístrešok, ktorý môžete využiť na rodinných aj sólo výletoch, na záhrade aj v extrémnych podmienkach. Je ale dôležité si ho starostlivo vybrať. Pri správnej voľbe vám bude stan dobre slúžiť mnoho rokov. Na čo všetko sa pri výbere stanu zamerať? 

Ako vybrať stan

Ako vybrať stan? Niekoľko tipov pre výber

  1. Odrazovým mostíkom pri výbere stanu je účel jeho využitia. Kde a v akých podmienkach budete stanovať? Ako často a s kým?

  2. Ujasnite si, čo je pre vás dôležitejšie. Nízka hmotnosť stanu, alebo pohodlie?

  3. Plánujete rozšíriť rodinu? Alebo naopak, deti čoskoro začnú chodiť na stanovačky so svojimi kamarátmi? Veľkosť stanu voľte aj s ohľadom na budúcnosť.

  4. Myslite na to, že so sebou vozíte batožinu a vybavenie. To často zaberie toľko miesta, ako jedna osoba.

  5. Máte v pláne časté premiestňovanie? Zamerajte sa na spôsob skladania a rozkladania stanu a na odolnosť konštrukcie.

  6. Vyžadujete vyšší komfort? Postrážte si dostatočne vysoký interiér a počet vstupov, aby ste sa nemuseli v stane krčiť alebo spolunocľažníka prekračovať.

  7. Uistite sa, že stan má nielen dostatočne odolnú podlážku a tropiko, ale aj funkčné vetranie.

  8. Preferujete svetlý alebo tmavší interiér stanu? Farba stanu zohráva tiež svoju rolu.

Parametre pre výber stanu

Účel využitia stanu

Úplne prvým a základným kritériom pre výber stanu je účel jeho využitia. Kde a ako často budete stan využívať?

  • Stany na rekreačné využitie

Ak využijete stan párkrát do roka napríklad na festivaloch či na príležitostné prespanie v prírode, určite vám postačí stan, ktorého hlavnou výhodou bude nízka cena. Budú to zrejme stany vhodné len na leto. Nie sú určené na nosenie v batohu na chrbte, a preto ich hlavným parametrom určite nebude hmotnosť. Najčastejšie teda ide o stany typu kopula s laminátovou konštrukciou, ktorá je síce ťažšia, ale lacnejšia. Takéto kopule na rekreačné využitie budú menšie, spravidla pre 2 osoby a ich výhodou bude samonosnosť, ktorá výrazne uľahčí stavanie stanu. Vyberať si môžete buď z kategórie lacnejších turistických stanov alebo samorozkladacích stanov.

  • Turistické stany

Ak vyrážate často do prírody pešo či na bicykli, určite hľadajte v sekcii turistických stanov, prípadne ultraľahkých stanov. Dôraz je tu kladený na nízku hmotnosť, a duralová konštrukcia je preto v tomto prípade veľkou výhodou. Taktiež podlážka aj tropiko by mali byť z ľahkého materiálu. Konštrukčne môže ísť o kopulku aj tunel, ale mali by ste už zvažovať aj prvky poskytujúce vyššie pohodlie. Outdoorové stany môžete využiť pre ročné obdobia jar až jeseň.

  • Expedičné stany

Ak vyrážate do náročných podmienok, ako sú miesta vo vyšších nadmorských výškach alebo nadmerne veterné a nehostinné miesta, určite zvoľte expedičný stan. Musíte síce počítať s vyššou cenou, ale expedičný stan bude najviac odolný ako voči zlým poveternostným podmienkam, tak voči poškodeniu a opotrebovaniu. Určite oceníte aj jednoduchosť použitia expedičného stanu a jeho pomerne nízku hmotnosť.

  • Rodinné stany

Pobytová dovolenka s rodinou pri vode či v prírode je skvelé dobrodružstvo. Ak takú dovolenku plánujete, rodinný stan je jasná voľba a hlavným kritériom by mal byť priestor a pohodlie, aby ste si dovolenku naozaj užili. Určite sa okrem počtu miestností zamerajte tiež na dostatočnú výšku stanu, na počet a umiestnenie východov, na vetrací systém a priedušnosť, ale aj na vybavenie, ako napríklad moskytiéry či úložné priestory.

  • Bivaky pre rybárov

Ochranu za nepriaznivého počasia, ale aj vysokú mieru komfortu pri dlhšom pobyte ponúka rybárom bivak. Je priamo stvorený pre rybárske účely.

  • Plachty pre trampov

Ak vyrážate na vandrovku a nechcete so sebou ťahať stan, postačí vám plachta nazývaná tiež celta. Tento jednoplášťový prístrešok je veľmi ľahký a skladný a v prípade potreby vás ochráni pred dažďom.

Tvar stanu

Existujú tri základné typy stanu podľa tvaru – „áčko“, kopula (iglu) a tunel. Prvý z uvedených je dnes takmer minulosťou. Najčastejšie používaný tvar stanu u nás je kupola. V zahraničí je rozšírený hlavne posledný typ, teda tunel.

  • Iglu

Stan typu iglu (kopula) má najuniverzálnejšie konštrukčné riešenie a nájde teda svoje využitie vo všetkých kategóriách stanov. Vo väčšine prípadov je konštrukcia tvorená dvoma prútmi, ktoré sa hore krížia, avšak často sa stavia tiež pomocou viacerých prútov. V prípade dvoch prútov je jej výhodou čiastočná nosnosť, pri použití viacerých prútov možno dosiahnuť úplne samonosnú konštrukciu, ktorú nie je potrebné kotviť. Čím viac prútov a krížení, tým je stan stabilnejší a ani vo vetre nemení svoj tvar.


Pozn.: Niekedy je nutné kotvenie aj samonosných stanov, a to v prípade, keď sa v stane nezdržiavame, a vietor by ho mohol odfúknuť. Hoci samonosné stany sú stabilné, bez ukotvenia ich odporúčame do nenáročných prírodných podmienok.

  • Tunel

Tunelovité stany sú efektívne na zaberaný priestor, pretože majú obdĺžnikový pôdorys. Majú najlepší pomer hmotnosti a priestoru, inak povedané bývajú ľahké a priestranné. Tyčky strmo stúpajú nahor, preto poskytujú naozaj veľa využiteľného miesta. Ich nevýhodou je, že stan typu tunel musíte vždy kotviť minimálne v štyroch bodoch. Ak sú postavené v smere vetra, sú vysoko stabilné a vetru dobre odolávajú. Horšie sú na tom so stabilitou, ak sa do nich vietor oprie z boku. Potom záleží na tom, ako je stan ukotvený a postavený s ohľadom na okolitý terén.

  • Kombinovaná konštrukcia (tunel + iglu)

Kombinovanú konštrukciu nájdeme najčastejšie pri väčších rodinných stanoch. Ťažia ako zo samonosnej stability stanov typu iglu, tak z priestorovej efektivity tunelov. Základom konštrukcie je zvyčajne práve iglu. Tunel (alebo tunely) potom slúži ako rozšírenie s miestnosťami na spanie. V porovnaní s veľkými iglu stanmi ponúkajú kombinované konštrukcie viac miesta a oproti čisto tunelovitým stanom sú zase stabilnejšie.

  • Áčko

Áčkové stany sa dnes už nevyrábajú. Ide o stan v tvare písmena A, na postavenie potrebujeme podperné tyče a ukotvenie pomocou laniek a kolíkov. Aj keď sa s týmto typom stanu určite ešte môžete stretnúť, bude to skôr len výnimočne. Jeho vnútorný priestor nie je totiž využitý tak efektívne ako v prípade kupoly a ani samotná konštrukcia nepatrí k tým najpevnejším.

Veľkosť a kapacita stanu

Čo sa týka veľkosti a kapacity stanu, musíme zohľadniť viac parametrov než len jeho rozmery a počet miestností.

  • Počet osôb a rozmery rozloženého stanu

Pri stanoch vždy nájdete informáciu, pre aký počet osôb je určený, rovnako aj jeho rozmery v rozloženom stave. Stany môžu byť len pre 1 osobu, pre 2 – 3 osoby, pre 4 osoby, ale aj pre 6 – 8 osôb. Cez jasný údaj o počte osôb je dobré sa v parametroch pozrieť aj na vnútorné rozmery stanu a zamyslieť sa nad tým, či vám budú vyhovovať. Dospelý človek potrebuje na šírku aspoň 55 – 60 cm priestoru. Na dĺžku potrebuje približne o 25 cm viac, ako je jeho výška.

Pri rozhodovaní sa o tom, ako veľký stan si kúpiť, je potrebné zohľadniť tiež miesto na batohy a rôzne vybavenie, ktoré so sebou vozíte. Všetky tieto veci môžu zaberať toľko miesta ako jedna osoba. Čím sa vám kapacita stanu pre tri osoby môže razom znížiť na stan pre dve osoby.


TIP: Venujte pozornosť taktiež rozmerom stanu v zloženom či rozloženom stave. Veľkosť stanu v zloženej podobe zaujíma ľudí, ktorí stan nosia na chrbte či na bicykli. Veľkosť rozloženého stanu potom zaujíma predovšetkým rodiny a ľudí, ktorí si chcú užiť pohodlie a priestor.

  • Počet miestností v stane

S počtom miestností stúpa komfort, ale aj hmotnosť. Preto tu opäť hrá hlavnú úlohu účel využitia stanu.

Pokiaľ chcete stan využívať iba pre 1 – 2 osoby a len na spánok, postačí vám zrejme jedna miestnosť, prípadne jedna miestnosť s apsidou.

Stany pre 3 – 4 osoby zahŕňajú už minimálne dve miestnosti, teda spálňu a predsieň. Ak je spálňa priestranná, možno ju často rozdeliť na polovicu a vytvoriť tak dve menšie miestnosti.

Pre partiu priateľov alebo päť a viacčlennú rodinu sa určite uplatní stan s dvoma spálňami a predsieňou či prístreškom. Miestnosti možno väčšinou ešte rozdeliť prepážkou poskytujúcou súkromie. Takéto stany sú už naozaj veľké a poskytnú vám skutočné pohodlie pre vašu pohodovú dovolenku. V tomto prípade si ale určite ustrážte, aby bol stan vybavený aj bočnými vchodmi.

  • Predsienka

Predsienka je veľmi užitočný priestor. Môže slúžiť ako miesto na odkladanie batohov a topánok, ale aj ako závetrie pre varič. Predsienka môže byť úplne uzavretá, alebo tiež to môže byť apsida, čo je iba pretiahnutá časť tropika ukotvená kolíkom. Predsienku si vyberajte podľa svojich potrieb a nárokov. Malou predsieňou znížite hmotnosť, ale nič v nej neuskladníte. Veľká predsieň vám poskytne priestor na batohy či odloženie špinavých topánok.

Môžete si vybrať, či bude predsienka umiestnená na kratšej či dlhšej strane stanu. Rozmyslite si, či chcete jednu či dve predsienky. Dve predsiene zvyšujú komfort – umožnia nocľažníkom mať svoj vlastný vchod a priestor na uloženie batožiny.


Pozn.: Pri daždivom a veternom počasí je určite príjemné umiestniť varič do predsiene, a tam si aj v nepriaznivom počasí v relatívnom pohodlí uvariť. Dodržujte však bezpečnosť a nepoužívajte varič v úplne uzatvorenej predsieni.

  • Vchod do stanu

Možno to niekoho prekvapí, ale počet a umiestnenie vchodov sa v praxi premietne do veľkosti samotného stanu. Jeden vchod nemusí byť pre 4 osoby dostačujúci. Najmä pokiaľ ten najvzdialenejší obyvateľ stanu musí prekračovať ostatných, aby sa dostal von. Zvoliť môžete dva vchody, ale výnimkou nie sú ani vchody tri.

Dva alebo viac vchodov môže byť nielen praktickejšia a komfortnejšia voľba, poslúžia tiež na lepšie vetranie. Osvedčiť sa môžu aj pri veternom a nepriaznivom počasí, kedy môžete vchádzať alebo vychádzať vchodom, ktorý sa nachádza po smere vetra alebo nie je zasypaný snehom.


TIP: Majte tiež na pamäti, že vždy je lepšie, keď je vstupný vchod vybavený moskytiérou. Umožňuje tak vetranie a zabraňuje vniknutiu hmyzu. Ak je vstup do stanu navyše krytý apsidou alebo predsieňou, môžete vetrať aj keď prší, bez toho aby vám zatekalo do stanu.

Materiál konštrukcie stanu

Konštrukcia ovplyvňuje odolnosť stanu, a preto opäť vyberajte podľa účelu, na ktorý má stan slúžiť. Na nenáročné a menej časté stanovanie vám úplne postačí laminátová konštrukcia, ktorá je buď zo sklolaminátových, alebo vylepšených durawrapových prútov. Náročnejšie či časté kempovanie si žiada duralové tyče, ktoré sú odolnejšie a ľahšie.

  • Sklolaminátové prúty

Ide o lacnejší variant a teda aj ten najrozšírenejší. Majú vyššiu hmotnosť, nie sú také pevné a sú náchylnejšie na prasknutie. Nesvedčí im príliš časté stavanie a rozkladanie a ani mrazy im nerobia dobre. Spôsobujú totiž zníženie ohybnosti, a tým môžu viesť až k polámaniu prútov. Ak sa laminátový prút zlomí, ostré hroty v mieste rozlomenia môžu stan tiež poškodiť. Na druhej strane poškodený diel možno pohodlne vymeniť. Pokiaľ ale hľadáte stan na bežné účely, sklolaminátové prúty sú úplne postačujúce. 

  • Durawrapové prúty

Durawrap je vylepšený laminát s väčšou odolnosťou a dlhšou životnosťou. Avšak s rovnakou hmotnosťou. Nosné laminátové jadro je nielen vyššej kvality, je navyše vybavené polyuretánovou fóliou. Táto povrchová úprava (tzv. oplet) prúty spevňuje a v prípade zlomenia tyče zamedzuje tvorbe ostrých ihiel, čím eliminuje pretrhnutie stanu.

  • Duralové prúty

Duralové prúty sú vyrobené zo zliatiny hliníka, horčíka, medi a mangánu, čo z nich robí veľmi odolné, pevné a ľahké tyče. Majú najvyššiu životnosť a výborne sa hodia v prípadoch, kedy musíte stan často stavať a skladať. Duralové tyče sa pre svoju nízku hmotnosť a odolnosť používajú pre outdoorové a expedičné stany, už sa ale začínajú objavovať aj v rodinných modeloch. Aj napriek vyššej cene sa oplatia, a to práve vďaka bezkonkurenčnej kvalite, vďaka ktorej vydržia.

  • Nafukovacie tubusy

Hitom posledných rokov sú rodinné stany z nafukovacích tubusov. Klasické stanové tyče sú tu nahradené vzduchovými tubusmi. Ich hlavnou výhodou je ušetrený čas pri stavbe a rozkladaní. Pri stavbe stačí postupne nafúknuť všetky oblúky pomocou pumpy, ktorá by mala byť súčasťou balenia a stan prikolíkovať. Je nutná kontrola tlaku, aby bol dostatočný a zároveň by mala mať pumpa poistku proti pretlakovaniu, aby pri nafukovaní tubus nepraskol.

Vrchné časti stanu

Vrchná časť stanu zahŕňa plášte stanu a podlážku. Obom a najmä podlahe treba venovať pri výbere stanu značnú pozornosť. Predovšetkým z dôvodu dostatočnej ochrany pred premoknutím či presiaknutím vody. Ale tiež kvôli vzdušnosti stanu a s tým súvisiacim komfortom.

  • Tropiko

Tropiko, čiže vonkajší plášť, chráni vnútorný stan pred premoknutím. Je ošetrený vodoodolnou úpravou, a tak aj pri výdatnom daždi voda stečie po tropiku, bez toho aby sa dotkla vnútorného stanu. Druhou dôležitou úlohou tropika je, že umožňuje prúdenie vzduchu a vysušuje vlhkosť vznikajúcu z nášho pobytu v stane. Vlhkosť z vnútorného stanu, ktorý sa vyrába z priedušnej látky, sa odparuje na steny tropika, odkiaľ potom steká dole. Vďaka tomu, že tropiko a vnútorný plášť stanu sa nedotýkajú, môže vzduch dobre cirkulovať a pohyb vzduchu urýchľuje tiež vysúšanie odpareného vlhka.

Stan môže byť jednoplášťový alebo dvojplášťový.

Jednoplášťové stany sú síce skladnejšie a ľahšie, ale nemôžete sa u nich spoľahnúť na plnohodnotnú ochranu pred dažďom. Počítajte tiež s vyššou mierou kondenzácie vzduchu. Tieto stany sú určené ako prístrešok na záhradu či príležitostné prespanie v prírode, na festivale či na rybačke, kedy celkom určite viete, že nebude výrazne pršať. S jednoplášťovými stanmi sa môžete stretnúť aj pri ultraľahkých alebo expedičných stanoch, tu sú však použité drahšie materiály a dômyselné ventilačné systémy.

Dvojplášťové stany sú v tomto ohľade oveľa praktickejšie a pohodlnejšie. Skladajú sa z dvoch samostatných častí. Z vonkajšej nepremokavej časti stanu – tropika a z vnútornej priedušnej časti stanu.


TIP: Vnútorný stan musí byť z priedušného materiálu, tj. zo sieťoviny alebo z tenkej látky. Sieťovina je vhodná na kempovanie v teplých podmienkach. Na pobyt v chladnejšom podnebí voľte látkový plášť.

  • Podlaha

Pri nákupe stanu venujte podlážke zvýšenú pozornosť. Kým nepremokavosť tropika je určite dôležitá, tropiko nie je vystavené takej záťaži ako podlážka stanu. Padajúca dažďová kvapka totiž nikdy nevyvinie taký tlak na vonkajší plášť, ako keď si na podlahu umiestnenú na premočenej zemi sadnete alebo kľaknete. Zaťažená oblasť je vystavená veľkému tlaku, vlákna podlážky sa roztiahnu a v prípade nekvalitnej podlahy môže v danom mieste dôjsť k presiaknutiu vody. Podlážka navyše dostáva počas kempovania poriadne zabrať a rýchlejšie sa opotrebováva.

Podlaha stanu by teda mala byť z odolného a nepremokavého materiálu. Vodný stĺpec by mal byť minimálne 5 000 mm, pre náročnejšie podmienky aj viac. Čo sa materiálu podlážky týka, najčastejšie si môžete vybrať medzi týmito:

  • PVC podlaha – je náchylnejšia na poškodenie, respektíve na popraskanie, čím sa potom výrazne znižuje jej odolnosť voči vode. Takáto podlaha sa hodí na občasné a nenáročné kempovanie.
  • Polyester a polyamid – ideálne materiály na podlážku. Musíte síce počítať s vyššou obstarávacou cenou, ale ide o kvalitnejšie materiály s dostatočnou odolnosťou a v tomto prípade sa skutočne neoplatí šetriť.

Vodný stĺpec tropika a podlážky

Ďalšou z dôležitých vlastností, na ktorú by ste mali pri výbere stanu hľadieť, je výška vodného stĺpca tropika a podlahy. Pričom, ako sme si vysvetlili vyššie, predovšetkým u podlážky sú nároky na odolnosť voči presiaknutiu vyššie.

Tropiká a podlážky sú dnes vo väčšine prípadov vyrábané z polyesteru alebo nylonu. Avšak v obidvoch prípadoch je nevyhnutná vodoodolná úprava, ktorú tvorí väčšinou polyuretán alebo silikón.

  • Vodný stĺpec tropika

Na bežné kempovanie, kde hrozí nanajvýš búrka, voľte tropiko s vodným stĺpcom minimálne 3 000 mm. Ak chcete mať istotu, že váš stan prečká bez ujmy aj výdatné dažde, kúpte si stan s vodným stĺpcom tropika 4 000 – 5 000 mm. Existujú samozrejme aj stany s vyššími hodnotami, kedy vodný stĺpec tropika je 6 000 mm a viac, tie sa však používajú v prípade špeciálnych radov stanov určených pre extrémne podmienky.

Môžete sa stretnúť tiež s tropikom, ktoré je silikonizované. Samozrejme taký vonkajší povrch stanu skvele odpudzuje vodu a silikónová ochrana má aj dlhšiu životnosť. Ide ale o drahší variant, taký stan je navyše menej priedušný. Musí mať veľmi kvalitný systém vetrania, aby nedošlo k zaparovaniu vo vnútri stanu, čo opäť zvyšuje nároky na jeho obstarávaciu cenu.


Pozn.: Čím vyšší vodný stĺpec, tým horšie materiál dýcha a viac sa zvnútra rosí. Preto so stúpajúcim vodným stĺpcom by mal byť o to dokonalejší systém vetrania a cirkulácie vzduchu.

  • Vodný stĺpec podlážky

Kvalitná a spoľahlivá podlaha by mala byť základom každého dobrého stanu, pretože táto časť stanu prilieha k zemi a je vystavená najvyššiemu tlaku a opotrebovaniu. Výška vodného stĺpca podlážky by mala byť 5 000 mm pre nenáročné využitie stanu. Pri vyšších nárokoch na odolnosť podlahy je odporúčaná hodnota vodného stĺpca podlážky minimálne 8 000 mm, ideálne však 10 000 mm.

Vetranie a priedušnosť

Vetranie je niekedy opomínanou, pritom dôležitou súčasťou stanu. Neexistuje zatiaľ žiadny stan, ktorý by sa nestretol s kondenzáciou. Venujte teda pozornosť aj spôsobu a kvalite odvetrávania.

Vetrací systém pomáha udržiavať správnu teplotu vo vnútri stanu, a predovšetkým odvádza nahromadenú vlhkosť, ktorá sa vytvára naším pobytom v stane. Z tohto dôvodu sú určite praktickejšie dvojvrstvové stany, kedy priestor medzi vonkajším a vnútorným plášťom stanu umožňuje dobrú cirkuláciu vzduchu. Vetranie je často riešené tiež ventilačnými otvormi, ktoré by mali byť minimálne dva a určite by sa mali dať zvnútra zavrieť. Na tento účel je najlepšie miesto pre vetrací otvor v čo najvyššom bode stanu. Najúčinnejšieho vetranie docielite otvorením dvoch vchodových otvorov, v ideálnom prípade chráneným prístreškom či apsidou.

Hmotnosť stanu

Dôležitosť tohto parametra sa odvíja od toho, akým spôsobom budete stan prepravovať. Samozrejme ak ho budete voziť autom, hmotnosť a rozmery stanu vás nebudú zaujímať. Avšak pre cyklistov a peších turistov sú hmotnosť stanu a jeho rozmery v zloženom stave veľmi dôležité.

Ak chcete nosiť stan na chrbte, jasná voľba pre vás bude stan pre 2 osoby, prípade 3. Najľahšie stany tejto kapacity vážia okolo 2 kg. Prijateľným štandardom sú aj stany s hmotnosťou približne 2,5 kg. Hraničné by mali byť stany s hmotnosťou 3 kg.

Obtiažnosť a rýchlosť postavenia stanu

Pri výbere stanu určite nazrite tiež do návodu, ako sa daný model skladá. Zamerajte sa na to, či stan dokážete postaviť sami a koľko času to približne zaberie. V dnešnej dobe je možné samozrejme zakúpiť už stany s jednoduchým systémom uchytenia, takže sa čas výstavby stanu výrazne skracuje. Existujú tiež samorozkladacie stany, ktoré stačí len vybaliť z obalu a vďaka špeciálnej pružnej konštrukcii sa samy postavia.

Farba stanu

Áno, aj farba stanu môže hrať svoju rolu. Všeobecne platí, že v stane s tmavým tropikom budete mať aj väčšiu tmu. Preto sa v prípade tmavých modelov používajú pre vnútorný plášť stanu výrazné až svietiace farby (žltá). Naopak do stanu svetlej farby lepšie preniká svetlo a do takého stanu vám ráno rýchlejšie preniknú slnečné lúče. Ak plánujete stanovať mimo oficiálne táborisko, bude pre vás vhodnejší stan v zelenom či hnedom vyhotovení.

Zaujímavou možnosťou je úprava nazývaná „blackout bedroom“. Ide o technológiu, ktorou je vyrobená plachta stanu a ktorá zabezpečí, že sa do stanu nedostanú hneď prvé slnečné lúče, ktoré sa na obzore objavia. Vyhnete sa tak nedobrovoľnému veľmi skorému vstávaniu.


TIP: Ak nejazdíte do prírody, kde sa chcete skôr maskovať a neplašiť zvieratá, môžu byť pre vás šikovnou vychytávkou reflexné prvky v stane a na tropiku. Nájdete ich pri vchodoch, na lemoch švov, pri vetracej strieške. Na tropiku sa vám budú reflexné prvky hodiť pre lepšiu viditeľnosť vášho stanu, keď sa vraciate za tmy a hľadáte svoj stan vo väčšom množstve stanov, napríklad na festivale.

Typy stanov

Turistické stany

Turistické stany

  • Vhodné na pešiu turistiku aj na stanovanie pri vode
  • Možno ich použiť na kemping, vodu, bicykle či turistiku
  • Vhodné do suchého aj mokrého počasia od jari do jesene

Turistické alebo outdoorové stany sú najpredávanejším typom stanov vďaka svojej univerzálnosti. Sú spravidla určené pre 1 alebo 2 – 3 osoby. Sú skladné a ľahké a sú vhodné na všetky výlety do prírody, ale aj do kempu, na vodu či festival. Využiteľné sú od jari do jesene. Hlavnú úlohu hrá hmotnosť, ale aj odolnosť, preto je duralová konštrukcia vhodnejšia. Podlaha aj tropiko by mali byť dostatočne odolné voči vode a mokrému pôdnemu podkladu.

Výhody a nevýhody
  • Univerzálne využitie
  • Skladné a ľahké
  • Odolné aj pri nepriaznivom počasí
  • Vhodné aj na časté používanie
  • Využiteľné od jari do jesene
  • Skvelý pomer cena/využitie
  • Neponúkajú komfort pre dlhšiu pobytovú dovolenku v stane
Rodinné stany

Rodinné stany

  • Vhodné na pohodlnú pobytovú dovolenku v stane
  • Ponúkajú komfort aj pre viac osôb
  • Často majú oddelené spálne pre väčšie súkromie

V prípade rodinných stanov hrajú hlavnú úlohu pohodlie a priestor. Sú to stany pre štyri a viac osôb vybavené veľkými predsieňami a oddelenými spálňami. Vo veľkom rodinnom stane sa môžete v pokoji aj postaviť a narovnať si chrbát. U rodinných stanov hmotnosť nie je rozhodujúca, konštrukcia tak môže byť ako laminátová, tak aj duralová. Novinkou posledných rokov sú tzv. nafukovacie rodinné stany, ktorých konštrukcia je z nafukovacích tubusov.

Výhody a nevýhody
  • Ponúkajú veľký priestor a pohodlie
  • Možno sa v nich pohybovať vzpriamene (niektoré modely)
  • Disponujú viacerými miestnosťami a poskytujú aj viacerým osobám súkromie
  • Praktické vybavenie zvyšuje komfort pobytu
  • Vysoká hmotnosť
  • Veľké rozmery v zloženom stave
Expedičné stany

Expedičné stany

  • Patria medzi najodolnejšie stany na trhu
  • Okrem bežných vlastností ponúkajú aj funkcie navyše
  • Sú vhodné do dažďa, snehu či extrémne slnečných lokalít

Expedičné stany sa hodia aj do tých najnáročnejších podmienok, sú vhodné aj na kempovanie na snehu či do silného vetra. Dôraz je tu kladený predovšetkým na odolnosť a jednoduchosť použitia. Duralové prúty sú samozrejmosťou a čím viackrát sa krížia, tým je konštrukcia pevnejšia. Podlaha a tropiko sú výhradne z odolných materiálov a expedičné stany ponúkajú okrem bežných vlastností aj výbavu navyše. Sú vybavené snehovými goliermi, ventilačnými rukávmi, silikonizáciou tropika a zosilnenými kotviacimi bodmi.

Výhody a nevýhody
  • Vysoko odolné a stabilné
  • Vhodné do extrémnych klimatických podmienok
  • Ľahké a skladné
  • Vysoká vodoodolnosť
  • Kvalitný vetrací systém
  • Celoročné využitie
  • Špeciálne vybavenie
  • Vyššia cena
  • Menšie rozmery
Ultraľahké stany

Ultraľahké stany

  • Sú mimoriadne ľahké a dobre skladné
  • Ideálne na pešie túry či cyklistov
  • Vhodné na kempovanie

V kategórii ultraľahkých stanov nájdete stany pre 1 – 3 osoby vyrobené z odľahčených materiálov, zvyčajne vo vnútri menej priestranné. Sú určené pre tých, ktorí preferujú čo najnižšiu hmotnosť a minimálne rozmery po zbalení. Využijete ich na časté prechody, horské výstupy, cykloturistiku, ale aj na vodu. Majú jednoduchú kompaktnú vonkajšiu alebo vnútornú konštrukciu. Prúty bývajú najčastejšie duralové, ale stretnete sa aj s laminátovými.

Výhody a nevýhody
  • Najľahšie stany na trhu
  • Minimálne rozmery po zbalení
  • Kompaktné
  • Vyššia cena
  • Poskytujú menší komfort
Samorozkladacie stany

Samorozkladacie stany

  • Vhodné na časté premiestňovanie
  • Skladné a ľahko prenosné
  • Kompaktné

Samorozkladacie stany sú konštruované ako malé skladné stany, ktoré ľahko zbalíte do batohu či na bicykel. Ak sa teda so stanom často premiestňujete, samorozkládací stan bude pre vás vhodným vybavením. Hovorí sa im tiež sekundové stany či vystreľovacie stany. Ich inštalácia je rýchla, všetko je pripravené behom pár sekúnd. Zbaliť samorozkladací stan vám zaberie pár minút.

Výhody a nevýhody
  • Jednoduchá a rýchla manipulácia
  • Nízka hmotnosť a malé rozmery
  • Menej odolné pri nepriaznivom počasí
  • Poskytujú menší komfort
Plážové stany

Plážové stany

  • Malé a skladné stany
  • Vhodné na odpočinok pri vode
  • Nie sú určené na kempovanie

Plážové stany a steny sú určené na dovolenku či na záhradu, najmä na odpočinok v tieni či v závetrí. Ochránia vás pred ostrým slnkom a UV žiarením. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou a skladnosťou a nie sú príliš odolné voči dažďu. Plážový stan je skvelý pomocník na dovolenku pre rodiny s malými deťmi.

Výhody a nevýhody
  • Ochránia vás pred vetrom a slnkom
  • Ľahké a skladné
  • Nevhodné na kempovanie
Stanové plachty

Stanové plachty

  • Núdzové prístrešky proti dažďu aj vetru
  • Ľahké a skladné
  • Vhodné pre nenáročných trampov, turistov, rybárov

Stanová plachta čiže celta vám poskytne provizórny prístrešok v prípade, že nechcete so sebou nosiť stan. Tento jednoplášťový prístrešok je ľahký, rýchlo a jednoducho sa montuje a vďaka vodoodolnej úprave poskytuje ochranu proti dažďu. Stanová plachta je vhodná pre trampov, ale aj rybárov na krátkodobejšie pobyt pri vode.

Výhody a nevýhody
  • Ochráni pred dažďom
  • Ľahký a skladný prístrešok
  • Rýchle a jednoduché zostavenie
  • Poskytnú len čiastočnú ochranu pri nepriaznivom počasí
Bivaky

Bivaky

  • Ideálne pre rybárov
  • Pevné a odolné
  • Vhodné aj na dlhodobejšiu výpravu

Bivak je veľmi podobný stanu, je ale vyrobený z pevnejšieho a zároveň ťažšieho materiálu. Na rozdiel od stanu má odnímateľnú podlážku. Je určený predovšetkým na rybárske účely. Bivak má poskytnúť rybárovi pohodlie aj pri dlhodobej výprave. Je priestranný a vhodný aj na spanie na ležadle. Správny bivak takisto poskytuje spoľahlivú ochranu proti hmyzu, prípadne aj proti hlodavcom a hadom.

Výhody a nevýhody
  • Odolná podlážka aj plášť
  • Odnímateľná podlaha
  • Veľký vnútorný priestor
  • Ochráni pred hmyzom
  • Farebné vyhotovenie vhodné do prírody
  • Ťažké a veľké rozmery aj po zbalení

Často kladené otázky

Ako sa starať o stan?

Kvalitná starostlivosť výrazne predĺži životnosť vášho stanu, preto je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých zásad:

  • Počas používania stanu odporúčame stan vetrať, ako je to len možné. Po návrate domov je dôležité ho dôkladne vysušiť, aby sa zabránilo vzniku plesne a zápachu. Stan je potrebné vysušiť aj v prípade, že nepršalo, stany totiž kumulujú vlhkosť počas ich obývania.
  • Ak je stan zašpinený, teplá voda s mydlom pomôže odstrániť špinu. Potom stan dôkladne vysušte a uschovajte na tmavom, suchom a ideálne chladnom mieste.
  • Stany nepatria do práčky ani sušičky (pokiaľ nie je výrobcom výslovne uvedené inak). V prípade odolných škvŕn zaobstarajte špeciálne čistiace prostriedky určené na stany a konkrétny materiál, z ktorého je stan vyrobený.
  • Impregnácia pre drvivú väčšinu modelov nie je potrebná. Vždy si prečítajte manuál dodávaný k vášmu modelu stanu, ktorý vás o potrebe impregnácie informuje.
  • V prípade zničenia, najmä trhlín v látke, riešte problém okamžite. Odporúčame nosiť súpravy na opravy stanov, ktoré môžete vziať so sebou na výlet. Poškodeniu stanu predídete jeho umiestnením na vhodné miesto bez ostrých kameňov a ďalších predmetov.
  • Čas od času premažte zipsy a tyčky, ideálne silikónovým sprejom či technickým olejom.

Čo znamenajú jednotlivé výrazy pri výbere stanu?

  • Apsida

Apsida je akási predsienka či prístrešok k stanu. Apsida je vytvorená oddialením časti tropika od vnútorného stanu a je ukotvená len kolíkom. Apsida je na rozdiel od predsienky menej priestranná.

  • Tropiko

Tropiko je vonkajší plášť stanu. Býva ošetrený vododolnou úpravou (vodoodolným záterom alebo silikónom), aby chránil stan pred premoknutím. Tropiko sa nedotýka vnútorného plášťa stanu a umožňuje tak cirkuláciu vzduchu. Zároveň vysušuje vlhkosť vyparujúcu sa zvnútra stanu, ktorá vzniká tým, že v stane bývame.

  • Podlaha

Podlaha je vodoodolná textília, ktorá pokrýva obytnú časť zeme vo nútri stanu. Je to v podstate podlaha stanu. Pri nákupe stanu venujte podlážke zvýšenú pozornosť, pretože počas kempovania dostáva poriadne zabrať. Mala by byť z odolného a nepremokavého materiálu. Vhodnými materiálmi sú polyester a polyamid. Všímajte si tiež hodnoty vodného stĺpca a požadujte hodnotu vodného stĺpca aspoň 5 000 mm.

  • Vodný stĺpec

Vodný stĺpec je údaj o tom, ako daná látka odoláva tlaku vody. Hodnota vodného stĺpca sa väčšinou udáva v milimetroch, a čím je číslo vyššie, tým je materiál odolnejší. Môžete si predstaviť, že položíte na tropiko valec otvorený z oboch strán a potom by ste postupne prilievali vodu tak dlho, kým by nezačala voda presakovať. V akej výške voda v stĺpci bude vo chvíli, keď začne presakovať, takému vodnému stĺpcu látka odolá. Zásadnú úlohu v odolnosti voči vode však hrá tlak, ktorý voda na daný povrch vytvára.

Každý stan by mal mať tropiko s vodným stĺpcom aspoň 2 000 mm, čo je približne tlak vyvinutý dažďovou kvapkou letiacou 80 – 90 km/hod. Ak ale chcete bez úhony prečkať búrku, istejší je vodný stĺpec aspoň 3 000 mm.

V prípade podlahy sa odporúča vodný stĺpec 5 000 mm na pre bežnú turistiku. Do náročnejších podmienok vyberajte podlážku s vodným stĺpcom 8 000 – 10 000 mm.

  • Samonosný stan

Samonosný stan je taký stan, ktorý je možné postaviť aj bez kolíkov, ktoré ho uchytia k zemi. Sú ideálne na táborenie na snehu či na skalnatom povrchu a vždy je vhodný stan so samonosnou konštrukciou s viacerých prútov.

Na vašom súkromí nám záleží

My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.

Viac informácií
Rozumiem Podrobné nastavenia Odmietnuť všetko
P-DC1-WEB18